Komentari

psihoanalize.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • Gradina

    Nevjerovatno si uporan u svojoj mržnji. Činiš štetu i sebi i drugima, Bošnjacima i BiH. Prikazuješ stvari jednostrano, nekritično i često neistinito. Kako bi bilo npr. da objaviš nešto od ovoga: Bosanska Deklaracija DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI (čitaj više o ovome i ostalom na: www.hdmagazine.com/bosnia/articles.htlm) Optuznica Bosanskog kongresa Bosanski kongres Sjedinjene Americke Drzave 04. maja 1994. godine GRADJANIMA BOSNE I HERCEGOVINE U DOMOVINI I INOSTRANSTVU Bosanski kongres, organizacija Bosnjaka iz dijaspore i prijatelja bosanskog naroda, osjeca svojom obavezom i duznoscu da pokrene slijedecu OPTUZNICU PROTIV ALIJE IZETBEGOVICA ZA VELEIZDAJU NARODA I REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE (optužnicu je potpisalo predsjedništvo Bosanskog Kongresa u sastavu: dr. Vahid Sendijarević, dpl. ing. Sven Rustempašić, dr. Muhamed Borogavac i Stjepan Balog) Iz Bosanske deklaracije: ...Predhodno su samo izvodi iz vidljivog ponasanja i politickog stava Predsjednika Predsjednistva RBiH ali izvori, metodi i ciljevi njegovog politickog projekta mnogo su teze uocljivi i slijedi samo pokusaj da se isti dosegnu. Ono sto je potpuno jasno slijedece su zalosne cinjenice: -podjela Bosne je Izetbegoviceva vizija iz perioda koje datira desetljecima prije agresije na RBiH i ona je neprijateljima Bosne odavno poznata, te je: .... Na istim stranicama čitajte: Sefer Halilovic Armija Republike - nezeljena, neplanirana i nepobjedjena ali izdana Itd. Malo otvorite oči:

    avatar

    06.11.2005. (19:19)    -   -   -   -  

  • psihoanalize

    Ovdje nisu u pitanju nicije deklaracije nego rijeci Tudjmana i njegovih saradnika zabiljezene stenogramski. Dakle, Tudjman govori sam o sebi. To je javno objavljeno i dostupno je svakom. A ti si sam trazio da ti pokazem kako je to Tudjman izvrsio agresiju na BiH. Evo ja ti prezentiram samo mali dio njegovog opusa. Da si procitao stenograme, shvatio bi sta je sve Tudjman radio, ne samo Bosnjacima koje je napao, nego Posavskim Hrvatima koje je trampio sa Srbima, kao da se radi o nekom artiklu koji se moze dobro prodati za neke druge usluge.

    avatar

    06.11.2005. (19:35)    -   -   -   -  

  • Gradina

    Dedera još jednom to dobro pročitaj pa se uvjeri u to što je Tudjman htio. Nauči pravilno čitati. Isto tako pročitaj što B. Kongres i S. Halilović pišu na ovu temu. Nauči nešto. Mržnja ne vodi nikamo.

    avatar

    06.11.2005. (19:47)    -   -   -   -  

  • psihoanalize

    Deder ti malo ukljuci kefalo. Nemoj citav zivot ko magare, glavom kroza zid. Ovdje se radi o izjavi direktnih aktera, njihove rijeci, a ne o nekom desetom misljenju ili komentaru Kongresa koji je u egzilu zagovarao i zagovara Republiku, jer je Alija potpisao Dejton sto oni kao poznati borci iz dijaspore smatraju izdajnickim. Sto se tice mrznje o njoj je ovdje dosta receno s aspekta nauke i primjera, vrlo plasticnih. Ako ti se Tudjmanove i Prliceve rijeci koji su preseljavali stanovnistvo u nekakvo Suskovo i Bobanovo selo cini kao mrznja, onda si ipak shvatio poentu.

    avatar

    06.11.2005. (20:02)    -   -   -   -  

  • psihoanalize

    Sto se tice pazljivog citanja pojasni mi rijeci Prlica: "Mi smo kao Vlada proljetos utvrđivali i prijedloge i zaključke, čak i o preseljenju određenih brigada sa nekih područja koje bi uključivalo i preseljenje pučanstva sa tih područja i njegovo koncentriranje na određenim pravcima za koje smatramo da mogu postati i ostati hrvatski prostori. Dakle, željeli bismo to isključivo pragmatično gledano. Ja znam da jeste nastojanje da svaki Hrvat ostane da živi gdje jeste." Ili mozda sljedece rijeci: "Bez lomljenja kičme Armije Bosne i Hercegovine na pravcu srednje Bosne, smatram da se teško može očekivati bilo kakvo posebno rješenje sa ovom dominantnom grupacijom kod Muslimana, na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Toliko, predsjedniče." Ja eto ne znam citat, pa bih volio da mi malo protabiris ove izjave.

    avatar

    06.11.2005. (20:05)    -   -   -   -  

  • Gradina

    Zar S. Halilović nije direktan akter? Nešto slično Prliću ćeš naći kod A. Iz. i E. Ganića, kad je bilo rijeći o zamjeni prostora i preseljenju stanovništva između Sanđaka i Ist. Herc., te nekih drugih djelova BiH koje su u to vrijeme držali srbi. A tvoj problem s čitanjem je u tome što ti to čitaš i prevodiš s mržnjom. Pročitaj još jednom te tekstove, ali se ovaj put stavi u poziciju Hrvata i onda prokomentiraj. Vidjet češ drugačiju sliku.

    avatar

    06.11.2005. (20:32)    -   -   -   -  

  • psihoanalize

    Kada mi pokazes stenograme, vjerovat cu ti. A sada daj komentar na one recenice koje eto ja nisam znao protumacit. A meni se cini da je Prlic uradio zlo Hrvatima, mozda si ti to drugacije procitao, de protumaci barem ona dva citata da i ja razumijem. Eto dajem ti priliku da to rastumacis.

    avatar

    06.11.2005. (20:53)    -   -   -   -  

  • Gradina

    Nemam vremena za takve stvari. Uostalom, mislim da je tebi uzaludno bilo što tumačiti. Tražiš stenograme. Vidiš, Tuđmanove stenograme nije pisao on osobno, niti ih je on predao Hagu. Tu može svašta da bude. Međutim, S. Halilović je osobno dao ove i druge slične izjave u novinama, opisao to u svojoj knjizi i o tome svjedočio u Hagu. Dakle, direktan akter događaja direktno svjedoči o tome. U slušaju Tuđ. stenograma, nitko od direktnih aktera, barem do sada, nije potvrdio njihovu autentičnost. I za kraj, jer neću ti se više javljati, što se mene osobno tiče, praktično mogu reći da sam se borio za svoju kuću i svoju imovinu. Na G. Vakuf - Uskopaljskoj bojišnici sam bio uglavnom u krugu nekoliko stotina metara od svoje kuće, braneći svoje. Mirne savjesti i moralno se nazivam braniteljem pred agresijom muslimanske vojske koja me je protjerala i spalila mi sve što sam imao. Srećom, nisam naučen da mrzim pa sam zahvalan Bogu što sam sačuvao goli život i što mi je omogućeno da ponovo steknem sve što mi je potrebno za normalano življenje. I zato ne pišem o muslimanima (Bošnjacima) s mržnjom, nazivajući ih fašistima, nacistima, zločincima i svim drugim kako ti to radiš kada su Hrvati u pitanju. Prihvatio sam realno to što se dogodilo želeći da se to više nikad ne ponovi. Moji komentari su uvijek bili direktno upućeni tebi i takvima koji i dalje siju mržnju, koji bi htjeli da Hrvatima (samim time i meni osobno) nametnu kolektivnu krivnju za djela i nedjela pojedinaca o kojima ja i ogromna većina Hrvata BiH nismo imali pojma. Istovremeno, za nedjela pripadnika svojeg naroda imaš(te) druge aršine. Pa je tako Tuđman zločinaćki djelio BiH a Alija spašavao što se spasiti da. Itd... Prođi se mržnje, napiši koji put štogod pametnog što bi moglo možda pomoći svima u BiH i samoj BiH.

    avatar

    06.11.2005. (22:19)    -   -   -   -  

  • psihoanalize

    "Nemam vremena za takve stvari." Kada je istina u pitanju niko nema vremena, jel de? Sto se tice autenticnosti stenograma, autenticnost je odavno potvrdjena i niko normalan je ne spori jer je novi vrh RH na celu sa Mesicem otvorio drzavni hrvatski arhiv na raspolaganje javnosti. U Hagu nista ne moze proci sto nije verifikovano i provjereno. Sto se tice nacista i sl. ja po imenu zovem nekoga rasistom ili neciju politiku rasistickom, a ne narod. Tako je radio i Predrag Matvejevic nazvavsi jednog rasistu talibanom, pa ga je jedan takav "Tudjmanov talibanski" sud osudio na pet mjeseci zatvora sto je nezabiljezeno u Evropi. Na ovom blogu su citirani vecinom hrvatski autori, hrvatski dokumenti, hrvatske fotografije i hrvatski komentari, tako da prica o sijanju mrznje pada u vodu. Sam si htio saznati nesto vise o agresiji, ja ti samo ispunjavam zelju. Sto se mene tice niko ti ne brani da vjerujes u nevinost Jelavica koji je od pravde pobjegao ili u nevinost Prlica koji je "iz pragmaticnosti" preseljavao narod i izazivao sukob sa Armijom BiH...ja samo citiram kako pise, crno na bijelo...i to iz hrvatskih izvora iskljucivo, a ne iz bosnjackih!

    avatar

    06.11.2005. (23:08)    -   -   -   -  

  • XY

    Covjek te lijepo pitao o S. Halilovicu i njegovim izjavama kao direktnog aktera a ti ni rijeci o tome. Nisi mu odgovorio nimalo. Okrenuo si stvari na drugu stranu. Mislim da je Gradina u pravu.

    avatar

    07.11.2005. (00:07)    -   -   -   -  

  • rog

    Muslimani AGRESORI u srednjoj Bosni! Americki povjesnicar tvrdi da su u srednjoj Bosni muslimani bili - agresori "Ratna zbivanja u sredisnjoj Bosni ispricana su 'naglavacke', jer se hrvatska vojska ustvari branila, dok su muslimanske snage bile agresori" - tvrdi povjesnicar i umirovljeni casnik americke vojske Charles R. Shrader u nedavno objavljenoj knizi o hrvatsko-bosnjaskom sukobu u Bosni i Hercegovini pod naslovom "The Muslim-Croat Civil War in Central Bosnia".

    avatar

    19.11.2005. (20:04)    -   -   -   -  

  • rog

    "Prvi izvjestaji, ukljucujuci i teorije koje su se koristile u Sudu za ratne zlocine u Den Haagu, kao i propaganda koju je sirila muslimanska vlast, utjecali su na formiranje sadasnjih stajalista. Ona su se, medjutim, temeljila na djelomicnim informacijama... Samo se pogledom unatrag moze sagledati sve cinjenice zajedno i na taj sam nacin i ja shvatio da je cijela prica ispricana naglavacke", kaze Shrader. On smatra da ce s vremenom biti preispitane neke od kazni izrezene pred Haskim tribunalom za ratne zlocin

    avatar

    19.11.2005. (20:05)    -   -   -   -  

  • rog

    A dokaz da je ovo istina jest gotovo 50% manje hrvata zivi u srednjoj bosni neg prije rata i sad ko je bio agresor?

    avatar

    19.11.2005. (20:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...