Papar(orij. biber) - trajnica,povijuša iz porodice Piperaceae...slična hmelju...stabljike snažne,drvenaste i isprepletene, visoke do 10m...listovi široki srcoliki, sjajne tamnozelene boje s istaknutim lisnim žilama...mali bijeli cvjetovi u klasovima javljaju se ljeti...iz njih se razvijaju mirisni plodovi crvene boje koja prelazi u svenkastožutu...kugličasti su i naborani...biljka počinje davati plod nakon 2-5 godina i može trajati i do 40 godina...biljke zahtjevaju dugo kišno razdoblje,visoku temperaturu i djelomičnu sjenu...papar potječe iz jugozapadne Indije, s malabarske obale...rano se proširio po jugoistočnoj Aziji...vrlo rasprostranjen u Indoneziji...kultiviran je i u tropskim područjima Afrike i Amerike...
Papar pripada skupini najstarijih začina...najstariji se zapisi nalaze u Rig vedama oko 6000 godina pr.Krista...te u druge tri vede- Yajur, Sama i Atharva...mnogi su ga nazivali kraljem začina...ratni pohod Aleksandra Velikoga pridonijeli su širenju papra u Grčku...papar je potaknuo trgovinu kopnom između Indije i Evrope...u razmjeni dobara imao je ulogu novca...ako bi se bobica slučajno otkotrljala tražili bi je ikao da je biser...porez se naplaćivao u papru,a Rim je plaćao dana u papru Atili i Alariku koji je tako dobio 1500kg papra...Rimska tržnica papra bila je u Via Piperatica - ili ulica papra... Riječ papar potječe od sanskrtskog naziva za dugi papar,Pippali...crni papar došao je u Evropu nakon dugog papra...Grci ga nazivaju Peperi...Rimljani Piper,...a Turci Biber... Bijeli papar -proizvodi se od potpuno zrelih bobica...bobe se drže u vrećama uronjenim u tekuću vodu 7-15 dana ili 2-3 dana u vlažnim hrpama...omekšala vanjska ljuska im se uklanja i potom se suše na suncu...
Zeleni papar - je crni papar ali bran prije zrelosti... Crveni papar - je potpuno zreli crni papar...vrlo je rijedak... Sivi papar - je mješavina bijelog i crnog papra... Ružičasti papar - on nije iz porodice povijuša i bobice su mu puno sitnije...rijetko se upotrebljava zbog skromnog mirisa i okusa...
*** Hvala za ostavljeni trag na mom blogu...nadam se da se nećeš uvrijediti zbog ovog podužeg komentara,ali početak posta me potaknuo...počela sam pisati i nisam mogla stati...
15.08.2006. (23:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
filozofije jednog leptira
odlicno kao i uvijek, bez komentara sam
15.08.2006. (12:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ANONIMAC
Meni je i dalje zanimljivo jako:)Pozdrav veliki ostavljam
15.08.2006. (22:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mala Vragolanka
Papar(orij. biber) - trajnica,povijuša iz porodice Piperaceae...slična hmelju...stabljike snažne,drvenaste i isprepletene, visoke do 10m...listovi široki srcoliki, sjajne tamnozelene boje s istaknutim lisnim žilama...mali bijeli cvjetovi u klasovima javljaju se ljeti...iz njih se razvijaju mirisni plodovi crvene boje koja prelazi u svenkastožutu...kugličasti su i naborani...biljka počinje davati plod nakon 2-5 godina i može trajati i do 40 godina...biljke zahtjevaju dugo kišno razdoblje,visoku temperaturu i djelomičnu sjenu...papar potječe iz jugozapadne Indije, s malabarske obale...rano se proširio po jugoistočnoj Aziji...vrlo rasprostranjen u Indoneziji...kultiviran je i u tropskim područjima Afrike i Amerike...
Papar pripada skupini najstarijih začina...najstariji se zapisi nalaze u Rig vedama oko 6000 godina pr.Krista...te u druge tri vede- Yajur, Sama i Atharva...mnogi su ga nazivali kraljem začina...ratni pohod Aleksandra Velikoga pridonijeli su širenju papra u Grčku...papar je potaknuo trgovinu kopnom između Indije i Evrope...u razmjeni dobara imao je ulogu novca...ako bi se bobica slučajno otkotrljala tražili bi je ikao da je biser...porez se naplaćivao u papru,a Rim je plaćao dana u papru Atili i Alariku koji je tako dobio 1500kg papra...Rimska tržnica papra bila je u Via Piperatica - ili ulica papra...
Riječ papar potječe od sanskrtskog naziva za dugi papar,Pippali...crni papar došao je u Evropu nakon dugog papra...Grci ga nazivaju Peperi...Rimljani Piper,...a Turci Biber...
Bijeli papar -proizvodi se od potpuno zrelih bobica...bobe se drže u vrećama uronjenim u tekuću vodu 7-15 dana ili 2-3 dana u vlažnim hrpama...omekšala vanjska ljuska im se uklanja i potom se suše na suncu...
Zeleni papar - je crni papar ali bran prije zrelosti...
Crveni papar - je potpuno zreli crni papar...vrlo je rijedak...
Sivi papar - je mješavina bijelog i crnog papra...
Ružičasti papar - on nije iz porodice povijuša i bobice su mu puno sitnije...rijetko se upotrebljava zbog skromnog mirisa i okusa...
***
Hvala za ostavljeni trag na mom blogu...nadam se da se nećeš uvrijediti zbog ovog podužeg komentara,ali početak posta me potaknuo...počela sam pisati i nisam mogla stati...
15.08.2006. (23:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zvoncica
slucajno su slike i iz lokava i sa kupe. nisi primjetio? :)
16.08.2006. (07:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
između jave i sna
mislim da bi se i sam bocaccio postidio nad majstorstvom tvog pera... ;)
a ona ravnopravnost koju spominjes, ah, kako je moguce zatoceniku biti ravnopravan s tamnicarem? no, necemo o tmini...
16.08.2006. (10:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
portretsnova
Maslačkica je rekla sve.
Od mene, pozdrav. :-)
16.08.2006. (14:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Samo jedan kratak pozdrav, šećeru...cmokkkkk.
16.08.2006. (14:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ledenaicy
Za ovo je stvarno potrebna volja i znanje..svaka čast.
17.08.2006. (23:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...