Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • Nekada se u prominskim crkvama raspačavao katolički list vjerskog sadržaja izdavan u Beogradu i pisan srpskom ekavicom,a zvao se Blagovest.Koliko je meni poznato,nešto originano domaće pokušao je jedino pok.fra Ivan Vuka i eto sad fra Šime.Nema dvojbe,trebamo ga svi poduprijeti da u tome i uspije.
    A sada nešto o prezimenu Bakmaz.Poznato je da su tuđinske vlasti u našim krajevima nastojale provoditi asimilaciju,prvenstveno kroz jezik,ali i mijenjanjem osobnih imena i prezimena.Na sreću,sve je ostajalo samo na pokušju.Doduše, ponegdje su se prezimena zadržala,ali vjera nije promjenjena.U našem kraju takva prezimena su napr.Agić,Dizdar,Đonlija (ili Đomlija) zatim Bakmaz,Šormaz (kao nadimak) u Čitluku,(opet turski toponim),Jaramaz u okilici Knina.Urednik je obećao protumačiti značenje tih prezimena,koja su očigledno dvokomponentna ili je onaoj drugi dio bez značenja,slično kao u prezimenima Tuđman,Vukman i sl.lipi pozdrav!km

    avatar

    23.10.2006. (10:46)    -   -   -   -  

  • WYXCV

    1.Prominski List
    2.DA (npr. kud odlazi proračun)
    3.NE (previše obaveza)
    4.Svaki drugi misec ()
    5.To je za svaku pohvalu fra.Šimi i ostalima koji su se odlučili na taj projekt.

    avatar

    23.10.2006. (10:48)    -   -   -   -  

  • fidel-222

    Lipo je to napravit,a jos lipše ne ostati na tome.u potpunosti vas podrzavam i zato vam dajem prijedlog da bude tromjesečnik.i nek bude Prominski list.

    avatar

    23.10.2006. (12:13)    -   -   -   -  

  • moon

    dobra ideja

    avatar

    23.10.2006. (12:27)    -   -   -   -  

  • maaykAn

    Pozdravljam ideju! Možda da postaviš anketu na blog, stviš par prijedloga (Prominski List, Prominska Rič, Glas Promine....), pa šta pobjedi! Općina bi svakako tribala imat svoj kutak u listu, a šta se tiče pomoći, ako šta triba, od teksta do dizajna, ja ću se potrudit, samo javi! Evala!

    avatar

    23.10.2006. (12:29)    -   -   -   -  

  • sany promina.blog.hr

    Ispričavam se Bakmazu što kasnim sa odgovorom....
    Bak-maz bi trebalo značiti nešto kao "ne-viditi".
    Predpostavljam da je to prezime u Turskoj jeziku istovjetno našim prezimenima Slipčević, Sljepčević.

    avatar

    23.10.2006. (13:23)    -   -   -   -  

  • Perica

    Odlična ideja,sviđa mi se naziv Prominski List.Može izlaziti i tromjesečno,jer to zahtjeva puno truda,vremena i novca.Miljevčani imaju svoj list(mislim da se zove List Miljevci),pa ako oko nečega zapne pitajte njih,vjerujem da će pomoći savjetima.

    avatar

    23.10.2006. (14:15)    -   -   -   -  

  • Želim da se župni list zove Glas Promine, to je moj prijedlog, a kako će se zvati to će ovisiti o
    broju glasača. Hvala na suradnji. Lijep pozdrav .

    avatar

    24.10.2006. (08:49)    -   -   -   -  

  • Mečet

    1. Predlažem naziv listu ¨Glas Promine¨jer svi mi koji redovito posjećujemo Vaš Blog željno isčekujemo čuti taj ¨glas ¨, a on je zapravo ¨glas¨ onih koji još žive u Promini.
    2. Želio bih da Poglavarstvo sudjeluje u radu ¨Glasa Promine¨ s posebnim obveznim prilogom, službenim izvješćima lokalnom, i iseljenom, stanovništvu Promine o radu Poglavarstva, aktivnostima od općeg značaja koje se realiziraju ili tek planiraju izvesti. Također bi u svakom broju, na jednoj ili dvije stranice, svako od prominskih sela trebalo dobiti mogućnost vlastite prezentacije obradom aktualnih događanja ili zanimljivih tema vezanih za dotično selo.
    3. Voljan sam sudjelovati u izradi lista na bilo koji način.
    4. ¨Glas Promine¨ bi trebalo bezuvjetno tiskati prvi puta nakon inicijalnog okupljanja zainteresiranih za rad ili za bilo koju drugu pripomoć. Na iskustvu realizacije prvog broja lako bi se vidjelo kolike su stvarne mogućnosti tiskanja jer to ovisi o više faktora; od koncepcije lista, stalnih priloga ili aktualnih tema do osiguranja sponzorskih oglasnih stranica, a pogotovu o distribuciji i prijamu kod čitalaca. Izlazak samo dva broja u prvoj godini bio bi uspjeh. Ne bi se trebali ograničavati ciljanim brojem izdanja godišnje već kvalitetom i zanimljivošću priloga i obrađenih tema podobnih za objavljivanje.
    5. Ideja o pokretanju lista je i više nego dobrodošla.

    avatar

    24.10.2006. (09:07)    -   -   -   -  

  • Iz praktičnih razloga,odnosno zbog jednostavnosti predlažem da ime lista bude jednodjelno,dakle PROMINAC i sa vinjetom lijevo ispod naslova,koja predstavlja Radasov kip,koji se nalazi uz kapelu sv.Roka u Čitluku.
    Kakav god bude,list će Promincima biti zanimljiv,jer će u njemu moći pročitati sve ono što ih zanima,a nema ni u Gloriji,ni Globusu,niti igdje drugdje.U svakom slučaju trebalo bi biti što više fotografija.
    U meni dostupnoj literaturi,nevezano s temom,pronašao sam značenje nekih prezimena turskog podrijetlla:dizdar-čuvar utvrde,čilaš.-pjgavi konj,đonlija-pripadnik specijalne,dragovoljačke,janjičarske jedinice,a đonlaga bijaše zapovjednikom đonlija,jaramaz bi bio nešto kao bitanga,mangup.U svezi prezimena Bakmaz nisam pronašao ništa.Možda će se i otome prnaći nešto u doktoratu A.Čilaš,kad bude objavljen.km

    avatar

    24.10.2006. (09:57)    -   -   -   -  

  • no name

    Super ideja, i ja se slažem da bude Glas Promine, ubacio bi u njega malo povijesti o našem kraju, svaki put bi predstavio po jednu ličnost koja je obilježila naš kraj, a za to bi nam mogao pomoći ovaj blog, jel bi ljudi mogli ostavljati prijedloge o komu bi željeli čitati u slijedećem broju, dao bi mogućnost našim općinarima da iznesu svoje ideje i planove za slijedeću godinu. Isto tako aktivirao bi i naše osnovnoškolce tako što bih ima dao da napišu po koji sastav ili pjesmicu o našem kraju, a najbolji će biti objavljen u našem glasniku. Znam da će ovo biti ozbiljan list, ali na mladima svijet ostaje, žašto ih ne potaknuti na malo pozitivnog natjecanja.
    Po mom bi list trebao u početku izlaziti svaka tri mjeseca, a ako se pokaže uspješnim i ako bude dovoljno materijala može se izdavati i češće. I svakako ako mogu ikako pomoći u realizaciji tu sam.

    avatar

    24.10.2006. (10:30)    -   -   -   -  

  • M5

    1. Prominski List, Glas Promine,iako nije loše ni ono staro ime Prominski Glasnik.
    2. Apsolutno (iako će vjerojatno i Općina sufinancirati izdavanje lista, što znači da ćemo ostati uskraćeni za kritiku iste).
    3. Da.
    4. Za početak je dovoljno svaka 3-4 mjeseca (za usporedbu, list "Miljevci" izlazi, mislim, 2 puta godišnje, za Božić i Uskrs, a dobar dio lista čine pjesmice osnovnoškolaca i drugih Miljevčana o rodnom kraju).
    5. Odlično.

    avatar

    24.10.2006. (11:29)    -   -   -   -  

  • bogaćanin

    Akcija je za svaku pohvalu. Neka se zove kako god bilo samo da traje jer eto imamo loših
    iskustava sa Glasnikom koji je počeo Zavičajni klub u Zagrebu.
    Teme bi trebale biti svakakve baš kao i na tvom blogu, a Općina bi trebala biti svakako
    zastupljena. Ne mogu baš biti od neke pomoći pišući jer mi to baš ne ide, u pripremi
    jer nisam u tome ali mogu pomoći financijski koliko toliko.
    Treba nam takvo nešto svakako jer ovaj tvoj blog je, bez uvrede, lijepo zamišljnih i osmišljenih
    tema ali ograničen samo na nas nekoliko koji posjećujemo stranicu i onda usmeno prenosimo
    dalje. Pisani oblik van interneta je još uvijek rašireniji i djelotvorniji jer je dostupniji svima.
    Svaka čast župniku.
    Živili!

    avatar

    24.10.2006. (17:19)    -   -   -   -  

  • sany promina.blog.hr

    Drago mi je što ste se svi uključili svojim komentarima na temu prominskog lista. Bolje rečeno oduševljen sam svim Vašim idejama.
    Prije nekoliko minuta nazvao sam fra Šimu i zamolio Ga da se i on sa svojim komentarima uključi u raspravu.
    Fra Šime još nema Internet, ali će kroz sljedećih nekoliko dana navratiti do mene, pročitati Vaše komentare i napisati svoj komentar na sve što su posjetitelji Bloga predložili.
    Nadam se da će fra Šime nakon što uvede ISDN u Župnu kuću postati redoviti posjetitelj Bloga, a možda nam napiše i koji post na temu vjerskog života u Promini i njegovih planova za Prominu kojih ima dosta…..
    Radujem se svim vašim novim prijedlozima.

    avatar

    24.10.2006. (19:37)    -   -   -   -  

  • shavich

    1.Svejedno mi je
    2.Svakako
    3.Na bilo koji način
    4.Svejedno mi je
    5.To je najviše za pohvalu Fra Šimi,Bari i tebi čega ste se sitili.Pokušajte pa ćemo vidit kako će dalje.
    AJMO U DRVAR!!!!!!!Živili!!!!!

    avatar

    24.10.2006. (21:41)    -   -   -   -  

  • 1.Glas Promine
    2.

    avatar

    25.10.2006. (16:21)    -   -   -   -  

  • brzi

    Imate sponzora za prvih 6 brojeva i na raspolaganju 3 dipl ing grafike ,2 ing grafike s velikim iskustvom u dizajnu, uređivanju, prelomu ...Za detalje stupite u kontakt s Ž.DŽ na tel 01 2316261 ili 098310215

    avatar

    25.10.2006. (17:43)    -   -   -   -  

  • Međuostalo, moj prijedlog za Zvonu B.
    Zvone! s obzirom da svake godine štampaš katoličke kalendare za Novu godinu. Moj prijedlog je: da štampaš slike Gospe čatranjske, sv.Ane i sv. Mihovila koji su na neki način naši zaštitnici, kako bi ih mogli imati , uokvioriti i staviti na zid naših domova.Mislim da bi to volio imati svaki Prominac u svojemu domu. Evo primjer sinjani , u kući svakog sinjana visi slika Gospe Sinjske, pa zašto nebi i mi imali svoju Gospu.
    Lijep pozdrav Jelena.

    avatar

    26.10.2006. (08:30)    -   -   -   -  

  • Slika čudotvorne Gospe Sinjske nije izvorno sinjska,nego su je fratri,umičući se ispred Turaka,iz Rame donijeli u Sinj.Nije mi poznato da postoji slika Gospe Čatrnjske.Možda je Jelena mislila da bi trebalo izraditi poster crkve Gospe Čatrnjske,kojega bi prominjci mogli lijepiti po zidovima svojih dnevnih boravaka,a to je nešto drugo.
    Zadnji prilog brzoga daje nadu,da se,zasada samo idejni, projekt prominskog lista shvaća ozbiljno i da bi mogao postatii stvarnost.Pa, što hoćemo,to i možemo!Idemo dalje!km

    avatar

    26.10.2006. (09:38)    -   -   -   -  

  • Dakako,vi sve možete na riječima!

    avatar

    26.10.2006. (12:00)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...