Komentari

monsoon.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • KeyDot

    A:?….”In June of 2004 Iran declared its intention of setting up an international oil exchange (a bourse) denominated in the Euro currency. Many oil-producing as well as oil-consuming countries had expressed their welcome to such petroeuro bourse”….”The recent China energy diplomacy with India, Russia and Brazil and Iran, as well as other strategic moves to secure some form of economic security”…..”In 2004 the EU replaced Japan and the USA as China’s largest trade partner. That trend opens up a very real prospect of an Eurasian counterweight to the overwhelming ‘800-pound gorilla’ in Washington”... “China holds one weapon it could conceivably use if pressure from Washington and Tokyo increases as it clearly seems set to. The Bank of China holds some 610 billion dollars in US Treasury debt. At present, with the dollar dependent on huge daily inflows of foreign investment to avoid crash, were China, the world’s second largest dollar holder after Japan, to decide to even temporarily boycott dollar purchases”……by 2025 China will likely be the world’s largest economy……”Compared to Japan and the USA, China is relatively debt free and its external debt is small and covered by trade surpluses”…” In Tokyo March 21 Rice declared that Japan would be the ‘umbrella’ for US policy (read Trojan Horse) in Asia”…. “Pentagon hawks refer to Japan as the "Britain of the Far East,"….

    avatar

    28.07.2005. (11:12)    -   -   -   -  

  • newyorčanka

    US ne moze podnijeti pomisao da nece zauvijek biti velesila. Jednako kao sto su mrzili kad su Japanci nekad kupovali real estate, sad se ne mogu pomiriti s tim da ce uskoro kinezi pokupovati svu vrijednu industriju. Svaka cast Kinezima, pametno rade stvari. Prvo razviju infrastrukturu i onda kupe brand name da se modu progurati na svjetsko trziste. Na znam sto se Ameri bune kad se o ovoj drzavi vise nista ne proizvodi. Cas se i service industry seli u Indiju i Kinu. No, problem je... sto im sad preostaje? GM?! (Ha! That makes me laugh...)

    avatar

    28.07.2005. (16:55)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    jedino za sto se US jos mogu ulovit je kontrola resursa-trenutno je fokus na nafti, sutra ce fokus bit na nekom drugom resursu (npr. hrana, da ne spominjem vodu) zato mi GM ne izgleda kao prazna prica, bit ce tu jos pritisaka, trenutno jos ima dovoljno i vode i hrane, ali s porastom stanovnistva ne raste i prozvodnja hrane, naprotiv jer se sve vise hrane trosi, a sve manje se proizvodi...tu upada GM hrana s poboljsanim iskoristenjima i brzim obrtajem...problem koji zatvara ovaj krug je sto i za GM treba energija koja opet dolazi iz ugljikovodika (nafta, plin, derivati)...

    avatar

    28.07.2005. (17:57)    -   -   -   -  

  • newyorčanka

    oh, no, i meant 'GM' as in the car industry!

    avatar

    28.07.2005. (18:30)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    hahaha, proklete americke skracenice (ili skraceno P.A.S.)...:))))))

    avatar

    28.07.2005. (18:57)    -   -   -   -  

  • gastonmdr

    Bok, volio bih tvoj position na tankers (Frontline, OMM..) or drillers. Naravno, imam svoj position ali me zanima vash. Hvala.

    avatar

    29.07.2005. (10:01)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    mislis s pozicije dionica, ekologije ili komparativno? :-) let me just say da su cijene dionica npr. Frontline, Teekay i OMI u zadnjih par godina skocile za 500%...a kako i ne bi kad ce potraznja za naftom biti sve veca, a cijena nece ici natrag na 40$...plus sto ce slijedeci problem za US biti LNG (dakle ukapljeni prirodni plin) kojeg ce morat dovozit tankerima, naravno...siroka tema za kratki rok jer nazalost (ili na moju srecu) odoh ja danas dva tjedna na Jadran dok ga jos ne zagade tankerima (ovo spada u ekologiju, haha)...a ono 'komparativno' cemo kad se vratim..> :-)))

    avatar

    29.07.2005. (13:34)    -   -   -   -  

  • ovajonaj

    Haha, sad sam gledao BBC World's World Business Report, i Unocal su opisali kao "relativno malu i nepoznatu" naftnu firmu, cija "vecina pipeline-a je u Aziji" (nista odredjenije!), a koja je sad kao zbog ovog s Kinezima dosla u spotlight :). Da, nepoznata samo onima kojima je TV jedini izvor informacija, rekao bih (nazalost, vecina ljudi). A ni ovaj tvoj clanak ne spominje da je i Hamid Karzai, danas Afganistanski predsjednik, isto prije radio za Unocal (i CIA) (vidi na globalresearch)... btw, ne navodis nikad otkud citiras (ili sto bi danas rekli, pejstas ;)? To je namjerno kao koncept, ili je slucajna posljedica nekog slobodnijeg pristupa? :)

    avatar

    30.07.2005. (00:22)    -   -   -   -  

  • monsoon

    ma koji Unocal, to je nesto kao INA, hahahaha...pipeline u Aziji kazu? mogli su reci i preko Kanala... ne mozes sve spomenit, zato i postoje linkovi za daljne istrazivanje ko zeli (tu i tamo se gnjavim pa stavim neki novi, ali i ovi su dosta "za one koji zele znati malo vise"...a izvor koji put navedem, koji put ne, mozda je i pocelo kao koncept, ali je sad prije ova druga solucija...uz poslovicni nedostatak vremena, naravno ;)))

    avatar

    30.07.2005. (08:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...