Komentari

gladusa.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • ~°°ifana°°~

    ej bokkk!!
    e sad je blog baš fora
    bolja je ta plava pozadina
    aj pozzzz

    avatar

    05.09.2006. (13:44)    -   -   -   -  

  • ~°°ifana°°~

    ma nisu mi baš neš
    te pozadine
    a ne znam na kojoj stranici
    imaju one drugačije.....
    pozzzzzz

    avatar

    05.09.2006. (19:13)    -   -   -   -  

  • Ivana II

    Pozzzz...
    Ne bi komentirala pozadine. Onakve su kakve autoru pašu. Trenutno su mi za oči izgubit. Iako škiljim (od farbe) meni je blog zakon zbog teme i truda g-ž-p-a, koji je aktualan i ažuran. Svaka čast!
    Sad me zanima samo jedno: zašt' ga ne čitaju načelnici Vira, Rogoznice i drugih općinica, odvjetnici mađara i drugih bespravnih graditelja, oporbeni političari? Rješenje za cijeli problem bespravne gradnje (i to zakonito i povoljno!!!!) krije se na ovom blogu. I nije ga napisao Dan Brown niti treba biti Robert Langdon da bi ga se isčitalo.
    Marina is back!!!!!! Bože, smiluj nam se...

    avatar

    05.09.2006. (19:48)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    Misliš na ovo: godišnja izvješća pučkog pravobranitelja.

    "Pučki pravobranitelj nema ovlasti štititi ustavna i zakonska prava građana u sudskim predmetima (u građanskim, parničnim i izvanparničnim te kaznenim stvarima), već isključivo u upravnim predmetima.
    Ovlast je pučkog pravobranitelja razmatranje pojedinačnih slučajeva ugroženosti prava građana koja su im prilikom izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti počinila tijela državne uprave i tijela s javnim ovlastima (ministarstva, županijska, gradska, općinska upravna tijela, javne ustanove, fondovi i slicno) ili djelatnici u tim tijelima. Pored toga, pučki pravobranitelj razmatra i druga pitanja od interesa za zaštitu ustavnih i zakonskih prava koja se temelje na drugim izvorima saznanja o nepravilnom radu upravnih tijela ili tijela s javnim ovlastima. Pučki pravobranitelj u pravilu ne postupa u stvarima u kojima je u tijeku upravni ili drugi postupak. Ali, u slučaju kada upravni postupak traje neopravdano dugo, pučki pravobranitelj može intervenirati s preporukom za bržim rješavanjem zahtjeva građana."
    - kako poslati pritužbu

    avatar

    05.09.2006. (21:13)    -   -   -   -  

  • ~°°ifana°°~

    joj ivanall ne budi djete
    valjda koliko dugo ga posječujem mogu dati
    prijedlogg

    avatar

    05.09.2006. (21:36)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    Girl fight, yeah!:-)

    avatar

    05.09.2006. (21:38)    -   -   -   -  

  • Ivana II

    Fala Bogu... čitao si o njegovim ovlastima..., a čitao si i "legalis".
    Gle, ja osobno ne mislim da sam najpametnija na svijetu... i dugo, dugo sam čitala i mislila da je rješenje problema negdje pod nosom. Po onoj staroj da svaki zakon ima rupu. Nisam je našla. Imam podosta godina staža i zgadi mi se dok vidim kako neki ljudi propise tumače, a još više kako ih primjenjuju. Prvo sam se s koncentrirala na čl. 43.a Zakona o prostornom uređenju - i ništa, s kužila sam da to nije to.

    Nakon čitanja nekih komentara u večernjem i jutarnjem, onog silnog teksta J. Blažević i kompletne zakonske regulative - mišljenja sam da se nikako ne može dio objekata legalizirati, a da se drugi dio mora srušit. Pardon, krivo se izrazih ne "ne može", već "NE SMIJE". Može se naravno radit svašta. Lijepa naša je ogledni primjerak za "svašta".
    Reba ili rušit ili sve legalizirat. To je jedino ispravno, jer Zakon o građenju nalaže rušenje imperativno! Svaki bespravno izgrađeni objekt mora se prema Zakonu srušit. Nema selekcije na socijalu, luksuz, privredu, gospodarstvo ....

    Ministarstvo - kao tijelo izvršne vlasti - mora raditi onako kako je u Zakonu napisano - ne mogu tumačiti propise kako im odgovara! Selektirati objekte, područja itd. Tako je definirano Ustavom. To izravno vodi u pravnu nesigurnost!

    Bespravna gradnja bila je do 2004. prekršaj, a nakon toga je kazneno djelo. Za prekršaj ili k. djelo propisane su kazne. Uklanjanje objekata spada u sigurnosne ili zaštitne mjere (definirane Zakonom o prekršajima i Kaznenim zakonom) koje se izriču bez obzira na činjenicu što su prekršaji najvećim djelom otišli u zastaru - i to je o.k. -jer tako kaže Zakon.

    Prostorni planovi su Zakonom o prostornom uređenju definirani kao podzakonski akti - i nikako ne mogu djelovati retroaktivno - jer tako nalaže Ustav. Ako se na temelju donesenog prostornog plana, naknadno ukalapaju objekti u prostor, prostornom planu daje se de iure i de facto retroaktivni karakter. Planom se određuje nešto unaprijed. Planirati znači urediti smjernice za buduće ponašanje. Ustav kaže da ne smije djelovat retroaktivno!

    Ako se zna koliki je problem bespravne gradnje, onda treba imati jasnu strategiju i plan za
    djelovanje. Ne napikavati sad malo tu, sad malo tamo... Kakva je to strategija??? Svako tijelo koje troši novce iz proračuna mora imati planove - financijske, za javnu nabavu, za izgradnju infrastrukture, za sve.. I to zato, jer Zakon o proračunu nalaže ekonomično, svrsishodno, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima. Osim toga nalaže transparentnost poslovanja! Jedinicama lokalne samouprave se pri raznim kontrolama i nadzorima zamjera što nemaju planove i programe za sport, kulturu, vatrogastvo i slične bedastoće... a Ministarstvo može gorući problem rješavati ad hoc malo na jugu, malo na sjeveru, transparentnost provodi tajnovitošću, a istodobno "neke" ljude ne dira... i u tijeku cijele priče Ministrica može javno reć ovo nećemo rušit jer je socijala (otkud joj ovlaštenje?), Siroboju nećemo rušit jer to nitko više ne može ispravit.... što toj ženo bi????

    Nije ona Carica Marica... ona je potrošna roba. Danas je ministrica, a sutra... ko zna?

    I tako sam došla do zaključka da bi se trebalo obratit pučkom. Mislim da je to jedina mogućnost. Nisam stručnjak za Ustavno pravo, ali to je legalan način kojim se može puno napravit. Iako sam nekako mišljenja da je pučki (kao i suci Ustavnog suda) već trebao reagirati, s obzirom da bi doista bilo čudno da nema saznanja o ovakvoj primjeni propisa od strane minsitarstva, odnosno Vlade RH, čiji je to Ministarstvo dio. Ah, naša posla...

    U cijeloj priči nade daje onaj dio, koji govori o tome da se osoba koja pošalje zahtjev mora izvješćivati o postupcima pučkog pr. To daje nadu... ne daje prilike za zataškivanje...

    I tako... nakon poduljeg vremena još me nitko nije razuvjerio. Barem ne propisom, zakonom ili argumentom. Ne bih o onima koji se pozivaju na "ruši, ruši". Nije u redu gradit bespravno. Ali nije počeo gradit bespravno mali čovjek, već političari i moćnici čije bi se vikse sad trebale uklopit u prostor. Za pop.... u kakvoj mi državi živimo! Sigurna sam da Ministarstvo ne primjenjuje propise ispravnoi niti u duhu vladavine prava, niti u skladu s Ustavom. Ovo je legalni način kojim se to može dokazati.

    Moja mala litanija je doista u najboljoj namjeri. Pozdrav!

    avatar

    05.09.2006. (22:21)    -   -   -   -  

  • Ivana II

    Sorry Ivana! Nisam rekla da mi se ne sviđa, rekla sam samo da ne vidim dobro... Never mind, ja sam marljiva, uporna... i na kraju pročitam sve što me zanima. Ti slobodno daj prijedlog za farbice. Ja ću se baviti drugim stvarima. Možemo biti team i pofarbat cijeli svijet u ružičasto! I will help you! Tako bi svi bili happy! Još ak pjevaš, recimo sopran, dozvale bi složnim dvoglasjem sreću cijelog svijeta!

    Neka bude ovaj svijet....tra-la-la....ko Ivana i Ivanaaaaaaa...tralalalaaaa

    Niiiight!

    avatar

    05.09.2006. (22:39)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    Mislim da bi trebala ovu kako kažeš litaniju poslati i pučkom pravobranitelju. Jedina si nešto suvislo o tome sastavila, pa šteta da ostane samo na razini bloga i foruma.
    PS: dok netko ne predloži drugu pituru, ostaje ova: "#00FF00"

    avatar

    05.09.2006. (22:56)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    tj,. "#000000"

    avatar

    05.09.2006. (23:04)    -   -   -   -  

  • Da bi litanija dobila konačni smisao i težinu trebalo bi je potkrijepiti dokumentacijom koju ja nemam. Npr. dva, tri rješenja ministarstva i deset vlasničkih listova sa zabilježbom za koja nisu izdana rješenja - uz katastarsku kartu iz koje je vidljivo da su parcele jedna do druge. Raspolažem samo novinskim člancima s velemudrim izjavama jedne (pre)zrele plavojke. To bi se najlakše ostvarilo preko lokalnih vlasti koje imaju i podatke i mogućnost suradnje sa stanovništvom i vikendašima - od kojih imamo svega (obećanja, obećanja, obećanja), a malo konkretnog i učinkovitog.

    Što se tiče pučkog - tvoj bolgić je meni molto više "vox populi". Ja izrazila svoje mišljenje, pokušala ga potkrijepit argumentima, pa možda nekom pomogne. Početni smisao svih mojih mudrovanja sastojao se u tome da vidim koliko to drži vodu - ali su me pljuvali samo kao "kaj bi ti htela, pa kaj je tebi, pa zakaj se bar dio ne bi uklopio.."ništ konkretno u vidu : meine liebe, ovo nisi dobro proučila jer nisi pročitala ovo ili ono.." . I tak, ja mislim da sam u pravu. Sve dok me neko konkretnim štivom ne lupi po glavi.

    Što se tiče farbe - ti samo pituraj, a ja u pričuvi imam "načale" i okulistu. Pozzzzz

    avatar

    06.09.2006. (08:12)    -   -   -   -  

  • aparatczyk

    Samo da te obavijestim da je u Narodnim novinama 85/2006 izašla dopuna i izmjena Pravilnika o procjeni utjecaja na okoliš sa novim popisom zahvata. Ako itko ima interesa za SAPARD ovo će mu biti od značaja.

    avatar

    06.09.2006. (09:13)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    Evo jedan zanimljiv članak iz prošlogodišnje Slobodne Dalmacije:
    "Među spornim odredbama za provođenje legalizacije kao ključnima se navode članci (članak 28. za Općinu Vir i članak 33. za Općinu Sukošan) koji propisuju da se bespravno izgrađeni objekti, koji se nalaze unutar građevinskog područja, a koji odstupaju od uvjeta određenih Planom, mogu legalizirati u roku od dvije godine od donošenja plana, na osnovi zračne snimke zatečenog stanja iz travnja 2003. godine. Potvrdu da se pojedini objekt nalazi na snimci izdavale su općinske stručne službe. Cilj osporenih članaka, sastavljenih u dogovoru Zavoda za urbanizam i općina, bila je legalizacija što većeg broja bespravnih građevina.
    ..
    S postojanjem prešutne suglasnosti MZOPUG-a za legalizaciju ne slaže se Nives Kozulić, ravnateljica Zavoda za urbanizam Zadarske županije, na čiji su prijedlog općine uvrstile protuzakonite članke u svoje planove.
    — Odredbe za legalizaciju bile su pokušaj uvođenja reda u prostoru, što je i zadaća prostornih planova. Zakon objekte bez građevinske dozvole tretira kao da u prostoru ne postoje, što je nonsens — kaže Kozulić. "

    avatar

    07.09.2006. (12:49)    -   -   -   -  

  • VIR

    ZNALI,MOLIM VAS IKO KAD ĆE BITI VRAĆEN PROSTORNI PLAN V I R A

    avatar

    08.09.2006. (15:10)    -   -   -   -  

  • edopeje

    teta mi ima kuću u rogoznici.valjda njenu ne budu dirali:))))ma stvar je u tome da ti ja ne pišem baš onako kronološki.recimo,pišem neke stvari koje su se dogodile u prošlosti u prezentu.iako,oni radnici kopaju već preko mjesec dana,mater im:)))))pozdrav i čuvaj mi kuću od tete:)

    avatar

    08.09.2006. (16:23)    -   -   -   -  

  • Ivana II

    Zna gđa Kozulić o čemu priča: nije zakon taj koji besp. izgrađene kuće tretira "kao" da ih nema. Tako ih tretira Ministarstvo. Naravno, ako nisu u vlasništvu, zna se već koga.
    Dokaz tvrdnjama:
    1.) Zakon o gradnji imperativno nalaže uklanjanje bespravnih objekata. Što znači da nalaže obvezno postupanje u vidu sigurnosne mjere - uklanjanja.
    2.) Bespravni objekti su upisani u zemljišne knjige. Zakon o vlasništvu i Zakon o zemljišnim knjigama nalažu upis i propisuju postupak upisa vlasništva nad svim objektima. Ustav i zakoni priznaju postojanje tih objekata: osnovnim načelima vlasništva. Zakon o gradnji kao lex specialis, nalaže posebnost kod upisa u zemljišne knjige - upis uz zabilježbu o nedostatku građ. i uiporab. dozvole.

    Tako. Razjasnili smo da pozitivno pravne norme i te kako priznaju postojanje bespravne gradnje. Nismo Švedska. Njihovi zakoni ne poznaju postojanje takve gradnje. Naši zakoni:
    1.) Propisuju kazne za one koji bespravno grade
    2.) Propisuju sigurnosne i zaštitne mjere za bespravne objekete (uklanjanje)
    3.) Propisuju poseban postupak upisa vlasništva nad bespravnom gradnjom.
    4.) Osnovno načelo vlasništva: ono što je upisano u zemljišne knjige postoji. Imao čitatelj naočale ili ne. Ne može "nešto" biti propisano i predviđeno zakonom i onda se uzimati "kao ne postojeće". Koji to pravni sustav može prožvakati takvo tumačenje propisa?

    Koliko je ovo zapravo bitno, vidljivo je iz onog teksta J. Blažević. Naime, u njemu je napisla da naši sudovi uzimaju praksu, da dosuđuju u korist bespravnih graditelja koji svoje objekte imaju upisane u gruntovne knjige bez zabilježbe o nedostatku uporab. ili građ. dozvole. U praksi to izgleda ovako:
    ako ste npr. bili dovoljno pokvareni ili možda "mudri", pa ste našli nekog pokvarenog ili možda "mudrog" suca ili zemljišnoknjižnog referenta, koji vam je za određenu protuuslugu (činjenjem ili nečinjenjem) ili nagradu "sredio" da se pri upisu u zemljišnoknjižnik "zaboravi" upisati zabilježba
    - bez uporabne dozvole
    vi ste svoj objektić "kao legalizirali".

    Ko je tu lud, a ko blesav? Nek nam sudi povijest.

    avatar

    10.09.2006. (16:09)    -   -   -   -  

  • Ivana II

    P.s.
    Tek sam sad skužila pozadinu. Ovak se da lijepo čitat. Hvala na obziru za sve na s dioptrijom.
    Može prijedlog?
    Recimo na jedan dan stavit crnu pozadinu. Onako, simbolično. Za primjenu pravnih normi i za za naš pravni sustav. Počivali u miru!

    avatar

    10.09.2006. (16:16)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    RIP

    avatar

    10.09.2006. (22:54)    -   -   -   -  

  • Ivana II

    M-m...ne, ne i ne... don´t like it...black...samo simbolike radi. Mi hrvati smo uvijek optimisti. Preživjeli smo i gore u svojoj teškoj povijesti, a gle, kak imamo krasne pjesme:

    Oj, more dubokooooo....

    Prije jutra, ribari se bude...

    Konobo mojaaaaaaaaaa.......

    Oprosti mi pape, sve te grube riči.....

    Pa ko bi bolji narod? Glavu gore! Valjda nas Zvonimireva kletva neće pratit do sudnjeg dana?!?

    avatar

    11.09.2006. (19:50)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    Ne, još samo 100 godina:-))

    avatar

    16.09.2006. (21:42)    -   -   -   -  

  • zimmer frei

    http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=1022&tx_ttnews[backPi d]=38&cHash=52a150a223
    - legalizacija u rogoznici

    avatar

    15.05.2008. (12:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...