tko se to nama druži sa klavocinima? :o) ma šta je za tebe kamen nakon one švabske torte! :o)) šalu na stranu, nadam se da je danas bolje.. pa sutra još bolje i tako.. pusek!!
18.09.2006. (10:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
to isto kao kada sam ja završio na hitnoj temparatura40.2, ne znam za sebe, a oni mi objave imaš bronhitis, još nije ali kada krene na pluća obrati se svome lječniku, a na pitanje tablete ništa? pa pije nešto za skidanje temparature i puno tekućine naravno!.. mislim da su divlje zveri krive. ili onaj malter u torti iz prijašnjeg posta..
18.09.2006. (11:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dobro da s fićom nisi zveknula u kuću moje sestre, u Selskoj. Da je merdžo još kako-tako, ali fićo... Kamen si nosila?! Al je to moralo boljeti... Dobro si i prošla onda. Ako sam dobro shvatila, to olakšanje što si po noći osjetila - ispao ti putem kamen? I ošla upaljena žema na posao, umjesto u bolnicu... jaaako pametno...
18.09.2006. (11:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kad se vi žene ne pazite!Nemoj se zezati pij lijekove i ne lutaj po vani imaš sreće da se nisu još kakve živine nakotile.Pij dosta tekućine.Pomaže i čaj od brusnice.
18.09.2006. (19:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
a kaj misliš, od čega su ti brisači stali? Od kamena. Samo ne znam kako je dospio tamo. Vjerojatno boluješ od rijetke bolesti "egzibicionizam male nužde"
19.09.2006. (14:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
...joj...joj...a da malo odmiruješ....bilo je zanimljivo ako ništa drugo... :) želim ti brz oporavak od kamena i eritrocita i leukocita u urinu...ljubim... :)
19.09.2006. (23:22)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ajoj, ne zvuči baš zabavno. al što je tu je, sad se naoružaj strpljenjem, pij konjske tablete koje ti je dao doktor... i svi ti želimo što brži oporavak i ozdravljenje. drž' se! ;)
20.09.2006. (12:05)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
odvalila sam preko nekoliko upala mjehura, tak da znam kako ti je..meni su suze krenule čim bih pošla na wc... valjda su ti rekli da izbjegavaš slano, ljuto i tako to? i jesu li ti napravili nalaz koji se zove urinokultura? i zaboravi bose noge... čuvaj se i ozdravi :))
20.09.2006. (14:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
a ja pomislio da će priča završiti happyendom...nešto u stilu "niotkuda se pojavio Rainman i spasio te od te grozne kiše. kasnije si ga pozvala na kavu, a on je prihvatio. nakon par dana shvatila si da si trudna i da ćete živjeti sretno do kraja života".
21.09.2006. (09:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pusa ti mala!ja pokorno ujahah u blogove tvoje,vojnički čvrsto,kao da izgubljen nisam ni bio.tek dok se neufuram u scenario tvojih muka,zapitah se prvo:kamen u bubregu? dal možda kojim slučajem žvaka i njen kacamarin kao juha s tim imaju sponu.biće da juha kuhana bila nije a sad ozbiljno:pozivam još dva dobrovoljca da mi se pridruže a u svrhu prisilnog privođenja tebe na kontrolu,,silom će mo ak treba odvojiti te od posla,jakom silom čak što više
21.09.2006. (16:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
FIZIKALČE pa koga to moje oči vide! Eh, danas je praznik da znaš, barem u mom kalendaru. Da samo znaš koliko smo te puta spomenule i žalile za onim danima kad si bio s nama. Neka te natrag. Porijeklo kamena još neutvrđeno, ali nije ni bitno porijeklo važno da je on vani. A pošto si me toliko obradovao povratkom dajem časnu pionirsku riječ da ću otići na kontrolu. A znaš kakva sam ja pionirka, valjda se još uvijek sjećaš!
22.09.2006. (08:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U pravilu se pripravlja od ovčjeg, ali u zadnje vrijeme i od miješanog mlijeka. Za izradu livanjskog sira uzima se potpuno svježe mlijeko i podsiruje sirilom jačine 1:10000. Temperatura podsirivanja je 32 - 33 °C, a traje 45 - 55 minuta. Kad se sirni gruš dovoljno stvrdne, pristupa se njegovoj obradi. Najprije se velikom žlicom okrene gornji sloj, debljine oko 1 cm. Nakon toga sirni gruš se nareže na komade široke 5 - 8 cm i ostave 3 - 4 minute radi izdvajanja sirutke. Zatim se sirni gruš drvenom žlicom premješta od sredine prema rubu posude, tako da se usitni do oblika oraha. Potom se sve ostavi 5 - 10 minuta, kako bi se izdvojilo što više sirutke. Ponovno se sirni gruš usitni do veličine pšeničnoga ili kukuruznog zrna. Tada se gruševina grije na 45 - 48 °C oko 1 sat uz neprestano miješanje i ostavi taložiti. Zatim se prelazi na oblikovanje i tiještenje u limenim kalupima volumena 1,5 - 2,5 kg. Prije punjenja, kalup se namoči u toplu vodu da se zagrije. U kalup se uloži čista krpa (platneno cjedilo), a u nju sirna gruda. Krpa se mijenja najprije svakih 15 minuta, pa svakih pola sata, a nakon toga svaka 2 sata. Tijekom mijenjanja krpe sir se svaki put okrene na drugu stranu. Tiještenje sira traje 12 - 24 sata, dok krpa nije suha. Tijekom tiještenja sira kalup se optereti, tako da se na 1 kg sira stavi 5 kg utega. Samo za prva dva okretanja, sir se tiješti vlastitom težinom. Tiještenje se obavlja na temperaturi 15 - 18 °C. Kora sira je nakon tiještenja glatka i elastična. Soljenje livanjskog sira redovito se obavlja u 25-postotnoj salamuri. Za priređivanje salamure uzima se 25 kg soli na 100 litara vode. Oni koji livanjski sir pripravljaju u kućanstvu, pripremit će manju količinu salamure (250 g soli otopiti u 750 g vode). Salamura se prokuha, ohladi, pa tek tada u nju polože sirevi. Sirevi u salamuri leže 2 - 3 dana. U slanoj otopini sir se svaki dan okrene na drugu stranu, kako bi ravnomjerno upio sol. Nakon salamurenja sir se ocijedi i osuši na zračnom i suhom mjestu. Potom se prenese u prostoriju za zrenje, koje traje 6 tjedana. Temperatura u prostoriji za zrenje je 18 - 19 °C, a relativna vlažnost zraka 80 - 85 posto. Sirevi se u tijeku zrenja svakodnevno okreću. Pranje zrelih sireva u slanoj vodi obavlja se svakih 1 - 2 dana. Zreli livanjski sir na prerezu je zlatnožuto boje i ima mali broj pravilnih rupica. Za proizvodnju 1 kg livanjskog sira utroši se 5 litara ovčjega punomasnog mlijeka. Na 10 litara ovčjeg mlijeka dodaje se 2,5 ml tekućega tvorničkog sirila jačine 1:10000. ETO TO JE LIVANJSKI, NIJE IZ LIVNA.......NE DELA SE SAMO TAM...
22.09.2006. (09:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ovo je moja luka ...
tko se to nama druži sa klavocinima? :o) ma šta je za tebe kamen nakon one švabske torte! :o)) šalu na stranu, nadam se da je danas bolje.. pa sutra još bolje i tako.. pusek!!
18.09.2006. (10:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ovo je moja luka ...
usput, selska mi je tako jako blizu da ću morati širom otvoriti oči i tražiti zaklon kada ugledam Fiću.. :o)
18.09.2006. (10:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dislocirani
to isto kao kada sam ja završio na hitnoj temparatura40.2, ne znam za sebe, a oni mi objave imaš bronhitis, još nije ali kada krene na pluća obrati se svome lječniku, a na pitanje tablete ništa? pa pije nešto za skidanje temparature i puno tekućine naravno!..
mislim da su divlje zveri krive. ili onaj malter u torti iz prijašnjeg posta..
18.09.2006. (11:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pjesma o jednoj mladosti
Dobro da s fićom nisi zveknula u kuću moje sestre, u Selskoj. Da je merdžo još kako-tako, ali fićo... Kamen si nosila?! Al je to moralo boljeti... Dobro si i prošla onda. Ako sam dobro shvatila, to olakšanje što si po noći osjetila - ispao ti putem kamen? I ošla upaljena žema na posao, umjesto u bolnicu... jaaako pametno...
18.09.2006. (11:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
GAJINE GLUPOSTI
jebiga, nije bilo mene....
18.09.2006. (11:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dinamitna
Kako se možeš družiti sa žvaketom?:=0
18.09.2006. (13:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
KOKI
naj se zajebavati..budeš još nekakvu eširihiju navukla...:):):):)
18.09.2006. (14:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Darkwolf
Kad se vi žene ne pazite!Nemoj se zezati pij lijekove i ne lutaj po vani imaš sreće da se nisu još kakve živine nakotile.Pij dosta tekućine.Pomaže i čaj od brusnice.
18.09.2006. (19:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kljun
pa mogla si na moru jesti i meso a ne samo kamenje, bleso
19.09.2006. (09:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rib@rnica
hihihi Kljun je lud...ali vidio sam ja po tebi i zadnji put da nekak ne piješ baš onu pivu s guštom...pusa...
19.09.2006. (13:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sisajed
a kaj misliš, od čega su ti brisači stali? Od kamena. Samo ne znam kako je dospio tamo. Vjerojatno boluješ od rijetke bolesti "egzibicionizam male nužde"
19.09.2006. (14:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
desert_rose
...joj...joj...a da malo odmiruješ....bilo je zanimljivo ako ništa drugo... :) želim ti brz oporavak od kamena i eritrocita i leukocita u urinu...ljubim... :)
19.09.2006. (23:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
divljakuša
o sunce moje bubano, da sam ja doktor preporučila bih ti.... znaš već šta... i to nekoliko puta dnevno!!! pusaaaaaa
20.09.2006. (11:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Metropolitanka - kronike jedne purgerice
ajoj, ne zvuči baš zabavno. al što je tu je, sad se naoružaj strpljenjem, pij konjske tablete koje ti je dao doktor... i svi ti želimo što brži oporavak i ozdravljenje. drž' se! ;)
20.09.2006. (12:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Goldeneye
a otkud punoglavci??? ;))))))))
20.09.2006. (13:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dva
odvalila sam preko nekoliko upala mjehura, tak da znam kako ti je..meni su suze krenule čim bih pošla na wc... valjda su ti rekli da izbjegavaš slano, ljuto i tako to? i jesu li ti napravili nalaz koji se zove urinokultura? i zaboravi bose noge...
čuvaj se i ozdravi :))
20.09.2006. (14:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
MT mafija
a kažu da je piva jako dobra za to kamenje u bubrezima, pa eto navali na pivu mala!
20.09.2006. (15:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Slatka Žvakica
Joj pa svi su iskomentirali ovaj post! Brinula sam se za tebe taj dan, a zaboravila sam mob doma...i vidiš...predosjećaj...zloguka baba...
21.09.2006. (06:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stroke
a ja pomislio da će priča završiti happyendom...nešto u stilu "niotkuda se pojavio Rainman i spasio te od te grozne kiše. kasnije si ga pozvala na kavu, a on je prihvatio. nakon par dana shvatila si da si trudna i da ćete živjeti sretno do kraja života".
21.09.2006. (09:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
GAJINE GLUPOSTI
bome i ja obožavam te "bicikliste" na jedan dan..
21.09.2006. (15:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pjesma o jednoj mladosti
Kako si?
21.09.2006. (16:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fizikalac
pusa ti mala!ja pokorno ujahah u blogove tvoje,vojnički čvrsto,kao da izgubljen nisam ni bio.tek dok se neufuram u scenario tvojih muka,zapitah se prvo:kamen u bubregu? dal možda kojim slučajem žvaka i njen kacamarin kao juha s tim imaju sponu.biće da juha kuhana bila nije
a sad ozbiljno:pozivam još dva dobrovoljca da mi se pridruže a u svrhu prisilnog privođenja tebe na kontrolu,,silom će mo ak treba odvojiti te od posla,jakom silom čak što više
21.09.2006. (16:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
TheLittleone
FIZIKALČE pa koga to moje oči vide! Eh, danas je praznik da znaš, barem u mom kalendaru. Da samo znaš koliko smo te puta spomenule i žalile za onim danima kad si bio s nama. Neka te natrag. Porijeklo kamena još neutvrđeno, ali nije ni bitno porijeklo važno da je on vani. A pošto si me toliko obradovao povratkom dajem časnu pionirsku riječ da ću otići na kontrolu. A znaš kakva sam ja pionirka, valjda se još uvijek sjećaš!
22.09.2006. (08:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
GAJINE GLUPOSTI
LIVANJSKI SIR
U pravilu se pripravlja od ovčjeg, ali u zadnje vrijeme i od miješanog mlijeka. Za izradu livanjskog sira uzima se potpuno svježe mlijeko i podsiruje sirilom jačine 1:10000. Temperatura podsirivanja je 32 - 33 °C, a traje 45 - 55 minuta.
Kad se sirni gruš dovoljno stvrdne, pristupa se njegovoj obradi. Najprije se velikom žlicom okrene gornji sloj, debljine oko 1 cm. Nakon toga sirni gruš se nareže na komade široke 5 - 8 cm i ostave 3 - 4 minute radi izdvajanja sirutke. Zatim se sirni gruš drvenom žlicom premješta od sredine prema rubu posude, tako da se usitni do oblika oraha. Potom se sve ostavi 5 - 10 minuta, kako bi se izdvojilo što više sirutke. Ponovno se sirni gruš usitni do veličine pšeničnoga ili kukuruznog zrna. Tada se gruševina grije na 45 - 48 °C oko 1 sat uz neprestano miješanje i ostavi taložiti. Zatim se prelazi na oblikovanje i tiještenje u limenim kalupima volumena 1,5 - 2,5 kg. Prije punjenja, kalup se namoči u toplu vodu da se zagrije. U kalup se uloži čista krpa (platneno cjedilo), a u nju sirna gruda. Krpa se mijenja najprije svakih 15 minuta, pa svakih pola sata, a nakon toga svaka 2 sata. Tijekom mijenjanja krpe sir se svaki put okrene na drugu stranu. Tiještenje sira traje 12 - 24 sata, dok krpa nije suha. Tijekom tiještenja sira kalup se optereti, tako da se na 1 kg sira stavi 5 kg utega. Samo za prva dva okretanja, sir se tiješti vlastitom težinom. Tiještenje se obavlja na temperaturi 15 - 18 °C. Kora sira je nakon tiještenja glatka i elastična.
Soljenje livanjskog sira redovito se obavlja u 25-postotnoj salamuri. Za priređivanje salamure uzima se 25 kg soli na 100 litara vode. Oni koji livanjski sir pripravljaju u kućanstvu, pripremit će manju količinu salamure (250 g soli otopiti u 750 g vode). Salamura se prokuha, ohladi, pa tek tada u nju polože sirevi. Sirevi u salamuri leže 2 - 3 dana. U slanoj otopini sir se svaki dan okrene na drugu stranu, kako bi ravnomjerno upio sol.
Nakon salamurenja sir se ocijedi i osuši na zračnom i suhom mjestu. Potom se prenese u prostoriju za zrenje, koje traje 6 tjedana. Temperatura u prostoriji za zrenje je 18 - 19 °C, a relativna vlažnost zraka 80 - 85 posto. Sirevi se u tijeku zrenja svakodnevno okreću. Pranje zrelih sireva u slanoj vodi obavlja se svakih 1 - 2 dana.
Zreli livanjski sir na prerezu je zlatnožuto boje i ima mali broj pravilnih rupica. Za proizvodnju 1 kg livanjskog sira utroši se 5 litara ovčjega punomasnog mlijeka. Na 10 litara ovčjeg mlijeka dodaje se 2,5 ml tekućega tvorničkog sirila jačine 1:10000.
ETO TO JE LIVANJSKI, NIJE IZ LIVNA.......NE DELA SE SAMO TAM...
22.09.2006. (09:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
GAJINE GLUPOSTI
ZNAM DA SI SE ŠALILA, ALI NEKI STVARNO MISLE DA JE IZ LIVNA, A NE OD OVČJEG MLIJEKA
22.09.2006. (09:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...