Komentari

zvoneradikal.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Žena izvana, djevojčica u srcuIrenin svijet

    Trenutačno stanje u našoj državi je katastrofalno i to znamo svi. Da bi se Hrvatska kvalitetno uključila u globalizaciju potrebno je ne samo izmjeniti kvalitetu i način školovanja već je potrebno izmjeniti i mentalitet. Nažalost, danas bi svi na već gotovi čin. Ne gleda se kvaliteta znanja ili pružanja znanja, već se gleda koliko će se para pobrati. Što se tiće politike školstva i općenito... nije se napravilo ništa sa ovom Bolonjom. Na mom fakultetu, recimo, samo je nastao potpuni kaos. Iako će uskoro ispitni rokovi, profesori još uvijek ne znaju šta će sa studentima. Dvorane su i dalje prenatrpane, kvaliteta predavanja je na razini planktona-dakle nikakva. Neki profesori još uvijek rade po starom načinu dok neki intenzivno forsiraju novi, a neki su još neodlučni. Isto tako, sve te reforme ničemu ne služe ako sama država ne misli dati neki profit. Najlakše je sve strovaliti na leđa građana, a svoju plaću dizati što je više moguće. Poanta cijele priće? Dokle su nam god fosili na vlasti ova država neće mrdnuti ni ljevo, ni desno, ni gore već samo dole... u bankrot.

    avatar

    08.05.2006. (16:04)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Irena, volio bih kad bih mogao reći da se ne slažem s tobom, ali bojim se da si u pravu :-((((

    avatar

    08.05.2006. (17:04)    -   -   -   -  

  • druz

    Ja uopce ne mislim da je nas obrazovni sustav los. Dapace, mislim da je dobar i da daje dobre temelje za zivot. Prije par dana sam bio u Austriji i mogu ti reci da nasi inzenjeri nisu nista losiji dapace. Kako imamo manje motiviraniji smo. Samo treba dati ljudima priliku, a do toga se najteze dolazi. Ono sto nasem sustavu definitivno fali je veca prilika i mogucnost izrazavanja svojih stavova. Osim toga mislim da postoji nesto sto nas Hrvate jako koci. Strah od greske.

    avatar

    08.05.2006. (22:16)    -   -   -   -  

  • stefica cvek

    globalizaciju manje vise necu komentirat..nego jesi cita "World is Flat" od Friedmana ?? Doduse ne mogu ni bolonjski proces komentirat jer njega nije bilo dok sam ja bila doma, nazalost, ovako iz ove perspektive cini mi se to jedna krasna ideja, onako u teoriji, ako je samo pitanje ko ce to platit, pa nije valjda to tako strasno? ovde postoji to vec odavno, pa ako zelis recimo ic na neki drugi faks, platis onoliko koliko bi platija ovom faksu, i nesto malo jos dodas za sobu i hranu, ali to svakako na kraju ispadne jeftinije nego ic na odmor tamo. I opet ponavljam, ne znam odakle vam da se nasi faksevi na priznaju?? mozda u europi, ovde se priznaju. I sad mi je zaj sta nisan doma zavrsila faks u Mostaru i ovde upisala magisterij :-)) Kao student koji sam studirala i doma i ovde mogu rec da ameri imaju bolji sistem, koliko god to glupo zvucalo..al ovo zahtijeva siru temu, napisala bi post, al' me strah da me niko nece svatit :-)) Ono sta mene najvise brine je nas mentalitet, mozda ne toliko u zg, koliko u st-u. mislim da smo strasno zavidan, bezobrazan i materijalisticki narod, jesmo li ovakvi postali ili smo uvik bili ne znam, ali svaki put kad dodem sve vise i vise to primijecujem.I je, dobro sam napisala, materijalisticki, i zamisli kako to izgleda kad neko to odavde napise. Jer po meni materijalizam nije vozit mercedesa kojeg mozes priustit, nego kad nista nemas, i nemas za benzinu, ali imas mercedesa parkiranog u garazi jer je bitno da ga ti imas, a susjed nema. I nije mi materijalizam ako neko radi, zaradi novce, i opet ulaze u daljni napredak, tehnologiju, radnike...nego kad se to sve izrabljuje.

    avatar

    09.05.2006. (18:11)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Ajmo redom:
    1) "The World is Flat" - pa, čuo sam za tu knjigu, al' je "The Ultimate Reference" (čitaj, "The Economist" :-) reko da je knjiga malo prazna (odnosno, da ima u njoj puno podataka, i priča i zanimljivih intervjua, ali da on u biti ima malo toga za reći - osim da je svijet sve manji, da je to nepovratan proces i da se toga ne treba bojati. Pa sam pročitao od Wolfa "Why Globalization Works" i od Jagdish Bhagwatia “In Defence of Globalisation”, i mogu preporučiti. Ali, pročitati ću i Friedmana :-)))
    2) Fakulteti - "ako je samo pitanje ko ce to platit, pa nije valjda to tako strasno" - heh. O Bolonji sam sam malo komentirao kod orwell84 (blog: http://neznanjejemoc.blog.hr/). Ne znam da li smo se najbolje razumjeli u pogledu "plaćanja". Ono u čemu je osnovni problem je da je trenutačna razina financiranja školstva od strane države NEDOSTATNA da bi se Hrvatska suočila sa izazovima u edukaciji koji je čekaju. A američki sistem je definitivno bolji, ali tamo se u velikom broju slučajeva fakultet plaća !!! A što se tiče diploma, priznaju se one i u Evropi (koliko samo naših PMF-ovaca i FER-ovaca radi, i to vrlo uspješno, vani). Nije problem u diplomi nego u znanju koje stoji iza te diplome.
    3) Mentalitet - samo ću dodati da se apsolutno slažem da rak konzumerizma nagriza naše društvo (brzina kojom smo iz socijalizma došli u ovaj stadij je doista fascinirajuća - doduše možda je upravo iskustvo sa socijalizmom i razlog - zamisli da te poslije 45 godina u pustinji netko stavi kraj izvora Jamnice :-))). A Dalmatinci ko Dalmatinci, uvik u ekstreme :-)))

    avatar

    09.05.2006. (22:54)    -   -   -   -  

  • stefica

    Ako si procita jednu knjigu o globalizaciji, procita si ih sve (i one negativne i one pozitivne). I je, Economist ima pravo, (samo da znas, da je Economist bija obavezna literatura na mom faksu, morali smo imat pretplatu..samo kazem, ako ne virujes pitaj Druza, njemu sam redovito slala clanke ;-)) i u ovoj neces otkrit toplu vodu, ali ima dobrih pricica..pogotovo iz Indije. Nego sad sam se sitila jos jedne knjige koja mi je bila dobra (malo radikalna doduse, ali tebi bi se mogla svidit) Freakonometrics...bolje nju procitat nego world is flat...cisto radi sirenja horizonta ;-) I cini mi se da sam wolfa citala, jel on tu prica i o terorizmu, cini mi se da je on u globalizaciju uvalija sve zivo ? I cekaj, ako nasa HR jos nije spremna za Bolonju kog vraga su to tako brzo usvojili?? ahh u biti cemu se ja cudim..ne moras odgovorit..ali mozes napista novi post :-) O nasem mentalitetu vise necu..samo mozda jos ovo, ja zbilja ne vidim nista lose u budenju u pustinji kraj Jamnice i flasiranju te iste za velike novce..ali onda bar te koji flasiraju plati za to sta rade, i one koji je filtriraju, a oni koji je kupe da plate na vrime, i one koji side za stekatom da bi je pijuckali nek se docekaju sa osmijehom.

    avatar

    10.05.2006. (01:58)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Možda misliš na "Freakonomics" od Stevena Levitta i Stephena Dubnera ? Aaaaaaa. Dobra, dobra, dobra. Jedna od rijetkih knjiga koje imam na hrvatskom. Najbolja mi je fora bila kako je "sredio" Ku-Klux-Klan :-))) A i njegov opis kako je uhvatio nastavnike u osnovnim školama u Chicagu da varaju mi je isto prva liga.
    A Bolonja ? E, kad se tu raspišem ....

    avatar

    10.05.2006. (10:59)    -   -   -   -  

  • borgman

    A moram i ja...iz bunkera" u svojoj glavi" kako bi to rekla Štefica... Vako... Zvone zasvirao u moju sviralu istine i kao Topsiju iz crtanog filma (iz doba poslije Kalimera), svirala zasvira ako govori istinu. U ovom postu se SA SVIME slažem. Pogotovu sa jednom rečenicom. Jer nemamo , motivirani smo! I sada bi ti nas "male" i motivirane, stavio pored kineza,indijca i inog, koji zapravo...nema ništa...i motiviran je do suludosti. O njihovoj motivaciji pišu se knjige i snimaju filmovi. O motivaciji, npr. Dalmatinaca, još nisam pročitao niti jednu stranicu.
    O konzumerizmu. Ja globalizaciju vidim kao roj skakavaca koji pojede sve resurse zemlje, ponese zdrave primjerke u nove krajeve sa hranom, a one koji ostanu zarazi virusom konzumerizma, do smrti.... i definitivno sam za bilateralne ugovore, a ne nekakve unije do jučer nespojivih.
    I na kraju, bez duljenja. TBF & Edo Maajka kažu kako treba misliti pozitivno. Vjerujem im. Pa makar i po cijenu odlaska odavde, kao što su uradili i drugi prije nas. Kao Štefica...dok može:-)
    A zaboravih...apartman, malo zemlje i more...za par godina, nakon naše reforme zemljišnih knjiga i sudstva (koju plaća Europa) (a ja mislim da je treba provesti bez vanjske pomoći, vrlo brutalno)...kada vlasnik englez, preko engleske agencije napuni svoju nekretninu baš do tebe, cijelu godinu, a ti budeš morao gledati prazan apartman.... hmm, (Španjolci plaču, jednako kao Vodičani (a Vodičani prodali sve Zagre"b"-čanima, pa više nemaju "gostiju" imaju "stanovnike")...

    avatar

    10.05.2006. (13:39)    -   -   -   -  

  • stefica cvek

    :-)) je, je freakonomics. ovaj ekonometrics nikako da mi izade iz glave zbog poradi mucenja nad istim...o tome drugi put :-)) glavno da se razumimo. A ne mogu da ne spomenem Borgmana@ je imas pravo, dalmatinci nemaju motivaciju. Mi imamo nesto sta se zove dispet. Ali necu sad pocet jer ce ispast da se falimo....ali mislim da te ne triba o tome previse govorit :-)) A ja sam otisla, jer za povratak nikad nije kasno, uostalom nisam ni ja mali Mujo iz Siska, i ja imam komad zemlje :-))

    avatar

    10.05.2006. (14:35)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Pak da, ak' je mogla Štefica z Dudekom po cijeli dan v polju delati, pa kak' ne bi i ti mogla. Pa ne buju ti ruke otpale, ne :-))))

    avatar

    11.05.2006. (17:08)    -   -   -   -  

  • Sharky

    Baš ste mi smješni, onaj ko najviše tvrdi da je obrazovni sustav loš gramatika mu je katastrofa. Onaj ko misli da je tako tako ne stavlja kvačice opće. Pa ljudi treba pročitati tu i tamo koju knjigu stručne literature pa onda pljuvati po faxu

    avatar

    02.07.2007. (00:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...