Komentari

gladusa.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • ~°°ifana°°~

    byyee!!! kakvo vrijeme dole????

    avatar

    16.06.2006. (21:56)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    Pravo ljetno, već su turisti navalili. Ipak našlo se večeras mjesta za sjest ispred Kulta..

    avatar

    17.06.2006. (01:58)    -   -   -   -  

  • VIR-VIKENDAŠ

    DALI MI NETKO MOŽE DATI POBLIŽU INFOR. O PROSTORNOM PLANU OTOKA VIRa? PISALO JE DA ĆE BITI USVOJEN 15.06 ove god.!

    avatar

    19.06.2006. (12:21)    -   -   -   -  

  • žnj-žnj

    Došlo ljeto pa ima sve manje komentara o bsp-gradnji. Neznam je li još neko zainteresiran, ako je - ima na dolje navedenoj adresi vrlo zanimljiv tekst:

    Hrvatska gospodarska komora:
    Josipa Blažević-Perušić – Bespravna gradnja i inspekcijski nadzor ...
    hgk.biznet.hr/hgk/fileovi/6584.pdf -

    Zapazit ćete da gđa B-P kaže da se prema propisima o gradnji SVAKA bespravno sagrađena kuća mora ukloniti.
    Ako je to tako, onda je krajnje dvojbena odredba Zakona o gradnji kojom se određuje način postupanja pri naknadnom uklapanju objekata u prostor. Govori i o kaznama bsp - graditelja i tome da je uklanjanje objekata sigurnosna mjera.
    Nakon posloženih odredbi Ustava, ZUP-a, Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju, Prekršajnog i Kaznenog zakona mogu čiste savjesti iznijeti svoje mišljenje: rušenjem DIJELA bespravne gradnje - krši se ustavno pravo jednakosti svih pred zakonom!
    Pozdrav. Uživajte u dugom toplom ljetu!!!

    P.s. KAd bi čudom netko prihvatio iznesenu teoriju prema kojoj se ne može samo dio objekata uklopit u prostor (čitaj:ako se uklapa, onda treba sve uklopit) - bi li mene molim neko pozvao na tulum na Vir da i ja malo uživam u vašem "arhitektonskom ruglu"? Mislim, zakaj je lijepo samo ono što su arhitetkti sebi zamislili? Ko veli da imaju ukusa?

    avatar

    21.06.2006. (00:31)    -   -   -   -  

  • Gladuša - Ždrelac - Pašman

    Državna tajnica Blažević-Perušić je po struci arhitektica, pa je u tom eseju iznijela uglavnom svoja osobna tumačenja zakona. Evo nekoliko odlomaka iz tog teksta:

    "Valja biti svjestan da uklanjanje bespravnih objekata znači samo uklanjanje posljedica stanja u prostoru i u upravljanju prostorom. Ono je kako praksa pokazuje, pod neprestanim medijskim propitkivanjem o kriterijima. Smatra se dijelom nepravednim načinom takvo uklanjanje, jer se cijeni da nisu u potpunosti transparentni kriteriji po kojima se provodi izbor objekata. Pritom se na određeni način spekulira o stvarnim mogućnostima Ministarstva za uklanjanje svih trenutno bespravnih objekata obzirom na broj inspektora i sredstava koje je potrebno osigurati za tu namjenu. I time se zatvara krug, iz razloga što nije ispravno govoriti o kriterijima, ako shvaćeno pravno postoji samo jedan kriterij: građevina ili njezin dio izgrađen je bez građevinske dozvole.

    Naime, u isto vrijeme nije tehnički izvedivo ukloniti sve objekte i zahvate koji potpadaju pod taj jedini kriterij, ali istovremeno se ne zaustavlja niti proces promjene pravnog i drugog statusa u vezi s pojedinim građevinama ili na pojedinim područjima. Stanje se mijenja onom brzinom, koju omogućuje percepcija stanovništva da se dosadašnja praksa mora mijenjati, te koliko se široko i učinkovito uključuju u taj proces sve institucije društva. Upravo zbog toga sa svakom uklonjenom građevinom svi sudionici i društvo u cjelini polažu ispit čvrstoće opredjeljenja za prekid s praksom koja je trajala suviše dugo da bi se u manje od dvije godine mogla promijeniti. Zato na tom putu postoje prioriteti za uklanjanje onih građevina, koje će biti najbliže što širem konsenzusu o opravdanoj primjeni te sankcije. Međutim, nesporna je činjenica da svi uklonjeni objekti imaju i moraju imati rješenje o uklanjanju i bez ikakve sumnje njihovi vlasnici ih nisu smjeli izgraditi. Riječ je o objektima koji se nikako ne mogu zadržati u prostoru prema prihvaćenom shvaćanju, iako je razumljivo da u široj javnosti nije moguće postići apsolutni konsenzus.

    Pri tomu se svatko utrkuje s vremenom, a uz razna opravdanja bespravni investitori nastoje odgoditi primjenu zakona ili ubrzano dovršavaju gradnju kako bi pokrenuli dugotrajni upravni postupak u kojem se dokazuje da su ugrožena skupina koja je uložila znatna sredstva, da imaju određene zdravstvene probleme, da nemaju riješena stambena i druga pitanja, da su nezaposleni itd. Primjetno je da je i uz takvu nekvalitetnu gradnju, riječ i o skupim zahvatima, jer se najčešće ne radi o skromnim kućama, nego višestambenim zgradama koje se deklariraju kao obiteljske, iako po veličini to ne mogu biti, a prijavama prebivališta vlasnika u takvim objektima, darovnim ugovorima rođacima nastoji se utjecati na odluku o uklanjanju ili promijeniti pravni okvir inspekcijskog postupka, dok se situacija ne smiri. Ima gradnji koje se ne deklariraju kao stambene već kao turističke. Zbog nedefiniranog pojma "apartmanske izgradnje" i planerske nesigurnosti, nastoji se takve gradnje prikazati kao "turističke" komplekse.
    ..
    Naime, Ustavom Republike Hrvatske zajamčena su između ostalog i gospodarska, socijalna i kulturna prava, pa tako i pravo vlasništva. Pritom se najčešće ne shvaća da vlasništvo također i obvezuje te da je Zakonom moguće u interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti. To se osobito odnosi na more, morsku obalu i otoke, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje se zakonom odredi da su od interesa za Republiku Hrvatsku, i koje imaju njezinu osobitu zaštitu. Ovaj koncept primjenjuje se i u prostornim rješenjima, tako da vlasnički odnosi diktiraju u nedostatku drugih instrumenata provedbe prostornih planova, prostorno planska rješenja. Time se osim bitnog utjecaja na kvalitetu rješenja, stvaraju i nelogični prostorni predlošci.
    .."

    avatar

    22.06.2006. (23:54)    -   -   -   -  

  • edopeje

    ovakva ti je i moja ulica razrovana.postavljaju nam plin pa ja sad noge lomim kad idem bacit smeće:))))

    avatar

    05.07.2006. (21:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...