Komentari

mracniblog.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Virtuela

    Thacheritu!!! Slažem se u potpunosti...

    avatar

    20.01.2006. (11:43)    -   -   -   -  

  • http://mrak.org

    @neutrino; strpljenja malo, htio sam samo oslikati opću klimu koju bi u mom slijedećem postu sveo na komunalna društva i koncesije koje smo zadnja dva dana spominjali - dakle hoću prvo skicirati kontekst kako bi u okviru njega mogli diskutirati dalje, ja vjerujem da je sve skupa povezano i da bi se moglo vidjeti da ne vidimo šumu jer to glupo drveće priječi pogled

    avatar

    20.01.2006. (15:37)    -   -   -   -  

  • pjesme_zvijezde

    Već duže vrijeme posjećujem tvoj blog al nikad nisam ostavio komentar. Blog ti je odličan, super, prva liga! Samo tak nastavi.

    avatar

    20.01.2006. (18:41)    -   -   -   -  

  • Ko tu koga...?!? ili Sauron je mala beba za ove Hr

    Što da ti kažem - slažem se s tobom u svim aspektima (nažalost)

    avatar

    20.01.2006. (19:54)    -   -   -   -  

  • Svinje u blatu

    Jedino sto ne razumijem u ovom postu koji je samo prvi dio su hvalospjevi privatizaciji kao takvoj. Privatizacija mora imati svoj cilj i ne mora nuzno biti pametna stvar (specijalno kad osnovno nacelo nije ekonomska efikasnost), a u slucajevima tranzicijskih zemalja, to je rijetko u prvom planu). Npr., kad se radi o prirodnim monopolima i ekonomska teorija i iskustva govore da je privatizacija vrlo opasna i gotovo uvijek katastrofalno stetna. (Mozes ti biti uvjeren da zemlja nije okrugla, ali to ne mora biti bas tako u stvarnosti. Pametnom ce znanstveni argumenti biti dovoljni da posumnja u svoja uvjerenja, a oni drugi ce i dalje zivjeti sa svojim uvjerenjima.)

    avatar

    21.01.2006. (10:20)    -   -   -   -  

  • http://mrak.org

    ja nisam diskutirao, a najmanje hvalio privatizaciju nego sam izložio argumente zašto smatram da je nužno da se država riješi udjela u tvrtkama koje posjeduje (osobito većinskih), sama privatizacija kod nas je napravljena katastrofalno a i oni rijetki izuzeci koji postoje u barem nekim slučajevima su više stvar sretnog slučaja nego stvarne sposobnosti managera ili novih vlasnika; no to nije niti poanta jer ne mijenja ništa na stvari, privatizacija je nužna i oklijevanje donosi samo dugoročno štetu

    avatar

    21.01.2006. (10:25)    -   -   -   -  

  • Svinje u blatu

    Poduzeca koja rade u kompetitivnom okruzenju, privatna ili drzavna, moraju ili propasti ili se transformirati, tj. pokusati pronaci neki smisao svojih kompetitivnih prednosti ako ih imaju. No, to ne znaci da drzava apsolutno ne moze biti dobar vlasnik. Pogledaj si strukturu GDPa svih uspjesnih europskih ekonomija... Normalno, ideja rjesavanja socijalne politike kroz umjetno odrzavanje gubitnickih firmi i industrija nije nuzno najbolji nacin pristupa tom problemu, a sigurno nije ni dobar nacin za sve businesse koje obuhvaca. No jos uvijek nisam vidio argument koji bi nedvojbeno ukazivao da je bjesomucna privatizacija cak samo i firmi koje nisu strateski vazne, najkvalitetnije rjesenje. Druga razina je kako privatizirati, ako se odlucimo za to rjesenje, a to nitko kod nas izgleda ne zna tehnicki izvesti. Kod strateskih vaznih businessa i prirodnih monopola, privatizacija je besmislena. Najblize sto teorija nudi su koncesije, ali samo nakon uspostavljanja sanznog regulatora koji ima gubernatorsku kontrolu u kljucnim aspektima businessa poput odredjivanja kolicine proizvodnje, distribucije i odredjivanja cijena. Na kraju, kad bi ideju privatiziranja svega doveli do apsurda, trebalo bi i privatizirati sve drzavne businesse: npr. privatizirano pravosudje, privatne policije, itd.

    avatar

    21.01.2006. (12:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...