Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Gradina

    Inicijativa je vrijedna pohvale. Evo jedne pjesme koju je moja pok. mama (rodj. 1932 god.) često pjevala. Ne znam gdje je čula tu pjesmu i kako ju je znala. Tu pjesmu nikad nigdje drugo nisam čuo. Pjesma ne pripada našem (uskopaljskom) okruženju. Tim više je interesanto kako ju je moja mama, koja nije posjećivala krajeve koji se spominju u pjesmi, uopće znala. Nažalost, nikad ju nisam pitao za izvor iz kojeg je naučila tu pjesmu. A pjesma glasi ovako: Zaklapala vlak mašina grada Zagreba. Njom se vozi Marin otac iz Varaždina. Štal će reći Marin otac kad će vidjeti, da na pola pruge leži njegva mrtva kći. Sve u svilu odjeveno tjelo bez glave, sve su krvlju poprskane njene haljine. Na grudim joj list papira na njem rječi tri, zbogom oče, zbogom majko, zbogom dragi ti. Kad mi niste ljubit dali kog sam voljela, zbog to ga sam mlad svoj život ja pregorjela. Volio bih znati da li su još neke majke pjevale ovu pjesmu i, ako netko to zna, kako su je naučili.

    avatar

    18.12.2005. (11:09)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopoljski

    Lijepo Gradina! Mislim da je podrijetlo ove pjesme "domobransko". Naime, mislim da ju je tvoj otac, djed ili netko od bliskih ljedi tvojoj majci, donio iz rata, iz domobrana. Moj otac, također domobran, znao je pokatkad zapjevati pjesmu Ja sam Varaždinec, prije nego sam ju ja učio u školi. To je stara domobranska pjesma koju su prihvatili i djelomice preinačili partizani! Eto, možda griješim, ali mislim da je tako.

    avatar

    18.12.2005. (16:23)    -   -   -   -  

  • Zdrimacka crvenkapica

    Tuzna pjesma, prvi put cujem. Mozda je pjesma nastala iz istinitog dogadjaja, ne bi bio prvi put da se neko ubio zbog zabranjene ili neuzvracene ljubavi. Raspitat cu se mozda neko od starijih zna, javim ako sta saznam.

    avatar

    18.12.2005. (18:51)    -   -   -   -  

  • Bistrica

    Crvenkapice sijecas li se bakini prica dosta slicne ovim pijesmama !!

    avatar

    18.12.2005. (19:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...