Komentari

peratovic.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Neki put ne valja biti skroman. Jergović-Andrić je nemoguća usporedba, tu si u pravu. Jergović voli publicitet, a Andrić je skroman. Jergović je dao više intervjua nego Andrić i Krleža (u čijoj si kući bio) zajedno. Jergović je publicist, prlično brzoplet, a Andrić je rasan pisac. Jergović voli pričati, Andrić je malorijek, šuti i kaže, Pozdrav, Kemo.

    avatar

    24.04.2006. (22:47)    -   -   -   -  

  • MrGood

    E jesi našao Tajpvrajtera za primjer genijalnog pisca u novinarstvu. Ime trenera Kužea je Josip a ne Miroslav. Tu ga Jerga ipak šiša, jer barem zna imena ljudi o kojima piše:-)) BTW, slažem se s tobom, Jergović je ovom prilikom pretjerao i definitivno izgubio svoj kompas. Katunarićevo je demokratsko pravo odgovoriti mu i neshvatljivo mi je što ga je Jutarnji u tome zakinuo, mada mi za njega kao književnika puca prsluk, pa se ne mogu toliko gorljivo poput tebe svrstati na njegovu stranu. Da narcisodini Jerga čita bilo što drugo osim samoga sebe i svojih bosanskih avatara koje svih ovih godina silno zastupa kroz VBZ-ovu nagradu i da se, dodirujući se u svom pamfletu Katunarićeva talenta, osvrnuo na njegovu knjigu "Kuća dekadencije", mogao ga je razbucati kako je htio, ali u okvirima jedne uozbiljene, estetske i teoretske rasprave. No, Jergović treba širu publiku i aplauz (upravo je grozno i zastrašujuće da ga je od perfidnog Makovića i dobio), jer zna da su folkolor i vulgarnost danas dominati, a intelektualna scena u totalnom rasulu, pa zašto bi on bio taj koji bi pomogao iznova okupiti te rasute krhotine i to u sredini u kojoj se samo usput zatekao, kada je oportunije biti u trendu nekontroliranog bljuvanja po svemu. Stoga je za normalan želudac možda bolje i nečitati nastavak njihove polemike, jer je ona ispod svake civilizacijske razine, primitivan sukob palanačkog (Katunarić) i ćaršijskoh (Jergović) mentaliteta, posve nesvojstvenih hrvatskoj književnoj tradiciji, a koja nažalost u ovome trenutku nema svoga Danila Kiša da raskrinka i kompromitira oba. Da apsurd bude veći, Jergović trenutno uživa jednogodišnju potporu za poticanje književnog stvaralaštva od 84.000 kuna, a Maković tromjesečnu od 21.000 kuna (7.500 kuna mjesečno), koju im je dodijelilo Ministarstvo kulture, i u čijem Vijeću sjedi i Katunarić:-)) Ne znam točno, ali pitaj Čedu Višnjića za koje su to naslove dobili toliku lovicu, mada je to ovdje irelevantno. I meni je posve jasno da se sve i vrti oko love. Jergović je valjda bijesan što mu takvi trabanti odlučuju o državnim apanažama, pa valjda zajedno s Makovićem priprema teren za sljedeću godinu kada će nakon izbora lovicu dodijeljivati netko drugi, dok je Katunarić (zasad valjda) samo ljubomoran što nikada neće biti književnik Jergovićeva kalibra.

    avatar

    25.04.2006. (01:47)    -   -   -   -  

  • 45lines

    @MrGood, hvala ti za Josipa Kužea. Hehe. ;)

    avatar

    25.04.2006. (08:13)    -   -   -   -  

  • *Ptica Trkačica*

    Smijesno je kad se 'kulturnjaci' krenu nekulturno pokazati, kad iz sebe izvuku ono najnize jer se boje da mi sve drugo bilo nedovojno jako za naglasavanje argumenata. Jergovic se srozao kao malo tko i najmanje sto je duzan napraviti jest javno se ispričati Katunariću. Mozda, ako sto ovja povise mene kaze, Katunaric jest ljubomoran na Jergovicev opus, al Jergovic moze biti ljubomoran na Katunaricevo ponasanje. Biti covjek jest ne spustati se na razinu zivotinje i ubijati, makar rjecju.

    avatar

    25.04.2006. (09:04)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    @MrGood, Jergović ne uživa jednogodišnju potporu za poticanje knjiž.stvaralaštva od 84.000,00 kn. svojedobno sam na mom blogu naveo tko je koliko dobio, Jergović nije među tim sretnicima. Inače, obojica su se prilično osramotila u ovoj polemici

    avatar

    25.04.2006. (09:12)    -   -   -   -  

  • DEVIL

    Slazem se s tobom sto se tice Jergovica. Uvijek sam postavljao granicu izmedju njegovog lika i djela. Mada mu u djela ne ubrajam novinarstvo. Par knjiga sto je napisao su mu super. Novinarski clanci...fuj. Mrim novinare koji seruckaju o svemu i nemaju osnovu nizasta. Kad kazem osnovu tad mislim da kad seru o necemu seru cisto sto su seratori a u odnosu na nesto! Ja sam svjestan da ne postoji idealno nesto al bar imam standarde. i Znam da je nesto iako sa manama bolje od necega sto je prepuno mana. E sad da se vratim an Jergovica. Bradonja neuredni jeste objavio i prodo pricu o Bregnoj pornjavi koja koja je bila u sklopu feljtona o BIjelom Dugmetu. Covjek mora seruckat. Isti Globus kojeg licno citam samo zbog Dezulovica objavljuje clanak (ne znam kojeg novinara) kada je Brega dolazio u svoju klet. Naravno vec svjetski poznat i prije svega priznat umjetnik. Na kraju clanka debilni novinar pise slijedecu recenicu. Mozemo sa ponosom rec da je najveci pppisac filmske muzike u svijetu HRVAT! Ja bi dodao (cisto iz zajebancije) i pionir ucnih uradaka. Samo da se novinaru majke najebem zbog velicanja i trazenja Hrvata svugdje pa i ako ima neko poznat i u ZImbabveu. Bas ko sto je Nekad neki kreten napiso da Diego Maradona ima Hrvaske korjene. UF otiso ja nasiroko , al nema veze!

    avatar

    25.04.2006. (10:46)    -   -   -   -  

  • MrGood

    @Knjiški moljac: imaš pravo za potporu Jergoviću, moja greška. Ma jučer sam tražio taj popis na intrenetu da za svaki slučaj provjerim podatak mada sam bio ziher, ali ga maknuli sa stranica min-kulture. Sad sam ziher jedino u svoju senilnost:-)) No za Makovića je ipak točan podatak, pa ostajem pri stavu da u ovoj polemici (i sve uokolo nje) dobrim dijelom stoji razmišljanje o lovici...

    avatar

    25.04.2006. (11:25)    -   -   -   -  

  • Tajpvrajter

    Greška ispravljena. Dosad nisam uopće skužio da sam krivo napisao ime. Željko, tebi pozdrav.

    avatar

    25.04.2006. (12:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...