Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • nocnivuk

    Da a sta je Tigar radio dok se ovaj zaletao u njega,gledao ga i cekao,ocito da tu jos nesto fali u prici ili se meni samo cini.Ali najhrabriji pothvat mislim da je napravio Ernst Barkmann kod St.Lo-a."9 od 15 Shermana je sam unistio,sa svojim Pantherom,unatoc napadima aviona-bombardera i tenk mu je jos bio ostecen i jos se sigurno poslije vratio u bazu.A cini se da su saveznici mogli samo zaletanjem u Njemacke tenkove nesto napraviti jer se to i Barkmannu isto dogodilo kod Ardena.Sorry ako si i ovu hrabrost vec opisao ali morao sam da je spomenem:-)

    avatar

    22.10.2005. (01:32)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    eh RommeL, potraži knjigu Suprise Attack - Lightning Strikes, pa se sam uvjeri što nedostaje u sudaru Shermana i Tigera kad već ne vjeruješ Athumanunhu. Athumanunh ne piše i ne preferira nikoga osim što ti je pokušao dočarati hrabrost koju si sam naveo u prethodnom komentaru i oprosti ako sam u tom pokušaju poljuljao 'svemoćnost' Tigera i Pantera, ali kad Golijat udari Davida i obori ga s nogu to je normalno, ali kad David to napravi Golijatu onda je to nešto drugo. Tako je i kod Tigera i Pantera koji su teški tenkovi s vrlo moćnim oklopom i moćnim topovima, dok su Shermani i T - 34 samo srednji tenkovi s manjim oklopnim zaštitama i manjim kalibrima topova. No kad se nađu dva Golijata kao što su Cromwell, možda Grant ili možda Comet, pa ako hoćeš i IS-1 koji imaju slične taktičke značajke kao i Tigeri i Panteri onda se više ne govori o Davidu protiv Golijata nego o dvoboju Titana, a hrabrost je hrabrost bez obzira odakle ona dolazila, pa ako je hrabrost protivnika veća za toliko je pobjeda nad njim slađa. Evo, možda je to nedostajalo u 'priči' kada je Tiger gledao i čekao da ga udari Sherman, Athumanunh ne zna, a ti možeš provjeriti u narečenom naslovu izvornika odakle ti je Athumanunh i uzeo 'priču' o 'suludom' Shermanu i 'zbunjenom' Tigeru.

    avatar

    22.10.2005. (20:53)    -   -   -   -  

  • nocnivuk

    Mogu li pogoditi da je autor knjige Englez?Pa u cemu je slast pobjede saveznickih tenkova kad je Tigrova napravljeno 1350 a svih vrsta Shermana 40 000,po tome cak ni jedan Golijat ne moze protiv stotinu malih Davida koji ga mogu okruziti i pogoditi gdje ga najvise boli u Tigrov zadnji dio...Ali itekako si stavio lose usporedbe tenkova pa Cromwell je imao bjedni top od 75mm i oklop od 63mm a ni Comet ni Grant ne spadaju u Teske tenkove prije u Srednje.Ali IS 1 jest bila jaka ali uzasno nepokretna.Ja samo hocu reci da su Njemci brojcano slabiji radili cuda sa svojom tehnikom i iskusnim posadama.Kao sto je Churchill rekao "povjest ce biti blaga prema meni jer je ja namjeravam i napisati",pa vecinu danasnjih knjiga su napisali pobjednici...

    avatar

    23.10.2005. (00:18)    -   -   -   -  

  • nocnivuk

    I jos nesto...jako jako jako ne vjerujem da je nakon sto je otisao po Fireflya uspio SAM onesposobiti dva Tigra,pa istina je da je Firefly bio jedini saveznicki tenk koji je mogao onesposobiti Tigra ali ne i iz vece udaljenosti,pa se opet postavlja pitanje sta su radila ta dva Njemacka Tigra,ja mislim da su imala posla sa jos vecim brojem saveznickih tenkova (koje je vjerovatno pozvao i sam Gorman)a ne samo jednim Firefly-om.Inace ne mogu nikako da odem u tvoju arhivu da vidim opis Wittmannove bitke,jel znas mozda zasto?

    avatar

    23.10.2005. (00:28)    -   -   -   -  

  • Guderian

    Moga si ti nać koju zanimljiviju bitku.Bolje su bitke gdje Njemci napadaju ,a ne gdje se brane.Triba si opisat Staljingrad, St. Petesburg(Tadašnji Lenjingrad).Triba si opisat kako je Skorzeny, Otto oslobodia Musolinia iz zatvora.Skorzenya smatraju najhrabrijim Njemcem u WW2.Neki su ga smatrali ludim ali je pokazao da nije lud.Bolji je on bio nego Wittman.Obadvojica su bili u SS.

    avatar

    23.10.2005. (11:14)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    moglo bi ovo potrajati unedogled dragi moji dečki, Athumanunh odustaje, poštuje i priznaje vaše pravo na drugačije razmišljanje, RommeL trenutno arhiva nije dostupna tako bar obavještavaju na početnoj stranici bloga, a za guderiana, napisao sam o Staljingradu i o Lenjingradu, a za uskoro ću napisati i za Skorzenyjeve komandose kod Gran Sassa nešto. Athumanunh vidi da ste vas dvojica mladi i puni adrenalina, to raduje Athumanunha i vrača ga u ono doba kada je i njegovim žilama tekao adrenalin, no, dragi moji dečki ako ikad jednom doživite (ne dao bog više nikada) strahovitu i zastrašujuću divotu bitke možda se taj adrenalin pretvori natrag u krv. Slobodno vi pišite i iznosite svoja mišljenja Athumanunhu je to vrlo drago, ali ponekad pročitajte što vam Athumanunh piše u zagradama, ako već zbog adrenalina ne primjećujete ono između redova. Pustite vi pobjednike i poražene, ako je bitka čista i vojnička nema pobjeđenog i nema poraženog, izgubili su i jedni i drugi jer ljudski je život puno važniji i vrijedniji i od Tigera i Pantera, pa i od inih nesretnih eksponata što izmisli ih čovjek da bi nanio patnju i bol drugom. Athumanunh u bitkama piše o ljudima, o njihovim hrabrostima i strahovima, o njihovim željama i potrebama, eh ode ti Athumanunh ... Budite mi pozdravljeni i veseli

    avatar

    23.10.2005. (14:44)    -   -   -   -  

  • Guderian

    Ja imam 15 godina dok Rommel ima 18.Ja se WW2 bavim iz hobija dok je Rommelu to malo ozbiljnije.Inače ja i Rommel smo ti prijatelji.Ne veliki ali frendovi.Viđamo se često na jednom mjestu.Kakvo ti je to ime Ath...

    avatar

    23.10.2005. (21:35)    -   -   -   -  

  • nocnivuk

    Guderiane jesi li ti uopce normalan covjek,onako pitam da provjerim,jel ti sve stima u glavi???

    avatar

    24.10.2005. (14:57)    -   -   -   -  

  • Nitko

    Prije svega Tigrovi isu bili spori kao i Kingtigrovi. T-34 je osim BT tenka vjerojatno jedan od najbržih tenkova ww2. Pošto je T-34 imao oklop koji nije mogao izdržati hitac iz "mighty 88" koristili suu svoju brzinu i brojnost za uništavanje Tigrova. Zamisli situaciju gdje imaš 4 tigra koje napadaju 20 T-34, mislim da ih neće sve stići poskidati. A takva je situacija bila i na zapadnom ratištu sa Shermanima. Srećom po nas sve da nijemci nisu imali više takvih Tigrova odnosno Kingtigrova ali na kraju mislim da to ne bi puno promijenilo na stvari. Zna se tko je imao prednost u zraku i na koji je način Wittman poginuo.

    avatar

    30.11.2005. (09:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...