Komentari

monsoon.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • _|_

    uff...hvala bogu da sam u CA pored mora. po zimi nije zima a kroz ljeto nije toliko ni vruce. neko dosta javnog prometa u LA se koristi sa CNG (clean natural gas za one koji neznaju), sto zanci transportation cost ide gore no matter what, diesel ili CNG. ulje igram na market ali natural gas, za to nisam 100% siguran.

    avatar

    07.10.2005. (03:53)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    Natural gas je otisao gore vise od ulja, i ici ce jos gore bas zato jer je limitiran pristup (i izvorima i preradi i distribuciji)...samo cekaj da pocne zima na Midwestu pa ces vidit kako cijene sisaju u nebo, a tek ako racun za grijanje stigne prije bozicnog shoppinga...sta ce se onda rezati od potrosnje prosjecnog kucanstva? benzin za SUV? tesko jer ipak nekako treba ici na posao obzirom da su kucice u predgradjima...dakle vjerovatno nesto drugo...KeyDot, moze kladionica na to? To jos nije pokriveno na internetu! :))))

    avatar

    07.10.2005. (05:07)    -   -   -   -  

  • _|_

    well, cini mi se da sam na zadnjoj okladi bio najblizi ;)..he he..ipak. tanker season je tek sad pocela, so mislim da ce ulje natrag polako prema 70$ (Jan-Feb 06), opet za plin se bojim da je prerano "razvikan" na marketu. Nemam stats za potrosnju i production. A sto sad? Timber!!! Coal!!!

    avatar

    07.10.2005. (08:52)    -   -   -   -  

  • KeyDot

    a dobro dosli u real world, dragi amerikanci, okanite se T-shirts i predjite na duge rukave :) prosla sam i limitiran pristup i pad pritiska plina (zbog jedne tvornice koja nam proguta sav plin pa joj sad svake zime zabrane da radi), prosle zime sam imala redovito racun za plin oko 2000 kn, sad cekamo da poskupi.....i jos dobijemo sugavi ruski plin koji samo dobro vrti brojilo....

    avatar

    07.10.2005. (08:54)    -   -   -   -  

  • R.E.

    da se i ja malo uključim... ja se grijem na drva. imam i nešto šume, ali ju čuvam i pomlađujem za budućnost :)) metar ove godine 220 kn, a računam da će 12 biti dosta što ispadne s rezanjem 3000 kn a vruće od jutra do večeri :)) imam još neke zemlje i tamo planiram posaditi drvo za ogrjev. čini mi se da ćemo se uskoro svi početi grijati na drva s obzirom na dostupnost i cijenu plina i druge energije... jedino će biti gadno kad nam lupe porez na ispušne plinove :)))

    avatar

    11.10.2005. (22:22)    -   -   -   -  

  • _|_

    evo me jos jednom...well, ovo ljeto je bilo nikakvo. nije bilo nekih vrucina. so mislim da mozda i zima bude isto tako nikakva sto znaci da natural gas nebi bio toliko trazen. tko zna, mozda zima bude uzasna. go figure...sto se tice NG, I am out on that one.

    avatar

    13.10.2005. (06:52)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    problem s natural gas je dosta slozeniji od samog grijanja kuca (iako je tu najizrazeniji sto se tice pucanstva), jer je natural gas najkoristeniji 'proizvodni' izvor energije (osim u eletricity production gdje je coal jos uvijek u prednosti). Dakle potrosnja plina je vezana na proizvodnju (bilocega jer uglavnom svi trebaju energetski izvor) uz peak u sezoni grijanja tj. zimi...sama 'proizvodnja' natural gasa je bila na granici iskoristenja kapaciteta prije uragana, a delivery do potrosaca (od kojih je opet velik dio u zoni uragana...btw. zato vjerovatno i nema vecih manjkova trenutno jer su jos u remontima) je iskljucivo pipelinima (opet ostecenja)...visak plina moze stici samo 'out of North America'-tankerima, naravno...to be continued...

    avatar

    13.10.2005. (16:19)    -   -   -   -  

  • KeyDot

    a di je zapelo :)?

    avatar

    17.10.2005. (14:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...