Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • Del Ponte

    Ovaj stil pisanja na blogu postaje smijesan, a pogotovo karakteristican za Hrvate u njihovom nastojanju da sa sebe skinu krivicu. Bas ovaj uvod posta me podsjetio na svjedocenje Luke Sekerije pred Hagom u korist ratnog zlocinca Darija Kordica, kada je njegovo svjedocenje oznaceno kao neuvjerljivo: "DP Z248.1. Prilikom svjedočenja, brigadir Šekerija je rekao da je zahtjev poslan Kordiću i Blaškiću tako da bi ga Kordić mogao proslijediti Blaškiću u slučaju da ga ovaj ne dobije, kao i da bi se Kordić informisao o situaciji. T. 18188-91. Pretresno vijeće ovo objašnjenje ne smatra uvjerljivim." Tacnije zbunjeni Sekerija je toliko zabrljao na sudjenju da je ni sam svjestan priznao agresiju Hrvatske na BiH, koju je potom pokusao ublaziti, ali uzaludno jer ga je Vijece vec okarakterisalo kao svjedoka koji nije uvjerljiv. Naime, Tudjmanovi stenogrami (puni imena) kao nepobitni dokaz kompromituju svakog onoga koji ima namjeru da brani ratne zlocince, pa zato se prije svjedocenja mora izreci zakletva o iskrenom svjedocenju. Sekerija toga nije ocigledno bio svjestan, a potom je poceo da sam sebi jamu kopa. Naime tuzilac je upravo uzeo Sekeriju kao dokaz protiv Kordica: "Tri dokumenta potkrepljuju tvrdnju optužbe i ilustruju ulogu Darija Kordića u to vrijeme: (i) Bojnik Luka Šekerija izvijestio je 23. oktobra 1992. da je situacija u Gornjem Vakufu napeta, ali da je pod kontrolom, jer su sva pojačanja TO blokirana: izvještaj o tom vojnom pitanju naslovljen je na "pukovnika Blaškića i Darija Kordića"; (a) Dana 10. januara 1993., za vrijeme, ili neposredno pred početak, borbi u Gornjem Vakufu, brigadir Luka Šekerija, tamošnji komandant HVO-a, poslao je zahtjev s oznakom "Vojna tajna" pukovniku Blaškiću i Dariju Kordiću za MINOBACACKE projektile iz tvornice SPS." Dakle, Sekerijini dokumenti su bili direktni dokaz protiv Kordica, a njihov sadrzaj je prevelik da bi se mogao objaviti na ovom blogu. Otom potom.

    avatar

    03.07.2005. (12:34)    -   -   -   -  

  • ZAGREB

    Kakve ovaj gluposti pise.Pa ne mogu biti borbe gornjem vakufu kad to mjesto ne postoji.Valjda misli na Uskoplje.Generalno naziva ljude u Hagu ratnim zlocincima a oni su tek optuzenici.Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaze.Evo ti nekoliko hrvatski rijeci...........aerobik - bik koji leti aloja - kreten koji sam sebe zove na telefon barakuda - izgubljena Zagorka Bermuda - medvedja jaja bezbolan - zabranjeno govoriti bosanskim naglaskom bosti - imenovanje šefa bremen - Srbin Burundi - žedni Zagorac čizmica- mala mačka koja jede sir donacija - sjediti u društvu nacista fukara - seksualno ugrožena papiga gorila - Los Angeles u plamenu herpes - gospodin pas Kabul - Dalmatinac koji sliči na bika kajdanke - Zagorac koji ne razumije njemački karanfil - ljubitelj Gorana Karana katran - mačka u bijegu kreten- skupina od deset žaba licemjeri - estetski kirurzi Meksiko - reći nekome da je mekušac Nagasaki - egzhibicionistica po imenu Saki nebuloze - razočarani Zagorac nemati - otac obala - la i la pesimističan - tajanstveni zagorski pas petak - ak ak ak ak ak pigment- svinja s okusom mentola poniženi - darovati supruzi malog konja Pusić - "mačkica" repatica - ptica koja pjeva Eminema romantičar - pripadnik romskog naroda koji proučava antiku rotkva - crvena patka Somalija - tisuću lisica transparent - tvrtka za prijevoz roditelja trijumf - tri djevice

    avatar

    03.07.2005. (15:58)    -   -   -   -  

  • Dell Ponte

    Nije lahko biti balija u Uskoplju.

    avatar

    03.07.2005. (16:04)    -   -   -   -  

  • Gradina

    Ova Dell Pontica je ko svabo trajlala. Uvijek po starom. Obozava Hag i haske optuznice, razne transkripte itd. Da vidimo je li dosljedna. Ovo su djelovi optuznice protiv gen. Rasima Delica (potpis na optuznici: Carla Del Ponte) "Od maja 1992. pa najmanje do januara 1994., ABiH je učestvovala u oružanom sukobu s Hrvatskim vijećem obrane (u daljnjem tekstu: HVO) i Vojskom Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: HV). Naročito u aprilu 1993. i početkom ljeta 1993., jedinice 3. korpusa ABiH izvršile su niz žestokih napada na HVO, između ostalog, u općinama Bugojno, Busovača, Kakanj, Maglaj, Novi Travnik, Travnik, Vareš, Vitez, Zavidovići, Zenica i Žepče. Operacije ABiH kulminirale su od 7. do 13. juna 1993. masovnim napadom, između ostalog, na općine Kakanj, Travnik i Zenica." Dakle, vidi se iz ovog dijela optuznice, sto Hag misli tko je koga i gdje napadao. A iz dijela optuznice koji slijedi, moze se vidjeti kakvi su bili rezultati tih napada. "Maline/Bikoši: juni 1993. Dana 8. juna 1993., kada je Rasim DELIĆ stupio na dužnost komandanta Glavnog štaba, jedinice 3. korpusa ABiH, uključujući 306. brdsku brigadu, 7. muslimansku brdsku brigadu i mudžahedine, izvršile su napad na selo Maline u općini Travnik. Nakon predaje HVO, pripadnici vojne policije 306. brdske brigade ABiH zarobili su preko 200 civila, bosanskih Hrvata, i vojnika HVO i naredili im da pješice krenu prema Mehurićima, selu udaljenom nekoliko kilometara od Malina. Dok se ova kolona približavala selu Poljanice, nekoliko stotina metara od Mehurića, jedna grupa od desetak mudžahedina i lokalnih vojnika, bosanskih Muslimana, pristigla je iz pravca Mehurića i naredila koloni da se zaustavi. Oko 35-40 bosanskih Hrvata i vojnika HVO koji su se predali izvedeno je iz kolone, nakon čega im je naređeno da krenu natrag u pravcu Malina. Ubrzo nakon toga, ova grupa naišla je na jednu manju grupu ljudi koji su takođe zarobljeni u Malinama, pa su te dvije grupe zajedno nastavile put prema Malinama. Kada je grupa stigla na raskrsnicu koja vodi put sela Bikoši, naređeno im je da skrenu prema tom selu, gdje im je, po dolasku, naređeno da se postroje. Mudžahedini su zatim neselektivno otvorili vatru na ovu grupu, a neke od onih koji su preživjeli početnu pucnjavu likvidirali su pucnjem u glavu. One žrtve čiji je identitet poznat navedene su u Dodatku B ove Optužnice." Cjeli tekst optuznice moze se procitati na: http://www.un.org/icty/bhs/cases/delic/indictment/del-ii050215b.htm

    avatar

    03.07.2005. (17:32)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Gradina, ti govoris o optuznici, a ja govorim o PRESUDI. Razlika je ogromna. Kordiceva presuda je bitna za Gornji Vakuf jer je Luka Sekerija iz Gornjeg Vakufa ostao zapisan u presudi kao covjek narodski kazano LAZOV, koji je branio ratnog zlocinca Darija Kordica. Dakle, Darijo Kordic je osudjen, Rasim Delic nije osudjen! Darijo Kordic se teretio za direktne naredbe za zlocin, masakre Bosnjaka, etnicko ciscenje i razaranje gradova, a Rasim Delic se tereti zato sto nije kaznio vojnike koji su streljali druge vojnike neposredno nakon borbe na liniji. Darijo Kordic je naredbe dobivao iz Zagreba, a Hrvatska vojska je izvrsila agresiju na BiH. To stoji u presudi, a ne u optuznici! Uskoro kada se otvori sudjenje Prlicu, gdje se jedan dobar dio optuznice odnosi na Gornji Vakuf, uz nedavno otkivene stenograme i Tudjmanove naredbe, bice mnogo Luka Sekerija koji ce ostati trajno zapisani u historiji, kao djavolji advokati. Zivi bili pa vidjeli.

    avatar

    03.07.2005. (18:35)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaze." Upravo tako ZAGREB, konacno jedna pametna i od tebe. Sto se tice Kordica> Presuda raspravnog vijeća: 26.2.2001., 25 godina zatvora.Presuda Žalbenog vijeća: 17.12.2004., potvrđena presuda Pretresnog vijeća 25 godina zatvora. A u ovoj presudi stoji i ime Luke Sekerije, cije sudjenje je bilo u korist gore spomenutog ratnog zlocinca, a jos je Sekerija sam sebe debelo iskompromitovao kao covjek cije svjedocenje sudskim rjecnikom nije bilo uvjerljivo.

    avatar

    03.07.2005. (18:46)    -   -   -   -  

  • Gradina

    Luka Sekerija je jednako veliki sarlatan kao i ti. Sto se tice optuznica ili presuda, vrlo cesto si ih na ovom blogu izjednacavao/la. Naravno, kada su Hrvati u pitanju. Presude slijede i muslimanskim zlocinima.. Sto se Prlica i ostalih tice, iznenadit ces se kuda ce stvari otici. Budi spremna Dell Pontice.

    avatar

    03.07.2005. (19:05)    -   -   -   -  

  • Crvenkapica

    Dragi moj Del Ponte, na taj tvoj komentar "Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaze" mogu samo reci, cisto sranje. Tako bi kao trebalo biti ali nazalost nije. Svi ovi haski optuzenici su kao sto ime govori optuzeni a ne osudeni, tako da oni ne bi trebali biti u pritvoru ako nema dokaza za zlocine a ako ima onda su neke od njih davno trebali osuditi, pa onda zatvoriti. Znas inace ta pravda sve ti je to rock and roll a ono sto je tocno je: AKO SU TE VELIKE ZVJERKE OPTUZILE JARANE MOJ TI SI KRIV DOK NE DOKAZES NEVINOST. Pa ti sad vidi.

    avatar

    05.07.2005. (22:07)    -   -   -   -  

  • MIROTVORAC

    ONAJ KO JE KRIV ON JE KRIV I TO PRED BOGOM NAJ VECIM SUCEM USPIO SE ON IZVUC OD PRESUDE ILI NE ,A BOG MU MOZE OPROSTIT AKO SE POKAJE I DUHOVNO PREPORODI.A VI M USLIMANI VI NEMATE UCITELjA ZA DUHOVNI PREPOROD USTVARI PISE NESTO SASVIM MALO U KURANU O ISUSU NA ARAPSKOM ISA,ALI NIVAM JE DOVOLJNO TO DA BI SE MOGLI DUHOVNO PREPORODITI NEGO CETE MORATI NASU BIBLIJU PROSTUDIRATI DA BI SE ZNALI PREPORODIT

    avatar

    07.07.2005. (20:17)    -   -   -   -  

  • pratilac

    @ del ponte, nosis li bradu?

    avatar

    07.07.2005. (23:54)    -   -   -   -  

  • pratilac

    jeli ti bilo ugrozeno djetinstvo? pa nama ovde dosadjujes, ili te mozda u stvarnom zivotu nitko nepodnosi? i think so ;-)

    avatar

    07.07.2005. (23:56)    -   -   -   -  

  • pratilac

    dosta je bolan prepotentnog pametovanja. Life goes on. nije ti nitko kriv sto te nitko nevoli...

    avatar

    07.07.2005. (23:57)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Alo Turčine Del Ponte, u Haagu ima i balija. Mnogi su se izvukli, ali polako, i oni će doći na red. Jedan po jedan. I sud u Sarajevu se otvorio i radi. Vi ste počinili pun qrac zločina nad Hrvatima za koje još niste odgovarali, ali polako dolazite i vi na red.

    avatar

    09.07.2005. (04:39)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Hazim Delić----------------- Optužnica je teretila Hazima Delića za zločine počinjene nad bosanskim Srbima u logoru Čelebići. U optužnici se navodi da je Hazim Delić bio zamjenik upravnika logora Čelebići od svibnja do studenog 1992., a nakon odlaska Zdravka Mucića bio je upravnik logora otprilike do prosinca 1992. Hazim Delić je ponovljenom presudom prvostupanjskog vijeća osuđen na 18 godina zatvora za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. Obrana je podnijela žalbu na presudu. Žalba je odbačena. 9.7.2003. prebačen je na izdržavanje kazne u Finsku.

    avatar

    09.07.2005. (04:42)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Esad Landžo-Optužnica je teretila Esada Landžu za zločine počinjene nad bosanskim Srbima u logoru Čelebići. U optužnici se navodi da je Esad Landžo bio stražar u logoru Čelebići otprilike od svibnja do prosinca 1992. godine. Esad Landžo je ponovnom presudom prvostupanjskog vijeća osuđen na 15 godina zatvora za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. Obrana je podnijela žalbu na presudu. Žalbeno vijeće žalbu je odbacilo kao neutemeljenu. 9.7.2003. prebačen je na izdržavanje kazne u Finsku.

    avatar

    09.07.2005. (04:43)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Enver Hadžihasanović - U optužnici se navodi da je Enver Hadžihasanović neposredno po napuštanju JNA u travnju 1992. stupio u Teritorijalnu obranu Bosne i Hercegovine. Dalje se navodi da je 14. studenog 1992. postao komandant 3. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine, a da je 1. studenog 1993. bio unaprijeđen u načelnika štaba Vrhovne komande ABiH i da je u prosincu 1993. dobio čin brigadnog generala i sa tim činom postao član Združene komande Armije Federacije BiH. Tereti se za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. i kršenja zakona i običaja ratovanja. Dobrovoljno se predao 2. kolovoza 2001. Privremeno je pušten na slobodu 13. prosinca 2001. do 27. studenog 2003. Postupak je počeo 2. prosinca 2003. Suđenje u toku.

    avatar

    09.07.2005. (04:44)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Mehmed Alagić - (preminuo) - U optužnici se navodi da je Mehmed Alagić 13. siječnja 1993. kao vojnik stupio u 17. krajišku brigadu 3. korpusa ABiH, da je 8. ožujka 1993. postavljen je za komandanta operativne grupe "Bosanska Krajina" 3. Korpusa ABiH. Dalje se navodi da je od 1. studenog 1993. do 26. veljače 1994. bio komandant 3. korpusa ABiH, a da je 26. veljače 1994. kada je formiran 7. korpus ABiH, imenovan za komandanta tog korpusa. Navodi se da je u travnju 1994., Mehmed Alagić dobio čin brigadnog generala. Tereti se za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. i kršenja zakona i običaja ratovanja. Dobrovoljno se predao 2. kolovoza 2001. Privremeno je pušten na slobodu 13. prosinca 2001. Mehmed Alagić je preminuo 7. ožujka 2003. Postupak je okončan 21.ožujka 2003.

    avatar

    09.07.2005. (04:45)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Amir Kubura - U optužnici se navodi da je Amir Kubura 1992. stupio u ABiH u nastajanju kao zamjenik komandanta jednog odreda u Kaknju i da je kasnije postavljen za komandanta jednog brdskog bataljona ABiH u istom području. Dalje se navodi da je 11. prosinca 1992. postavljen na dužnost pomoćnika načelnika štaba za operativno-nastavne poslove 7. muslimanske brdske brigade 3. korpusa ABiH, a da je 1. siječnja 1993. postao načelnik štaba 7. muslimanske brdske brigade 3. korpusa ABiH. U optužnici se također navodi da je od 1. travnja 1993. do 20. srpnja 1993. vršio dužnost komandanta brigade, a da je od 21. srpnja 1993. do 15. ožujka 1994. bio komandant 7. muslimanske brdske brigade. Tereti se za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. i kršenja zakona i običaja ratovanja. Dobrovoljno se predao 2. kolovoza 2001. Privremeno je pušten na slobodu 13. prosinca 2001. do 27. studenog 2003. Postupak je počeo 2. prosinca 2003. Suđenje u toku.

    avatar

    09.07.2005. (04:46)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Sefer Halilović - U optužnici se navodi da je Sefer Halilović od 25. svibnja 1992. do početka srpnja 1992. bio na dužnosti komandanta Štaba Teritorijalne obrane (TO) RBiH. Ta je funkcija značila da je on bio i član Ratnog predsjedništva. Nakon srpnja 1992., obavljao je dužnost načelnika Generalštaba Armije RBiH-a (ABiH). Dana 18. kolovoza 1992., Predsjedništvo je oformilo pet korpusa ABiH-a, sa Seferom Halilovićem kao načelnikom Štaba Vrhovne komande / načelnikom Glavnog štaba. Od 18. srpnja 1993. do studenog 1993. godine Sefer Halilović je bio i zamjenik komandanta Štaba Vrhovne komande ABiH-a i načelnik Štaba Vrhovne komande. Tereti se za kršenja zakona i običaja ratovanja. Dobrovoljno se predao 25. rujna 2001. Privremeno je pušten na slobodu 14. prosinca 2001. Postupak protiv Sefera Halilovića počeo je 31. siječnja 2005. Suđenje u toku.

    avatar

    09.07.2005. (04:47)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Naser Orić - U optužnici se navodi da je Naser Orić, koji je bio komandant 28. divizije 2. korpusa ABiH, zapovijedao svim jedinicama koje su djelovale u općinama Srebrenica i Bratunac, a naročito u borbama na Rupovom Brdu 10. lipnja 1992., u Ratkovićima 21. i 27. lipnja 1992., u Ježestici 8. kolovoza 1992., Fakovićima 5. listopada 1992., u Bjelovcu od 14. do 19. prosinca 1992. i u Kravici 7. i 8. siječnja 1993., te svim jedinicama, uključujući jedinice vojne policije, koje su učestvovale u privođenju i zatvaranju osoba srpske nacionalnosti u Srebrenici. Tereti se za kršenja zakona i običaja ratovanja. Uhapsio ga je SFOR 10. travnja 2003. godine. Postupak je počeo 6. listopada. 2004. Suđenje u toku.

    avatar

    09.07.2005. (04:48)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Rasim Delić - U optužnici se navodi da je Rasim Delić 8. lipnja 1993. postavljen je za komandanta Glavnog štaba ABiH, te da je imao opću nadležnost i odgovornost za funkcioniranje ABiH. Bio je odgovoran za planiranje i rukovođenje svim operacijama ABiH i za praćenje aktivnosti svih podčinjenih oficira i jedinica kako bi osigurao da se njegova naređenja izvršavaju. Tereti se za kršenja zakona i običaja ratovanja na osnovu krivične odgovornosti nadređenog.

    avatar

    09.07.2005. (04:49)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    --- Sud BiH proglasio je Abduladhima Maktoufa krivim za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim nad civilima hrvatske nacionalnosti u središnjoj Bosni ujesen 1993. godine.--- SARAJEVO - Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudac Salem Miso, zaključilo je kako je tijekom sudskog postupka nedvojbeno dokazano da je Iračanin Matouf pomogao otmicu pet civila Hrvata iz Travnika, koju su izveli pripadnici postrojbe El Moudžahid, Armije BiH, sačinjene od dragovoljaca iz islamskih zemalja. Ovo je prva osuda za ratni zločin što ju je izrekao državni sud BiH. Za sudjelovanje u ovom zločinu Abduladhim Maktouf nepravomoćno je osuđen na 5 godina zatvora. Civili su bili odvedeni u mudžahedinski kamp u okolici Travnika, gdje su zlostavljani i ponižavani, a jedan od njih, Dragoljub Popović, pogubljen je odsijecanjem glave. Za sudjelovanje u ratnim zločinima ovakve vrste zakonima BiH predviđena je najmanja kazna od 10 godina zatvora, no predsjedatelj sudskog vijeća Miso drži kako je pet godina primjerena sankcija. Sud je uzeo u obzir da Maktouf nije izravno sudjelovao u otmici i zlostavljanjima, nego je samo pomagao u izvršenju ovog djela, a uz to je obiteljski čovjek s troje djece. Maktouf, koji ima i državljanstvo BiH, u pritvoru je od lipnja 2004. godine, a Sud je odredio produljenje ove mjere sve do pravomoćnosti presude. Tužitelj Johnatan Schmidt izrazio je zadovoljstvo odlukom suda istaknuvši kako se tijekom postupka došlo do nepobitnih podataka i o izvršiteljima otmice, odnosno počinitelju brutalnog ubojstva jednog od zarobljenih Hrvata. Tijekom suđenja, utvrđeno je kako je za to ubojstvo odgovorna osoba po imenu Abu Džafer.

    avatar

    09.07.2005. (04:53)    -   -   -   -  

  • Tomaševiæ

    Itd...

    avatar

    09.07.2005. (04:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...