Komentari

uvod.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Usia

    "Ovde sam da se divim!" kaže jedan Geteov stih. Sa divljenjem počinje i sa divljenjem se završava, i ipak nije uzaludan put. Da li se divim mahovini, kristalu, cvetu, zlatnoj bubi, ili nebu sa oblacima, pučini sa spokojnim, džinovskim dahom uzburkanog mora, leptiru sa raspoređenim kristalastim rebrima, obliku i okviru njegovih obojenih ivica, bogatom pismu i ornamentici njegovih crta i beskrajnim, slatkim, čarobnim dahom prevučenim prelazima i tonovima boja - svaki put kada okom ili nekim drugim čulom doživljavam deo prirode, kada me privuče i začara, i na trenutak otvori za njegovo postojanje i otkrivanje, u istom tom trenutku napuštam i zaboravljam sav gramzivi, slepi svet ljudskih potreba, i umesto da mislim ili naređujem, umesto da stičem ili iskorišćavam, da se borim ili da organizujem, u tom trenutku ne radim ništa, samo se kao Gete "divim", i ovim divljenjem nisam postao brat samo Geteu i drugim pesnicima i mudracima, ne, ja sam brat i svemu onome čemu se divim i što doživljavam kao živi svet: leptiru, bubi, oblaku, reci i planini, jer sam na putu divljenja na trenutak napustio svet razdvajanja i ušao u svet jedinstva, gde stvar i biće jedno drugom kažu: Tat twam asi. ("To si ti") - Herman Hese "Umetnost dokolice"

    avatar

    26.07.2006. (09:55)    -   -   -   -  

  • davor

    Sjajno, Usia! Hvala ti. Hesse je očito i Emersonu po tom pitanju brat. :)
    Povod ovom mom postu je bilo predivno vrijeme provedeno na Korčuli (''ljetna škola ljubavi'' :) ), a koja je bila i Hamvasevo omiljeno ljetovalište. Pa se nisam mogao ne prisjetiti njegove ''velike teze svijeta'', s pravom tako nazvane. :) Jer doista, ona pokazuje da ima istine (jer je ona istinita onoliko koliko bi njena suprotnost bila neistinita), te da ima nečeg boljeg i nečeg manje dobrog. Tako da pred njenom očitošću svaki relativizam ostavlja dojam ispraznog vrdanja.

    avatar

    26.07.2006. (12:43)    -   -   -   -  

  • viv

    prelijepi post, stihovi koji su me na kraju dirnuli svojom ljepotom na način na koji dira svaka ljepota što se uspinje u srcu, dok se ne prelije... najprije preplavi a potom se razlije u oku poput nježnih i blagih boja akvarela... nakon izvrsnog Emersona u Ogledima, nakon Nietzschea, božanstvenog Hamvasa :)... divnog krajolika na slici koji kao da je preslikan. :) a i jeste. jer takav isti blista i u mom oku i u srcu.

    avatar

    31.07.2006. (11:22)    -   -   -   -  

  • vertebrata.mojblog.hr

    hrmm.kak ono ide? " na korčuli, blizu groblja, na istoku, stoji maslina.." zapisao sam si taj citat negdje. i jednom ću otići tamo sa knjigom i ljubljenom...ne sumnjam uopće.

    avatar

    20.10.2006. (17:34)    -   -   -   -  

  • davor

    :)) Da. Mi dvoje smo tražili tu maslinu, no nismo je našli... Ali, našli smo tako puno toga da... :) Svakako pođite. :)

    avatar

    22.10.2006. (22:25)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...