Komentari

jalucifer.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Edgecrusher

    Pa stvarno (u)nosiš svjetlo. Jako, jako kvalitetno. Svaka čast.

    avatar

    29.09.2006. (11:32)    -   -   -   -  

  • zarsipozvaomene

    Isus je krvnik svaki dan Mu je sotoncic pod nogama. Dodi pa prisustvuj egzorcizmu pa ces vidjeti kako sotona skici kad se podigne Tijelo Isusovo Živi i Jedini Bog Krist Spasitelj.
    Bog te voli i blagoslivlja

    avatar

    02.10.2006. (11:12)    -   -   -   -  

  • davor

    Dok je imalo monopol, kršćanstvo je u sebi obuhvaćalo sve i svašta. Od Tertulianovog ''vjerujem jer je absurdno'' do strogih umovanja Tome Aquinskoga. I mistiku, i voluntarizam, i pustinjake i propovjednike... Kad se monopol pretvorio u duopol (kršćanstvo vs. prosvjetiteljstvo) izgledalo je da će prevladati kierkegaardovski egzistencialni motivi u opiranju racionalističkom scientizmu. No, u današnjem svijetu mnoštva konkurentskih ideologija=religija=svjetonazora valja se repozicionirati, nanovo promisliti kojoj se skupini na tržištu obraća taj vjekovni brand ''katolička crkva''.
    Jer voluntarizam je prikladniji za najniže slojeve, njima nije do racionalnosti. Utoliko Duns Škot ode u ropotarnicu povijesti, jer tu ciljanu publiku preuzeo Islam. Islam je danas u Europi ono što je kršćanstvo bilo u Europi oko godine dvijestote. Religija ''robova'', imigranata, ne-građana (Rima onda ili EU danas), obespravljenih koji imaju malo toga za izgubiti. Pobornici te religije fasciniraju spremnošću na vlastitu smrt, kao što su onodobi kršćani fascinirali spremnošću na vlastitu smrt u cirkuskim arenama (danas se je važno da se ta smrt dogodi pred TV kamerama). Fascinira radikalnošću svoga odbacivanja SVIH drugih religija=svjetonazora=ideologija u uvjerenju u svoje poslanje, baš kao što je onodobno kršćanstvo radikalno odbacivalo sve tadašnje konkurente i odbijalo ikakav dialog s njima i tako fasciniralo samouvjernošću u svoje poslanje.
    Tu Ratzinger zna da ne može konkurirati. Stoga se traži pozicija između takvog ''fanatizma'' i s druge strane scientizma koji se pretvara u čistu tehnologizaciju i time razara organsku sraslost ljudi u životnim zajednicama. Dakle, ciljana je publika niža srednja klasa, iliti ''malograđani''. Stoga malo straha od islama, malo straha od ''ludih znanstvenika''=''genetskih modifikacija''=itd. ... i ponuda pouzdanog krila svete matere Crkve.

    avatar

    02.10.2006. (21:25)    -   -   -   -  

  • borgman

    nije te bilo mnogo dana...a očito si imao dosta posla (samo te nije bilo u novinama, biće da kriješ svoja djela):-))))))
    Iako nisam pročitao cijele prijevode, i nisam potkovan kao ti u logici vjere, onako šahovski, ovo je bio potez Pape za iznuđivanje povoljnije pozicije. Možda se nada u posjeti islamskoj zemlji iskoristiti trenutnu situaciju za kakvi probitak, ali možda se i nada kakvom atentatu, tko bi ga znao. Kršćanstvu bi sada dobro došao kakav "mučenik" pa makar i onaj koji je svoje "mučeništvo" zaradio dugim jezikom.
    A Veliki Inkvizitor ( ma zašto li to stalno prešućuju mediji) počeo je novi Križarski Rat. A gdje će nas to odvesti (to ti zloćko znaš bolje od nas ateista, :-)))

    avatar

    06.10.2006. (12:40)    -   -   -   -  

  • GP

    Davor, zanimljiva paralela. No zaboravio si navesti razliku koja fascinaciju (za koju osobno sumnjam da uopce postoji) itekako smanjuje. Prvi krscani su u areni stajali sami, nije s njima bilo i parsto rimskih gradjana koje su lavovi jednako rastrgali. Ako Ratzinger to okrece protiv njih i u korist svojih ciljeva, zasto i ne bi, jednako kao i spomenuo "lude znanstvenike". Cinjenica je da se znanost i tehnologija odavno zloupotrebljavaju u svrhu kojekakvog profita, pa neka i on onda izvuce svoj. :)

    avatar

    06.10.2006. (19:37)    -   -   -   -  

  • Ma daj!

    wh

    avatar

    13.10.2006. (11:48)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...