iskrene čestitke našim vinarima. Ovo je zaista lijepa vijest i nadam se da će Promina opet kao i nekada postati kraj vina, vinara i vinogradara. Ova priznanja su posebno dragocjena jer su dokaz da se nešto promijenilo i u shvaćanju naših vinogradara. Naime, nekad su bili prelijepo uređeni i obrađeni vinogradi sa obiljem uroda, ali kada je trebalo popiti dobro vino bilo ga je svega u nekoliko ljudi u cijeloj Promini. Nekome se pomutilo, nekome ostalo slatko, nekome ciklo, nekome nije prokuvalo, daje bačvom. I konačno su ljudi eto shvatili da osim dobrog vinograda treba biti i dobar podrumar. Negdje sam davno pročitao da je i sam Napoleon to primijetio osvojivši Dalmaciju kada je slao izvještaj u Francusku, koja je bila već onda poznata po vinima, da je zatekao vinogradare bolje nego u Francuskoj ali podrumare nikakove. Zato je ovakova vijest dragocijenija. No moram se u ovom kometnaru dotaći i još nekih. Vjerojatno ste primijetili da se u Promini sadi sve više maslina.Nema sela u koje nije došla maslina. I tu se sada javljaju dvojbe da li taj kraj za maslinu, tu nikada nije bila maslina itd. Kao dijete se sjećam da je u mom selu nekoliko ljudi imalo masline i da smo išli u berbu. Rađale su vrlo dobro. Opstale su i do današnjih dana premda ih nitko ne obrađuje i još uvijek rađaju. Ponukan time i sam sam posadio na svoju djedovinu masline u ne malom broju. Motiv mi je bio da umjesto smrike i drače ozelenim i oplemenim te bivše njive i vinograde. Konzultirajući se sa agronomom predložio mi je masline jer vinogradom se ne mogu baviti jer živim u Zagrebu i za nas "vikendaše" je maslina idealna jer ne zahtijeva određene poslove baš u točno određeno vrijeme. Rekao je otprilike "da ponekad vinograd moraš politi u osam ujutro jer je već u podne kasno". Dakle zahtijeva više njege. Poslije mene su masovno počeli sa sadnjom i sada je to već zavidan broj sadnica. Koliko čujem još se neki u Promini pripremaju saditi veće prostore tako da više nitko ne sadi ispod 100 sadnica. Neki maslinici su već došli na rod i rađaju odlično. Kvaliteta ulja je vrhunska a posebno bih izdvojio maslinik Barišića iz Čitluka koji je smješten u Nečvenu na samom kanjonu Krke. Kad god me netko od novih zainteresiranih dođe pitati za savjet odvedem ga tamo da mu pokažem kako maslinik treba izgledati. Ovih dana se već počelo pripremati za osnivanje udruge jer ima strašno puno zainteresiranih. Nadamo se da će do ljeta biti registrirana. Oprosti što sam ti sa teme vina skrenuo na masline ali se toplo nadam da će doći vrijeme da ćeš na svom blogu jednog dana moći napisati i o medaljama za maslinovo ulje iz naše Promine. Kako ovo sve nije bezazleno već se priprema i za izgradnju uljare u Promini.
28.11.2006. (20:11)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
promina
iskrene čestitke našim vinarima. Ovo je zaista lijepa vijest i nadam se da će Promina opet
kao i nekada postati kraj vina, vinara i vinogradara. Ova priznanja su posebno dragocjena
jer su dokaz da se nešto promijenilo i u shvaćanju naših vinogradara.
Naime, nekad su bili prelijepo uređeni i obrađeni vinogradi sa obiljem uroda, ali kada je
trebalo popiti dobro vino bilo ga je svega u nekoliko ljudi u cijeloj Promini.
Nekome se pomutilo, nekome ostalo slatko, nekome ciklo, nekome nije prokuvalo, daje bačvom.
I konačno su ljudi eto shvatili da osim dobrog vinograda treba biti i dobar podrumar.
Negdje sam davno pročitao da je i sam Napoleon to primijetio osvojivši Dalmaciju kada
je slao izvještaj u Francusku, koja je bila već onda poznata po vinima, da je zatekao
vinogradare bolje nego u Francuskoj ali podrumare nikakove.
Zato je ovakova vijest dragocijenija.
No moram se u ovom kometnaru dotaći i još nekih. Vjerojatno ste primijetili
da se u Promini sadi sve više maslina.Nema sela u koje nije došla maslina. I tu se sada
javljaju dvojbe da li taj kraj za maslinu, tu nikada nije bila maslina itd.
Kao dijete se sjećam da je u mom selu nekoliko ljudi imalo masline i da smo išli u berbu.
Rađale su vrlo dobro. Opstale su i do današnjih dana premda ih nitko ne obrađuje i još
uvijek rađaju. Ponukan time i sam sam posadio na svoju djedovinu masline u ne malom
broju. Motiv mi je bio da umjesto smrike i drače ozelenim i oplemenim te bivše njive i
vinograde. Konzultirajući se sa agronomom predložio mi je masline jer vinogradom se ne
mogu baviti jer živim u Zagrebu i za nas "vikendaše" je maslina idealna jer ne zahtijeva
određene poslove baš u točno određeno vrijeme. Rekao je otprilike "da ponekad vinograd
moraš politi u osam ujutro jer je već u podne kasno". Dakle zahtijeva više njege.
Poslije mene su masovno počeli sa sadnjom i sada je to već zavidan broj sadnica.
Koliko čujem još se neki u Promini pripremaju saditi veće prostore tako da više nitko ne
sadi ispod 100 sadnica. Neki maslinici su već došli na rod i rađaju odlično. Kvaliteta ulja je
vrhunska a posebno bih izdvojio maslinik Barišića iz Čitluka koji je smješten u Nečvenu
na samom kanjonu Krke. Kad god me netko od novih zainteresiranih dođe pitati za savjet
odvedem ga tamo da mu pokažem kako maslinik treba izgledati.
Ovih dana se već počelo pripremati za osnivanje udruge jer ima strašno puno zainteresiranih.
Nadamo se da će do ljeta biti registrirana.
Oprosti što sam ti sa teme vina skrenuo na masline ali se toplo nadam da će doći vrijeme
da ćeš na svom blogu jednog dana moći napisati i o medaljama za maslinovo ulje iz
naše Promine.
Kako ovo sve nije bezazleno već se priprema i za izgradnju uljare u Promini.
28.11.2006. (20:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...