Komentari

tep.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • robijaš

    Ćao. Zanima me jedna praktična informacija, naime, kako se židovi snalaze u svom alef betu bez točkica i crtica? Ir David, što piše na putokazu nema točkica da bi skužio o čem se radi. Netko tko slabo poznaje hebrejski bi lako mogao pročitati i Or Divad ili nešto četvrto. Dakle? Pozdrav:)

    avatar

    05.05.2006. (11:23)    -   -   -   -  

  • Darko

    @robijaš: Dakle, ovaj se natpis nikako ne bi mogao pročitati "Or", jer nakon znaka za ain, slijedi jod, koji se u ovom slučaju u zapadnjačkim gramatikama latinski zove "mater lectionis" (majka čitanja), te samo pomaže kod čitanja samoglasnika i nema suglasničku vrijednost. Obično jod stoji za "e" ili "i". "David" je ime koje je svima poznato, premda nismo sigurni kako se u starini izgovaralo. Arapi, primjerice, to ime izgovaraju "Daud". Za neke vrste riječi postoje i pravila izgovora (npr. različite vrste glagola), no ponajviše je stvar u poznavanju jezika. Za riječi stranog porijekla i danas se često dodaju znakovi za samoglasnike u obliku crtica i točkica iznad i ispod slova (ili unutar njih).

    avatar

    05.05.2006. (12:36)    -   -   -   -  

  • beijos

    obisli smo vrata...kud dalje? :)...zelim ti ugodan vikend

    avatar

    05.05.2006. (16:36)    -   -   -   -  

  • Darko

    @i-tratincica: Ne znam kamo ćemo. Još nisam ništa odlučio. Možda na odmor?

    avatar

    05.05.2006. (16:43)    -   -   -   -  

  • Ranko

    Ali, ovaj natpis bi se mogao procitati i kao Air dud, u prevodu Zracni bojler, jer je air = zrak (doduse na engleskom), a ona crta u sredini rijeci David, moze da se cita kao slovo "v" ili kao slovo "u". Ako se cita kao "v", onda je to David = licno ime, a ako se cita kao "o", onda je do dud = bojler. Svojevremeno, kad sam bio jedan od onih koji "slabo poznaje hebrejski" , dobih neki ugovor na hebrejskom kojeg je potpisao advokat David Ssemess i ja procitam ime kao Dud Ssemess (ssemess =sunce), u prijevodu Suncani Bojler, naravno, netacan prijevod, covjek se lijepo zvao David Sunccek.

    avatar

    05.05.2006. (19:18)    -   -   -   -  

  • Darko

    @Ranko: Da ne pričam kako sam sve čuo da izgovaraju moje prezime u raznim institucijama. :)

    avatar

    05.05.2006. (19:31)    -   -   -   -  

  • M.H.Švabica

    Zanimljiv Ti je ovaj blog, i dosta informativan, po mome... a slike... ma prekrasne, pogotovo ove dolje - vec sam malo kod Boruta i Vesni o vatrometu i susretu izraelskih HR-blogera citala... Srdacni Ti voooZdric! :)))

    avatar

    05.05.2006. (22:58)    -   -   -   -  

  • Sprdancija,zejebancija i drugo

    Blog ti je zakon.Svi postovi su dobri.Pozdrav!!!

    avatar

    06.05.2006. (08:25)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...