Komentari

pooka.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • xila bleu

    I Grunewald je naslikao oku ne-ugodnog Krista na krizu.

    avatar

    16.07.2005. (08:42)    -   -   -   -  

  • armin

    vrli pooka nadam se da ti neće smetati ali kontekst mi se nije svidio...ideja mi je jasna...ali pričaš o svojevrsnom arhetipu, arhetipu žrtve...sloboda je kategorija koja ne zahtjeva žrtve odnosno one nisu conditio sine qua non...malo je to demagogogija koja vuče korjen negdje iz te slike....a onda dolazi i do ovog vremena...takav sam dojam bar stekao... htjedoh reći da su bogovi samo uzorni arhetip onoga što bi mi sami trebali biti...sad sam sebi zazvučao artificijelno ali to je tako...ne znam zašto ali u tvom tekstu osjećam latentno krivnju i možda me je taj osjećaj ponukao na ovo pisanje jer mislim da znam što to znači...u svakom slučaju ne htjedoh biti sudac, tekst je odličan ali može se to i drugačije promatrati...

    avatar

    16.07.2005. (14:10)    -   -   -   -  

  • pooka

    nema krivnje, ona nije motiv. ona bi bila samo otežavajući faktor. žrtvu nemoj gledati kao nešto bolno, tjelesno ili psihički, već samo kao odustajanje od nekih stvari za koje ti je jasno da ih ne mogu svi imati, npr. jahta od trideset metara. slobodan izbor je uvijek pristajanje na kompromis i korekciju vlastite volje, to jest žrtva iz pozicije nekoga tko uzima i ne pita, a opet, to je samo stvar građanske pristojnosti za nekoga tko zna da nije sam na ovom svijetu. Isus je netko tko je taj princip objasnio i djelom sproveo do kraja, bez kompromisa. jasno mi je da je takvih ljudi bilo još, ali on je umro za ideale i na tome je osnovana religija. slika i naglašava otklon religijskog rituala od stvarnosti. naglašavanje žrtve zbog žrtve i krivnje kao osjećaja, a ne revolucionarnog čina slobodne odluke samo prebacuje fokus na ono nebitno, na ono emocionalno i manipulatibilno kroz ritual. moja "krivnja" je racionalno odmjerena i uvjetovana mogućnošću moga djelovanja. nemam je u emocionalnoj podlozi, to bi bilo užasno. tekst je propovjednički pamflet i definitivno je patetičan, hi hi, pobjeglo mi malo... ali nije loš. za pamflet :)))

    avatar

    16.07.2005. (14:56)    -   -   -   -  

  • armin

    dapače, tekst uopće nije loš......nego sam se i pitao..što sloboda uopće jest, što je žrtva... naime gotovo sam uvjeren u našu determiniranost, djelujemo samo u okvirima onoga što spoznajemo, određeni smo time.....to je naša sloboda a i naša nesloboda...vrlo diskutabilna tema...često spominjem Andre Gida...u svojem dnevniku on je tako lijepo apsolvirao takve teme... dobro si to rekao, kada je ona u emocionalnoj podlozi, to je zajebano....otići ću u tok svijesti, prekidam...ionako nisam bio dovoljno jasan...

    avatar

    16.07.2005. (16:08)    -   -   -   -  

  • armin

    vraćam se još jednom, ne volim ostati nedorečen ali znam da ću i ovaj puta biti...tekst je izazvao u meni niz asocijacija, skoro više slikovnih nego racionalno složenih u konstrukciju riječi...odatla moji ovakvi komentari...ali misli da ćeš ih i ovako nedorečene razumjeti ;))

    avatar

    16.07.2005. (16:15)    -   -   -   -  

  • pooka

    armine, druze, ja sam ti zapeo na Kantu jer je predgovor Povijesti filozofije od Wilhelma Windelbanda napisao Predrag Vranicki i u predgovoru iznapadao Kanta sa marksistickih pozicija jer je Windelband bio neokantovac i najveci dio knjige posvetio Kantu, a ja sam uvijek bio protiv komunizma (marksizma) pa ja hop... na tog Kanta, jer ako ga ovaj spopada sigurno je dobar. i zapeo ja tako u 18 stoljecu... malo Popper, ali to je blizu. to je pojam "slobodne volje" o kojem ja blebecem, old stuff :)))

    avatar

    16.07.2005. (16:31)    -   -   -   -  

  • crna slova na bijeloj podlozi

    baš tako: male stvari. velike ne postoje. lako je nama žrtvovati veliku stvar, recimo jahtu od 30 metara koju nemamo. za onog koji je ima ona vjerojatno više nije velika stvar. sjećaš se malog princa? vježbao je svako jutro. čupkao je biljčice baobaba čim izniknu. kasnije bi mu sjebale planet.

    avatar

    19.07.2005. (08:22)    -   -   -   -  

  • soft cell

    nakon ovoga teksta mi je logicno da mi se ne dopadaju one knjizice "ne mari za male stvari..." :)

    avatar

    19.07.2005. (10:35)    -   -   -   -  

  • SOULFUX by Colorblind

    kad te filaju pola života Velikim idejama, Velikim žrtvama, Velikim ciljevima- nije ni čudo što nam se nacija pogubila u nenadanom oslobođenju od sve te sline veličine. male stvari? WTF?

    avatar

    27.07.2005. (13:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...