Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • Darius

    Predlazem da povecas font, jer ovo je toliko sitno da je necitljivo.

    avatar

    30.04.2006. (11:55)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Fala Dariuse poveceao sam odgovore a pitanja mogu vidjeti i dolje pod komentarima, ona su samo za referencu! THX na pracenju.

    avatar

    30.04.2006. (12:01)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    @odgovor#2...možda nas zbunjuje dio u odgovoru.."Inace moram naglasiti da sve ovo nekako ukazuje da ce ovaj trejd biti JAKO DUGACAK tj da ce trajati do Srpnja! NIPOSTO!Ako iduci tjedan MSFT se vrati dovoljno, izlazim odmah!U 80% ovakvih trejdova dionica se oporavi unutar 2-3 tjedna nakon slabijih zarada (ako bas nisu katastrofalne)! Drugim rijecima sasvim je moguce da do sredine Maya (ili cak iduci tjedan) ovaj trejd bude gotov i da se ne bude moralo cekati ni June a kamoli July!"...odnosno nije jasno zbog čega onda nisi uzeo ekvivalentni strike u lipanjskim opcijama ili lipanjske i srpanjske opcije u nekom omjeru zbog većeg leveragea na lipanjske,ako dođe do brže korekcije(vjerojatnost 80%)?Dio odgovora možda leži u sporijem padu time valuea na dugoročnijim opcijama uslijed očekivanoga polaganog oporavka cijene ili manjeg gubitka u slučaju nepovoljnog razvoja..ako se idući tjedan MSFT NE vrati dovoljno, izlaziš odmah ? ili...procijenio si da je mala vjerojatnost da se cijena digne do targeta prije lipanjske expiracije(U 80% ovakvih trejdova dionica se oporavi unutar 2-3 tjedna nakon slabijih zarada (ako bas nisu katastrofalne)! ") ne izgleda tako?...ili pak računaš samo na efekte prije objave zarada netom prije srpanjske expiracije,ali tada je nejasno zbog čega tako rano ulaziti u poziciju i riskirati veći gubitak time v.,imati manji leverage...? ,ili ...?

    avatar

    30.04.2006. (12:53)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Sorry, mislio sam da je jasno. Htio sam reci da moj odabir strikea i ova rasprava gore mozda UPUCUJU na to da se NEMINOVNO RADI O DUGOTRAJNOJ POZICIJI koja ce se razrijesiti tek u Srpnju! Nadalje velim da to nije TAKO jer sam spreman izaci i vrlo brzo, ako MSFT se u iduca 2 tjedna vrati malo nazad i dodje blizu moje granice izlaza! Ako pogledas MSFT opcije vidjeti ces da ovaj iSti strike CAll@25 za ovaj mjesec sada drzi jos samo oko 16K kontrakata iako je volumen trejdanja bio skoro 200K! To su shortevi pozurili izaci iz pozicija (buy to cover) jer im se pruzila izvanredna prilika obezvrijedjenja Callova! E, sad.. ako predpostavimo da cs es MSFT VRATITI NAZAD SAMO 1 POINT OVAJ MJESEC onda postoje samo 2 (glavna i jednostavna) nacina da uhvatis TAKO MALI POMAK U DIONICI POMOCU OPCIJA! Jer ocigledno ako uzmes strike C@25 za MAY onda pomak od 1 pta na 25.15 NIJE DOVOLJAN, OSOBITO AKO SE DOGODI SREDINOM MAYA kako ja gore pisem, jer je vremenska komponenta C@25 May tada skoro skroz istrosena (Mayska expiracija je 19.5 a MSFT normalno nema neki veliki volatility)! Fondovi ce lakocom "ocistiti " strike @25 i on ce expirirati, u najboljem slucaju, ATM ali vjerojatno bezvrijedan! Ta 2 nacina su :DA IDES DUBOKO ITM za tekuci mjesec ili DA IDES STO BLIZE ATM ALI DALEKO VREMENSKI , a ja skoro uvijek biram ovu drugu opciju! Razmotrimo 3 razloga zasto:...1.U gornjem navedenom scenariju (ako MSFT na Mayskoj exp dodje do 25.15) tako daleka opcija (Srpanj) ce vjerojatno imati DOVOLJNO VREMENSKOG VALUEa za moj strike C@25 July da Izadjem sa zaradom vrlo bliskoj projecirane! Vidis dok dolazak na 25 ne vrijedi puno strikeu C@25 za May netom prije expiracije, dotle vrijedi jako puno za isti strike za Srpanj! Razlog #2: Ako POMAK IZOSTANE U MAYU POSTOJI REALNI KATALIZATOR U SRPNJU (objava zarada) CIJE PRIBLIZAVANJE MOZE UTICATI NA OPORAVAK MSFTA (samo ce trebati oporavak od 2 pta ako cekamo Srpanj)! I na kraju #3. DUGI PERIOD DO EXPIRACIJE DJELUJE UMJESTO ZASTITE SA PUTEVIMA, jer ako i padne jos malo iduci tjedan, ima puno vise vremena da se opcija oporavi! Dakle ako ne potrosis novac za zastitu sa putevima, potrosis ga uzimajuci vremensku komponentu ne bi li docekao oporavak (koji MOZE BITI I SPOR, mislim nema garancija da ce se odviti brzo i uskoro, samo statistika, koja nas lako iznevjeri, kao sto smo vidjeli bas u ovom slucaju sa MSFTom).. NAdam se daje sad jasnije.. Pozdrav

    avatar

    30.04.2006. (19:37)    -   -   -   -  

  • contreso

    Zelim ti uspjesan trejd sa MSFT iako meni izgleda da ce MSFT prije do $23.15 nego do $25.15. Razlozi za pad bi bili: kasni novi operativni sistem, uskoro stize novi Sonyev PLAY STATION, raste prodala Apple kompjutera, SELL IN MAY AN GO AWAY. S druge strane market je bullish, pad MSFTa je bio velik te su moguce korekcije ali neznam dali je moguce 4 ili vise % koliko treba da se dostigne $25.15. Paralele je nezahvalno povlaciti ipak INTC, DELL, EBAY, AMZN poslije losih zarada nastavljaju tonuti. 2003 godine MSFT u Oktobru pada oko 8% na $23.50, dan ili dva nakon toga ide do $ 24.10 a onda u slijedeca 3-4 tjedna pada na $ 22.00. Dok za cijelo to vrijeme cijelokupni market raste. Ako dobro razumijem DELTA za tvoju opciju je 0.4145, padne li dionica na $ 23.15 dali ce call vrijediti $0.20? Krene li lose kada mislis napustiti trejd? Pozdrav.

    avatar

    30.04.2006. (23:35)    -   -   -   -  

  • Vedran

    Optionmaster, hvala na opsirnim odgovorima i komentarima. #1) Naravno da disciplina mora postojati, i to narocito u ovome poslu. Sjecam se kako si rekao da si ponekad znao sjediti na rukama, samo da ne trejdas nesmotreno. Takodjer, u knjizi "Market Wizards" jedan od trejdera je rekao da ceka do onoga trenutka kad doslovce "vidi" novac kako lezi u marketu i onda ga samo pokupi. Zelim da ovoj profesiji pridjem kao da sam CEO "one-man business-a", a ne kockar u casinu. #2) Shvatio sam sta si htio reci sa "mucenjem i penjanjem". Nije mi jasno zasto ocekujes da ce MSFT otici iznad 25. U sprnju je nova objava rezultata, sto moze biti katalizator da dionica ode prema gore, ali otkud mozemo znati da rezultati nece jos jednom biti premaleni da zadovolje analiticare i njihove procjene? S druge strane, ako racunamo da ce cijeli market ici prema gore i tako povuci i MSFT ("a rising tide lifts all boats"), kako mozemo biti sigurni da ce market doista i ici prema gore (nafta i zlato rastu, politicke tenzije u svijetu itd.)? Dakle, mozes li ukratko prokomentirati zasto ocekujes da ce MSFT ici prema gore u slijedecih par mjeseci. Ono sto ovdje vidim je vaznost ispravnog money/risk managementa tako da nam jedan trejd ne ugrozi cijeli trejderski racun. #3) Sve je jasno. Znam da je ovaj put @25 bio vise hazarderski (ako je kupljen prije rezultata) i da se od toga ne zivi, nego od inteligentnig, promisljenog plana trejdanja. #4) Razumijem da S&P 500 trakcing funds moraju kupiti dionice koje se nalaze u tom indeksu. To im je i cijeli razlog za postojanje: da retail investor moze na jeftini nacin (kupnjom udjela u fondu) kopirati performans marketa u cjelini umjesto da kupi dionice svake pojedinacne kompanije u indeksu. Ali, izgleda mi suludo da hedge fondovi, koji se nakupuju dionica odmah po objavi uvrstenja (a spekulativno mozda i prije, jer su ovakve glasine o GOOG bile prisutne i nekoliko mjeseci prije sluzbene odluke), onda iste te dionice prodaju po "nabijenoj" cijeni S&P 500 index fondovima. GOOG je po objavi otisao 10-ak % prema gore, a to je vise nego sto cijeli S&P 500 u prosjeku napravi u godini dana. Meni se ovo cini kao suludo bacanje/pretakanje novca od malih igraca (retail investori u indeks fondovima) na racun velikih igraca (manageri hedge fondova). Zar ne postoji neka pravila da se izbjegne ovakvo "deranje" od strane hedge fondova? Ovo zadnje pitanje izlazi izvan domene trejdanja opcija - izvini. Jos jednom hvala.

    avatar

    01.05.2006. (06:40)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Contreso i Vedran imaju dodirnih tocaka u svojim komentarima i zajednicko pitanje (zasto mislim da ce MSFT ici "nazad na 25") a posto sam se umorio vec pisuci sve ove silne odgovore, dozvolite mi da moj odgovor na oba vasa komentara pokusam sazeti u jedan: Radi se o KONTRARIJAN PLAYU na MSFT BAZIRANOM NA TREJDERSKOM FENOMENU koji se zove “TEHNICAL REBOUND” ili Tehnicki Odskok –tako nesto! JEDNOSTAVNO RECENO KADA DIONICA (posebno velike , mocne i bogate firme kao MSFT) ODJEDAMPUT IZGUBI 11% SVOJE VRIJEDNOSTI I ZABILJEZI NAGLI PAD (pogledajte samo kako izgleda MSFT graf na 3 ili 6 mj sa gotovo okomitim padom u petak i blizu 52 week low vrijednosti) ONDA NAKON TOGA NAGLOG PADA CESTO SLIJEDI TEHNICKI REBOUND! Taj tehnicki rebound nema puno veze sa nikakvim vijestima o MSFTU niti sa cinjenicama koje vi spominjete u komentarima (kasni novi operativni sistem, uskoro stize novi Sonyev PLAY STATION, raste prodala Apple kompjutera itd) NEGO JE TO POVRAT U VRIJEDNOSTI UZROKOVAN PRETJERANOM PRODAJOM! Jednostavno receno prodavaci posustanu (vecina ih proda u prvom naletu kad stigne vijest u petak) i dionica u trejdanju udari u levele na kojima vise nema prodavaca ili ih je jako malo pa ju je vrlo lagano podignuti u cijeni! Sa druge strane JAKE RUKE (smatra se da dionice prelaze iz slabih u jake ruke pri ovakvim promjenama) zapocinju kupvinu vodjene prvenstveno zeljom da dobru i kvalitetnu firmu pokupuju na "rasprodaji"! OVakva rasprodaja se ne dogadja svaki dan, pa vjerujem da ce, mozda vec ovaj tjedan, MSFT imati takav tehnicki REbound koji ce mi omoguciti izlaz iz C@25 July pozicije! Ne ocekujem ga neophodno na 25.15 (to je bio samo primjer jer je tocno 1 pt od zatvaranja u petak) nego pratim cijenu svoje opcije i izlazim na projiciranoj tocci ili malo nize -ako ustedim svo to vrijeme do srpnja ! Defanzivno izlazim ako cijena moje opcje padne na 0.35- 0.40 (tj sa gubitkom od OKO 2K)! Ako ostanem cekati June ili cak July zarade su katalizator PRIJE KOJIH se cijena dionica obicno malo "trgne" tj spekulativno ide gore UOCI ZARADA! To uoci je kljucna rijec jer mi ne OSTAJEMO CEKATI ZARADE nego izlazimo PRIJE OBJAVA istih! S&P fondovi ne mogu kupovati dionice po svojoj volji nego skoro iskljucivo mirroriraju index i investitor moze kupiti takav Index Fond koji onda "imitira" S&P500 index i shodno tome ima slicne performanse! To sto to tebi izgleda suludo zove se FREE MARKET i dozvoljava hedge fondu ili tebi ili bilo kome da pokupuje sve slobodno trejdane dionice bilo koje firme (ako imas novaca) i prodas ih po cijeni koju drugi zele platiti za nju ili uopce NE PRODAS ako ne zelis! Kada se u procjepu ulaska u S&P index nadje nova, relativno mlada spekulativna dionica poput GOOG koja vec sama po sebi nema ustaljene evaluacije tj Market se jos trudi da joj pronadje neki kanal vrijednosti, onda obicno nastaje explozivan pokret koji je jaos jaci od inace normalnog S&P efekta! Da li te dionica naraste kako ti pises 10% ili 20% ili 100% nije vazno , slobodni Market spaja kupce i prodavace koji placaju onoliko koliko misle da data dionice u tom trenutku vrijedi! GOOG prije uvrstenja u S&P (sa obicnim GLASINAMA) i GOOG NAKON TE VIJESTI VISE NISU ISTA DIONICA! Ta dionica dobija novu dodatnu VRIJEDNOST jer je uvrstena u S&P Index, jer ce je neki fondovi trebati, neki morati imati a treci jednostavno htjeti uvrstiti u redovite pozicije nakon ovakve vijesti! Takva dionica moze dobiti i PUUUNO VISE OD 10% (ako se sjecam dobro, mislim da je YHOO dobio 100% kad je uvrsten u S&P - pogledaj mu grafikon oko 1999 kad je otisao sa 50 na 100 unutar svega par tjedana tj onda je to bilo sa 200 na 400 prije nego je adjustan za splitove)! Poanta je da mi ne odredjujemo valuaciju dionice, ona ne vrijedi koliko MI MISLIMO DA VRIJEDI nego koliko je Market voljan platiti za nju a ocigledno da u trenutcima objave ulaska u S&P index veci postotak dionica naglo dobije na potraznji i cijeni a neke od njih (spekulativne internet dionice I one bez ustaljenih evaluacija) cak I explodiraju. Mi ne odredjujemo ni vrijednosti, ni pravila niti ih TUMACIMO ukoliko nam nisu jasna (jer nam se cine bizarna ili ne-fer ili glupa) nego ih USVAJAMO, NAUCIMO I TREJDAMO PO NJIMA! TECHNICAL REBOUND i S&P EFEKT su 2 takve stvari koje sam naucio i nastojim ih iskoristiti kada i gdje mogu! Ne dogadjaju se uvijek 100% i nisu niposto sigurni ali imaju historiju u Marketu, sto je najvaznije ja OSOBNO SAM SE OSVJEDOCIO U NJIH i pruzaju bolju vjerojatnost nego puko nagadjanje ili 50:50 sansa i to mi je- kao opcijskom trejderu- dovoljno! PS. Danas je MSFT vecinu dana trejdan oko +0.25 a pod day-range pise da je dotaknuo 25!!! Sta sad velite na Technical Rebound? Kakvih vijesti je moglo biti izmedju? - Nikakvih! Ne trejdamo uvijek na vijesti nego i na pohlepu i strah a ovo je primjer pretjeranog straha kad dionica izgubi 30 MILIJARDI kapitalizacije radi toga sto je objavila da treba 2 milijarde potrositi na kompeticiju sa GOOG! To vam se ne cini "suludo"? Pozdrav...

    avatar

    02.05.2006. (00:08)    -   -   -   -  

  • Rambo

    Gledam ovaj Google kako danas propade nekih 20 point-a i nesto se pitam o tehnickoj analizi i interesuje me tvoje misljenje o tome (kad god uhvatis vremena naravno, znam da si se vec dosta ispisao zadnjih dana). Procitao sam 2-3 knjige o tehnickoj analizi i pogledao nekoliko dvd-ova i seminara (ukljucujuci i Steve Nison-ove japanske svijecice) i svi oni tvrde da za short-term trade-ove (u koje ukljucujemo vise manje i opcije) fundamentalna analiza nema bas puno utjecaja i da tehnika dominira. S druge strane, niko ne osporava da je najveci utjecaj ipak neocekivanih vijesti i dogadjaja i sentimenta marketa u datom trenutku koji mogu baciti tehniku pod noge u bilo kojem trenutku (da ne spominjem igre fondova i slicno). Neke druge knjige (kao onaTrester-ova "The Complete Option Player") opet kazu kako se na short-term sve to vise primice randomness-u. Koje je tvoje misljenje o tome i sta uopce mislis o tehnickoj analizi i koliko je puno (ili malo) koristis? Mislim da je razlog ovog pitanja ovaj pad Googla, koji je po nekim tehnickim parametrima nakon onog gap-a na 450 (i uspostavljanja nekog novog support-a na pocetku ili kraju tog gap-a) trebao da se zaustavi iznad neke vrijednosti od 410-420 a nije i danas je sve to probio (znam da jedna lasta ne cini proljece i da je ovo samo jedan primjer). Koliko uopce vjerovati tehnickoj analizi i dali se sve to nakraju svodi samo na statistiku? Dali je market na kraju krajeva samo psihologija ljudi i njihovih emocija (i i dali se na kraju uspijeh u marketu svodi u dekodiranju tih emocija u datom trenutku i dekodiranju namjera i buducih akcija velikih igraca tako da i mi mali igraci "ride the wave" sa njima?)? hvala puno na svim dosadasnjim i buducim komentarima i svom prenesenom znanju :-)

    avatar

    02.05.2006. (05:09)    -   -   -   -  

  • Rambo

    Da jos nesto dodam, gledam i ove energetske dionice i google i kao da imam osjecaj da sto je dionica (ili sektor) osjetljivija na "market sentiment" i razne vijesti (ili mozda sto ima veci volatility) da je to manje tehnicka analiza pouzdana. S druge strane mnogi ljudi prate tehnicke pokazatelje i prave odluke na racun njih, pretvarajuci tako "tehniku" u pokretac marketa samog po sebi (kao "self-fulfilled prophecy"). Medjutim, koliko to moze imati utjecaja na pokretanje cijena? hvala

    avatar

    02.05.2006. (05:24)    -   -   -   -  

  • contreso

    "I na kraju uz sve to u ovom razdoblju nesigurnosti uvijek imam kratkorocne puteve "pri ruci" kao dio spreadova bilo na Q'se, GOOG ili DIAmondse ili sta vec u datom tjednu trejdam, tako ako i dodje do pada Marketa (koji je nagao i par stotina pointa npr), takvi putevi bi mogli offsetati i dio MSFT playa! (optionmaster 29.04.2006. 19:04)"..Ovdje sam malo zbunjen. Dali su PUT opcije kupljene kao pokrice za MSFT ili obrnuto? Koja ti je relacija izmedju QQQQ, GOOG i DIA (ili sto vec imas kao PUT pokrice) s jedne strane i MSFTa s druge strane? Znam da davim a isto tako znam da me neces ostaviti bez odgovora.:) Pozdrav.

    avatar

    02.05.2006. (08:26)    -   -   -   -  

  • contreso

    MSFT je potrosio 2 milijarde zbog GOOG. Cinjenica jest da se nisu bojali GOOGa do nedavno. Koliko ce trebati potrositi u buducnosti?? 30 MILIJARDI je ogromna lova, ipak to je 11%. 3, 30 ili 300 nije vazno. MSFT je pao 11%.

    avatar

    02.05.2006. (08:32)    -   -   -   -  

  • bred

    fyi. u Kaliforniji (LA) odjednom ima veliki inventory na housing market. Bas sam malo lunjao gradom pred tjedan dana. Tako rekuc nema ulica da bar jedna nije na prodaju. Moj brat ima dvije kuce na marketu vec mjesec dana u vrlo dobrom djelu grada (pored mora). Nista, niti jedna ponuda. Sto se tice marketa i (stocks) uglavnom (60-ak%) se drzim se zlata i minera. AAUK, NXG & GG, a sutra po Toyotu (TM) i Hondu (HMC). Ajd, pozdrav!

    avatar

    02.05.2006. (10:59)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @Rambo:..Slobodno prevedena stara izreka kaze: “KAD TI JE JEDINO ORUDJE KOJE IMAS CEKIC, SVAKI PROBLEM TI IZGLEDA KAO CAVAO”! Ja mislim da si ozbiljni OPCIJSKI TREJDER NE MOZE DOZVOLITI DA MU TEHNICKA ANALIZA BUDE GLAVNO A JOS MANJE JEDINO ORUDJE U NJEGOVOM ASORTIMANU. Da se odmah razumijemo, daytrejderi dionica uglavnom imaju samo T/A kao glavno orudje (uz NASDAQ Level 2 quotations I slicne servise ) jer im ono jedino treba I dobro sluzi! Da sam daytrader dionicama I ja bih vjerojatno koristio uglavnom T/A za odluke ulaza I izlaza iz pozicija ili odabir dionice koju cu daytrejdati! Medjutim, kao sto ste imali prilike vidjeti u proteklih godinu I pol na ovom blogu Opcijsko Trejdanje je PUNO KOMPLICIRANIJE OD TOGA! Ono sadrzi razne druge elemente koje dionice ne posjeduju (time decay, Grkcka slova, strike prices, option spread, calls&puts, intristic and time value, implied volatility, expration time, exercise itd)! Zbog toga koristiti samo T/A (tj samo “CEKIC”) na opcijama znacilo bi pretjerano pojednostavljivati stvari! I sami eto primjecujete kako se T/A slabo ponasa u periodima velikog volatilitya ili iznenadne vijesti ili explozivnih I nepredvidljivih dionica poput GOOGLA! Zbog toga sam ja odmah u pocetku stavio T/A na svoje mjesto tj odlucio sam izgraditi stil trejdanja gdje T/A nece imati neku presudnu vaznost nego cu je konzultirati uglavnom da GRUBO PREDVIDIM MOGUCI OPSEG (RANGE) POKRETA CIJENE U PERIODU DOK DRZIM OPCIJSKU POZICIJU I EVENTUALNO BIAS (sklonost) STRANI KRETANJA (napredak ili povlacenje cijene), ili POMOC ODREDJIVANJU ULAZA ILI IZLAZA (strike price, exit price) itd. ali ne kao 100%-tno tocno orudje predikcije Marketa! Ipak do sada nisam usao niti u jednu poziciju da prvo barem nisam VIDIO KARTU/GRAF DOTICNE DIONICE ILI INDEXA ! Kao sto si imao prilike primjetiti ja se sluzim vise vijestima ili iscekivanjem vijesti kao katalizatorom pokreta dionice (zarade, objave novosti o ljekovima, vazne konferencije, S&P efekat, splitting, upgrejdi/downgrejdi, kontrarijan trejding na pretjeran uspon ili pad, lose vijesti itd). Iskreno za mene T/A (grafikoni) I predstavlja graficki prikaz psihologije ljudi, mjesta gdje su se polakomili, prestrasili, zdumpali nesto ili pokupovali! Ali sve u svemu slozio bih se sa tvojom definicijom (da je ne ponavljam) uz to da bih dodao da u svojoj recenici opisa STO JE MARKET malo podcijenjujes FUNDAMENTALNE podatke kao npr. kapitalizaciju kompanije, P/E ratio, pogled u buducnost glede profita kompanije I sve ostale parametre koji postaju itekako KRATKOROCNO vazni kod objave zarada I predvidjanja o tome kako ce Market na njih reagirati I sto ce ti veliki playeri (za koje pises da “jasemo sa njima”) odluciti kupiti a sto prodati!! Na kraju T/A ce ti slabo pomoci kod specificnih OPCIJSKIH vrijednosti kod kojih mozes imati I opciju na dobru dionicu I dobar smjeri I jos uvijek zavrsiti sa gubitkom novca ovisno o strike-u kao i brzini kojom smo se pomakla dionica! @Contreso: mislim da je moja recenica jasna ako se pazljivo procita! “uvijek imam kratkorocne puteve "pri ruci" kao dio spreadova bilo na Q'se, GOOG ili DIAmondse “ govori o tome da su putevi na Q’se ili Diamondse DIO SPREADA KOJEG TREJDAM ZA DOTICNU DIONICU/INDEX! Npr QQQQ 10x Call@42 May I Put@41 (samo primjer) ili nesto slicno u Diomondsima I sl.. Ne mogu vjerovati da ne znas vezu izmedju Q’sa, DIAMONDSa I MSFTA a pises o tako sofisticiranim stvarima na svom blogu! Q’si trejdaju pomake na INDEX NASDAQ 100 ciji je MSFT dio, DIAMONDSI to isto cine za DOW JONES index u kojem se nalazi I MSFT! Kljuc lezi u mojoj maloj opasci koja glasi (koji je nagao i par stotina pointa npr), znaci ako ti indexi padnu JAKO PUNO I NAGLO putevi (koje inace drzim da bi ofsetao neke druge call pozicije) ce dobiti u vrijednosti puno vise od projecirane I moci ce offsetati malo I gubitak u MSFTu! GOOG ako naglo padne par stotina PTA, vjerojatno isto srusiti NASDAQ a time ce se NAJVJEROJATNIJE (kod velikog pomaka) slabost prenijeti I na MSFT! Uocite ovdje da nema nikakve stete ako se slabost u MSFTU I ne dogodi jer je spomenuti put dio drugog spreada gdje igra svoju redovnu ulogu!

    avatar

    02.05.2006. (11:10)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Ovoga puta je goog povukao yahoo na dolje!Prije samo nekoliko dana yahoo sa svojim pretjeranim rastom nakon objave earningsa mi je upropastio puteve na google.Na žalost radilo se o aprilskim opcijama putevima(a tu su i fondovi odigrali ulogu zbog blizine expiracije).Dobra škola za ubuduće....malo prerani ulaz,krivi expiration day i crash.Nije mi smo jasno odakle vam toliki "optimizam",kada je skoro sve ostalo kontra?

    avatar

    02.05.2006. (11:34)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Svejedno,utješno je barem da sve dođe na svoje,prije ili malo kasnije dok se rulja malo ne iskulira...

    avatar

    02.05.2006. (11:40)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @FELIX: da, usprkos zasada pozitivnom danu danas (utor, 2 May) GOOG I dalje pada! Nije prestao od momenta kad su objavljene one dobre vijesti o zaradama ( petak 28.Apr) I kad se otvorio na $450 ujutro. Evo ga skroz na 390 levelu! Usput je povukao za sobom I drugu tehnologiju ali sreca je sto stalno cucim uz ovaj kompj pa sam jutros na slabost u MSFTu odmah izasao dok je moja opcija za July jos bila u relativnom plusu od 0.70 za mene (imala je raspon od 0.75 –0.50 do sada danas)! Opcenito cim primjetite da je TEHNICKI REBOUND izgubio na snazi (on obicno traje par dana uzastopno, nekad I cijeli tjedan) izadjite, osobito ako imate neku zaradu, pa ce te se kasnije lagano repozicionirati jer je ocigledno povratak u dionicu, barem za prvih par dana, izostao. Mozda je Conteso bio u pravu I mozda cemo vidjeti prije 23 nego 25 u MSFTU ali ja sam zaradio oko 1K u ovom reboundu jucer pa necu ostati na SILU cekati da mi se zarada pretvori u gubitak, nego cu pricekati izvan pozicije da vidim kamo ce MSFT u slijedecih par dana! To je ono sto vam pisem da morate biti flexibilni I ne bojati se promjeniti misljenje kad vidite da se stvari ne razvijaju kako ste ih vi zacrtali!

    avatar

    02.05.2006. (18:20)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    zbog toga mislim da slabo funkcionira ovako prenosenje trejderskih ideja putem bloga, jer se one brzo radjaju iz oportunizma i momentalne prilike ali se i brzo mijenjaju ako ste dovoljno flexibilni i dok sada (citajuci moj gornji odgovr o tehnickom reboundu) ljudi mogu zamisljati kako ja tvrdoglavo "sjedim u poziciji" bjeloocnica zakrvavljenih od odlucnosti i tvrdoglavosti da istrajem u njoj do Julya, ja sam vec izasao i "brojim novce" u sigurnosti casha! Priznajem da 1K je daleko od onoga sto mi je bila projecirana zarada ali ja smatram da je svaki trejd uspjesan ako je donio i najmanju zaradu pa cu i ovaj dodati na svoj popis "uspjesnih Rebound trejdova" iako mnogi na to ne bi gledali tako optimisticnim ocima! PS> Evo Tehnologija se pocela malo oporavljati jerju je napokon DOW+71 poceo izvlaciti iz negative! Upravo razmsljam da PONOVO UDJEM U MSFT u istu opciju jer je sada mogu kupiti sa oko 050 -0.55 ! Razlika je 1K zaradjen i jos 1K ustedjen! Razmisliti cu!

    avatar

    02.05.2006. (19:26)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Drago mi je da si se snašao...ionako ne pišem ove komentare da bih dokazivao tko je u pravu(potpuno nevažno) jer je samo market uvijek u pravu.Bitna je samo zarada i želim ti puno uspjeha!:)

    avatar

    02.05.2006. (20:55)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Samo bih htio dodati da cijene "zlatnih dionica" rastu,iako nisam pratio cijene zlata također i ovo može biti jedna od naznaka sentimenta ulagača jer je poznato da "zlato" ide gore dok market pada i obrnuto.Sviđa mi se i ono kaj je napravio novi predsjednik Bolivije,najsiromašnije južnoameričke države,a vrlo bogate prirodnim resursima koje su nesmiljeno iskorištavale multinacionalke za bagatelu...čini mi se da takvih primjera u svijetu ima puno...moglo bi to utjecati na daljnji rast cijena nafte,ako se lavina pokrene i u drugim zemljama?

    avatar

    02.05.2006. (21:04)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @FELIX: Ne znam da li ti je poznato ali ZLATO sada mozes trejdati kao obicnu dionicu (index) na NYSE pod kraticom GLD. Otipkaj na YHOO financial pa pogledaj!

    avatar

    02.05.2006. (21:30)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Trebao bih izbit bika iz sebe, upravo sam usao u MSFT, research mi kaze da je (long term) na rasprodaji. Moram priznati da sam ocekivao jace udarce po goog-u, promatrao sam level II i veci dio dana mi se odnos ponude i potraznje nije svidjao.

    avatar

    02.05.2006. (22:03)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @CARTMAN:. ako si uzeo DIONICE, ne mislim da si pogrijesio jer njegov potencijal daljnjeg pada je jako ogranicen dok (do kraja godine) MSFT ima dobre izglede vratiti se cak i do 26-27 levela (u nov-dec periodu prije izdavanja Viste pocetkom iduce godine)! Rizik je vise u opcijama i pitanju sta ce biti sa MSFTom u slijedecih par mjeseci!

    avatar

    02.05.2006. (22:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...