Komentari

porto.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


  • Ire

    :)

    avatar

    14.11.2005. (10:40)    -   -   -   -  

  • kratke

    uh :)

    avatar

    14.11.2005. (11:44)    -   -   -   -  

  • SadisticoShy

    uh..hard core! but nice one!

    avatar

    14.11.2005. (12:37)    -   -   -   -  

  • Jesus El Diablo Quintana (Back in Black)

    bravo druže, sviđa mi se .. ova zipana verzija Porta je oštra poput koplja svjernoameričkog plemena Navajo

    avatar

    14.11.2005. (13:17)    -   -   -   -  

  • Uh, nemam riječi. BRavo Porto! Široko je to naše srce slavonsko

    avatar

    14.11.2005. (13:29)    -   -   -   -  

  • nema me

    neš novoga od tebe? experimentiraš ili mijenjaš smjer?

    avatar

    14.11.2005. (13:29)    -   -   -   -  

  • armin

    čitao sam ovo, već nekoliko puta...na borgu također...ne znam što bih rekao...dojmljivo, vrlo dojmljivo...

    avatar

    14.11.2005. (13:49)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Što ti se desilo?

    avatar

    14.11.2005. (13:52)    -   -   -   -  

  • goli ručak

    iznenadio si me, jako dobro napisano. nisi mi zbog toga simpatičniji, ali priča je zbilja dojmljiva.

    avatar

    14.11.2005. (15:05)    -   -   -   -  

  • Lego.

    uu..dobar...ovo te raskopca i zakopca u 2 sekunde.

    avatar

    14.11.2005. (16:32)    -   -   -   -  

  • misko

    Uh, bez riječi sam!

    avatar

    14.11.2005. (17:18)    -   -   -   -  

  • pažljivi čitatelj

    pravila lijepog pisanja nalažu da se barem spomene autor za čijim se stilom? sintaksom? rječnikom? posegnulo ima tako jedan tip, zove se peter markus i jako slabo govori hrvatski, kao što se i dade vidjeti na par mjesta: http://www.lapetitezine.org/PeterMarkus.htm http://avatarreview.net/AV6/Markus.html http://www.sleepingfish.net/zero/ we_eat_mud_by_peter_markus.htm http://www.webdelsol.com/5_trope/10/markus. htm

    avatar

    15.11.2005. (01:51)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    ... porto, ovo je chista pizdarija. danas u svetu zive milioni jadnika, a njihovo ochajánje vishe nema kud. govoriti o jednom knjizevnom delu (pokushaju, opitu...) uvek znachi nemoc.stoga prekidam. josh samo ovo : mala muzika uneta u stil - to je sve. pricha - ona je sasvim uzgredna.

    avatar

    15.11.2005. (01:54)    -   -   -   -  

  • Porto

    sviđa vam se? odlično!

    avatar

    15.11.2005. (09:32)    -   -   -   -  

  • Porto

    o da creativa, eksperimentiram, brusim stil... :))

    avatar

    15.11.2005. (09:34)    -   -   -   -  

  • stroke

    dobro napreduješ Porto...postaješ poprilično opasan :)

    avatar

    15.11.2005. (09:47)    -   -   -   -  

  • Porto

    slažem se igra :)) stari fritz krleža davno je rekao onu svoju o lošim kritičarima, moljcima umjetnosti ih je nazvao koji ma koliko god pažljivi čitaći bili, oni uvijek debelo zaostaju za samim djelom. ne mora to nužno biti slika ili motiv, često je nečiji stil, sintaksa ili riječnik bude sasvim uzgredan povod za razmotavanje čitavog klupka asocijacija u koje je upleten pišćev svijet, njegov jezik, fragmenti sjećanja na neke događaje.

    avatar

    15.11.2005. (09:53)    -   -   -   -  

  • Porto

    površni čitatelju, kakva pravila lijepog pisanja? pravila postoje samo u našim glavama. nazvao bi ih ograničenjima. pitao sam jergovića o tome na radionici kreativnog pisanja i on mi je rekao da je su to gluposti... i da je bitna suština.

    avatar

    15.11.2005. (11:09)    -   -   -   -  

  • Porto

    zašto smo površni čitatelj ne vidi suštinu? on vidi samo raspored zareza. pa pozabavimo se time. što je suština ove priče? imamo aktulan događaj, godišnjicu i obilježavanje pada Vukovara. događaj koji je za mnoge traumatičan. budi davne, potisnute slike. imamo sestrice. tko su sestrice? sestrice mogu biti djevojčice, blizanke. ali i ne moraju. mogu biti dvije strane rascijepljene ličnosti neke žene koja je uslijed nekog traumatičnog događaja iz ratnog okruženja (silovanje, ubojstvo mladića-ljubavnika-oca) utonula u regresiju sve do doba kad se osjeća kao djevojčica. no krenimo dublje...

    avatar

    15.11.2005. (11:11)    -   -   -   -  

  • Porto

    sestrice mogu biti svijetla i tamna strana naše anime koje kontrolira 'stranac', arhetip kojeg u stvari 'nikad nema', ali se njegov utjecaj itekako može osjetiti. nazovimo ga Otac. zatim imamo njegovu uniformu. uni-forma? ne… u nekoj jedinstvenoj formi, konceptu ili umišljaju, zaista nikad nećemo biti u stanju pronaći Oca. neki tamo 'čike' odavno su likvidirali Oca. ostalo je samo sjećanje na nejga. matrica. zapis. mnogim bezuspješnim projiciranjem te slike na pojavnosti ovog svijeta dolazimo do spoznaje da je njegova 'uni-forma tamo kraj rijeke' i da ga u njoj... nema! kako onda to otac dopire do nas?

    avatar

    15.11.2005. (11:14)    -   -   -   -  

  • Porto

    u nauci, toplina je ključ transformacije. Kao metafora ona se podjednako primjenjuje u alkemiji, psihoterapiji, pisanju lijepe književnosti. procesi u alkemijskoj retorti zrcaljeni su susretima kod psihoterapeuta ili susretima na blogu. samo toplina koja se podiže uz ljubav, eros, može doprijeti do nas, može otopiti sve one snjegoviće koje smo podigli kao kompenzaciju za Oca, za njegovu ljubav, za sve one smrznute mladiće po obalama rijeka na koje ih projiciramo, tamo u dubinama mutnih voda našeg nesvjesnog za koje 'djevojčice' znaju da se nalazi Otac. one/ona ga vidi u različitim formama koje izbacuje rijeka. sve to samo su smrznuti, ovim svijetom pojavnosti zaleđeni fenomeni Života i mogu biti otopljeni kroz unutarnji dijalog s nesvjesnim i njegovu projekciju na svijet materijalne manifestacije.

    avatar

    15.11.2005. (11:16)    -   -   -   -  

  • Porto

    no kako se otac ne pojavljuje, uniforma ostaje i dalje... prazna, izostaje i alkemijsko zlato. Eros i dalje izostaje iz djevojčinog života. no možda ga na kraju priče ipak prepoznaje? možda ga nalazi u srcu, no ne zadržava ga za sebe nego ga nesebično poklanja jednom gradu i tako vrši najviši djelo kraljevske umjetnosti nazvane Alkemija: a to je neosobno služenje bližnjima. istinski mudrac ili božanski ludak nije navezan za svoje djelo, pa ga stoga može proslijediti, kao što je to učinila i djevojka u priči. no onaj tko je vezan, popiknut će se, zaplesti za nešto već na prvom koraku, ma koliko se god pažljivim čitaćem smatrao. ova priča pisana je tako da bude zrcalna refleksija nas samih. svatko u njoj prepoznaje ono s čime trenutno korespondira i što mu kao svojoj vlastitoj sjeni nalaže njegov stranac. nešto s čim trenutno muku muči i razrješuje. netko seksualnu traumu iz djetinjstva, netko vlastite literarne strahove zbog posezanja za nečijim stilom.

    avatar

    15.11.2005. (11:19)    -   -   -   -  

  • armin

    haha porto, sad sam se nasmijao nad ovim tvojim monologom;)) jako je dobar, gledao sam te kako ga pišeš, toliko si uvjerljiv...taj monolog može ići uz bok same priče iznad...nevjerojatno je u stvari kakve sve reakcije i asocijacije može izazvati tekst...samim tim to dokazuje da ova priča vrijedi i da je iznimna..arhetipovi, kolektivno nesvjesno, socijalna psihologija, eros, thanatos, destrukcija, rat, uništenje, zamisli samo koliko toga za ovu kratku priču....dobar si definitivno...

    avatar

    15.11.2005. (11:43)    -   -   -   -  

  • Gripa

    Dobri stari Fritz :-) ...... ne volim knjishke sthrebere ma koliki pazljivi chitaci pokushavali biti , ali opet , Porto , zasto se upushtas u rasprave oko vlastite priche? Da parafraziram Igru : pojasnjavati vlastito knjizhevno djelo isto tako znaci - nemoc ...... Ili?

    avatar

    15.11.2005. (15:19)    -   -   -   -  

  • poljak

    vuce na zadacnicu

    avatar

    15.11.2005. (16:07)    -   -   -   -  

učitavam...