Komentari

uvod.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • davor

    Mada je tema na prvi pogled ''istočnjačka'', svjedočanstva jednog romantičkog pjesnika (i filosofa) i jednog teorijskog fizičara (i filosofa) ipak ukazuju na univerzalnost. I u tantričkom buddhizmu kao i u teorijskoj fizici, taj odnos - da bi bio istinski odnos učitelja i učenika - mora biti slobodan, i ne može biti simetričan (''ravnopravan''). Pa, iako je novovjekovna zapadna filosofska tradicija postala u puno većoj mjeri knjiška u odnosu na istočne ili i na antičke zapadne tradicije, temeljna važnost tog odnosa je vidljiva i u brojnim svjedočanstvima suvremenih (ne samo) filosofa. Od kojih ću neka vjerojatno naknadno nadodati u ovaj post, kad mi budu pri ruci. :)

    avatar

    23.10.2006. (20:54)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    Veličanje učitelja nema neku praktičnu vrijednost, osim kao svojevrsna inicijacija budućih učenika.
    Učiteljem smatram svaku osobu s kojom komuniciram i koja je u duhovnom(i(li) znanstvenom) razvoju ispred mene.

    avatar

    24.10.2006. (13:49)    -   -   -   -  

  • davor

    Učitelj je živa slika onoga što želimo biti – utoliko njegova ''idealizacija'' samo odražava idealnost tog cilja. Kao što kaže Hölderlin ''Postadoh ono što vidjeh, a to što vidjeh bijaše božansko.''
    Čini mi se da je najvažniji aspekt tog odnosa ''biti učenik'' ovo: neizbježno je da vjerujemo da smo u pravu u svojim uvjerenjima – inače bismo ih promijenili. No, bez otvorenosti da postoji mogućnost da smo u krivu, da su naša preduvjerenja možda ipak tek predrasude, nema učenja. Ta otvorenost nam ne pada lako, uvijek je to naporno, dovoditi se u pitanje. Zato je philia, naklonost, preduvjet učenja: jer tada je to otvaranje bezbolnije.

    avatar

    25.10.2006. (11:03)    -   -   -   -  

  • UČENIK

    UČITELJ JE U ISHODIŠTU NAŠE VREMENSKE OSI

    avatar

    28.10.2006. (00:50)    -   -   -   -  

  • UČENIK

    UČITELJ JE U ISHODIŠTU NAŠE VREMENSKE OSI

    avatar

    28.10.2006. (00:51)    -   -   -   -  

  • I OPET I VJEČNO...

    avatar

    28.10.2006. (00:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...