Komentari

hrvatskanumizmatika.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • zgdnevnik

    I onda su morali mijenjat boju novčanice od 10 kuna :)

    avatar

    03.05.2006. (14:04)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Zakon. Jos kad se setim kako su pojedina strana piskarala reagirala na naziv kuna ...

    avatar

    03.05.2006. (18:32)    -   -   -   -  

  • Hrvatska numizmatika

    Postoji priča da su navodno Nijemci zavlačili s tiskanjem novčanica od 200 i 1000 kuna, jer su se na njima nalazili (valjda sporni) Stjepan Radić i Ante Starčević, pa su iste novčanice štampane u Austriji.

    avatar

    11.05.2006. (17:58)    -   -   -   -  

  • e.g.

    Zbog istih boja na kunama i markama bilo je mnogo zabuna. Osobno sam vidio kad je frajer kupovao novine na kiosku (koštale su tada 5 kuna) i umjesto novčanice od 5 kuna dao novčanicu od 20 maraka (iste su boje), okrenuo se i otišao. Koliko znam, vozačima autobusa Hrvatska-Njemačka i obratno, njihove firme su opravdavale manjak nastao zbog takvih zabuna. Zato se morala mijenjati boja 10 kuna, a kada je ta promjena najavljena, istodobno je HNB najavila da će mijenjati boju i na 20 kuna (ipak nisu mijenjali).
    Što se tiče stranih seratora, kada je prihvaćeno Šutejev dizajn kruna, Helsinki Watch je najavio službeni protest hrvatskoj vladi zbog toga što nije izabran Ljubičićev dizajn (ne znam jesu li takav protest zaista i poslali). Razlog: Helsinki Watchu je smetalo što je na novčanicama natpis "Republika Hrvatska" i hrvatski državni grb (na Ljubičićevim krunama toga nema).
    O tome što se sve pisalo po stranim novinama kad je donešena odluka da se valuta zove kuna, to je pak predugačka priča. "U Hrvatsku se vraća fašistički novac" - pisali Talijani koji su u to vrijeme imali fašističku liru.
    Ne znam zašto bi Njemcima smetali Radić i Starčević (kao da njima te face išta znače), ali novčanice od 200 kuna zaista nisu bile gotove na vrijeme i kad su uvedene kune, prvih dana ih nije bilo u optjecaju.

    avatar

    12.05.2006. (17:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...