prvi dio sam procitala. drugi cu poslije :). imam objasnjenje (naravno ;)). naime, ugljikohidrati imaju vecu gustocu od proteina, pa padnu na dno kad razlijes smjesu u tavu. ptoteini cine tjestastu strukturu koju vidis kao nepecenu palacinku (dok je ne okrenes), a ugljikohidratni ostaci se povezuju s proteinskim ostacima te reagiraju na nacin koji je maillard nazvao posmedjivanjem ( nastaju melanoidni pigmenti - smedje obojeni) cijelom povrsinom. kad okrenes palacinkuvise nema dovoljno ugljikohidratnih ostataka (jer je vecina izreagirala) pa samo oni koji su ostali se povezuju.
23.11.2005. (19:48)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
al nije mi jasno zakaj bi se crna brze susila od neke druge. jedino da je suse zracenjem, pa bi onda crna (ko neko crno tijelo) apsorbirala najvecu kolicinu zracenja. a to bas nije vjerojatno :)
23.11.2005. (19:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Znao sam da ćeš ti biti komisija za teoriju s palačinkama - časna riječ. :-))) Ne znam zašto se je crna boja brže sušila. Nisam siguran da je ni Henry znao. Oni su to vjerojatno samo empirijski skontali i potom se toga držali. Ako naletim nedje na objašnjenje, javim ti.
23.11.2005. (19:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ovdje malo izlaziš iz onih okvira superturboozbiljne Rock-reputacije. :)) Od onolikih kondoma, i gospodstvo ti je došlo u pitanje. :))))) Šalim se, nije, ne. :) Ovo o palačinkama je zanimljiva analiza o kojoj nikad prije nisam razmišljala. Vjerovatno će mi odsad pa nadalje asocijacija uz palačinke biti Rock. :)) Za ovu crnu boju, a ne znam, nema baš logike. Možda je to na principu onoga da se crni kupaći kostim na suncu suši brže od bijelog. :)) Jel Ford sunčao te aute? :))
23.11.2005. (23:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dotako si se odlične teme sa palačinkama i sveo je na kraj u 2 odlomka!!!! Strašno!!! Takvu ideju bi ja razradio u pravo remek djelo koje bi završilo na svim naslovnicama bloga pa i šire! Sad naravno to ne mogu jer bi bio plagijat:) A što se Fordoova tiče, možda su ih sušili na suncu? :)
23.11.2005. (23:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zeko, ovo je pomoćni blog. Čak i ja sam bih mogao to isto ić na šire razrađivati na svom blogu. Ne vidim zašto ne bi i ti na svom. Inače, vidim da postoji neka čudna sinegija između tebe i Pegy: živite u istom gradu, napišete komentar u isto vrijeme i s istom idejom. Cccc, sumnjivo je to meni. :-DDD
24.11.2005. (00:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ha, nije ovo edukativan post, ovo je hvaljenje, a Ford je tu by the way da zamagli sliku hvaljenja o divnim palačinkama koje Rock radi! Ne sjećam se da si nas onomad pozvao da dođemo k tebi na palačinke. Morat ću priupitat one druge sjećaju li se oni da si nas pozvao... Ne bih htjela dušu griješit, ipak sam ja Broj Jedan amebastog pamćenja... :)
24.11.2005. (09:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U palačinkama izgleda da tvrđa tvar ostavlja samo mjestimično tragove pečenja i tek mjestimično dobiva boju. Tamo gdje je bila u intenzivnijem doticaju s nauljenom podlogom...joj, šutim dalje :))))
24.11.2005. (11:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mhm, a zašto moj komentar ignoriraš? Voljela bih da mi se osvježi pamćenje oko pokušaja prisjećanja na riječki poziv na palačinke... Šifra: testirajmo koliko je Rock dobar domaćin. :D :D :D
24.11.2005. (15:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Beštijice, je li ovo tvoj komentar? Nešto je čudno u tom komentaru. Nerazovjetna su slova. Kao u onoj deklaraciji kod James. Ma niš, valjda samo kažeš da su crni modeli T baš otto kruger i da nema ni potrebe za drugom bojom.
24.11.2005. (17:03)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zamisli, to je moj komentar. Slova se u mojoj rezoluciji prilično jasno vide, a bogme su i razumljiva. Pričala sam dvaput o palačinkama, ne o crnoj boji Fordovih auta. Pročitaj ponovo ako treba. U priči o palačinkama izvela sam zaključak da ti pravljenje istih očito jako dobro ide, pa sam otišla i korak dalje zaključivši (sa žaljenjem) da se ne sjećam poziva na degustaciju. Što ne znači da ga nije bilo, samo da se ne sjećam. Krhko i relativno je sjećanje...
24.11.2005. (21:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ja sam jucer jela palacinke. i danas isto. jucer s marmeladom, danas zapecene sa sirom. kod mene je opce veselje kada dodje teta ruza iz karlovca, jer znamo da ce biti palacinka. ovo za ford sam cula, stovise odgovarala na ispitu iz teorije dizajna. o njemu, boji, prodaji i famoznom streamline-ingu(za neupucene_proizvodna traka/masovna proizvodnja&stuff)
24.11.2005. (21:32)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zasto si bestiju nazvao Roooarrrghhh? ona uopce nije tako strasna. uskoro (bar mislim) dolazim u ri. tako da ocekuj poziv (kad dodjem.). mozda tek poslije nove godine, al racunaj na to.
24.11.2005. (21:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pisalo je Beštija pa se je bunila da to nije njen nick. I eto joj sad. :-))) A i tebe nisam stavio na zid. Oprosti, trebala si već biti tamo. Beštijo, obećajem da ću ti prvom prilikom priuštiti da probaš moje palačinke. Ako budeš imala sreće, možda uspijem dotegliti maminu smjesu na mjesto radnje (jer su izvrsne, za razliku od mojih koje su samo ne-otrovne). :-)))
24.11.2005. (21:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Uuu, vrlo edukativni post, prvo sam ga preskočila jer mi se činio predugačak :), ali evo danas sam se vratila. I nije mi ni najmanje žao, sad znam zašto palačinke imaju različite strane! Istina primjetila sam tu pojavu, kako i ne bih kad ja palačinke uvijek, ali zbilja uvijek, mažem tako da mi vanjska strana bude ona lijepa zlatna, a onu smeđkastu ružnu sakrijem. (Jesam li jedina koja to radi?) Ali nikad se nisam zapitala zašto je to tako. A ovo o Fordu T nisam znala, nisam čula ni tu slavnu izjavu (skroz me sram).
25.11.2005. (10:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dobro je znati da pečeš palačinke. Zato jer ih ja volim jesti a mrzim ih peći. Kad dođeš u Zg, organizirat ću palačinka party računajući na tvoje umijeće :-)))
04.12.2005. (09:38)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
amy damon
prvi dio sam procitala. drugi cu poslije :). imam objasnjenje (naravno ;)). naime, ugljikohidrati imaju vecu gustocu od proteina, pa padnu na dno kad razlijes smjesu u tavu. ptoteini cine tjestastu strukturu koju vidis kao nepecenu palacinku (dok je ne okrenes), a ugljikohidratni ostaci se povezuju s proteinskim ostacima te reagiraju na nacin koji je maillard nazvao posmedjivanjem ( nastaju melanoidni pigmenti - smedje obojeni) cijelom povrsinom. kad okrenes palacinkuvise nema dovoljno ugljikohidratnih ostataka (jer je vecina izreagirala) pa samo oni koji su ostali se povezuju.
23.11.2005. (19:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
amy damon
al nije mi jasno zakaj bi se crna brze susila od neke druge. jedino da je suse zracenjem, pa bi onda crna (ko neko crno tijelo) apsorbirala najvecu kolicinu zracenja. a to bas nije vjerojatno :)
23.11.2005. (19:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rock Roll
Znao sam da ćeš ti biti komisija za teoriju s palačinkama - časna riječ. :-))) Ne znam zašto se je crna boja brže sušila. Nisam siguran da je ni Henry znao. Oni su to vjerojatno samo empirijski skontali i potom se toga držali. Ako naletim nedje na objašnjenje, javim ti.
23.11.2005. (19:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pegy
Ovdje malo izlaziš iz onih okvira superturboozbiljne Rock-reputacije. :)) Od onolikih kondoma, i gospodstvo ti je došlo u pitanje. :))))) Šalim se, nije, ne. :) Ovo o palačinkama je zanimljiva analiza o kojoj nikad prije nisam razmišljala. Vjerovatno će mi odsad pa nadalje asocijacija uz palačinke biti Rock. :)) Za ovu crnu boju, a ne znam, nema baš logike. Možda je to na principu onoga da se crni kupaći kostim na suncu suši brže od bijelog. :)) Jel Ford sunčao te aute? :))
23.11.2005. (23:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zeko zna
dotako si se odlične teme sa palačinkama i sveo je na kraj u 2 odlomka!!!! Strašno!!! Takvu ideju bi ja razradio u pravo remek djelo koje bi završilo na svim naslovnicama bloga pa i šire! Sad naravno to ne mogu jer bi bio plagijat:) A što se Fordoova tiče, možda su ih sušili na suncu? :)
23.11.2005. (23:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zeko zna
a puši kurac pegi. od cijelog dana ti nađeš sekundu prije mene objavit komentar :)
23.11.2005. (23:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rock Roll
Zeko, ovo je pomoćni blog. Čak i ja sam bih mogao to isto ić na šire razrađivati na svom blogu. Ne vidim zašto ne bi i ti na svom. Inače, vidim da postoji neka čudna sinegija između tebe i Pegy: živite u istom gradu, napišete komentar u isto vrijeme i s istom idejom. Cccc, sumnjivo je to meni. :-DDD
24.11.2005. (00:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
amy damon
sta je sumnjivo - to je barem dokaz da nisu zajedno :))
24.11.2005. (00:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rock Roll
Da, ali i da su jako dobro koordinirani!
24.11.2005. (09:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
beštijica
Ha, nije ovo edukativan post, ovo je hvaljenje, a Ford je tu by the way da zamagli sliku hvaljenja o divnim palačinkama koje Rock radi! Ne sjećam se da si nas onomad pozvao da dođemo k tebi na palačinke. Morat ću priupitat one druge sjećaju li se oni da si nas pozvao... Ne bih htjela dušu griješit, ipak sam ja Broj Jedan amebastog pamćenja... :)
24.11.2005. (09:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
trill
U palačinkama izgleda da tvrđa tvar ostavlja samo mjestimično tragove pečenja i tek mjestimično dobiva boju. Tamo gdje je bila u intenzivnijem doticaju s nauljenom podlogom...joj, šutim dalje :))))
24.11.2005. (11:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jazzie
Kako dobar post, idem te predložiti za naslovnicu! Dapače, zbriši Rocka, šta će ti on!
24.11.2005. (14:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rock Roll
Stavi me na naslovnicu (ali onu lošiju, a ne onu našu) i odgovori mi na mail koji ti poslah pa možda ja platim tvoju porciju janjetine. :-)
24.11.2005. (15:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
beštijica
Mhm, a zašto moj komentar ignoriraš? Voljela bih da mi se osvježi pamćenje oko pokušaja prisjećanja na riječki poziv na palačinke... Šifra: testirajmo koliko je Rock dobar domaćin. :D :D :D
24.11.2005. (15:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rock Roll
Beštijice, je li ovo tvoj komentar? Nešto je čudno u tom komentaru. Nerazovjetna su slova. Kao u onoj deklaraciji kod James. Ma niš, valjda samo kažeš da su crni modeli T baš otto kruger i da nema ni potrebe za drugom bojom.
24.11.2005. (17:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
beštijica
Zamisli, to je moj komentar. Slova se u mojoj rezoluciji prilično jasno vide, a bogme su i razumljiva. Pričala sam dvaput o palačinkama, ne o crnoj boji Fordovih auta. Pročitaj ponovo ako treba. U priči o palačinkama izvela sam zaključak da ti pravljenje istih očito jako dobro ide, pa sam otišla i korak dalje zaključivši (sa žaljenjem) da se ne sjećam poziva na degustaciju. Što ne znači da ga nije bilo, samo da se ne sjećam. Krhko i relativno je sjećanje...
24.11.2005. (21:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
*james.fragile_
ja sam jucer jela palacinke. i danas isto. jucer s marmeladom, danas zapecene sa sirom. kod mene je opce veselje kada dodje teta ruza iz karlovca, jer znamo da ce biti palacinka. ovo za ford sam cula, stovise odgovarala na ispitu iz teorije dizajna. o njemu, boji, prodaji i famoznom streamline-ingu(za neupucene_proizvodna traka/masovna proizvodnja&stuff)
24.11.2005. (21:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
*james.fragile_
zasto si bestiju nazvao Roooarrrghhh? ona uopce nije tako strasna. uskoro (bar mislim) dolazim u ri. tako da ocekuj poziv (kad dodjem.). mozda tek poslije nove godine, al racunaj na to.
24.11.2005. (21:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rock Roll
I te kako da ćeš se javiti! Jedva čekam!!! :-)))
24.11.2005. (21:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rock Roll
Pisalo je Beštija pa se je bunila da to nije njen nick. I eto joj sad. :-))) A i tebe nisam stavio na zid. Oprosti, trebala si već biti tamo. Beštijo, obećajem da ću ti prvom prilikom priuštiti da probaš moje palačinke. Ako budeš imala sreće, možda uspijem dotegliti maminu smjesu na mjesto radnje (jer su izvrsne, za razliku od mojih koje su samo ne-otrovne). :-)))
24.11.2005. (21:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Chilli Krokodil
Uuu, vrlo edukativni post, prvo sam ga preskočila jer mi se činio predugačak :), ali evo danas sam se vratila. I nije mi ni najmanje žao, sad znam zašto palačinke imaju različite strane! Istina primjetila sam tu pojavu, kako i ne bih kad ja palačinke uvijek, ali zbilja uvijek, mažem tako da mi vanjska strana bude ona lijepa zlatna, a onu smeđkastu ružnu sakrijem. (Jesam li jedina koja to radi?) Ali nikad se nisam zapitala zašto je to tako. A ovo o Fordu T nisam znala, nisam čula ni tu slavnu izjavu (skroz me sram).
25.11.2005. (10:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
uspomena
Dobro je znati da pečeš palačinke. Zato jer ih ja volim jesti a mrzim ih peći. Kad dođeš u Zg, organizirat ću palačinka party računajući na tvoje umijeće :-)))
04.12.2005. (09:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...