Komentari

ateizam.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • .... tirkizna_koogla ....

    Jasan je teološki smisao pranja nogu: "Ako dakle ja, Gospodin i Učitelj, vama perem noge, treba da i vi jedni drugima perete noge." (13, 14) Što znači "jedni drugima"?. Stara je predaja to doslovno shvatila i uvela u liturgiju Velikog četvrtka. Za udovice, da bi bile pripuštenu u službu u Crkvi, traži se da "svetima peru noge". Možemo shvatiti da je u toj izreci uključeno kako moramo prihvatiti i one ponižavajuće, odbojne, odurne čine u služenju braći. Tako su to shvatili veliki apostoli ljubavi prema bijednima, zaraženima neizlječivom bolesti. No pranje nogu ima i drugi smisao. Isus je taj čin obavio samo jednom. Stoga stvara zbunjenost i čuđenje kod učenika. Očito je da Isus pranjem nogu ne želi da ga naprosto u tome slijede. Htio je ovim činom dati "proročki" znak svoje ljubavi "do kraja", pružiti učenicima ključ razumijevanja njegova života i smrti. "Primjer sam vam dao, da i vi činite kao što ja vama učinih." Ne u smislu da oponašamo taj čin, nego da "činimo" ono što je Isus činio cijelog svoga života, posebno u svojoj muci, smrti i uskrsnuću; da budemo svojim činima objava Boga koji je ljubav; da budemo kao sv. Franjo koji ljubi gubavca, kao sv. Vinko Paulski, kao sv. Kamilo... kao Majka Terezija iz Kalkute, i nebrojeni drugi apostoli ljubavi, dobri Samarijanci; da shvatimo da je ljubav-karitas bitna oznaka kršćanstva. Pranje nogu ukazuje na ozračje euharistijskog slavlja, na ozračje ljubavi i zajedništva. "Najveći među vama, neka je najmanji, a predstojnik kao poslužitelj!" (Lk 22, 26)....inače, papa pere noge na obredima na Veliki četvrtak, a njemu peru valjda kad je toliko bolestan da ne može sam :).... ...a zašto pravi vjernici ne bi išli u crkvu? dapače, prvai vjernici IDU u crkvu jer je Isus rekao Petru: «Ti si Petar i na toj stijeni sadizat ću Crkvu svoju.» ....Gospodin izgrađuje svoju Crkvu na toj stijeni. U tu svrhu daje Petru, a i time i njegovim nasljednicima najveću vlast uz posvemašnje povjerenje, daje im «ključeve kraljevstva nebeskoga» - «Što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima ...» ( Mt 16,19 ) «Pasi jaganjce moje ... pasi ovce moje», riječi su Gospodinove svetom Petru, prvom papi. Isus predaje papi svoju zajednicu da vodi cjelokupnu Crkvu i garantira da je paklena vrata, đavolske sile neće nadvladati.

    avatar

    19.09.2005. (11:37)    -   -   -   -  

  • hal 9000

    Ovaj komentar nema baš mnogo veze sa člankom, moram primjetiti.

    avatar

    20.09.2005. (20:35)    -   -   -   -  

  • fetus u kontextu

    slazen se potpuno..

    avatar

    20.09.2005. (21:37)    -   -   -   -  

  • vice

    mišiću idi se izvini svojoj mami što te rodila.poljubi je u obraz i reci "žao mi je mama".ali ja sam ispo kreten u životu,a ne čovjek.

    avatar

    08.11.2005. (15:39)    -   -   -   -  

  • Ateizam

    Mišić ti je u gaćama pa si vjerovatno zato i isfrustriran.

    avatar

    01.12.2005. (17:36)    -   -   -   -  

  • de levensbron

    super clanak.stavr je u tome ..u koju crkvu ici???jer definitivno nasa,katolicka crkva nema veze s Biblijom.oni sve rade suprotno.dobivam dojam da si citao Bibliju.onda znas da je u kat.crkv IDELOPOKLONSTVO na br.1.svi svetci,i svete majek bozije(i nije Marija majka Bozija vec Isusova) zatim zlatni kalezi-uzas zivi ,svecenicke haljine koja njobicna kosta min 100e.taj novac se moze iskoristiti za druge potrebe.zatim krstenje.dijecu se ne krsti vec prikazuje,kako su Josip i Marija prikazali Isusa u hramu nakon 40 dana.LUKA 2:22 kRSTENJE KAD SI SVIJESTAN STA IZGOVARAS I U STA VJERUJES I KOG PRIHVACAS KAO SVOG SPASITELJA.a ne kad neznas pricat i kad te poskrope ,,svetom vodicom,,to je da bi se manipulirale mase.Kris je dao drugi primjer u Mateju 3:13 itd.mislim,toliko iskrivljenih stvari,,ispovijed,, pa ti svecenik daje takve debilne odgovore i pitanja da si istraumatiziran cijeli zivot.u bibliji ne stoji ispovijed kao takva,vec ,,ispovijedajte se jedni drugima i molite jedni za druge,,.kad bolje pogledas i dodes pred oltar i vidis sve te figurice i slicice i lampice i svijecice..pitas se a koga oni tamo slave i kome se klanjaju.al to nije ono sto Bog trazi od nas i sto nas je njegov jedinorodeni sin ucio dok je bio medu nama.ako te zanima jos koji detalji biblijski rado cu ti ih dati.BIBLIJA (EVANGELJE) JE ODNOS I KONTAKT S BOGOM NE RELIGIJA.

    avatar

    28.08.2006. (01:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...