lijepo izgleda na slici. samo, nije nužno uvijek lijepo sve što na slikama lijepo izgleda. kakav je osjećaj bio na koncu konca to pojesti? jel` bilo lijepo? btw, kada već pričamo o tim nekim istočnjačkim stvarima, moram ti se pohvaliti vlastitim dosezima na tom polju. naime, jučer sam se počeo baviti meditacijom. pola sata sam promatrao susjedin grudnjak kako se sushi na balkonu.
22.07.2006. (09:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Jezush, to si sama napravila? Svaka cast. Obozavam sushi, pogotovo onaj iz Yo! Sushi. Doduse, ima i Moshi Moshi u Brightonu gdje je isto fantastican. Jedino ne volim ukiseljeni djumbir, zapravo, ne volim djumbir opcenito. Ali zato wasabi, ooooo, daaaa.
22.07.2006. (11:03)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ah, zašto se moraš ograditi da ne smijemo nezrelo komentirati? :) Nego, pitao me frend, nisam mu znao odgovoriti.. kako se plaća prevoditeljski posao? konkretno ovaj tvoj? Po kartici ili..?
22.07.2006. (13:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Translatorice, zadivljuješ me svestranošću! Ja, ako ne lupam titlove, dignem sve četiri u zrak i naručim pizzu iz Baschiere. Našla sam i još jednu dodirnu točku s Xiolom: ni ja ne volim đumbir. Ali sushiji izgledaju mljac!
22.07.2006. (13:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
joj, ja ti ne volim ta "kompliciranja" s hranom. meni što jednostavnije to bolje :) ne volim hrpu začina, hrpu svega pomiješanog, nema šanse da bi to pojela :) mene se ne isplati zvati na ručak/večeru - šteta truda :)
22.07.2006. (13:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ej…prvi put sam tu. Sviđa mi se blog. Nisam još jela sushi, ali svakako moram i to probati. Svakako posjeti ovu stranicu, novi raj za blogere. Možeš dodati svoj blog te si povećati broj posjete i komentara. Pozz… =)
22.07.2006. (14:03)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ovo divno izgleda! svaka čast! samo jedna (prilično ozbiljna) molba, jel možeš napisati, ali po redu što si sve radila.. i to nekak' nježno da i mi, koji baš nismo vični kuhinji, uspijemo napraviti ovako nešto. ovo izgleda kao iz restača, fenomenalno! :)
22.07.2006. (14:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
wow, izgleda odlično. a ti si ono bila tražila recepte i kao neiskusna u kuhanju, a kad najednom - sushi. nisam nikad probala ili bolje reći usudila se napraviti sama. u new yorku ga je bilo posvuda, kao kod nas ćevapa, i stvarno fora izgleda. to je navodno zanimanje, prezentacija sushija, dakle slaganje na tanjur da što bolje izgleda ,pa eto ako ti dojadi ova karijera s prevođenjem imaš alternativu.
22.07.2006. (15:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
I ja sam znala radit sushi dok sam imala vremena(prije djeteta) Obozavam ga ,pa nekada u Londonu odem u sushi bar, pa tanjurici sa sushijem idu po onoj pomicnoj traci a ti mozes izabrati koji ti se svida. Jedina negativna strana takvog izlaska je da se potrosi puno love.
22.07.2006. (15:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Odlično izgleda ovaj sushi! Donji post mije zanimljivo zabavan. Traje filmski festival u Puli, pa sam otišla pogledati nekoliko filmova. Ispod velikog ekrana (dakle, ne preko same slike kako obično idu titlovi) stavili neku vrstu manjeg ekrana na koji projiciraju prijevod na engleski jezik. Valjda pretpostavljaju da je Arena puna stranaca. Nije baš prepuna, ali dobro, recimo da je to pohvalno gledajući s pozicije turističke destinacije koja želi biti dobar domaćin. Međutim ima mnoštvo primjera kakve ti dolje navodiš, samo u drugom smjeru. To je naročito bilo vidljivo u filmu Karaula koji obiluje psovkama koje su u našem jeziku posebno pitoreskne. Bilo je zgodno i u filmu Libertas u kojem likovi povremeno govore talijanski. Titlovi idu na hrvatskom i na engleskom. Nažalost, nemam vremena pažljivije pratiti, ali imam dojam da se misao, pogotovo njena kontestna obojenost u takvom nizu prijevoda prilično izgubi.
22.07.2006. (16:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Odlično izgleda ovaj sushi! Donji post mi je zanimljiv i zabavan. Traje filmski festival u Puli, pa sam otišla pogledati nekoliko filmova. Ispod velikog ekrana (dakle, ne preko same slike kako obično idu titlovi) stavili su neku vrstu manjeg ekrana na koji projiciraju prijevod na engleski jezik. Valjda pretpostavljaju da je Arena puna stranaca. Nije baš prepuna, ali dobro, recimo da je to pohvalno gledajući s pozicije turističke destinacije koja želi biti dobar domaćin. Međutim ima mnoštvo primjera kakve ti dolje navodiš, samo u drugom smjeru. To je naročito bilo vidljivo u filmu Karaula koji obiluje psovkama koje su u našem jeziku posebno pitoreskne. Bilo je zgodno i u filmu Libertas u kojem likovi povremeno govore talijanski. Titlovi idu na hrvatskom i na engleskom. Nažalost, nemam vremena pažljivije pratiti, ali imam dojam da se misao, pogotovo njena kontestna obojenost u takvom nizu prijevoda prilično izgubi.
22.07.2006. (16:22)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jako dobro. iako, ne bih se slozila sto se kineskih stapica tice, ja sam do sada sve svoje kupovala u kineskim ducanima, ponekad i neke od sastojaka isto (neki kineski ducani imaju i hranu, da). inace, billa je ok, ali od konzuma dobijem ospice.
22.07.2006. (17:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Jazzie: Morala sam, imala sam zahtjevne kušatelje :) @Wanda: Draga moja, ne toliko talent koliko upornost. @Strokewski: Lijepo i prelijepo. Ni r od sirove ribe. Mislim, ni s od sirove ribe :) Ali sigurna sam da ni tvoj sushi nije bio loš. Jel meditacija urodila plodom? Moji su gosti bili zadovoljni:) @Xiola: Yo sushi je ludilo! Strašno mi je žao što to nema kod nas, baš je gušt!@Ariston: Znala sam da će biti NEKIH koji će se baš za to uhvatiti, a nije mi se dalo mijenjati rečeničnu konstrukciju, pa eto... A što se tiče prevođenja, cijena ti je po kartici, po titlu, po satu, po danu, ovisi. Nešto dobro, nešto loše, u prosjeku sarma. Piši mi na mail ako te nešto konkretno zanima.@Blini: 2 g. sam živjela na pizzama (ali ne iz Baschiere, uglavnom iz no-name-no address pizzerija). Od muke naučila kuhati, pa preraslo u gušt. Nije tako teško kako se čini. @cruel life: Eeeee, znam ih ja puno što tako govoriše, pa mišljenje promijeniše... @uvijek svoja: Pozdrav i tebi, posjetit ću raj za blogere!@Nick: Također pozdrav!@Annie: No prob, napisat ću ti u sljedećem komentaru, a onda se javi za dodatna pitanja, ako ih bude.@Mazohistički miško: Pa mogu ti reć da jebilo baš fino. @906090: Šta da ti kažem, strelovito napredujem :) Moraš probati, uopće nije tako teško kao što izgleda, uvjerila sam se!@Zvrk: Da, s financijske je strane malo zeznuto -nije nimalo jeftino ni u restoranu, a bogme ni kad ga praviš - treba ti milijun tih kerefeka, a nijedan taj artikl nije ispod 20-25 kn. Al ovako, za gušt, once in a long while, nije mi žao.@Helix:Sigurno se misao izgubi, nažalost, ali složit ćeš se sa mnom da nema psovki do balkanskih psovki. I ne samo psovki, već i vulgarizama koji zvuče kao psovke, a ustvari su poštapalice ili idiomi. Primjer: kolegica koja je prevodila Muškarca bez brkova mučila se danima kako prevesti 'ma to ti je kurac od ovce'. Ne ide pa ne ide. Na kraju je ispalo piece of cake, koje joj se nije svidjelo. Ni meni se ne sviđa, ali ne znam ništa bolje!@xgreymousex: Ma daj? Sljedeći ću put pomnije tražiti, tnx na savjetu. Ni ja nisam neki fan Konzuma, ali toliko su sveprisutni da ih ne možeš izbjeći, nažalost. @barba: Ništa od tune - nisam se usudila kupiti onu koju su prodavali pod svježu i jesti je termički neobrađenu (iako obožavam sushi s tunom). Daleko je more. Još malo. @NY Jelena: Nadam se da si uživala, bon appetit!
22.07.2006. (23:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
volim sushi. zapravo najdrazi mi maki sa sirovim lososom i avokadom... nekad sam ih i ja radila za zabavu, nije uopce problem nakon 2-3 puta ide brzo. no ne one sa sirovom ribom jel se mogu dobit gliste (crvi?) il tome slicno. citala sam kak riba za sushi zapravo mora bit zamrznuta cim je ulovljena prije nego se te bestije stvore i da taj posao ipak treba ostavit sushi majstorima koji odmah prepoznaju ak nesto ne stima s ribom, a da se sami igramo ovim sigurnim verzijama... sve u svemu dobar tek!
23.07.2006. (03:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
volim sushi. zapravo najdrazi mi maki sa sirovim lososom i avokadom... nekad sam ih i ja radila za zabavu, nije uopce problem nakon 2-3 puta ide brzo. no ne one sa sirovom ribom jel se mogu dobit gliste (crvi?) il tome slicno. citala sam kak riba za sushi zapravo mora bit zamrznuta cim je ulovljena prije nego se te bestije stvore i da taj posao ipak treba ostavit sushi majstorima koji odmah prepoznaju ak nesto ne stima s ribom, a da se sami igramo ovim sigurnim verzijama... sve u svemu dobar tek!
23.07.2006. (03:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
volim sushi. zapravo najdrazi mi maki sa sirovim lososom i avokadom... nekad sam ih i ja radila za zabavu, nije uopce problem nakon 2-3 puta ide brzo. no ne one sa sirovom ribom jel se mogu dobit gliste (crvi?) il tome slicno. citala sam kak riba za sushi zapravo mora bit zamrznuta cim je ulovljena prije nego se te bestije stvore i da taj posao ipak treba ostavit sushi majstorima koji odmah prepoznaju ak nesto ne stima s ribom, a da se sami igramo ovim sigurnim verzijama... sve u svemu dobar tek!
23.07.2006. (03:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@:0) Bez brige, i ja se igram sigurnim verzijama: gamberi, dimljeni losos, povrće, avokado. Ne bih se usudila, s nekom ribom iz shopping centra sumnjiva podrijetla - potencijalna opasnost je svugdje gdje nema termičke obrade.
23.07.2006. (11:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Annie: Ovako: napisala sam namirnice koje treba kupiti u postu, a redom radiš ovo: skuhaš rižu po uputama na pakiranju. Ja nikad ne pazim previše na omjer vode i riže, ulijem više pa višak jednostavno procijedim. Kad se riža skuha, pustiš da se ohladi, a onda pomiješaš s rižinim octom - recimo, na pola kila riže, 3 jušne žlice. Onda na radnu površinu staviš podmetač od bambusa, a na njega jednu algu. Pogledaj ono što sam linkala po 'fine slikice' u postu. Alge su kao tanki listići, ali čim se smoče (od octa i vode koju riža pusti kad staviš algu na nju), postaju podatne i savitljive. Rižu je najbolje rasprostirati nekom malom špatulom, ali može poslužiti i žlica. Ja sam to radila rukama - ljepljivo je ko sam vrag i riže ima posvuda, ali kad ideš polako i strpljivo, bude okej (meni to nije vrlina pa sam usisavala rižu poslije). Kraj alge koji je bliže tebi pokriješ skroz, od početka do krajeva, a na daljem kraju ostaviš neka 3 cm da se rola zalijepi kad je smotaš. Sloj riže ne smije biti predebeo ni pregust - ali najbolje je da za probu srolaš jednu i vidiš kako je ispalo, pa onda dalje oduzimaš/dodaješ prema tome. Što se tiče punjenja, ono se stavlja uzduž bližeg kraja alge. Opet će ti biti jasnije kad pogledaš slike. Izrežeš, recimo, krastavac na trake, oko njega staviš račiće i sjemenke sezama, malo kavijara, štogod. Ja sam stavljala i štapiće svježe rotkvice jer nisam našla avokado. Kad si rasprostrla rižu i posložila punjenje, onda to sve smotaš. Motanje je po principu da rolaš prostirku od bambusa, a s njom se rola riža u algi. Shvatiš tu prostirku kao pomoćno sredstvo, da ne dodiruješ algu jer je mekana, a prostirka je čvrsta. Lagano, ali čvrsto pritišćeš dok motaš. Kad dođeš do kraja, ako se onaj dalji kraj na kojem si ostavila 3 cm ne zalijepi sam od sebe, navlažiš ga vodom ili rižinim octom, i lijepi se odmah. Roladu ostaviš da odstoji 10 min, onda uzmeš oštar nož, namočiš ga vodom da bolje klizi i izrežeš roladu na 5-6 komada, po željenoj veličini, i kad je sve gotovo, pospremiš u hladnjak. Ja sam to radila oko 5 popodne, a do 9 navečer su bili u hladnjaku. Ne moraju stajati baš toliko, naravno. Poslužiš sa sojinim umakom, wasabijem i đumbirom (sve se kupuje gotovo) Bit će ti sve jasnije kad kreneš raditi. Pogledaj i one stvari što sam ih linkala u postu, osobito slike, i pitaj slobodno ako te još što zanima. (mislim, nisam ja neka majstorica... prvi put je super ispalo, pitaj me sljedeći put :):) Pozdrav!
23.07.2006. (11:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
super, pohranit ću ovaj recept na sigurno. a kada se ipak odlučim na suicidalni korak spravljanja tog jela, prvo ću otići kod pape u Rim da me blagoslovi.
23.07.2006. (14:58)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jazzie
Ne volim sushi, tako da ću preskočiti ovo isprobati u RL-u. Ali definitivno si si dala truda!
22.07.2006. (02:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Wanda
ah, draga... još jedan tvoj talent...
22.07.2006. (05:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stroke
lijepo izgleda na slici. samo, nije nužno uvijek lijepo sve što na slikama lijepo izgleda. kakav je osjećaj bio na koncu konca to pojesti? jel` bilo lijepo? btw, kada već pričamo o tim nekim istočnjačkim stvarima, moram ti se pohvaliti vlastitim dosezima na tom polju. naime, jučer sam se počeo baviti meditacijom. pola sata sam promatrao susjedin grudnjak kako se sushi na balkonu.
22.07.2006. (09:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
xiola bleu
Jezush, to si sama napravila? Svaka cast. Obozavam sushi, pogotovo onaj iz Yo! Sushi. Doduse, ima i Moshi Moshi u Brightonu gdje je isto fantastican. Jedino ne volim ukiseljeni djumbir, zapravo, ne volim djumbir opcenito. Ali zato wasabi, ooooo, daaaa.
22.07.2006. (11:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Samohrani student
Ah, zašto se moraš ograditi da ne smijemo nezrelo komentirati? :) Nego, pitao me frend, nisam mu znao odgovoriti.. kako se plaća prevoditeljski posao? konkretno ovaj tvoj? Po kartici ili..?
22.07.2006. (13:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Blini
Translatorice, zadivljuješ me svestranošću! Ja, ako ne lupam titlove, dignem sve četiri u zrak i naručim pizzu iz Baschiere. Našla sam i još jednu dodirnu točku s Xiolom: ni ja ne volim đumbir. Ali sushiji izgledaju mljac!
22.07.2006. (13:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
cruel life
joj, ja ti ne volim ta "kompliciranja" s hranom. meni što jednostavnije to bolje :) ne volim hrpu začina, hrpu svega pomiješanog, nema šanse da bi to pojela :) mene se ne isplati zvati na ručak/večeru - šteta truda :)
22.07.2006. (13:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
uvijek_svoja =)
Ej…prvi put sam tu. Sviđa mi se blog. Nisam još jela sushi, ali svakako moram i to probati. Svakako posjeti ovu stranicu, novi raj za blogere. Možeš dodati svoj blog te si povećati broj posjete i komentara. Pozz… =)
22.07.2006. (14:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fizf
pozdrav
22.07.2006. (14:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Annie De Meni
ovo divno izgleda! svaka čast! samo jedna (prilično ozbiljna) molba, jel možeš napisati, ali po redu što si sve radila.. i to nekak' nježno da i mi, koji baš nismo vični kuhinji, uspijemo napraviti ovako nešto. ovo izgleda kao iz restača, fenomenalno! :)
22.07.2006. (14:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mazohistički miško
Obožavam sushi...njam. Zapravo,nije ni čudo, kad obožavam i Japan. Svaka čast za trud. Nadam se da je i bilo ukusno..:)
22.07.2006. (15:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
90*60*90
wow, izgleda odlično. a ti si ono bila tražila recepte i kao neiskusna u kuhanju, a kad najednom - sushi. nisam nikad probala ili bolje reći usudila se napraviti sama. u new yorku ga je bilo posvuda, kao kod nas ćevapa, i stvarno fora izgleda. to je navodno zanimanje, prezentacija sushija, dakle slaganje na tanjur da što bolje izgleda ,pa eto ako ti dojadi ova karijera s prevođenjem imaš alternativu.
22.07.2006. (15:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zvrk
I ja sam znala radit sushi dok sam imala vremena(prije djeteta)
Obozavam ga ,pa nekada u Londonu odem u sushi bar, pa tanjurici sa sushijem idu po onoj pomicnoj traci a ti mozes izabrati koji ti se svida.
Jedina negativna strana takvog izlaska je da se potrosi puno love.
22.07.2006. (15:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Helix
Odlično izgleda ovaj sushi! Donji post mije zanimljivo zabavan. Traje filmski festival u Puli, pa sam otišla pogledati nekoliko filmova. Ispod velikog ekrana (dakle, ne preko same slike kako obično idu titlovi) stavili neku vrstu manjeg ekrana na koji projiciraju prijevod na engleski jezik. Valjda pretpostavljaju da je Arena puna stranaca. Nije baš prepuna, ali dobro, recimo da je to pohvalno gledajući s pozicije turističke destinacije koja želi biti dobar domaćin. Međutim ima mnoštvo primjera kakve ti dolje navodiš, samo u drugom smjeru. To je naročito bilo vidljivo u filmu Karaula koji obiluje psovkama koje su u našem jeziku posebno pitoreskne. Bilo je zgodno i u filmu Libertas u kojem likovi povremeno govore talijanski. Titlovi idu na hrvatskom i na engleskom. Nažalost, nemam vremena pažljivije pratiti, ali imam dojam da se misao, pogotovo njena kontestna obojenost u takvom nizu prijevoda prilično izgubi.
22.07.2006. (16:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Helix
Odlično izgleda ovaj sushi! Donji post mi je zanimljiv i zabavan. Traje filmski festival u Puli, pa sam otišla pogledati nekoliko filmova. Ispod velikog ekrana (dakle, ne preko same slike kako obično idu titlovi) stavili su neku vrstu manjeg ekrana na koji projiciraju prijevod na engleski jezik. Valjda pretpostavljaju da je Arena puna stranaca. Nije baš prepuna, ali dobro, recimo da je to pohvalno gledajući s pozicije turističke destinacije koja želi biti dobar domaćin. Međutim ima mnoštvo primjera kakve ti dolje navodiš, samo u drugom smjeru. To je naročito bilo vidljivo u filmu Karaula koji obiluje psovkama koje su u našem jeziku posebno pitoreskne. Bilo je zgodno i u filmu Libertas u kojem likovi povremeno govore talijanski. Titlovi idu na hrvatskom i na engleskom. Nažalost, nemam vremena pažljivije pratiti, ali imam dojam da se misao, pogotovo njena kontestna obojenost u takvom nizu prijevoda prilično izgubi.
22.07.2006. (16:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sivi mish
jako dobro. iako, ne bih se slozila sto se kineskih stapica tice, ja sam do sada sve svoje kupovala u kineskim ducanima, ponekad i neke od sastojaka isto (neki kineski ducani imaju i hranu, da). inace, billa je ok, ali od konzuma dobijem ospice.
22.07.2006. (17:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
barba
a tuna nije daleko...Kalituna uzgajliste izmedju Iza i Male Lamjane.
22.07.2006. (20:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Velika Jabuka
aj dobro je :))) Sad mi se jede sushi. morat cu otici do restorana. CIAOS>
22.07.2006. (20:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
translator wannabe
@Jazzie: Morala sam, imala sam zahtjevne kušatelje :) @Wanda: Draga moja, ne toliko talent koliko upornost. @Strokewski: Lijepo i prelijepo. Ni r od sirove ribe. Mislim, ni s od sirove ribe :) Ali sigurna sam da ni tvoj sushi nije bio loš. Jel meditacija urodila plodom? Moji su gosti bili zadovoljni:) @Xiola: Yo sushi je ludilo! Strašno mi je žao što to nema kod nas, baš je gušt!@Ariston: Znala sam da će biti NEKIH koji će se baš za to uhvatiti, a nije mi se dalo mijenjati rečeničnu konstrukciju, pa eto... A što se tiče prevođenja, cijena ti je po kartici, po titlu, po satu, po danu, ovisi. Nešto dobro, nešto loše, u prosjeku sarma. Piši mi na mail ako te nešto konkretno zanima.@Blini: 2 g. sam živjela na pizzama (ali ne iz Baschiere, uglavnom iz no-name-no address pizzerija). Od muke naučila kuhati, pa preraslo u gušt. Nije tako teško kako se čini. @cruel life: Eeeee, znam ih ja puno što tako govoriše, pa mišljenje promijeniše... @uvijek svoja: Pozdrav i tebi, posjetit ću raj za blogere!@Nick: Također pozdrav!@Annie: No prob, napisat ću ti u sljedećem komentaru, a onda se javi za dodatna pitanja, ako ih bude.@Mazohistički miško: Pa mogu ti reć da jebilo baš fino. @906090: Šta da ti kažem, strelovito napredujem :) Moraš probati, uopće nije tako teško kao što izgleda, uvjerila sam se!@Zvrk: Da, s financijske je strane malo zeznuto -nije nimalo jeftino ni u restoranu, a bogme ni kad ga praviš - treba ti milijun tih kerefeka, a nijedan taj artikl nije ispod 20-25 kn. Al ovako, za gušt, once in a long while, nije mi žao.@Helix:Sigurno se misao izgubi, nažalost, ali složit ćeš se sa mnom da nema psovki do balkanskih psovki. I ne samo psovki, već i vulgarizama koji zvuče kao psovke, a ustvari su poštapalice ili idiomi. Primjer: kolegica koja je prevodila Muškarca bez brkova mučila se danima kako prevesti 'ma to ti je kurac od ovce'. Ne ide pa ne ide. Na kraju je ispalo piece of cake, koje joj se nije svidjelo. Ni meni se ne sviđa, ali ne znam ništa bolje!@xgreymousex: Ma daj? Sljedeći ću put pomnije tražiti, tnx na savjetu. Ni ja nisam neki fan Konzuma, ali toliko su sveprisutni da ih ne možeš izbjeći, nažalost. @barba: Ništa od tune - nisam se usudila kupiti onu koju su prodavali pod svježu i jesti je termički neobrađenu (iako obožavam sushi s tunom). Daleko je more. Još malo. @NY Jelena: Nadam se da si uživala, bon appetit!
22.07.2006. (23:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
:0)
volim sushi. zapravo najdrazi mi maki sa sirovim lososom i avokadom... nekad sam ih i ja radila za zabavu, nije uopce problem nakon 2-3 puta ide brzo. no ne one sa sirovom ribom jel se mogu dobit gliste (crvi?) il tome slicno. citala sam kak riba za sushi zapravo mora bit zamrznuta cim je ulovljena prije nego se te bestije stvore i da taj posao ipak treba ostavit sushi majstorima koji odmah prepoznaju ak nesto ne stima s ribom, a da se sami igramo ovim sigurnim verzijama... sve u svemu dobar tek!
23.07.2006. (03:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
:0)
volim sushi. zapravo najdrazi mi maki sa sirovim lososom i avokadom... nekad sam ih i ja radila za zabavu, nije uopce problem nakon 2-3 puta ide brzo. no ne one sa sirovom ribom jel se mogu dobit gliste (crvi?) il tome slicno. citala sam kak riba za sushi zapravo mora bit zamrznuta cim je ulovljena prije nego se te bestije stvore i da taj posao ipak treba ostavit sushi majstorima koji odmah prepoznaju ak nesto ne stima s ribom, a da se sami igramo ovim sigurnim verzijama... sve u svemu dobar tek!
23.07.2006. (03:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
:0)
volim sushi. zapravo najdrazi mi maki sa sirovim lososom i avokadom... nekad sam ih i ja radila za zabavu, nije uopce problem nakon 2-3 puta ide brzo. no ne one sa sirovom ribom jel se mogu dobit gliste (crvi?) il tome slicno. citala sam kak riba za sushi zapravo mora bit zamrznuta cim je ulovljena prije nego se te bestije stvore i da taj posao ipak treba ostavit sushi majstorima koji odmah prepoznaju ak nesto ne stima s ribom, a da se sami igramo ovim sigurnim verzijama... sve u svemu dobar tek!
23.07.2006. (03:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
translator wannabe
@:0) Bez brige, i ja se igram sigurnim verzijama: gamberi, dimljeni losos, povrće, avokado. Ne bih se usudila, s nekom ribom iz shopping centra sumnjiva podrijetla - potencijalna opasnost je svugdje gdje nema termičke obrade.
23.07.2006. (11:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
translator wannabe
@Annie: Ovako: napisala sam namirnice koje treba kupiti u postu, a redom radiš ovo: skuhaš rižu po uputama na pakiranju. Ja nikad ne pazim previše na omjer vode i riže, ulijem više pa višak jednostavno procijedim. Kad se riža skuha, pustiš da se ohladi, a onda pomiješaš s rižinim octom - recimo, na pola kila riže, 3 jušne žlice. Onda na radnu površinu staviš podmetač od bambusa, a na njega jednu algu. Pogledaj ono što sam linkala po 'fine slikice' u postu. Alge su kao tanki listići, ali čim se smoče (od octa i vode koju riža pusti kad staviš algu na nju), postaju podatne i savitljive. Rižu je najbolje rasprostirati nekom malom špatulom, ali može poslužiti i žlica. Ja sam to radila rukama - ljepljivo je ko sam vrag i riže ima posvuda, ali kad ideš polako i strpljivo, bude okej (meni to nije vrlina pa sam usisavala rižu poslije). Kraj alge koji je bliže tebi pokriješ skroz, od početka do krajeva, a na daljem kraju ostaviš neka 3 cm da se rola zalijepi kad je smotaš. Sloj riže ne smije biti predebeo ni pregust - ali najbolje je da za probu srolaš jednu i vidiš kako je ispalo, pa onda dalje oduzimaš/dodaješ prema tome. Što se tiče punjenja, ono se stavlja uzduž bližeg kraja alge. Opet će ti biti jasnije kad pogledaš slike. Izrežeš, recimo, krastavac na trake, oko njega staviš račiće i sjemenke sezama, malo kavijara, štogod. Ja sam stavljala i štapiće svježe rotkvice jer nisam našla avokado. Kad si rasprostrla rižu i posložila punjenje, onda to sve smotaš. Motanje je po principu da rolaš prostirku od bambusa, a s njom se rola riža u algi. Shvatiš tu prostirku kao pomoćno sredstvo, da ne dodiruješ algu jer je mekana, a prostirka je čvrsta. Lagano, ali čvrsto pritišćeš dok motaš. Kad dođeš do kraja, ako se onaj dalji kraj na kojem si ostavila 3 cm ne zalijepi sam od sebe, navlažiš ga vodom ili rižinim octom, i lijepi se odmah.
Roladu ostaviš da odstoji 10 min, onda uzmeš oštar nož, namočiš ga vodom da bolje klizi i izrežeš roladu na 5-6 komada, po željenoj veličini, i kad je sve gotovo, pospremiš u hladnjak. Ja sam to radila oko 5 popodne, a do 9 navečer su bili u hladnjaku. Ne moraju stajati baš toliko, naravno. Poslužiš sa sojinim umakom, wasabijem i đumbirom (sve se kupuje gotovo)
Bit će ti sve jasnije kad kreneš raditi. Pogledaj i one stvari što sam ih linkala u postu, osobito slike, i pitaj slobodno ako te još što zanima. (mislim, nisam ja neka majstorica... prvi put je super ispalo, pitaj me sljedeći put :):) Pozdrav!
23.07.2006. (11:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stroke
super, pohranit ću ovaj recept na sigurno. a kada se ipak odlučim na suicidalni korak spravljanja tog jela, prvo ću otići kod pape u Rim da me blagoslovi.
23.07.2006. (14:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...