Komentari

tep.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • Juliere

    citam citam...

    avatar

    08.05.2006. (09:21)    -   -   -   -  

  • shosannadreyfus

    Mali dodatak o Mehmed-pasi koji nikako nije bio ono sto se u pricama o njemu govori, jer to je zapravo nacionalno-romanticarska je zabluda da je Mehmed-pasa radio na obavljanju Pecke Patrijarsije zato sto se sjecao svog porijekla i bio mu privrzen. A i ostala njegova "graditeljska djela" imaju upitno porijeklo. Makarije nije mogao nikako biti Mehmed-pasin sinovac.U izvorima Mehmed-pasa se spominje kao Rustem-beg Sokolovic, sa tri sina: Dervis-pasom, Ali-begom i Ferhad-pasom. Prema tome, pravi Mehmed-pasin sinovac bio je Ferhad-pasa, kliski i bosanski sandzak-beg i prvi beglerbeg Bosanskog ejaleta. Sto se tice Makarija, on je mogao biti samo neki dalji Mehmed-pasin rodjak, s obzirom na cinjnicu da je rod Sokolovica bio veoma razgranat. U skladu sa islamskim ucenjem, on je prema zidovstvu i krscanstvu, ukljucujuci tu i pravoslavlje, imao jasan stav trpeljivosti i pruzanja drzavnih garancija njihovim sljedbenicima, odnosno pripadnicima zasticenih manjina. Izvan tog strogo islamskog stava, Mehmed-pasa prema kriscanstvu nije imao niti je mogao imati bilo kakvih drugih naklonosti i osjecanja. Sve je ostalo bilo podredjeno politickim interesima osmanske drzave koje je on veoma dobro shvatao i pronicljivo zastupao.

    avatar

    08.05.2006. (09:23)    -   -   -   -  

  • Darko

    @feby: I ja mislim da je stvar bila u čisto političkim interesima, kad se govori o Mehemd-paši. Po nekim izvorima on je napustio rodni kraj sa samo šest godina, pa teško da je s njime mogao biti sentimentalno vezan. Obično srpska historiografija inzistira na rodbinskim vezama Mehmed-paše i Makarija. Sulejman je nastavio s politikom trpeljivosti prema židovstvu, što ju je započeo njegov otac Selim, koji je, mislim, prihvatio Židove protjerane iz Španjolske.

    avatar

    08.05.2006. (09:35)    -   -   -   -  

  • Arwen

    Posjeta Izraelu mi je u nekom okvirnom "petogodisnjem planu". Koliko mi je poznato, svi organizatori iz HR planiraju posjete u trajanju od 7 dana, i to mi se i prije cinilo tako kratko. E, nakon tvog bloga cini mi se ne malo vec tragicno malo, i mislim da cu zivjeti u vjecnoj frustraciji sto vjerojatno nikad necu naci ni vremena i sredstava da ostanem bar 2 mjeseca :-)))

    avatar

    08.05.2006. (10:25)    -   -   -   -  

  • Darko

    @Arwen: To je i moja frustracija svaki puta kad moram voditi skupine naših ljudi ovim krajevima. Uvijek postoji opasnost da dojam koji dobiju u tih tjedan dana bude samo jedna velika konfuzija. No nije to samo slučaj s organizatorima iz Hrvatske, nego i s većinom ostalih zemalja. Neki organiziraju desetodnevna putovanja, no onda obično dodaju i neka mjesta u Jordanu, pa opet za Izrael ostane 7 dana.

    avatar

    08.05.2006. (10:50)    -   -   -   -  

  • Tamo negdi....

    ova bonus vrata su i za mene novina !!! odlican blog

    avatar

    08.05.2006. (15:23)    -   -   -   -  

  • Darko

    @edi: I ja sam toliko puta kraj njih prošao, a da ih nisam primijetio.

    avatar

    08.05.2006. (15:44)    -   -   -   -  

  • merkat

    Mogao bi napraviti monografiju, šta misliš, pripisujem se za prvog kupca ?!

    avatar

    08.05.2006. (19:33)    -   -   -   -  

  • Darko

    @merkat: Nisi prvi. Moraš stati u red ili se predbilježiti. :)

    avatar

    08.05.2006. (19:44)    -   -   -   -  

  • Dubaika2

    Sa uzitkom sam citala ovaj post. I biljezim se sa stovanjem za knjigu .

    avatar

    08.05.2006. (20:20)    -   -   -   -  

  • Darko

    @Dubaika: Već vidim da bih mogao nepostojeću knjigu na lizing prodavati. :)))

    avatar

    08.05.2006. (20:31)    -   -   -   -  

  • merkat

    ...dakle bilježim se ( sa štovanjem ) ! ;)

    avatar

    08.05.2006. (21:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...