Komentari

cristy.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Matea

    O CARICI JELENI
    NA severnim granicama Srbije zavladao je mir, uz gubljenje Kučeva i Braničeva, čiji su se gospodari Rastislalići potpuno priklonili Mađarima, ne priznajući Urošu centralnu vlst, kao i Mačva koju su Mađari zaposeli.
    Carica Jelena je vladala u serskoj oblasti deset godina (sve do 1356. godine), uz pomoć srpskih i grčkih vlastelina i savetnika. Ona se najviše oslanjala na Uglješu (Jovana) Mrnjavčevića, mlađeg brata Vukašina Mrnjavčevića, koji je postao njen savladar, a kasnije, kada je Vukašin proglašen za kralja, dobio i titulu despota.
    Prema Jovanu Kantakuzenu, koji se posle smenjivanja sa carske funkcije studioznije bavio istorijom, carica Jelena posle Dušanove smrti u nastalom metežu "nije imala poverenja, podjednako ni prema sinu ni prema deveru Simeunu, već je sebi potčinila mnoge gradove, okružila se nemalom silom i počela da vlada sama za sebe, pa niti je protiv koga ratovala, niti kome pomagala u ratu".
    Carica Jelena se uskoro, posle Dušanove smrti, zamonašila i u Uroševoj povelji od maja 1356. godine ona se pominje pod monaškim imenom Jelisaveta. Međutim, to joj nije smetalo da vlada u Seru, a njenim podanicima da je smatraju svojom vladarkom. Ona je svakako umela da se prilagodi grčkoj sredini u Seru. Spomenici vezani za njenu ličnost, govore o njenim vizantijskim naklonostima i ambicijama.
    Jelena je bila obrazovana i inteligentna žena, živog političkog temperamenta. Poznato je da je već na Dušanovom dvoru zauzimala vrlo vidno mesto i da je aktivno učestvovala u političkim pregovorima i odlukama. Njene političke ambicije krunisane su preuzimanjem vlasti i dugogodišnjom vladavinom u serskoj oblasti. Sačuvani dokumenti govore o tome da ona Seru nije samo formalno vladala, već je i izdavala naređenja, donosila odluke...
    Na području Zete, odmah posle Simeuna odmetnuli su se i zetski gospodari Balšići, što je bio slučaj i s bratom carice Jelene, despotom Jovanom Komninom Asenom, namesnikom oblasti Kanine.

    avatar

    18.09.2006. (08:33)    -   -   -   -  

  • LJUCIJA LUBEK

    kulj imaš pravi mulj i zato te boli žulj,yo....

    avatar

    18.09.2006. (08:39)    -   -   -   -  

  • tinči

    kul su mi te majice s natpisima:) ja bi --ja sam princeza-- al takve nema :(
    ja iam --oči su mi gore-- i --zaljubi me--
    ovaj, u prolazu sam ugl, pa sam te došla pozz
    pusu šaljem :D

    avatar

    18.09.2006. (10:34)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    kako netko nema niš pametno za delati pod informatikom...hm...ili čim već... u vezi pamćenja knjiga... o tome se možemo spominati satima... Inače... pojavom pisma su ljudi poglupili... ma budemo se spominali ovako...ne mogu sad tu o tome... pozdrav!!!

    avatar

    18.09.2006. (14:36)    -   -   -   -  

  • darac

    no pa ti si glavna, evo klanjam ti se...uvijek ću te štovati kao boga, jer ti si jedini bog...

    avatar

    18.09.2006. (18:40)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Nema boga...

    avatar

    19.09.2006. (14:14)    -   -   -   -  

  • darac

    ima, kika je bog

    avatar

    19.09.2006. (16:56)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    nemoj se zavaravati... ona se igra boga ali nije bog ;)

    avatar

    19.09.2006. (19:20)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...