Komentari

hrvatskifolklor.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Pgy

    Ooooo, to sa Međimurjem je stara priča! Svi ansambi u Zgbu i okolici nabijaju takav trempo međimuskim koreografijama da je to nevjerojatno, tempo je od 150 do 200 bpm. A kad čovjek ode u Donju Dubravu, koljevku izvornog međimurskog folklora nemalo se iznenadi: odjednom je tempo od 60 do 100 bpm. I sad, tko je u pravu: Armija Drilančan koji pokušava napraviti što veći balet od folklora, ili izvorni KUD koji desetljećima pleše u istom tempu iste stvari?! Prosudite sami...Doživio sam da se već mnogo plesača iz Međimurja koji dođu studirati u Zgb neugodno iznenadi kada počnu plesati u nekom od zagrebačkih ansambala...No kako im reći da nisu u pravu kad su njihovi roditelji plesali iste stvari u izvornim KUDovima, pa onda znaju o čemu pričaju...I naravno, to se prešuti zbog efektnijeg scenskog nastupa, ma šta ovi sa sela znaju...U gradu se pleše pravi folklor, a ne na selu...Ma, opće je poznato da se folklor prvo razvio u gradu, a onda je otišao na selo!!!YEAH, RIGHT! I onda je svizac zamotao čokoladu u omot.
    Najveća provala glazbenog voditelja jednog zagrebačkog andambla kad sam htio nešto odsvirati na gajdama i violini: ALI, ZNAŠ, U HRVATSKOM FOLKLORU NEMA VIOLINE I GAJDI, ONE SU TEK NAKNADNO DOŠLE. Toliko o glazbenoj pismenosti ljudi iz metropole!

    avatar

    22.09.2006. (08:33)    -   -   -   -  

  • tica

    Ti, a kaj on misli da su prvo bile gajde ili violina?

    avatar

    22.09.2006. (11:07)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    Prvo se pojavio sintyć, pa onda klavir, pa onda violina, a Gajde su se pojavile tek prije nekoliko godina :D)))))) koliko ja znam!

    avatar

    22.09.2006. (22:03)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    Andrija Drilančan je u pravu - pa on jest član baletnih umjetnika a ONI NISU = TO JE DOKAZ!!
    SVE TO TREBA MALO UBRZATI!!!

    VIŠE - BRŽE - JAČE - GLASNIJE!!!

    Skakanje preko zapaljenih vatri na pozornici dolazi samo za intimnne koncerte u inozemstvu!
    NAŠ FOLKLOR JE POZNAT PO SVOJOJ HISTERIJI I DIVLJINI - sve više!
    hja ... samopolakoc!

    avatar

    22.09.2006. (22:38)    -   -   -   -  

  • plejadablue

    Hmm.... znam o folkloru skoro pa ništa, a ni folkloraše nisam (još) isprobala...:)).. ali znam o kružnom procesu i metamorfozama(o čarolijama nešto manje), a bogami i o periodima stagnacije....i o civilizacijskim (grupnim ili individualnim)strategijama i taktikama, osim kad ne znam.... ako je pak proces godinama isti, ahaa...onda se jovo pita – zašto nanovo?..:))..ovo ja apropo ovoga gore u navodima..:)..pa onda uvidom u izvorni članak vidim da je to u navodima kritika nekog neimenovanog, a ovo dalje da je kritika ovoga (Ivančana,op.a. ovog komentara) što daje kritiku, od strane Viteza koji baca rukavicu..eee, volim kad nema rukavice i kad je ruka bez rukavice iz prve ruke, a ne iz treće, ili nedobog – iz tkoznakoje...:))..što ustvari folklorna amaterka na zvijezdi hoće reći?...nemam pojma, budem pročitala ovo ispod,iznad i okolonaokolo, unutar i izvan iz svih pozicija..:))))...do tada, ko i svuda (pa to važi i za folklor..zašto ne?)..sve što se radi, jedino je smisleno raditi iz duše..jebo šeme i novopropisane koreografije..kad ti duša svira, pjeva i pleše, jel na terasi hotela, na festivalu il' u šumi il' livadi pod mjesečinom, il' na kamenu uz more - to je najizvorniji folklor..ako pak dušu ukalupiš da izvodi uzastopno neke šeme preslikane, pa samo tehnički dorađene i prerađene..eee..onda su to preslike(što se nekad zvalo-fotokopija):)))))..ali, hoćeš – nećeš, preslike se masovno i jeftino prodaju, pa ko voli – nek izvoli..i naravno – ljubimte u ladu...mmmda.. u klepkavi zujavac..:))*

    avatar

    23.09.2006. (23:46)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    E da Blejo ... tako to nekako ide ... uzme dečec - fotokopira od velikogTate - pa doda malo farbe nove i ETO NOVOG DJELA!! (moš mislit...) pa onda presing povratno, sve do sela i selaka koji Bleje u TV pa misle da oni nešto od starine krivo rade i da se moraju modernizirati ... a o klepkanju i zujanju NEMAJU POJMA :D)))

    avatar

    24.09.2006. (02:59)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...