Komentari

zvoneradikal.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • Krulc

    reče on i ode leći. aj živijo frend.

    avatar

    01.05.2006. (20:15)    -   -   -   -  

  • lei

    sve su to posljedice globalizacije, netko gubi, netko dobiva... prochi che josh mnogo vremena dok neke od tih novih vodechih sila svijeta tipa ovih novih azijskih tigrova ili latinskih zemalja ne pochnu ozbiljno ulagati u obrazovanje... a do tada che u tim drzhava bit isto stanje kakvo je i sada - vrlo loshe!

    avatar

    02.05.2006. (14:15)    -   -   -   -  

  • Nur Divan

    ja nisam vedra osoba. mislim da poruku treba vikati glasno. zivio bono wox. ali ni on niti itko nije napravo nista znacajno. glupa sam danas=)

    avatar

    02.05.2006. (14:56)    -   -   -   -  

  • Žena izvana, djevojčica u srcuIrenin svijet

    Edukacija, edukacija, edukacija!!!!

    avatar

    03.05.2006. (00:36)    -   -   -   -  

  • borgman

    nisam siguran kako bih ovo komentirao. Razlog globalizacije je veliki kapital, a ne naša dobrobit. Istina je kako je Kinezu bolje ALI, zasto mu je bolje? Jer je postao trziste, i da bi mogao kupiti SVOJ proizvod mora imati placu!! Tebi je jeftiniji proizvod samo zato jer je ON trziste, a ne ti! Radio sam za strane ulagace, i znam kako razmisljaju...njihov Bog Profit nema milosti!!! U tome NITI EDUKACIJA nece dati neki bolji rezultat JER ce zapovjedna struktura imati dobro placenog savjetnika stranca...i nasa EDUKACIJA se svodi da znamo razumjeti novog gospodara. Nista drugo njima ne treba od nas! Jedino dobro u tome je sto ce cijeli taj sustav propasti dovoljno brzo! Izbacivanjem kapitala u druge zemlje (ameba izbaci stomak za hranjenje), ta su trzista postala jako ranjiva na SVOJU socijalu koju jednostavno nece moci naplatiti kroz hipoteke. I tada nastupa doba ponovnog zatvaranja granica. Ako bude jacala naftna fronta...mozda se to dogodi i jako brzo...a onda ce se otkriti kako je taj proces globalnog kapitala...zapravo samo prazan balon...uh sto sam se raspisao:-)

    avatar

    03.05.2006. (02:02)    -   -   -   -  

  • borgman

    i zaboravio sam...edukacija na nacin kako nam se sada servira je opet samo trziste i proizvod. Nema temeljne edukacije. Samo tecajevi usko specijalizirani za pojedine poslove, koji zapravo sutra nece ni postojati. A ti si platio trzisnu cijenu TE edukacije. Koja te nije osposobila za ista drugo. Uostalom zapadnjaci ulažu u edukaciju, kupe razne diplome u vitrinu, a sve to ih sada izbacuje na ulicu jer se firme zatvaraju u njihovim zemljama, a "educirani" radnici rade za "dolar i pol". Edukacija ima ulogu jedino kada pojedinac ima managerski kapacitet, i stvori novu tvrtku. Tada se lakše bori. Ali...managerskog materijala je 10-ak %, svi ostali ce samo biti trziste "edukacije po svaku cijenu".... bljak

    avatar

    03.05.2006. (10:11)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Borgman, zanimljiv komentar ALI ... "Razlog globalizacije je veliki kapital" kažeš. To i jest i nije točno ! Jest točno zato što je globalizacija doista poticana od strane "velikog kapitala" kako bi se ostvario što veći povrat na taj kapital (odnosno, kako bi se proizvelo što više roba za što manju cijenu). Ali nije točno zato što je globalizacija samo nusproizvod ljudske želje za posjedovanjem što više materijalnih dobara !!! Jer "veliki kapital" upravo tome služi - da zadovoljava ljudske potrebe (novi auto, cipele, televizor, jeftiniji prehrambeni prozivodi kako bi što više ostalo za drugu "neesencijalnu" potrošnju). I sve dok ljudi u cjelini budu željeli što niže cijene kako bi za svoju plaću mogli kupiti što više robe, globalizacija ima smisla jer je najefikasniji način zadovoljavanja te želje. E sad, problem je što u toj "igri" i ti potrošači gube zato što zbog gubitka radnih mjesta ostaju bez posla i plaće pa im onda niže cijene npr. televizora i ne znače puno (iako jeftiniji prehrambeni prozvodi u tom kontekstu dodatno dobivaju na značenju :-)! Na sreću (odnosno za tebe, nažalost :-), vrlo teško će se desiti da sustav "propadne" u smislu da se vratimo na merkantilističko poimanje ekonomije sa zatvorenim granicama i carinama na stranu robu od 100 %. Ali je lako moguće (a trenutni zastoj u pregovorimo oko "novog WTO"-a, tzv. Doha runda pregovora o slobodnoj trgovini to, nažalost, potvrđuje) da će se globalizacija donekle zaustaviti i da će se naći neko "kompromisno" rješenje. A što se tiče edukacije, samo da kažem da "educirani radnici" NE RADE za dolar i po !!!! Moj pojam educiranog radnika je netko tko je završio fakultet i ima kompetentna znanja u nekom području rada. Ti kažeš "nema temeljne edukacije". To je probao Šuvar u našem školstvu pa su svi učili temelje - latinski, povijest srednjeg vijeka, intergalni račun - malo parafraziram :-). Ali nešto u životu MORAŠ raditi. A da bi nešto mogao raditi nešto MORAŠ znati. A da bi to što znaš mogao (relativno) dobro naplatiti, tvoje znanje mora biti po nečemu vrijedno, a to danas znači SPECIJALIZIRANO ! I u pravu si kad kažeš da će nakon nekog vremena to znanje postati zastarjelo pa ćeš "završiti na ulici". Ali, ko kaže da ne možeš opet naučiti !!! Gotovo je sa svijetom u kojem si lijepo u srednjoj školi naučio svoj zanat i bio relativno siguran da ćeš moći proživjeti sljedećih 40 godina radnog vijeka radeći isti posao. Gone with the wind :-)))))

    avatar

    03.05.2006. (23:41)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    otkrio si toplu vodu. pomiri se s tim da ne možeš ništa. da možeš, već bi te netko ubio. nisam paranoičan. naprotiv.

    avatar

    04.05.2006. (01:10)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Ah, kakav defetistički stav !

    avatar

    04.05.2006. (01:25)    -   -   -   -  

  • borgman

    Educirani radnici NE rade, ni za dolar i pol, čak ni za socijalnu pomoć..i to u USA, pogledaj elektroničarske forume. Jednostavno su preskupi JER ne rade za dolar i pol. Educirani Indijac je 3x jeftiniji. Tehnološki, opet se vracam na svoju tvrdnju, ne treba ti nitko za stvaranje, treba ti samo "korisnik". Sva ta elita koja završi fakultet (opet maksimalno 15-ak%) nije školovana sa diplomom Harwarda i Yalea, nego sa Cro diplomom koja se neće priznati zamalo pa nigdje ma kakvo nam bilo školstvo.... Problem sa radnicima koji imaju preko 40, i koji jednostavno "teže" uče, pa bili i inženjeri, postaje vidljiv svuda (Italija npr.) Ideš u otpad sa 50 jer ne možeš konkurirati mlađima i bržima...dakle...radi čega...da bi Bill Gates bio bogatiji i Kinez imao veći standard?? Iskreno za mene nisu bitni...ja znam da i pored vrlo aktivnog rada, stvaranja i inovacija, sa 38, jedva pratim promjene u MOJOJ grani (pored 4 promijenjene privatne firme različitih specijalizacija, znači 4 dobro izučena znanja)...globalizacija je stari moj katastrofa globalnih razmjera...i iskreno se nadam da će zajedno sa tvorcima "zalutati u bespućima povijesne zbiljnosti"......a sad piši novu temu:-)

    avatar

    04.05.2006. (02:49)    -   -   -   -  

  • stefica

    Umisto da komentiram tvoj post, jer sa svime se slazem..mozda bi samo na one tri edukacije, dodala i tehnologija, ali to valjda dode jedno sa drugim, i samo da nadodam pravo je osvijezenje nac nekoga ko misli da je Michael Moore prazno puhalo koje pljuca po onome sta mu donosi novac, ali ajde ti to nekome objasni.nego komentirat cu ovaj komentar iznad. ko kaze da se nase diplome ne priznaju nigdi??? mene ovde pitaju znan li nekog inzinjera strojarstva da bi ga zaposlili, nazalost na ovome sam skuzila da se ne druzim sa "pametnim" ljudima ovde.

    avatar

    05.05.2006. (00:41)    -   -   -   -  

  • druz

    Zvone krenuo si odlicno s blogom. Svidja mi se izbor tema kojim si krenuo. Doduse razlog moze biti i slican background :). Ono sto ja vidim kao moguci problem globalizacije je nagli porast potrosnje dobara, posebice energenata i vode. To nazalost moze odvesti u ratove.

    avatar

    05.05.2006. (10:33)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Štefice, "osjećaji" su uzajamni (što se tiče Michaela Moore-a). U njegovim "dokumentarcima" ima i zanimljivih i poučnih stvari, ali je većina sadržaja takva demagogija i prikazivanje "istine" sa samo jedne točke gledišta, da bi i Goebels od njega imao što naučiti :-))) A na komentar borgmana o "uzaludnosti" edukacije ću se osvrnuti u sljedećem postu (kad uhvatim vremena i kad mi se još malo "formiraju" ideje).

    avatar

    05.05.2006. (18:15)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Druz, komentar ti je "right to the point". Zamisli situaciju u kojoj svi Kinezi i Indijci dostignu standard Amerikanaca (uostalom, trenutna visoka cijena nafte, a i ostalih prirodnih resursa - bakar, platina,, ...) je uvelike posljedica velike potražnje Kine !!!!!!!!!!!! Nema tih prirodnih resursa na Zemlji koji bi to mogli zadovoljiti ! Srećom, iskreno vjerujem da će tehnologija pomoći u rješavanju tog problema

    avatar

    05.05.2006. (18:19)    -   -   -   -  

  • borgman

    Iz čiste ljubavi prema egu presnimio sam cijeli ovaj post, i komentare u jedan file. Nadam se kako za to imam dopuštenje. Za dvije - tri godine, ako nas bude, rado ću otvoriti tu "vremensku kriptu" i priznati, ako sam bio u krivu. Zauzvrat, ne tražim nikakvo priznanje od tvoraca postova i komenta. Meni će istina biti sama po sebi dovoljna (i uzgred Štefice, jesi li provjerila koliko si bila jeftinija od Amera?) Živila Globalizacija (i godine gospodnje tj. 30-e kada se čini kako je jedino nebo limit, a sve oko sebe smatraš tek trkačima koji trče slabije od tebe :-)

    avatar

    05.05.2006. (22:00)    -   -   -   -  

  • stefica

    opet je odgovaram borgmanu na zvoninom blogu :-) Borgman ne znan jesi bija kod mene, na blog mislim, bez primisli molim, ali ja radim za amere u americi, i posto se ovde place ne govore, ne znan jel imam vise ili manje od "pravih" amera, ali viruj mi da posa minjam cim skuzim da nisam kompenzirana koliko ja mislim da bi tribala, isto tako, ovde kad trazis posa kazes koliko novaca oces, ako firma toliko da, super, ako ne da, neces radit za njih. jednostavno.e da, ima i nesto sta se zove salary.com di mozes vidit koliko je placa za odredeno zanimanje u odredenom gradu.

    avatar

    06.05.2006. (01:51)    -   -   -   -  

  • dolinski

    evo me :) kratko da ti velim samo,

    1. Naši radnici koji rade za 1500kn, misliš da su oni zadovoljni svojim primjanjima. nisu, ali su prisiljeni raditi jer je sustav postavljen tako da ako si malen čovjek, nesposoban, onda si nitko i ništa, nitko se neće zauzeti za tebe.
    2. pametni ljudi, educirani, dakle oni koji bi mogli napravit neku promjenu, oni su previše egoistični i usredotočeni na sebe, da bi se sjetili svoje talente upotrijebit za opće dobro
    3. nemožeš gradit svoju sreću na neravnoteži, tako da siromasi sa jedne strane, rade za bogate na drugoj strani

    avatar

    21.05.2006. (14:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...