Komentari

rockroll.blog.hr

Dodaj komentar (53)

Marketing


  • Vedrana

    zanimljivo, što da kažem. ja svojoj intuiciji vjerujem kad je očito da bih trebala, ali uglavnom se trudim ne vjerovati joj, kao i prvom dojmu... beštijica i ti ste se dotakli nekih sličnih tema, pa evo sličan komentar :)

    avatar

    22.01.2006. (18:18)    -   -   -   -  

  • lucy

    zanimljiv post, znaci li prema onoj slici da nesvjesni dio uma obuhvaca veci prostor od svjesnog dijela, sto se tice intuicije nisam se na nju oslanjala

    avatar

    22.01.2006. (18:50)    -   -   -   -  

  • pegy

    Sviđa mi se tvoja kategorizacija, iako ako sebe promatram, intuicija mi se ponavljuje u tragovima. Možda bih ju baš zato da sam sama radila sličnu analizu i zanemarila, jer gledajući tu moju intuiciju (isključujem ostale, jer to svatko sam zna najbolje), ona je rezultat realnih činjenica i emocija. Stoga, sklonija sam vjerovati da je ona samo glas razuma i srca istovremeno. Inače, ne mogu ostati indiferentna na geometrijske likove na zadnjoj slici. :) Zašto je um prikazan kao modificirani trokut, svjesni procesi kao krnji trapez, intuicija kao krug, a emocije kao nešto nedefinirano? :)))

    avatar

    22.01.2006. (19:21)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    možda nisam pazila dovoljno na satu...ovom tvom textu..ali zapazila sam za intuiciju..kud će suza nek na oko...wellmislim da je intuicija u stvari mnogo jača, sanjamo..podsvijest progovara...intuitivno osjećamo...pa odlučujemo kao razumski, ali po mom intuicija ima jaaako veliki utjecaj(na mene gotovo isključiv)samo što kao razum stvara toliku buku, pa idemo kao "ratio" i sl..ali mislim da je intuicija samo incijativna kapisla koja onda pokreće razbor, naučeno i sl...

    avatar

    22.01.2006. (23:39)    -   -   -   -  

  • Lucy Fair

    hm, a veza između intuicije i kognitivnih procesa? i tzv. faza iluminacije kod naučnih otkrića? i osvješćivanje kibernetičkih procesa u sportovima ili yoga vježbama, kad ovi postaju dio kognitivnog i...još sam nešto htjela, ali ne znam više, taj mozak je tako komplicirana tema, mozak mi je stao.:))

    avatar

    23.01.2006. (00:35)    -   -   -   -  

  • alma

    ZAKOOONNNN.....većinu sam već znala ali stvarno super si to izvea... :-)

    avatar

    23.01.2006. (10:59)    -   -   -   -  

  • trill

    Pronašla sam ti jednu jedinu malu grešku u cijelom tvom postu. Sve si toliko dobro obrazložio da nemam šta komentirati :)))

    avatar

    23.01.2006. (11:11)    -   -   -   -  

  • Ok, a sad ti meni objasni zašto mi se, ako je intuicija logičko-analitičko-emotivni proces, a sva tri procesa odvojeno mi funcioniraju, intuitivne odluke uglavnom pokažu lošima? Aaaa, imaš rupu?! kako mogu baš svaki put promašiti???

    avatar

    23.01.2006. (13:58)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    @druga ti - dobro je ako znaš kada je očito da joj treba vjerovati. :-) @lucy - da, literatura kaže da je mnogo veći. @pegy - aha, misliš na ovu logiku: um je modificirani trokut samo zato jer valovi na kraju znače da u slika ne staje. Htio sam dakako napraviti trokut, ali ne znam omjer svjesnog i nesvjesnog, a i slika bi vjerojatno bila preduga. Kod uma je ključna riječ krnji - zbog utjecaja osjećaja nije se moglo postići pravilnost oblika koju sam želio. Zbog toga sam si kod intuicije dao slobodu (jer ionako nitko niš o tome ne zna) pa sam napravio lijepu elipsu. :-))) Emocije su namjerno nepravilnog oblika jer i jesu takve: nepravilne i zbunjujuće. To si htjela, priznaj!

    avatar

    23.01.2006. (14:29)    -   -   -   -  

  • Vedrana

    ma neee. nisam se dobro izrazila. ovo kad je očito misilia sam apravo - u slučajevima kada se kasnije pokaže da sam trebala vjerovati intuiciju, znači, na to sam mislila. smotana sam, više ti neću komentirat, čuješ!! :)

    avatar

    23.01.2006. (14:38)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    @čistilište - pa nije slučajno dobila tako veliki krug na skici. :-) Nego, zanimljivo je to da tebi razum proizvodi buku koja te ometa. :-))) @lucy fair - Postoji link, naravno. Samo nisam još dokučio kakav (nit vjerujem da ću uspijeti). Zato intuicija jednim malim dijelom i prelazi u svjesni dio (na skici). Da, vjerujem da se treningom uma može ovladati nekim od sposobnosti koje posjeduje podsvjest. @trill - daleko je od toga. Vidjet ćeš kad se pojavi neki nadobudni psiholog, ljuit da mu se usuđujem miješati u profesiju. @anonimac - :-))) Napisao sam negdje u tekstu da intuiciji možeš vjerovati kao i ostalim misaonim procesima. :-DDD

    avatar

    23.01.2006. (14:41)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    @druga ti - He, he, he, jesam te zar ne? Samo probaj ne više komentirat. Odmah bih blog obrisao. (sad možeš očekivat velike količine mailova u kojima će te moliti da to prouzročiš :-))) )

    avatar

    23.01.2006. (14:46)    -   -   -   -  

  • ovajonaj

    a sto ako nedovrseni trokut na ovoj shemi uopce nema kraja (na donjoj strani)? ako svjesni um nije vrh ledenjaka, kojem mali vrh lezi iznad vode a vecina ispod vode, vec otok, kojem mali vrh lezi iznad vode, a ispod vode uopce ne zavrsava vec je naprosto dio dna iz kojeg 'rastu' i svi ostali otoci, i direktno s njima povezan; te zapravo i nije "nesto" odvojeno, nego nabor na povrsini jedne i nedjeljive planete, a odvojenim otokom se cini samo kratkovidnom promatracu koji zivi iznad vode (iliti egu)... da li se podsvijest u literaturi naziva "vecom" od svijesti zato jer je netko izmjerio i izvagao i jedno i drugo, ili zato sto je ovom nesvjesnom teze odrediti granice, vidjeti "gdje zavrsava"...? mozda je to zato jer ni ne zavrsava... mozda ide do sredista svemira? :) to da je intuicija 'podzemno i znatno brze' procesiranje informacija je samo jedna teorija... a mozda i tocna u nekim slucajevima a nekim ne... jesmo li sigurni da je intuicija jedna stvar? jedna odredjena pojava koja funkcionira tako i tako i to je to... sta sa slucajevima kad intuicija/podsvijest izbaci rezultat prije nego informacije uopce udju? znas npr. za moj san sa dvoristem, na svom blogu sam ga ispricao... kojom je to brzinom moj nesvjesni um procesirao i koje informacije da mi je precizno iscrtao dvoriste koje nisam u zivotu vidio do li godinu dana poslije...? iz cega je to izracunao, ako je intuicija rezultat samo brzeg i nesvjesnog procesiranja? :)

    avatar

    23.01.2006. (15:08)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    @ovajonaj - rispekt! Ledenjak nema nacrtan donji dio baš zato što ne znamo dokle seže. I beskonačnost može biti uključena. Sjećam se tvoje "analize budućnosti" (kako bi ti rekao) u snu godinu dana unaprijed. No nije rečeno da je prikupljanje informacija kojima raspolaže podsvjest vezano uz iste izvore kao i svijest. Da, možda su izvori sasvim drugi (telepatija, zajednička podsvjest, zajednička baza, neka druga viša sila...). No svejedno obrada može ići na isti način kao u svjesno dijelu (neovisno o izvorima). Doduše, u tom bi slučaju intuiciji trebalo davati primarno značenje. Treba li to biti tako? Ne znam. Kao što rekoh, savršeno sam nekometentan. :-)

    avatar

    23.01.2006. (15:18)    -   -   -   -  

  • ovajonaj

    ako je tako kao sto sam naznacio (a ja licno vjerujem da jest), onda bi uistinu intuicija trebala predstavljati vazniji i sustinskiji kriterij u odlucivanju (tj. poslusati veliki mainframe kompjutor, radije nego dzepni kalkulator)... medjutim, nije sve tako jednostavno, jer je "otok" obicno gusto naseljen, i to motoriziranim stanovnistvom, i iz ulica i naselja se dize uzasna graja, kao i buka prometala i tvornica, i mirijada raznih mirisa, od finih restorana, preko cevabdzinica do rafinerija i odlagalista smeca (mada se posljednje cesto odvozi na susjedni otok, nek smrdi njima;)... u toj kakofoniji nije lako cuti duboki sapat morskog dna, sum valova, ili miris morskog povjetarca... a s druge strane, lako se desi da ti se ucini da si ga cuo, a cuo si zapravo tko zna sto, iza coska, iz druge ulice..... tj. ako nam racio i svjesna analiza dostupnih cinjenica kaze da ucinimo ovako i ovako, a "nesto" nam kaze da mozda bolje onako, to nesto moze biti ta "stvarna" intuicija, ali moze biti i glasanje npr nekog nesvjesnog straha, ili pak privlacnosti i sl, i drugih stvari koji nisu bas najbolji savjetodavci.... zato, da bi se preslo sa stalne upotrebe dzepnog kalkulatora na (znatno mudriju) upotrebu hiper-kompjutora, valja na otoku izvrsiti jedno etnicko ciscenje, jednu ludisticku revoluciju i uvesti ekolosku diktaturu... pa tek kad se danju na otoku osim malobrojnih i tihih stanovnika budu culi samo cvrchci, a nocu samo sum valova, onda ce se i glas mudrosti uvijek jasno cuti, miris istine uvijek osjetiti, more ce uvijek biti mirno, a vrijeme uvijek suncano...;)

    avatar

    23.01.2006. (16:08)    -   -   -   -  

  • ovajonaj

    naravno, postoji i jednostavniji nacin: jednostavno se roditi kao zena.

    avatar

    23.01.2006. (16:08)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    Podsjetio si me na pismeni uradak prijatelja koji svojedobno dobih mailom. Rekao je da je raj ovdje, oko nas, samo smo prezaokupljenio svim i svačim i ne vidimo ga. Nije baš tako pisalo, ali slično.

    avatar

    23.01.2006. (16:15)    -   -   -   -  

  • freestyler

    ja volim reci a mnogi se ne slazu samnom da je razum ono sto nas koci i ogranicava, razum je nastao na poznatom, opipljivom i dokazivom, mnogi to razumljivo i to sto se moze kao kontrolirati kao i ti ovdje nazivaju svjesnim. mislim da su nase stvarne spoznaje daleko vece nego sto to "svjesno" podrazumjeva, a racionalnim, razumskim odgojem smo uvjeravani da ne vjerujemo u ono sto osjecamo. nije to nasa krivica, kako god bilo oslobodimo li um od razuma i damo mu slobodu mogucnosti su nam neogranicene .... uzivaj ....:))))

    avatar

    23.01.2006. (19:48)    -   -   -   -  

  • nevermind

    To instantly realize is to see endless time. Endless time is this very moment. If one sees through the thought of this very moment, At this very moment, one can see through the one who sees through

    avatar

    23.01.2006. (20:14)    -   -   -   -  

  • Ariston se preselio...

    Rock, jesi li gledao Na rubu znanosti u prošli utorak? Bilo je o Sili :D, no spominjalo se i to da je mozak zapravo antena. Što i ima smisla, ako vjeruješ u teoriju struna. Što me pak podsjeti da sam dužan eugenu film..

    avatar

    23.01.2006. (20:42)    -   -   -   -  

  • anspik.

    bilo je jednom u nekom dokumentarcu kaj sam gledala jednostavno na primjeru vatrogasca koji je "naslutio" opasnost objašnjeno upravo kako je često intuicija zapravo rezultat kognitivnih procesa koji se velikom brzinom odvijaju u našem mozgu, na nesvjesnoj razini. dakle njega je prilikom gašenja požara u zgradi iznenada obuzeo osjećaj nelagode i istog je trena naredio cijelom timu da se povuče iz zgrade nakon čega se u zgradi zbila eksplozija koja ju je srušila do temelja. kasnijom analizom stručnjaci su zaključili da je njegov mozak ubrzano "skenirao" situaciju, usporedio ih sa svim situacijama u kojima se kao iskusan vatrogasac već našao, otkrio neočekivane detalje i alarmirao vlasnika. :)

    avatar

    23.01.2006. (21:56)    -   -   -   -  

  • tzar

    na rubu znanosti je iznijeta teorija da je početna točka od koje sve kreće i koja nas sve povezuje energija nulte točke kvantnog vakuuma,koja prožima cijeli svemir.ono fizičko je samo privid.u toj energiji je sadržana bit,svo znanje,a mozak služi kao receptivni organ,neka vrsta antene.na taj način se mogu objasniti različiti fenomeni,što je dobro prikazano u toj emisiji.jako privlačna teorija,nešto takvo ili slično po mojem mišljenju i je ona jedna,jednostavna,sveobuhvatna,sveobjašnjavajuća teorija života.toliko jednostavna a nama u ovom trenutku potpuno nesaglediva istina. ovajonaj jako dobar slikovit opis.

    avatar

    24.01.2006. (03:42)    -   -   -   -  

  • Run

    Sviđa mi se ovaj ledenjak... Sviđa mi se tvoja projekcija, pogotovo intuicije....

    avatar

    24.01.2006. (19:42)    -   -   -   -  

  • žilet

    Vrlo dobro. Da se mene pita dao bi ti titulu doktora. Imam jednu molbu a to je da se u jednom od svojih sljedećih postova potrudiš i ovako temeljto izanaliziraš ŽENSKI MOZAK koji je još dan danas za mušku vrstu predstavlja jednu od najvećih misterija na svijetu!

    avatar

    24.01.2006. (19:59)    -   -   -   -  

  • jazzie

    To ti je Rock!!! Bravo, majstore!!!! Jako me zanima kako vodi ovaj ledenjak...

    avatar

    24.01.2006. (22:28)    -   -   -   -  

učitavam...