Komentari

idemisenegde.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • Blank

    hmmm a zato je meni omiljena crvena boja, vidi se svugdje, povodljiv. Btw, ako se smijem praviti pametan zavrsila si bas na vrijeme, na prvi dan tjedna :) Ne, ne od kapitalistickih zamorca se ocekuje samoprijegoran rad svih sedam dana u tjednu ili bar razmisljanje o radu svih sedam dana u tjednu, s druge strane ne mogu iskomentirati taj dio bas najbolje jer se pojavljuju neke nepoznate rijeci, seks, alkohol, gdje je riječnik kada ga trebaš, mmm da.

    avatar

    02.07.2006. (14:01)    -   -   -   -  

  • Dalibor

    jel, a sta to ovaj fali kapitalistima? :P

    avatar

    02.07.2006. (16:11)    -   -   -   -  

  • ubipacijentic

    Glede znakova: osetljivost ljudskog oka je najveća na žutu boju, upravo na talasne dužine na kojima je maksimum Sunčevog zračenja. Ima smisla. :)

    avatar

    02.07.2006. (17:04)    -   -   -   -  

  • ubipacijentic

    Uzgred, i izvini za zakeranje, obrnula si ovo za plavo - plavo najviše 'talasa', i ono se najviše rasejava, crveno najlakše putuje. Sunce je na zalasku crveno, samo crveno preživi debeli sloj atmosfere. Nebo je plavo jer je to rasejano svetlo.

    avatar

    02.07.2006. (17:10)    -   -   -   -  

  • etotako

    Ma ništa :) možda se ja nisam dobro izjasnila. A i ne čudi me.

    Nisam pričala o zalasku sunca, nego zašto sve stvari u daljini vidimo plavo. Čak i crvene kućice. Kad kažem "najmanje talasa", mislim na talasnu dužinu, pravu fizičku, koja je manja od crvene talasne dužine. Plava ima najmanju (najkraću) talasnu dužinu, zato kažem, najmanje talasa :), ali zato, šta....najduže putujeeeee :), zato iz vidnog polja prvo gubimo one boje sa dužim talasnim dužinama, jer putuju kraće, ali se manje rasejavaju...pa bla bla...Ali o tome mogu do prekosutra :)
    Ako ima neko ko ima bolje znanje iz fizike od mene, neka pomogne, ja sam samo jedan likovnjak koji boje doživljava krajnje drugačije. Kao sredstvo za mazanje :)

    avatar

    02.07.2006. (17:58)    -   -   -   -  

  • Peci STA

    Plava pa cak i van svih zakona fizike!!!

    avatar

    02.07.2006. (20:39)    -   -   -   -  

  • CrnoBeliSvet

    Ja znam josh da voda ima mogucnost da apsorbuje talase (elektroMagnetne)), a samim i tim i svetlost (kao jedan vid e.t.). Pa svetlost biva apsorbovana sa porastom dubine. Tako se na oko 10 m prvo gubi crveni deo spektra, na oko 20 m narandzhasti, na oko 30 m zhuta i ljubichasta, a posle 40 m plava i zelena. A ja odoh da pojedem jednu kajsiju i da farbam okolinu u plavu i zelenu i shto pre se (Pre)poRodim ))

    avatar

    03.07.2006. (08:37)    -   -   -   -  

  • etotako

    @redsandra-kako uspeš da ostaneš samo na jednoj kajsiji? :)
    malaj, malaj :)

    avatar

    03.07.2006. (09:06)    -   -   -   -  

  • tale

    Zuta :)

    avatar

    03.07.2006. (09:43)    -   -   -   -  

  • jANIS_sHMIZLA

    sve u svemu, boje su cudo. nose sa sobom neku specificnu energiju, a i odnose. ja sam za narandzastu, ona me budi i dize

    avatar

    03.07.2006. (10:11)    -   -   -   -  

  • jANIS_sHMIZLA

    e bre, el radi ovde http?
    aj da probamo, malo advrtajyinga, sha fali?

    avatar

    03.07.2006. (10:15)    -   -   -   -  

  • jANIS_sHMIZLA

    jok!!!
    www.janishmizla.blogspot.com

    avatar

    03.07.2006. (10:16)    -   -   -   -  

  • na uglu radničke i stražilovske.... (ili I shar

    ja mislim da si ti meni namerno poslala ronaldinjove fanove zbog proteze. zla devojko!!! sad mi je na desktopu. carski!

    avatar

    03.07.2006. (11:32)    -   -   -   -  

  • na uglu radničke i stražilovske.... (ili I shar

    trecca chakra bi trbalo da je manipura chakra, ova u solarnom pleksusu. vezana za zzivotnu energiju, i sl. makes sense.

    avatar

    03.07.2006. (11:34)    -   -   -   -  

  • etotako

    viš viš, ima istine. Doduše o čakrama ništa ne znam, ali sam zato našla sve ostale boje vezane za čakre i planete. Zanimljivo je.

    avatar

    03.07.2006. (11:43)    -   -   -   -  

  • ubipacijentic

    Opet ja. Stvari u daljini su plavičaste iz istog razloga iz kog je plavo nebo - jer se i ambijentalna svetlost najviše rasejava u plavom delu spektra. Tj. ta plava nijansa ne mora da dolazi sa samog objekta. U vezi svega ovoga, pogledaj npr. Rayleigh scattering ili Tyndall effect na Vikipediji. Znam da davim, ali iz vrlo ličnih razloga mi je važno da se ove raščiste kad god je to moguće. Uživaj! :)

    avatar

    03.07.2006. (16:38)    -   -   -   -  

  • etotako

    Fala prijatelju! :)

    avatar

    03.07.2006. (17:37)    -   -   -   -  

  • etotako

    @ubipacijentic, bližimo se razjašnjenju. Valjda. Znači vako :)

    Kada sunčeva svetlost uđe u našu atmosferu ona se sukobljava i naleće na molekule vode, ostatke prašine i gasove (atome kiseonika iz O2), atome azota iz azota (N2), i na taj način se prelama šireći svestlost na nebu.
    Najduža talasna dužina svetlosnog spektra je crvena koja je na kraju spektra, a najkraća je purpurne ili ljubičaste boje, koja je takođe na kraju spektra.
    E sad, svetlost sa kraćim talasima se prelama više nego svestlost sa dužim talasnim dužinama. (Valjda ono moje manje talasa, može biti sad nekako jasno, misleći i dalje na talasnu dužinu. No vratimo se da čujemo šta kaže nauka). U svakom slučaju, purpurno svetlo se prelama najviše, ali ljudsko oko ovu boju ne vidi baš najbolje. S obzirom da je ljudsko oko više osetljivije na plavu svetlost (sledeća prelamajuća vidljiva boja), u tom slučaju će se nebo videti plavo, jer se ova svetlost najviše puta prelomila i putovala kroz prostor. Isto tako bliže horizontu, boje blede, i dobijaju plavičasti sjaj, iz razloga što plava svetlost prolazi kroz mnogo više prelamanja da dosegne do nas u tom uglu, odnosno najduže putuje.
    Plavetnilo neba nastaje od plave svetlosti koja se najviše prelomila kroz atmosferu, tj konstantno se prelama.

    E sad nešto malo i o zalascima.

    Kako sad oni pa crveni, žuti i sl. Hm. Kažu prijatelji koji su imali fiziku za razliku mene akademca, sledeće. Valjda je razumljivo, a da ne moram da pišem formule:)

    Isti princip koji je primenjiv gore, primenjiv je i ovde, ali kako? Tokom zalazaka sunca, udaljenost sunčeve svestlosti koja putuje kroz atmosferu je za posmatrača mnogo veća. U tim momentima, sunce je skoro u liniji sa horizontom. Ovo znači da postoji veći deo molekula koji će efikasno da odbiju, prelome plavu i purpurnu svetlost zbog veće putanje koju ove dve svetlosti prelaze. Stoga, veći deo plave i purpurne će biti odbijen, reflektovan, skoro pa i preusmeren van našeg vidnog polja (linije horizonta), ostavljajući iza sebe boje sa većim, tj dužim talasnim dužinama. Ove boje u ovom slučaju putuju direktno do posmatrača, zbog ugla prelamanja njihove svetlosti. Ja sam to sebi nekako pojasnila ovako: stojim ispred one prizme, i linije toplog spektra bi bile u visini mojih očiju. Tako mi je bilo lakše da skapiram :)
    Još nešto. Što svo nebo nije obojeno u crveno ili naranžasto kad zalazi sunce? Ono što vidimo samo crveno ili naranžasto na nebu su svetlosti koje u najmanje ometene, i najmanje prelomljene, ali naravno, one se ne prelamaju isto u svim delovima atmosfere i ugla našeg posmatranja.

    Eto :)

    avatar

    03.07.2006. (18:35)    -   -   -   -  

  • ubipacijentic

    Mali korak za čovečanstvo, veliki za Etotako. :)

    avatar

    04.07.2006. (00:38)    -   -   -   -  

  • Siboney

    I kao kruna svega, Zeleni Zrak.

    avatar

    04.07.2006. (09:34)    -   -   -   -  

  • etotako

    @ubipacijentic....heheheheheh, stvarno si me nasmejao :)
    @siboney Zeleno...zeleno...mmmm, zeleno :)

    avatar

    04.07.2006. (10:52)    -   -   -   -  

  • moe boe

    boje su ukras života. ustvari, kako koja...
    magleno siva je bezlična, crna zrači tugu...
    a bijela je svakako najdosadnija boja,
    ali kada umire, bijela rađa dugu...
    (moja pjesmica iz šestog razreda ;)))

    avatar

    06.07.2006. (11:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...