Komentari

uvod.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • pozelenjela gospa

    dragi davore, bogjekornjaca te moli za pomoc. ukoliko si dobre volje odvaži se na bogjekornjaca@gmail.com obavijestiti nas što su to granične situacije i masivni bitak. bili bismo ti zahvalni.

    avatar

    04.05.2006. (00:43)    -   -   -   -  

  • davor

    A za što vam to treba, za neki ispit ili? Pojam granične situacije je Jaspersov (možda uskoro napišem nešto o tome)... Termin 'masivni bitak' mi je nepoznat. Uglavnom, načelno izbjegavam i ovdje i na forumu odgovarati na ispitna pitanja. Filosofija je kod mene stvar erosa - ukoliko je netko uzima u razmatranje iz ove ili one puke društvene koristi (a u takvu korist 'spada' i 'proći ispit') tad je moj filosofski eros zlorabljen. Ne za stvarnu ljubav ka mudrosti nego za jednokratno zadovoljenje neke potrebe. Takvu zloporabu erosa za zadovoljenje neke jednokratne potrebe smatram prostituiranjem - meni, kao neprofesionalcu u filosofiji, to nije neizbježno. Dakle, ukoliko se radi o ispitnim pitanjima, potrudite se, valjda vam je zadana i neka literatura. Ukoliko je nešto drugo, uz isprike zbog gornje tirade: o čemu se radi?

    avatar

    04.05.2006. (14:24)    -   -   -   -  

  • davor

    Možda bi uz ovaj tekst vrijedilo naglasiti da upravo Niels Bohr koji je uveo u upotrebu pojam kompementarnosti i jedan je od očeva kvantne fizike naglašava neizbježnost oslonca na svakodnevni jezik kao osnovu ukoliko hoćemo da to o čemu govorimo ima smisla. To je osobito važno s obzirom na u zadnje vrijeme čestu (zlo)upotrebu pojmova poput kvantni skok, nelinearnost, komplementarnost... upotrebu koja se pokušava pozvati na kvantnu fiziku u opravdanju svog često a-logičnog govora i koja zahtjev za suvislošću odbacuje kao zastarjelu linearnu predkvantnu paradigmu.

    avatar

    01.06.2006. (15:22)    -   -   -   -  

  • Tino

    Ma koji bi se filosof mogao koristiti terminom masivni bitak.je li to područje suvremene filozofije?
    A na što se misli kad se kaže: odredi mi pojam povijesnoga mišljenja iliti odredi pojam društvenog bitka, a također i pojam ateizma suvremenog?
    Koga da točno konkretiziram? Kako da navedem u tome defioniranju bitne oznake tih pojmova da mi definiranje ne bi bilo kružno, ošpterećeno emocijama, precizno i jasno?
    Uvodim se u filozofiju a profa me hoće na natjecanje. Fale mi ti pomovi!

    avatar

    06.05.2007. (20:18)    -   -   -   -  

  • ... izgubljena.....

    hej,vidim da ste u istim problemima kao i ja... natjecanje,jelda?... ovi pojmovi su katastrofa... vidimo se tamo ;-)

    avatar

    09.05.2007. (10:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...