Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • promina

    iskrene čestitke našim vinarima. Ovo je zaista lijepa vijest i nadam se da će Promina opet
    kao i nekada postati kraj vina, vinara i vinogradara. Ova priznanja su posebno dragocjena
    jer su dokaz da se nešto promijenilo i u shvaćanju naših vinogradara.
    Naime, nekad su bili prelijepo uređeni i obrađeni vinogradi sa obiljem uroda, ali kada je
    trebalo popiti dobro vino bilo ga je svega u nekoliko ljudi u cijeloj Promini.
    Nekome se pomutilo, nekome ostalo slatko, nekome ciklo, nekome nije prokuvalo, daje bačvom.
    I konačno su ljudi eto shvatili da osim dobrog vinograda treba biti i dobar podrumar.
    Negdje sam davno pročitao da je i sam Napoleon to primijetio osvojivši Dalmaciju kada
    je slao izvještaj u Francusku, koja je bila već onda poznata po vinima, da je zatekao
    vinogradare bolje nego u Francuskoj ali podrumare nikakove.
    Zato je ovakova vijest dragocijenija.
    No moram se u ovom kometnaru dotaći i još nekih. Vjerojatno ste primijetili
    da se u Promini sadi sve više maslina.Nema sela u koje nije došla maslina. I tu se sada
    javljaju dvojbe da li taj kraj za maslinu, tu nikada nije bila maslina itd.
    Kao dijete se sjećam da je u mom selu nekoliko ljudi imalo masline i da smo išli u berbu.
    Rađale su vrlo dobro. Opstale su i do današnjih dana premda ih nitko ne obrađuje i još
    uvijek rađaju. Ponukan time i sam sam posadio na svoju djedovinu masline u ne malom
    broju. Motiv mi je bio da umjesto smrike i drače ozelenim i oplemenim te bivše njive i
    vinograde. Konzultirajući se sa agronomom predložio mi je masline jer vinogradom se ne
    mogu baviti jer živim u Zagrebu i za nas "vikendaše" je maslina idealna jer ne zahtijeva
    određene poslove baš u točno određeno vrijeme. Rekao je otprilike "da ponekad vinograd
    moraš politi u osam ujutro jer je već u podne kasno". Dakle zahtijeva više njege.
    Poslije mene su masovno počeli sa sadnjom i sada je to već zavidan broj sadnica.
    Koliko čujem još se neki u Promini pripremaju saditi veće prostore tako da više nitko ne
    sadi ispod 100 sadnica. Neki maslinici su već došli na rod i rađaju odlično. Kvaliteta ulja je
    vrhunska a posebno bih izdvojio maslinik Barišića iz Čitluka koji je smješten u Nečvenu
    na samom kanjonu Krke. Kad god me netko od novih zainteresiranih dođe pitati za savjet
    odvedem ga tamo da mu pokažem kako maslinik treba izgledati.
    Ovih dana se već počelo pripremati za osnivanje udruge jer ima strašno puno zainteresiranih.
    Nadamo se da će do ljeta biti registrirana.
    Oprosti što sam ti sa teme vina skrenuo na masline ali se toplo nadam da će doći vrijeme
    da ćeš na svom blogu jednog dana moći napisati i o medaljama za maslinovo ulje iz
    naše Promine.
    Kako ovo sve nije bezazleno već se priprema i za izgradnju uljare u Promini.

    avatar

    28.11.2006. (20:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...