Komentari

tep.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • alkion

    Ako sam dobro pročitao donje komentare nekom Raulu je rođendan? Pa moje iskrene čestitke. I koliko se dobro sjećam, kod pravoslavaca se cvjetna nedjelja zove i svijetla ili bijela nedjelja??? :)))

    avatar

    17.04.2006. (08:55)    -   -   -   -  

  • feby

    Čestitka za Raula: feliz cumpleaos

    avatar

    17.04.2006. (10:50)    -   -   -   -  

  • Mala iz Grada

    @alkion i kod katolika postoji bijela nedjelja. To je dan kad su se odrasli ljudi krstili jer se u prijašnja vremena nisu krstila djeca već odrasli ljudi. krštenje je teklo tako da bi oni koji se imaju krstiti stali sa jedne strane "bazena" onda bi se skroz skinuli i prošli bi kroz tu krštenu vodu. Sa druge strane čekao ih je svećenik koji im je davao bijelu haljinu koju su oblačili kao simbol ponovnog rođenja, pročišćenja od grijeha i saveza sa Bogom. Tu haljinju-tuniku su nosili cijeli tjedan kao znak novokrštenih. Uprovo zbog tih bjelih haljina ta nedelja je dobila ime bijela nedjelja.

    avatar

    17.04.2006. (12:41)    -   -   -   -  

  • što bi te lagao?

    lega sviđa mi se tvoja stranica... slučajno sam ju vidio! prije svega sretan Uskrs ti želim, a imam i jedno pitanje za tebe: reci mi koliko dana Židovi slave tu Pashu? jel se ona slavi samo jednu noć (u spomen na noć kada ih je Bog izveo iz Egipta) ili se to slavi par dana?

    avatar

    17.04.2006. (14:52)    -   -   -   -  

  • Darko

    @alkion: Hvala u njegovo ime za čestitke. Ne znam točno kakve sve nazive imaju pravoslavci za Cvjetnu nedjelju, ali mislim da je #mala# u pravu što se tiče Bijele nedjelje. @feby: Raul ti šalje svoj: Gracias! @mala: To je vrlo detaljano i točno. :) @super leptir: Pasha, ili hebrejski Pesah, slavi se kroz tjedan dana, no prva noć je poseban obiteljski događaj s posebnim obredom uz večernji objed.

    avatar

    17.04.2006. (16:55)    -   -   -   -  

  • Naturaliter

    Živjele orgulje! Ne znam jel' uvažavaš prijedloge za buduće postove ili te to pak ljuti ali ja ću ispaliti pa šta bude: ajd jedan post o Emausu. :-) Taj je događaj nadahnuo mnoge umjetnike i tako se često spominje, među ostalim, i u crkvenim dokumentima. Tako se primjerice u posinodskoj apostolskoj pobudnici Crkva u Europi razočarenje dvojice učenika izraženo riječima: "A mi smo se nadali", prenosi na današnje vrijeme i razočarenje koje su doživjeli narodi oslobođeni jarma komunizma pri njihovom suočavanju s krutom stvarnošću tranzicijskih procesa.

    avatar

    17.04.2006. (17:17)    -   -   -   -  

  • Darko

    @naturaliter: Kad opisujem određena mjesta u Svetoj zemlji nastojim ponajprije prikazati njihovu povijest, arheološka saznanja, sadašnje stanje i eventualne tradicije uz njih vezane. Emaus je malo kompliciranije pitanje, jer se zapravo i ne zna koji je pravi Emaus. Ima nekoliko kandidata koji se otimaju za to ime.

    avatar

    17.04.2006. (17:28)    -   -   -   -  

  • sitke

    Eto u ovo šarenilo crkava i kršćanskih ogranaka spomenutih u postu, pa i u komentarima, jedan protestantski pozdrav iz Hrvatske ( gdje nas ima manje od jedan posto vjernika ), te još jedno sat vremena primjeren pozdrav (bar po ovom 'zapadnom kalendaru') -SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !

    avatar

    17.04.2006. (22:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...