Komentari

tep.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Juliere

    uh sto si brz... trebala bih copypejstat da uhvatim izgubljene lekcije... pozdrav iz kisnog Rima

    avatar

    02.06.2006. (15:50)    -   -   -   -  

  • Darko

    @juliere: Trudim se. Nego, "iz kišnog Rima". Hm... Ovdje je s kišom definitvno gotovo. Do jeseni. A danas je baš neka fjaka (to i Talijani i mi tako kažemo, zar ne?), prava muka kad se mora raditi.

    avatar

    02.06.2006. (17:11)    -   -   -   -  

  • metanoja

    Uaa... 22 metra?! Veličanstveno! Na ovoj zadnjoj slici, ako sam dobro sve do sada pohvatao, Cardo je ona ulica na vrhu? Hm... Nema druge nego doći dolje čim prije. Usput, kad misliš da je najljepše posjetiti Jeruzalem i druga biblijska mjesta? Mislim, da nije previše vruće, da nema preveć gužve, da nije vrlo hladno... Živio!

    avatar

    02.06.2006. (17:45)    -   -   -   -  

  • Darko

    @metanoja: Cardo je ona ulica koja prolazi ravno po sredini. Inače, gužve ima uvijek. Dobro je izbjeći Uskrs i Božić, a kao razdoblje najbolji su negdje svibanj i rujan. Tada nisu one najveće vrućine, a manja je vjerojatnost kiše.

    avatar

    02.06.2006. (18:40)    -   -   -   -  

  • metanoja

    Da te citiram: "To je ulica koja se u rimsko doba zvala Cardo, a kretala je od današnjih Damaščanskih vrata te se u obliku slova Y odvajala od Dolinske ulice." Malo sam trazio po starim postovima... Zato sam mislio da je to ona ulica s vrha slike... Ona mi vise slici na Y...

    avatar

    02.06.2006. (22:08)    -   -   -   -  

  • Naturaliter

    ne bih se htio ponavljati ali meni taj Cardo Maximus izgleda daleko veličanstveniji od današnjih skučenih ulica. Ovak kad promatram te slike s nakrcanim štandovima i šarenilom robe prek koje čovjek mora doslovno preskakati ulovi me klaustrofobija i... melankonija za tim davnim vremenima kada je sve to bilo mnogo prostranije, ljepše i, vjerujem, s manje kiča uređeno. Hvala ti što nam svijet Staroga zavjeta tako znalački predočavaš. A i inače uvijek ostanem impresioniran kolikim zapravo bogatstvom povijesnih podataka obiluje Biblija, smatram da su ona od posebno velike koristi istraživačima i znanstvenicima. Pozdrav!

    avatar

    02.06.2006. (23:47)    -   -   -   -  

  • Darko

    @metanoja: Točno. Bila su zapravo dva Carda. Cardo Valensis (ili Dolinski), a to je ona gornja ulica, i Cardo Maximus, a to je ova ravna ulica. Na ovom planu, koji je negdje iz 7.-8. st. prikaz grada prilično je pojednostavljen, no ove dvije glavne ulice dobro su vidljive.
    @naturaliter: Istraživači, kako povijesničari, tako i arheolozi, ne baziraju se baš previše na Bibliji, budući da je ona prije vjerski nego povijesni spis, no ponekad se nađe neki usputni podatak, koji može indirektno pomoći u rasvjetljavanju nekih nalaza. Povijesno su mnogo sigurnija pisma iz arhiva, recimo, babilonskih kraljeva.

    avatar

    03.06.2006. (06:18)    -   -   -   -  

  • vuk-efendija

    Samo reda radi, na bizantskom mozaiku, grčim jezikom-pismom piše: HAGIAPOLISJERISALIM-sveti grad Jeruzalem...

    avatar

    14.03.2010. (20:30)    -   -   -   -  

  • vuk-efendija

    pardon HAGIAPOLISJEROUSALIM

    avatar

    14.03.2010. (20:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...