Komentari

mybigblue.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • pegy

    Zulufi su bafe (joj što mi je to ružno za vidjet :))), ako znaš što su bafe. :)) Šmirgl je onaj brusni papir. Neka bi me tumačenja odvela u lupetanje, a za neke pojmove nikad nisam čula. Čini mi se dosta su porijeklom iz njemačkoga jezika. U mome kraju više ima talijanizama. Ne znam porijeklo ove riječi, ali znaš li što je tarves?

    avatar

    28.10.2005. (20:17)    -   -   -   -  

  • jazzie

    Zulufi ona kosa kod uha onak koja se teoretski spaja s bradom, šacati je škicati ženske (ono od glave do pete), klocna je ono što se podmetne pod nešto (npr. skineš auto četiri gume i ostaviš ga na klocnama), štucna su one polu-čarape bez stopala, glokn je kad ti šos ide u gloknu, štokrl je stolčić (nerijetko sa tri noge), šmrgl je papir... 7 od 10 - jeeee...

    avatar

    28.10.2005. (22:39)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    @Pegy, pogodak su bafe i brusni papir, a točno je i to da su uglavnom germanizmi u pitanju. Tarves,hm, pa to mene podsjeća na ono što moja baka kaže - traversa iliti pregača, a mislim da je to talijanizam. @Jazzie, sjedi, 5! Sad da vidimo hoće li netko otkriti više.

    avatar

    29.10.2005. (00:18)    -   -   -   -  

  • izvornade

    1. Zulufi - kosa koja raste pored uha do brade. 2. Pracne - kalupi za sitne kolače koji mogu dugo stajati (mljac, mljac obožavam ih). 3. Šacati - nekoga ili nešto odmjeravati odnosno procjenjivati veličinu nečega otprilike. 4. Znucati - prvi puta čujem. 5. Klocna - komad drveta ili neki jači predmet kojeg stvaljamo ispod nečeg da nije na zemlji npr. skinemo kotač s automobila a da on ne bio pao na zemlju tada ispod automobila stavimo klocnu. 6. Štucna - tu sam čuo za više toga ali ću se zadržati na dvije stvari. 6a. Štucna - nastavak cijevi koji ide u zid ili u peć kod peći na drva i ugalj. Ili nastavak cijevi kod otvorenih peći prilikom svinjokolje. 6b. Štucna - kostobran ili zaštita na nogama nogometaša koja se stavi u čarape da se zaštite listovi nogu. 7. Glokn - komad lima ili željeza oblikovan u stožac koji se koristi prilikom svinjokolje za skidanje dlaka sa svinje. 8. Štokrl - prvi puta čujem. 9. Cvečknknedle - prvi puta čujem. 10. Šmirgl - brusni papir.

    avatar

    29.10.2005. (00:23)    -   -   -   -  

  • espadrila

    *espadrila čita odgovore ostalih i na rubu suza zaključuje da je glupa ko K*

    avatar

    29.10.2005. (03:41)    -   -   -   -  

  • Plava Zvjezdica

    vidim da je skoro na sve odgovoreno, cvečknknedle su knedle od krumpira i brašna u koje se stavlja voće, uglavnom šljive ili marelice, kuhaju se, i mogu se prepeć na prezlima, od svega priznajem, nisam znala 2., 3., 4., 7., dakle jel je bar carska trojka?

    avatar

    29.10.2005. (09:48)    -   -   -   -  

  • sama, pa šta

    "sjedi 1" to će biti tvoj odgovor na moje znanje:-)...pa da nisam dovoljno "pametna" niti za dvojku. užas jedan :-)...znam odgovore pod 1., 6. (a jesam ih se nanosila:-), i 10.

    avatar

    29.10.2005. (10:53)    -   -   -   -  

  • Woolf - male divlje ženske priče

    ja znam samo za zulufe,šacovanje i šmirgl:)))) "glokn" = valovit nabor na suknji ili u kosi ? suknja na glokne? lokne sa točkom G u kosi? :)))))))

    avatar

    29.10.2005. (10:59)    -   -   -   -  

  • pegy

    Imala si pravo, vidim da ti idu i riječi iz mog kraja, morat ću smislit drugi put nešto složenije. :)))

    avatar

    29.10.2005. (12:57)    -   -   -   -  

  • ....Demjan

    sad je već sve odgonetnuto, ali da se ne pravim pametna, dok nisam pročitala značenja u komentarima znala sam samo što je : štucna, štokrl, zulufi i šmirgl :)))

    avatar

    29.10.2005. (13:36)    -   -   -   -  

  • autor: XVII, misto radnje: Split...

    ja ću o dupinu, odličan je, simpatično!

    avatar

    29.10.2005. (19:04)    -   -   -   -  

  • Nogalo

    Bah, svugdje neki kvizovi, a ja svugdje zakasnim na njih. :/

    avatar

    30.10.2005. (03:08)    -   -   -   -  

  • laneta

    pracne - nikad čula, ali kad vidjeh šta je to niti se ne čudim :), ajd napravi koji pa stavi na web, ono pasali bi nam uz čaj :)...e super, super, ajmo napravit čajanku :)

    avatar

    30.10.2005. (09:49)    -   -   -   -  

  • izvornade

    Jučer sam kupio tri štokrlice. Pozdrav

    avatar

    30.10.2005. (10:25)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    @SVIMA:točka na "i": bravo, bravo, pogodili ste gotovo sve! Otkrili ste što znači ovaj niz šašavih glasova. Ma nisam ja sumnjala da ih vi ne znate, nego sam htjela malo predočiti čega sve ima u tom našem jeziku i kako katkad i ne slutimo što se to skriva u značenju riječi. Sve u svemu, zulufe ste lako i jednostavno prepoznali, Izvora Nade pohvaljujem za otkriće da su pracne povezane s kolačima, ima jedna vrsta koja se zove "Pracne s pekmezom" - sitni kolačići iz kalupa! Šacanje, Jazzie je odmah rekla, a i drugi su znali - odmjeravanje od glave do pete, procjenjivanje (djevojke, mladića). Klocna (komad drveta koji se podmetne pod nešto) je bila lak zalogaj, isto i štucne - odlično! Glokn - su odgonetnule poštovane dame, ali je i Izvor Nade bio blizu jer je riječ o zvonastom obliku (suknje ili rukava) ili kao što je spomenuti stožasti predmet. Štokrl je červeronožni kuhinjski stolac bez naslona. I šmirgl je bio lak plijen - brusni papir. Zvjezdica je na tragu "knedlama" - cvečknknedle - okruglice sa šljivama, čestitam. Čini se da je jedino ono "ZNUCATI" ostalo bez rješenja i evo ga - ta na na na...znači "iznositi", "pohabati". Društvo, nema ni jedne jedinice, ponosim se vama ;)))) Samo Espadrili: "No, no to govoriti!!!" :)))

    avatar

    30.10.2005. (15:54)    -   -   -   -  

  • Miwlas

    zanesen i miris i osjecaj za obiteljski zivot, cak i nepecena opeka used refurbished laptop

    avatar

    15.09.2009. (16:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...