Komentari

zmajologija.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • dijana

    Da, svijet je postao jedno, pa bio to Bruxelles, Tajland ili Komiža. a sve se svodi na samo jedan zajednički nazivinik: Kapital s velikim K! Ne K kao Komiža, K kao Kultura, samo Kapital. Nova je parola: Neka cvjeta tisuću eura! Joško možda nije ni znao da je svojom "vode je nekad bila komiza" zapravo anticipirao komisku sadasnjost. pa naravno da je u Srbiji, točnije u Nišu, isplativije proizvodit ribu, pa Niš ima stoljetnu ribarsku tradiciju :) Morat ću kritizirat svog profesora geografije, pa cijelo vrijeme nas je krivo učio; Niš je zapravo na moru! Ovo je jedna pjesma koju sam napisala o mom Visu; kad sam je pisala imala je utopijski prizvuk, a sad mi ovo "ultima terra" i "svijet moj tu završava" zvuče kao zlosutno proročanstvo :(( Ultima terra Valovima sam na stijenu dospjela Na bijeli otok usidren Među vrtložnim vodama Na koji se samo letom duše dospijeva. Smrtnici tamo ne obitavaju. Koraci k'o po jastuku U hramu postojanosti i nirvane Utočište jedino mogu naći. Dan u dan prelazi, Noćiju tu nema mračnih. I dobro da se val tu zaustavio, Nije ni imao gdje drugdje poći, Svijet moj tu završava. Tu je Tula svoj korijen pustila. Ne želim otkriti nove zemlje, Moreplovac ostaje u luci, Smiraj svoj je našao. Issa – ultima terra! __________ bye bye palme, bye bye ambulanta, bye bye Neptun - bye bye moj vis; bojim se otić i vidit što me čeka :((

    avatar

    24.03.2006. (09:56)    -   -   -   -  

  • robsesivka

    ja ne shvaćam koji lik je spreman tako prodati tvornicu, za NIŠ(ta).. osim ak nije u egzistencijalnoj krizi, djeca mu umiru od gladi... jer - ovako ako je iko i radio na Visu u toj tvornici - eto, sad ne radi, bez posla.. a seljenje same proizvodnje najlakša je stvar.. kako sam neupućena u konkretnu situaciju imam par pitanja/komentara: je li to bila tvormica u privatnom vlasništvu? a. pravi vlasnik(tj vraćena pravom predkomunističkom vlasniku)?, b. ili je izgrađena tijekom komunizma, pa je pripast trebala svima, tj njenim radnicima..? c. ili ju je kupio netko za dvije kune, i potom je tako olako prodao dalje...?
    ak je vlasnik i dalje na visu (i to ovaj pod c.)- kako ga višani gledaju, kako živi s njima? ili ste mu već sve, onako po lijepom katoličkom i 'rvackom običaju sve već oprostili, i milo ga gledate i družite se s njime, tapšate ga po leđima, "jadan, nije znao što čini"? (zašto mislim da je vlasnik bivši muško?? ispričavam se, ali isto mislim i o vlasnici)
    i još samo komentar - ako je vlasnik bio pravi vlasnik(pod a. koji je svojim novcem istu tvornicu izgradio, još prije svjetskih ratova) - e onda mu zbilja treba dozvoliti da radi kaj želi s njom, ali mi se nekak čini da to nije slučaj..
    nema u svemu tome puno sreće, ni za koga (osim kratkoročne, za nišane..)(niš tvorničara koji preko opet nišana, ups, preko niške tvornice čini zlo nama.. )(al eto, najgluplje se je praviti žtrvom, drugi su nam krivi.. nisu. uvijek u tome ima veliki dio naše odgovornosti - jer smo dozvoili svojim djelovanjem da do toga dođe. odnosno nismo efikasno spriječili.. il već kako. uvijek ima načina kad ima volje..)
    drž te se višani... (evo, nisam nikad nogom kročila na otok.. imam brodofobiju.. tj više od zatvorenih prostora na dugo vrijeme.. pa postoji mogućnost da počnem paničariti.. jer ne mogu doći do kopna, .. stoga mi jedino preostaje čekati da me tom cruise doveze helikopterom na vis.. nemam problema s helikopterima ;))

    avatar

    26.05.2006. (18:36)    -   -   -   -  

  • deelajla writes

    Draga moja bellydancerice ili robsessionice, evo umjesto da updateam svoj blog, ja se očito više volim preko komentara dopisivat.
    komiška tvornica ribe/sardina... ima puno puno dužu tradiciju od komunizma!dapače, bilo ih je 7 u Komiži, sad više niti jedna!iz komiže je i poznata obitelj mardešić koji su otišli u ameriku i tamo napravili carstvo ribarske industrije.
    što se vlasnika/ce tiče, nisam sigurna u vlasničku strukturu; mislim da je božanić, tonko (predsjednik ceha ribara) imao velik kolač dionica, a za druge ne znam, ali ni ovo nije 100% provjerena info. bolje će ti znat odgovorit zmajologija.blog.hr, shame on me :(
    taj južnoafrikanac zapravo nije prodao tvornicu kao takvu sa proizvodnjom u niš, već strojeve; dodje ti na isto, ali..i onda su lipo komiške žene išle u pobratimski nam niš učit ih tamo kako proizvodit sardine! a iste te konzerve nišlije pune ribom iz maroka i prodaju kao Neptun Komiža, i to ful jeftinije! Neću sad ovdje o relokaciji proizvodnje bla bla, znaš te sindikalne priče.
    Ali ipak mi ne ide u glavu - znam da je tamo jeftinija radna snaga, ali kako proizvodnja ribe može biti jeftinija u Nišu nego u Komiži?!
    sad će na mjestu tvornice bit otvoren neki wellness centar. zanimljivo. ako sudimo po latinskoj nomen est omen, trebalo bi nam biti WELL well; samo bojim se da neće.
    a što je meni najgore u cijeloj toj priči je da su to rasturanje komiške ribarske tradicije dopustili upravo oni koji se busaju u prsa i zaklinju u komižu, koji svoju karijeru grade na komiži; makar su njihovi argumenti drukčiji i misle da se ta proizvodnja nije mogla održat. bome, ja se ne slažem.
    a kriv je i naš otočki fatalizam, bravo irssa za te ocjene, u pravu si! isto se dogodilo i s viškom ambulatnom, premala je volja i energija da se nešto promijeni. onda neka nam je tako. pogledaj za-vis.net, ima tamo naših tekstova, nažalost nisu puno promijenili :(
    a što se tiče brodofobije, znam kako ćemo to riješit: neka robbie održi jedan koncert na trajektu za vis i da vidiš kako ćeš zaboravit na slatka ljuljanja :)
    drž se stara, doći ćeš ti meni još na vis :)
    zmaju, pusa!

    avatar

    31.05.2006. (10:46)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...