Komentari

hrvatskifolklor.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • Pgy

    Tja, pravda je slijepa, ali vidi u mraku...

    avatar

    13.09.2006. (14:11)    -   -   -   -  

  • tica

    Autor/ica Poruka
    tica

    Pridružen/a: 13. 09. 2006.
    Postovi: 1

    postano sa www.hrvatskifolklor.com
    PostPostano: sri,13.09.2006-14:13 Naslov: dječji folklor Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post
    Čujem da se u zadnje vrijeme pisalo o dječjem folkloru, pedagozima i onima koji se takvima drže. Ali nažalost da su neki komentari i pobrisani. S obzirom da sam do sada samo čitkala, zanima me tko zabranjuje iskazivanje vlastita mišljenja, i na temelju čega se odlučuje tko ima ili nema SLOBODU iskazati svoje mišljenje. Hoćete li i mene izbrisati samo zbog toga što postavljam to pitanje. Izgleda mi kao da je ovaj forum i ova stranica samo za one koji su "poslušnici" i ne ispituju "autoritete" samoprozvane i one druge. zamisljen
    [Vrh]
    Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku

    avatar

    13.09.2006. (14:17)    -   -   -   -  

  • Pgy

    Netko se trudi prepisati povijest.

    avatar

    13.09.2006. (14:25)    -   -   -   -  

  • ''SLAVONAC!''

    http://www.hrvatskifolklor.com/forum/viewtopic.php?t=229folklor
    Adminstrato r

    Pridružen/a: 11. 10. 2004.
    Postovi: 134
    Lokacija: Pratim folkloraše po FORUMU!

    PostPostano: sri,13.09.2006-16:56 Naslov: Citirajte i odgovorite

    Bilo bi lijepo da se pisalo o dječjem folkloru, ali jedino ime teme je imalo veze sa dječjim folklorom, a sve ostalo je žalosno i po meni nije vrijedno ni spomena.

    Postoje pravila foruma koja su jasna pa ako ih netko nije pročitao još nije kasno. Pozdrav od SLAVONCA
    _________________
    SLAVONAC!

    avatar

    13.09.2006. (20:55)    -   -   -   -  

  • tica

    tica

    Pridružen/a: 13. 09. 2006.
    Postovi: 2


    PostPostano: sri,13.09.2006-19:27 Naslov: nije vrijedno spomena? Citirajte i odgovorite

    činjenica da je nešto forum trebala bi biti jednaka slobodi izražavanja mišljenja. Po pravilima koja ste postavili administrator može nepoćutnim smatrati popriličan broj toga. Zato mislim da je itekako vrijedno spomena.

    avatar

    13.09.2006. (20:57)    -   -   -   -  

  • ''SLAVONAC!''

    http://www.hrvatskifolklor.com/forum/viewtopic.php?t=229folklor
    folklor
    Admi nstrator

    Pridružen/a: 11. 10. 2004.
    Postovi: 134
    Lokacija: Pratim folkloraše po FORUMU!

    PostPostano: sri,13.09.2006-20:34 Naslov: Citirajte i odgovorite
    Opet je ime teme dječji folklor a od dječjeg folklora ni rijeći. Upravo sam o tome pričao, iznesite konkretna mišljenja i pokrijepite ih vlastitim ili nekakvim primjerom, naravno da ne dopuštam da svatko lupeta gluposti na ovom forumu, nit ću dopuštati.

    Evo malo da ja napišem o dječjem folkloru kad "veliki znalci" folklora nemaju inspiraciju, ali ako treba nekoga popljuvati tu su prvi.

    Što se tiče dječjeg folklora u Hrvatskoj je jako malo literature koja može pomoći u radu s djecom.

    Svatko tko se upušta u rad s djecom mora znati puno toga o metodici i preporučio bi mu da pročita knjigu dr.Vladimira Findaka TJELESNA I ZDRASTVENA KULTURA U OSNOVNOJ ŠKOLI, iza tog nekog recimo uvoda u metodiku ne bi škodilo pročitati PLANIRANJE I PROGRAMIRANJE također od dr.Findaka, ima toga još .......

    Došli smo i do folklora, ako se netko potrudio da nam olakša rad s djecom onda je to definitivno Goran Knežević koji je napisao dosta građe o dječjem folkloru, održao masu seminara itd...

    Neke od knjiga G.Kneževića koje obavezno preporučujem:
    NAŠE KOLO VELIKO - Hrvatski dječji folklor
    SREBRNA KOLA ZLATEN KOTAČ - hrvatski narodni plesovi za djecu i mladež i uvod u kinetografiju.
    Naravno što imate više iskustva to bolje. Postoje razni seminari dječjeg folklora na kojima se puno toga može naučiti i napredovati, naravno tko želi.

    Nažalost većina onih koji se bave dječjim folklorom, ni neznaju da postoje ove knjige, a kamoli da su ih pročitali ( neka se ne uvrijede voditelji, jer zna se na koga se ovo odnosi itd.. ). Jasno je da vam knjige nisu uvjet da budete dobar voditelj, ali vam sigurno mogu biti jedna velika oskočna daska prema boljemu u radu s djecom.

    I da završim, umjesto da kritiziramo i isnosimo svoje ljubomorne stavove, dajmo si truda napišimo još knjiga te poboljšajmo kvalitetu rada s djecom na svim područjima.

    Tomislav Mataić
    _________________
    SLAVONAC!

    avatar

    13.09.2006. (20:59)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    E da! O dječjem folkloru po PS-u??!! Daj Topislave ne palamudi! Na tvojoj stranici sam vrlo vrlo vrrrrrrrlo pristojno htio analizirati javno objavljene riječi, tekstove AUTORITETA za dječji folklor! i što si ti učinio - izbrisao me sa sojeweb prćije (hvala ti!). Sloboda razmišljanja i sloboda osobnog stava ne znači UNIFORMMIRANJE UMOVA!!!! Hej!! Staljin je odavno pokojni (onaj pravi staljin!!). JEDNOUMLJE JE ODAVNO POKOJNO!!! Živimo u 21 stoljeću Topislave, a ti na svom privatnaprćija.com dovodiš ljude u zabludu da jeto SLUŽBENA STRANICA Udruge hrvatskih folklorni voditeljai koreografa! JEDNOUMLJE ODAVNO POKOJNO i doista mi je zabavno to što si me ''povukao za jezik'' svojom prepotentnom izjavom: Dali ste si previše oduška... (cca)!!! ma ko si ti Topislave da meni pokušaš tako solit pamet!!?? .... Demokracija ti jeTopislave da ni georgBUŠMAN nemože zaustaviti javnu riječ - a kao ti bi to tako! PRIVATNA PRĆIJA - pa kao sve je NASLIKANO KAKO TI AUTORITETI NAREDE!!!! E malo kurcadva! Jezičina je jezičina, a napisana riječ je napisana riječ, a Google.com je Google.com .... pa kad danas utipkaš izraz ''HRVATSKI FOLKLOR'' onda već dobiješ neke informacije koje su malo ŠARENIJE od SIVIH JEDOUMNIH INFORMACIJA koje pokušavaš prodavati kao JEDINU ISTINU!!!(a biti će toga JOŠ!!!) Topiću tupiću mrakću drilliću! VišeUmlje je važno, jer je onda slika šarena, kao LEPEZA. :) Čađavo okno dimiiii dimiii! Androidi stupaju strojevni MARŠ!!!

    avatar

    14.09.2006. (04:58)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    tica

    Pridružen/a: 13. 09. 2006.
    Postovi: 3


    PostPostano: čet,14.09.2006-7:49 Naslov: dječji folklor Citirajte i odgovorite

    O dječjem folkloru se puno ne govori, ne samo zato što nema literature, nego i zato što se djecu odgaja da plešu u ansamblima kojih je ovaj forum prepun. A to je stil rada usko povezan uz dril. A ako već hoćeš konkretne primjere, uz Findaka, koji je dao bazu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, za voditelja dječjeg folklora ono što je bitnije od svega treba biti PEDAGOG. A to je ono što se zanemaruje. Ljudi se zamaraju (a isto tako i stručna kritika), je li krug bio na sredini ili malo pomaknut, jesu li se djeca držala lijevim prstom ili desnim, a o energiji na pozorinici ni riječi, o tome da li su djeca uživala, jesu li se uživili i vole li to što rade... Ajde, pričajte malo o tome!!!
    Odgajajte djecu da budu slobodna! Čak i na pozornici...
    I zato je bitna SLOBODA!

    c/p back up sa http://www.hrvatskifolklor.com/forum/viewtopic.php?t=229

    avatar

    14.09.2006. (19:22)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    _maestro_

    Pridružen/a: 07. 07. 2006.
    Postovi: 39
    Lokacija: širom Hrvatske

    PostPostano: čet,14.09.2006-13:01 Naslov: Citirajte i odgovorite

    s djecom nema prevare, na pozornici se vidi da li ta djeca uživaju u tome što rade ili grčevito paze da sve bude onako kako je teta rekla.

    osobno znam nekoliko odličnih voditeljica dječjeg folklora, sve rade u kudovima s područja sesveta i osim što su same bile sjajne izvođačice i vole folklor, one su i profesionalno su vezane za rad s djecom kao učiteljice, odgojiteljice. znači imaju i nužno pedagoško znanje, iskustvo i zdrav kontakt s djecom. djeca to osjete i na pozornici vrate, s kamatama.

    (@ nataša g. - nadam se da se i dalje baviš dječjim folklorom)

    veći problem je neki generalni stav prema dječjim folklornim grupama, gdje se na njih gleda kao na sporedni segment unutar KUD-a / ansambla. čak mi se nekad čini da imaju dječju grupu zbog većih godišnjih dotacija iz grada. i jedini komentar koji se čuje na nastupu je: "baš su slatki".
    __________________________________________________________________

    p.s.
    možda je ipak trebalo pustiti diskusiju koju je započeo sada već bivši (banirani?) diskutant vitez u hladovini. mislim da treba imati malo škakljivih tema, a knežević je prevelka faca da bi to njemu moglo naškoditi, u bilo kojem smislu. ovako mi malo vuče na tamjan i svetou vodicu.
    _________________
    biži vraže di te traže,
    biži vraže di te traže

    c/p back up sa http://www.hrvatskifolklor.com/forum/viewtopic.php?t=229

    avatar

    14.09.2006. (19:25)    -   -   -   -  

  • tica

    tica c/p

    Pridružen/a: 13. 09. 2006.
    Postovi: 5

    PostPostano: pet,15.09.2006-7:29 [
    B] Naslov: dječji folklor[/B] Citirajte i odgovorite

    Ne kažem da dobrih voditelja dječjeg folklora nema, ima, ali vrlo malo. Činjenica je da svojim "autoritetima" kako si pojedini voditelji odraslih ansambala vole polaskati, odgajaju i buduće voditelje koji jedino vide njihov primjer, i onda misle da je to jedini način.
    Čak sam prisustvovala jednom primjeru gdje se Kneževića navodi kao jedan pozitivan primjer kako ne treba imati niti pedagoške naobrazbe. Što je izuzetno glupo. Ne kažem da on ne zna raditi s djecom (na kraju nisam nikad ni vidjela kako on to radi), ali je imao rezultate. Po meni je on osoba koja voli djecu, i koja se potrudila oko materijala i svega ostalog. Da je reprezentativan "primjerak" ne bi se s tim složila.
    A skidanje mišljenja crnog viteza(VITEZ u ladu, op.a), meni pokazuje strah. A boji se samo onaj koji nije siguran u svoje vlastito mišljenje i viđenje stvari.
    Čemu strah?
    Možda mi svi zajedno nismo u pravu.
    Pa recite slobodno što želite vi sami, a ne što određeni "autoriteti" misle da bi vi trebali misliti.
    Pozdrav vitezu, takvih je malo!
    I pozdrav toj Nataši!

    c/p back up sa http://www.hrvatskifolklor.com/forum/viewtopic.php?t=229

    avatar

    15.09.2006. (23:34)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    Pozdrav i tebi Tice :) od crnog VITEZA... hehehe ... znaš da mi se sviđa, od sada ću se zvati crni VITEZ u ladu... a što se tiče komentara na njihove komentare - ja ću cijeu ovu vašu prepisku staviti na jedan od slijedećih Blog-ova pa ću javno napisati moj komentar.

    Fala ti Tice :)

    Idem dalje c/p postove sa teme dječji folklor

    avatar

    15.09.2006. (23:41)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    c/p

    _maestro_

    Pridružen/a: 07. 07. 2006.
    Postovi: 40
    Lokacija: širom Hrvatske

    PostPostano: pet,15.09.2006-15:00 Naslov: Citirajte i odgovorite

    pod rubrikom Voditelji sam prije nekih mjesec dana pokrenuo temu o lošim voditeljima, i to onim kapitalcima za koje bi bilo bolje da se bave nečim drugim a ne skrnavljenjem folklora. spominjao sam i djecu s kojom rade i pune im glavu bedastoćama.
    tema je stajala nekih 20-tak dana, nije bilo reakcije pa sam je obrisao, predmnijevajući da je ovo ipak tinejdžerski forum gdje je najaktivniji naslov Noćna mora... tako da se ipak ne može puno očekivati od diskusija, osim možda opaske u stilu "kaj filozofiraš bezveze".

    btw. niti na temu Posljednji pozdrav dr. Ivanu Ivančanu nema odgovora, kao da je postavljena na nekom forumu o automobilizmu, a ne folklornom.

    glede loših voditelja, kako dječjih, tako i ostalih najveći je problem nepostojanje kompetencije i autoriteta neke osobe ili komisije koja bi se time bavila. ne postoji nitko ko može nekom voditelju reći da ne radi dobro taj posao. svaki kud, ansambl, što već ima svoje predsjedništvo koje angažira voditelje, ali oni nisu ti.

    sve je ostavljeno roditeljima, a njima je često prvi znak da nešto nije u redu tek kad dijete dodje uplakano s probe.
    _________________
    biži vraže di te traže,
    biži vraže di te traže

    avatar

    15.09.2006. (23:50)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    c/p

    tica

    Pridružen/a: 13. 09. 2006.
    Postovi: 5


    PostPostano: pet,15.09.2006-18:00 Naslov: dječji folklor Citirajte i odgovorite

    Ja sam ovdje friška.
    I s obzirom na viteza u hladu, čudim se da sam još tu.
    Ono što on priča ima jako puno smisla, i neke stvari se jednostavno poslože i kažeš: eureka, pa to je to. Da nije tako, ljudi ga se ne bi bojali. Rekli bi, ma pusti luđaka, lupeta bez veze.
    A ja nisam jedna od onih koja mlati u prazno, i sa svoje strane se trudim raditi na drugačiji način. I to mi je dovoljno. Samo što ponekad frustrira kad dođeš na smotru i onda dječju grupu gledaju iz perspektive drilerskih odraslih ansambala. Po forumu o koncertima i događanjima se može vidjeti kako ljudi promatraju koncerte iz perspektive tehničke savršenosti u kojoj izgube pravi smisao svega što se radi.

    A da se ne priča o odnosima među ljudima u kojima je prvenstveno bitna borba za pozicije.

    I nije ni čudo što se folklor u Hrvatskoj ne podiže na razinu fakulteta kako bi neki (po meni s dobrim razlozima) htjeli kad se seminar od desetak dana u 4 etape naziva školom. Nakon takve škole, svaka čast na namjerama, ne može se do fakulteta. A lijepo bi bilo da eto, bude par takovih seminara, od strane raznih ljudi, pa bi lijepo bilo moguće birati koji pristup želite, u što vjerujete i što želite od ansambla.

    Inače, za one koji ne znaju, puno materijala se može dobiti u Institutu za etnologiju i folkloristiku, ljudi koji tamo rade pomažu svima koje to interesira, daju materijale na korištenje i zaista su više nego uslužni. Naprosto divno za sve koji žele istraživati folklor, a nemaju prilike posjetiti svako selo koje ih zanima i istraživati na terenu kako bi bilo najidealnije.

    A dječji folklor zaista nema mjesto koje zaslužuje s obzirom na to da se na toj djeci temelji budućnost folklora u Hrvatskoj. Inače, folklor će se i dalje temeljiti na Severininoj štikli, i ostalima.

    btw. drago mi je da si se uključio u razgovor, to daje naslutiti da ljudi ipak razmišljaju

    c/p

    avatar

    15.09.2006. (23:56)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    doooobro ... interesantno je to da te Tico nisu još uvijek izbacili ...

    valjda se Topicix sada razmišlja i konsultira sa VRHOVNICIMA - jer još uvijek neznaju tko si ti zapravo??!! što misliš??

    avatar

    15.09.2006. (23:59)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    Gatalinka, c/p

    Pridružen/a: 16. 09. 2006.
    Postovi: 1
    Lokacija: gatalinkavinkovci@yahoo.com

    PostPostano: ned,17.09.2006-1:42 Naslov: Citirajte i odgovorite

    Mi u Vinkovcima puno radimo s djecom ...ne stignem sada puno pisati jer sam mrtva umorna ... dok sam procitala samo dio ovog foruma ...

    Sto se teme tice meni se cini da je pocetak folklornog zivota vazan za svakoga od nas (jer i mi smo bili kinci kad smo pocinjali plesati). Prvi folklorni ucitelji ostavljaju u nama prvi pecat, prvi odnos prema svemu sto je folklor. Kakav god je nas prvi ucitelj folklora (voditelj, korograf - kako god ga zvali), takvi smo i mi kasnije, bar donekle.

    Ako je nas prvi ucitelj folklora zaljubljenik, mi to kao klinci kopiramo, ako je samo tehnicar koji s nama uvjezbava 'folklorne tjelovjezbe', onda i mi kasnije postupamo isto ili vrlo slicno!, a opet s klincima se mora imat neka disciplina - kako to pomiriti ja za sada neznam!?

    Pozdrav,
    Gatalinka

    avatar

    17.09.2006. (13:55)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    tica, c/p

    Pridružen/a: 13. 09. 2006.
    Postovi: 6


    PostPostano: ned,17.09.2006-9:04 Naslov: dječji folklor Citirajte i odgovorite

    Ja to ne mirim. Dječja priroda je da su znatiželjni, brbljavi, veseli, živi... i na taj način treba i raditi.
    Knežević je rekao svojedobno "dati djeci dječje", ja bi nadodala: na dječji način.
    Disciplina u onom tradicionalnom smislu postavljanja u red, učenja koraka i svega ostalog ne pali. Puno toga se promijenilo od vremena kad su naši sada već poznati koreografi bili mali. Pa i pedagogija u skladu s tim. Nemreš više baratati sa tradicionalnim dalmatinskim triskama, to jednostavno ne pali. Djeca znaju da njihov glas nešto vrijedi. Da imaju pravo izreći što misle, a dapače, ja to i potičem. Ako mi klinac veli da mu je nešto dosadno i da mu se ne da raditi, fala Bogu, zna mali/a što hoće. Ali naravno, ako želite napraviti koreografiju za sve, oni nauče i što znači biti dio tima. I to je fenomenalno. Kako dišu zajedno. I kako se to osjeća na pozornici. Moji su klinci tako veseli, i jedva čekaju da negdje nastupe i pokažu se. Problem nikad nije u klincima (imala sam jednog hiperaktivca koji doslovno nije mogao ni jezikom ni nogama bit na miru ni 5 min, pa postoje tehnike i načini kako raditi sa takvima). Ne treba se bojati uzeti literaturu u ruke. Ako radite s djecom, alternativne pedagogije tipa Waldorfske škole i ostalih imaju fantastične ideje i načine.
    Učiti, istraživati i ostati dijete!!!
    A disciplina dođe prirodno motivacijom. A disciplina ne znači uvijek tišina.
    btw. baš me veseli što si se i ti uključila u razgovor. Bilo bi još ljepše da se jave i drugi koji imaju iskustva u radu s djecom ili se sjećaju što je za njih značio voditelj folklora dok su (bili) djeca.

    avatar

    17.09.2006. (13:57)    -   -   -   -  

  • VITEZ u ladu

    Da!

    Djeci treba dati dječje na dječji način.

    avatar

    17.09.2006. (13:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...