Komentari

uvod.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Hrabren

    Ja isto mislim da stvar tek riječju postaje ono što ona jest. Dobro mi je kad staviš više različitih kraćih tekstova, lakše mi se osvrnuti. Od ovih su mi najbolje izrekli Gadamer i Heidegger.

    avatar

    28.06.2006. (20:18)    -   -   -   -  

  • davor

    Hrabren, drago mi je da čitaš i da komentiraš. Svjestan sam da je ovaj medij takav da otežava čitanje dužih tekstova, no nekad preveliko kraćenje prijeti uništiti smisao pojedinog fragmenta.

    avatar

    30.06.2006. (13:34)    -   -   -   -  

  • Smorče

    Skoro sam čuo jednog analitičkog filozofa kako kaže: "Kad nešto ne mogu da objasnim, kažem reč." Smisao je jasan: reč ništa ne objašnjava, ona je puko ime. Zar nije zanimljivo to kako danas većina filozofa ili uzdiže i obožava jezik ili ga ponižava?

    avatar

    30.06.2006. (23:06)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Riječ se treba potvrditi u memoriji našeg ISKUSTVA. Jer rekao je (da li Aristotel?) da ničega nema u intelektu što prethodno nije bilo u iskustvu!

    Našla sam bilješku iz srednje škole:

    BEZ ISKUSTVA NAMA
    PAMĆENJA
    BEZ PAMĆENJA NEMA
    ISKUSTVA
    BEZ ISKUSTVA NEMA
    RAZUMNOG STVARANJA
    UM POKUŠAVA SHVATITI CJELINU!

    Nemojte me jako ismijati ako sam skrenula s puta biti, ali moj um ima posla poslije ovakovih komentara!

    avatar

    01.07.2006. (15:31)    -   -   -   -  

  • Philomena diogenica Q.

    Ah, riječi su, dobro je rekao Wittgenstein, "varljiva supstancija". Ja sam cijelo prošlo ljeto šutjela, doslovno nisam izgovorila ni riječ.

    avatar

    01.07.2006. (18:38)    -   -   -   -  

  • viviana

    snažna mi je ova Heideggerova rečenica: U riječi, u jeziku, stvari tek postaju i jesu.

    Postoji dakle takav svijet čije postajanje i prisutnost u svome jest, ja određujem? :)

    avatar

    04.07.2006. (13:41)    -   -   -   -  

  • Smorče

    Lucija, to je rekao Lok. I čini mi se da je lako shvatiti tu misao. Ono što nam je teže da razumemo je da nema iskustva bez reči (neka takva ideja se naslućuje i iz prve dve tvoje teze). Obično smo skloni da jezik shvatamo kao oruđe koje koristimo da saopštimo neko iskustvo stečeno nezavisno od jezika, ali ideja je ovde da jezik tek otvara prostor za bilo kakvo iskušavanje. Meni pada na pamet čuvena Kantova rečenica (a on je, tako kažu, nastojao da pomiri empirizam i racionalizam, tj. polemiku između Loka i Lajbnica): da su pojmovi bez opažaja prazni, a opažaji bez pojmova slepi. Doduše, Kant, koliko znam, u svojoj analizi pojmove ne vezuje za jezik... Možda bi Davor hteo da nam malo protumači Kanta u ovom kontekstu?

    avatar

    06.07.2006. (20:22)    -   -   -   -  

  • davor

    O, morat ću češće uzimati odmor od neta, pa da me opet obraduju vaši komentari. :) Hvala svima. :)
    @Smorče: za Kanta je - ukoliko sam ja to razumio - ''stvar'' u pravom smislu upravo ono što ne samo da ne možemo na primjeren način izreći, nego što ne možemo niti iskusiti, dakle glasovita ''stvar po sebi''. Tako da mi se čini da ova pjesma i Heideggerov komentar ukazuju na jedno ne-kantovsko shvaćanje ''stvari''. Naime, ovaj pjesnik jest stekao neko iskustvo (to se bolje vidi iz cjeline pjesme), ali to iskustvo nije samim time i ''stvar''. Stvar je ono nešto što možemo ovako ili onako zahvatiti, što ima neku postojanost u vremenu, pa joj se možemo ponovno vraćati. No to iskustvo nije stvar - tek bi riječ tom iskustvu dala postojanost, i omogućila ponovno zahvaćanje (ili s-hvaćanje) tog iskustva, čime bi to iskustvo izgubilo svoju jednokratnost i postalo postojano (odnosno, bilo dovedeno u postojanje) i time postalo neka ''stvar''. Tamo gdje nije pronađena riječ, samo iskustvo izmiče (vjerujem da je to slično kao sa snovima - oni koje ispričamo ostaju, ostali odlaze kao tek jednokratno iskustvo u nepovrat).
    @viv: možda čak sve što je u svijetu s tobom ti na neki način su-određuješ? ;)
    @qai: nama s bloga je važnije da pišeš nego da govoriš. :)
    @Lucija: čini mi se da pjesma ukazuje na to da bez pamćenja ipak ima iskustva, ali nekog i ne-u-hvatljivog, odnosno ne-s-hvatljivog iskustva.

    avatar

    07.07.2006. (12:57)    -   -   -   -  

  • Smorče

    Hm, malo me bune ovi višesmisleni termini. Pod iskustvom sam podrazumevao iskustvo onoga što tu zoveš "stvar", dakle nečega... Kod tebe bi iskustvo bilo svojevrsna "stvar po sebi", ali koja nije načelno nesaznatljiva (kao kod Kanta), nego se na neki način pojavljuje u jeziku. Jel tako? OK, ali kako se to iskustvo pojavljuje u jeziku? Ili: kako je moguće da se pojavi? Ako smo u tom iskustvu potpuno bez jezika (pamćenja), kako onda niču reči iz te slepe stihije? Izgleda mi da uvek već na neki način moramo biti "jezični"...

    avatar

    12.07.2006. (17:25)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...