Komentari

pegy.blog.hr

Dodaj komentar (40)

Marketing


  • sama, pa šta

    zašto bi potpis tog "famoznog" papira značio nešto bolje, uzvišenije i čistije od veze ma koliko ona godina trajala? jel možda okolina, vjera, društvo ili nešto četvrto tako zahtjeva i nameće? niti sam za brak niti sam protiv njega. mogla bi i na divljaka živjeti, jer mislim da taj papir ubija "ono nešto". dok smo u vezi priznali ili ne, bojimo se hoće li nas partner ostaviti. zato se trudimo jedno oko drugog i td. zato, ne maštam o vjenčanju iz snova, o braku kao instituciji. vjerujem samo u ljubav.

    avatar

    21.06.2005. (21:50)    -   -   -   -  

  • Let me know...

    Da... mnogi će reći da "papir" nije znak ljubavi i da ljudi mogu jednako kvalitetno živjeti u zajednici i bez tog papira i da on u biti ništa ne znači.... to je ok s jedne strane..., ali ja volim nositi muževljevo prezime i volim što ga naše djete ima i koliko god netko rekao da sam konzerva... meni brak..., a njega nema bez papira... znači puno....Pusa

    avatar

    21.06.2005. (21:53)    -   -   -   -  

  • Dubaika2

    Ja u ljubav vjerujem... Sve ostalo je ugovor. Ali ja sam potpisnik tog ugovora, i bas je super!

    avatar

    21.06.2005. (22:01)    -   -   -   -  

  • Friva

    Brak je samo formaliziranje već toga svega što imaš u vezi. Međutim, brakom dobiješ i cijelu njegovu obitelju u paketu i to je problem. Ah, opet s vremenom se navikneš i na taj paket...Papir je papir, a ljubav je ljubav i te dvije stvari nemaju nikakve veze. pozdrav!

    avatar

    21.06.2005. (22:04)    -   -   -   -  

  • Petra 23-10

    Slažem se!Brak je nadogradnja ljubavi.I zapravo brak je ono što nas još više povezuje i čini obitelj.Znam da ima veza od 15 godina koje funkcioniraju i bez papira(ali znam i da skriveno sve to vrijeme žene čeznu za tim papirom), znam i za brakove koji su trajali par dana. Ja sam u drugom braku. I da me neko vrati 20 godina unazad ponovo bih se udala za obojicu(svakog u drugo vrijeme) jer u oba braka ušla sam iz ljubavi. U prvi nakon 7 godina veze, u drugi nakon 2 godine veze i SVE se promijeni nakon dana kad uzmem njegovo prezime.

    avatar

    21.06.2005. (22:10)    -   -   -   -  

  • K A I R O S

    ej ženo, brbljava si k'o sam vrag.. svaka čast.. od ničega napraviš priču.. fijuuu

    avatar

    21.06.2005. (22:45)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Mislim da brak itekako ima svoju važnost. U "divljem" braku se može živjeti, ali to je uvijek "divlji" brak, ako se pokaže da nismo za zajednički život - doviđenja! I onda nova priča, s novom osobom. I koliko puta tako? Mislim da je to pomalo i neodgovorno. Ako zrelo promišljamo i odlučujemo, onda i bez takvih višekratnih eksperimentiranja sa zajedničkim životom možemo utvrditi želimo li s njom/njim podijeliti život, zato postoji veza koja traje prije braka. Ljubav je osnova svega. Ne zaljubljenost, to je samo početak, nego ona prava, istinska ljubav u kojoj se onda uvijek iznova zaljubljujemo u osobu s kojom smo u braku i taj se plamen nikad ne gasi. Kad ga se prestane podržavati, on se pretvori u naviku. O tome koliko se promijeni i što se sve promijeni nakon sklapanja braka, ne znam mnogo jer nisam udana, ali mislim da je i to individualno. Imam prijateljicu koja kaže da se baš ništa nije promijenilo i sve je jednako lijepo u puno ljubavi. A ja isto vjerujem u ljubav. Ona je temelj svega.

    avatar

    21.06.2005. (22:53)    -   -   -   -  

  • non`se

    slazem se sa big blue. Expermimentiranja koja su mnogi od nas dozivjela, zajednicki zivot..i tako, zavrsavaju bolno, jer kako nam netko moze reci, ta bila je to samo proba.. ili volis ili ne, nijedna proba to nece promijeniti!!! samo iskrenim i jasnim odnosom, omogucavamo zastitu i razvitak.

    avatar

    21.06.2005. (23:09)    -   -   -   -  

  • maja

    15 godina? vau... ne vidim razloga za to... malo sam mlađa, pa mi je cijelu situaciju teško zamisliti, al ja bih mu u tom slučaju rekla - il me ženi il tamburu kupi... mislim da joj nemre bit svejedno jesu li oženjeni il ne...

    avatar

    21.06.2005. (23:18)    -   -   -   -  

  • Mamina svakodnevnica

    Vjerujem u brak, ali samo onaj sklopljen iz ljubavi. Mi čekali punih 6 godina na potpisivanje papira. I znali smo nakon nekog vremena kako će sve završiti brakom, ali se eto malo oteglo. Taj papir je samo točka na - i - jedne ljubavi. I mogu ti kazat kako se sada puno lipše osjećam kao udata žena nego kao cura. Curstvo, po meni, ima svojih divnih, bajnih, lipih prednosti, ali do određene granice i godina. Onda, opet po meni i mom razmišljanju, nastupa vrime nečeg drugog kada više izlasci, traženja srodne duše, ludovanja odlaze u drugi plan. Ja sam očito tip osobe kojoj je brak, majčinstvo, i sve što ide uz to nekako suđeno i programirano u glavi. Poštujem ja osobe koje su za divlji brak, ali ja nisam od tih. Daj se mi potpišimo, pa ja mirna. I okrunimo ljubav papirnato, a ne provest život u "divljini"....

    avatar

    21.06.2005. (23:30)    -   -   -   -  

  • xiola bleu

    Brak je u danasnje vrijeme samo garancija da ces ipak nesto dobiti ukoliko se razvedete, tj da imas neka prava nakon svih tih godina zajedno. Nista vise. Sve ostalo je placebo efekt (tipa da je vasa ljubav toliko puno jaca nakon braka, ovo-ono). I plod okoline koja utjece na nas, od roditelja pa do skole, vjeronauka, medija, literature....

    avatar

    21.06.2005. (23:33)    -   -   -   -  

  • ....Demjan

    u zajednici, ako si već stretan i siguran da je onaj s kojim živiš upravo onaj pravi, papir može samo i pomoći. Ne zbog toga da se hvališ okolo hihihihi, nego čisto zbog birokracije i ostalih peripetija. Te duge veze obično završavaju naglim prekidom i naglom ženidbom za neku drugu ženu, od strane mušarca, a veliki broj žena ostaje tako dugo sam. Puno i previše poznam takvih slučajeva. Što se mene tiče niti jedna veza ne bi trebala dugo biti u jednoj te istoj fazi, jer napisala sam i na jednom drugom blogu: da je najljepše, onako kako samo čovjek može poželjeti, svaki dan, onda bi nakon nekog vremena, kao kad bi danima jeo najmiliji kolač, poludio od dosade :)))

    avatar

    22.06.2005. (00:04)    -   -   -   -  

  • Blokče F. Kobajaši

    Ne vjerujem baš u instituciju braka, previše je propalih i loših koje sam vidjela. Ja bi bila sretnija da nađem nekog s kim ću biti iskreno sretna u životu i živjet s njim u izvanbračnoj zajednici nego da živim u nesretnom braku. Recimo da nisam baš tradicionalna, ali s druge strane niti ne garantiram da se neću nikad vjenčati. Znam samo da tradicionalno vjenčanje neću sigurno imati, a prezime mogu samo nadodati. Nema šanse da ga promijenim. A nisi drugačiji odgovor vjerojatno niti očekivala.:) Što se tiče onog komentara da brak garantira neka prava, samo bih napomenula da je brak danas izjednačen sa izvanbračnom zajednicom, bar što se imovinskih prava tiče.

    avatar

    22.06.2005. (00:10)    -   -   -   -  

  • bracne_vode

    Na vrhu bacve med, a ispod sama govna- to ti je brak!

    avatar

    22.06.2005. (00:47)    -   -   -   -  

  • Georg

    treću put Bog pomaže, kažu...Hvataj taj buket - pa se nadamo od tebe i postovima o bračnom životu. Kad dođe vrijeme...

    avatar

    22.06.2005. (01:05)    -   -   -   -  

  • to sam ja - m

    ja imam jedan kveščn.. al molim ozbiljan odgovor.. na blog.. jel primjereno osjećati veliku odgovornost i potrebu da štitiš djevojku koja je bila cura od best frenda koji je na veliku žalost nedavno preminuo.. imam strah od toga da mi odjednom ne počne značiti više od toga i tak iznevjerim i frenda koji je poginuo a i svoje moralno ja na neki način. pak u drugu ruku gledam na to da možda je dobro da mi postane nešto više.. mlad sam i znam da takve veze ne potraju previše pa tako bi se i ona mogla ona lakše riješiti obveze koju možda osjeća prema mom best frendu kojeg nažalost više nema.. ajd zbunjen sam jako kaj se toga tiće.. molim te da malo razmisliš i kažeš mi kaj je od ovog najpametnije???

    avatar

    22.06.2005. (02:46)    -   -   -   -  

  • armin

    institucija...nikada nisam volio institucije....one su potrebne, ali ne meni...ne vjerujem u instituciju braka...

    avatar

    22.06.2005. (02:49)    -   -   -   -  

  • Katarina_S

    Uistinu,papir je skroz beznacajan,kakva garancija moze biti da ce zajednica i uspjeti?? Ziv sam primjer....nikakva. Ni u tradiciju ulovljenog buketa ne vjerujem,nisam ulovila nikad nijedan,a u najranijoj mladosti napravih piz****ju;)) Pusa.

    avatar

    22.06.2005. (07:53)    -   -   -   -  

  • pastoralni kupus

    ma ljubav je ljubav s brakom ili bez njega...brak je izmišljen kao ugovor (kojim muškarac kupuje/dobiva ženu), a ne kao dokaz ljubavi, u međuvremenu je romantična ljudska priroda taj pravni akt digla na razinu uzvišenih ljubavnih osjećaja...ja ću se doduše udati, ali samo zato jer sam pobornik one 'nikad ne znaš' pa da mi dijete/djeca i imovina budu osigurana...jer nikad ne znaš što život može donijeti...vidjela sam ljude koji su se obožavali i koji su obožavali svoju djecu, a sada jedan od njih jedva prehranjuje djecu jer je ovaj drugi odlepršao...e, a kaj se tiče prosidbe, meni je to tako lame...ako si s nekim u vezi i volite se onda morate biti u stanju o tome razgovarati, a ne da jedna strana čeka da ova druga nešto poduzme...tu onda fali prilična količina iskrenosti po mom mišljenju...

    avatar

    22.06.2005. (11:20)    -   -   -   -  

  • strijelac

    ja sam isto u nekim stvarima staromodan, a u drugima moderan!!! više sam moderan u biti... okrenut budućnosti i sadašnjosti... ali da će mene cura prositi, e pa fakat SORRY, ali NEMA ŠANSE!!!!!!! ak mi se to desi, onda sam fakat panj!!!!! ja uvijek znam što hoću, ako se to ne sviđa drugoj osobi, neću čekati i izgubiti 15 godina s njom da bi to otkrio! moramo imati slične interese i točka! slični interesi, slično razmišljanje... ljubav... brak.... bez dugog brijanja....

    avatar

    22.06.2005. (12:00)    -   -   -   -  

  • ~ Kokica ~

    bez obzira što neki kažu da papir nije važan, mislim da je važan. ako nije, zašto ga onda ne potpišu kad im je ionako svejedno...ja ne bih mogla biti uvezi koja nema cilj, razvoj, budućnost, ili kako god se to zove...ona nesigurnost uvijek visi u zraku...

    avatar

    22.06.2005. (12:16)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Reina, mislim da si po onome što si napisala «da brak ubija ono nešto» ipak više protiv nego za. :)) Normalno da svatko od nas to drugačije doživljava, ali kako sam rekla u postu, meni to nije samo papir i potpis nego nešto što ljubav čini (barem bi trebalo) još jačom. Ne maštam ni ja o vjenčanju iz snova, ne maštam zapravo o samom činu vjenčanja uopće. :)) Ali kad bih rekla da ne mašatam o ljubavi, lagala bih. @Bigice, ne znam jesi li «divlji brak» slučajno spomenula, ali moja prijateljica i ne živi s dečkom. I nikad nije. A što se tiče «isprobavanja» života zajedno, nisam ni ja za to da me netko tako testira. Jer, ako nekog volim, preživjet ću što «ne zna» zatvoriti ladicu do kraja i neće me to natjerati na korak tipa «nisi ti za mene». Naravno da ću reći da mi to smeta i pokušati naći kompromis, ali ne mogu u vaganju između ljubavi i mojih cjepidlačnih navika izabrati ovo drugo. A to onda očekujem i od druge strane. @Xiola, ovaj tvoj komentar shvatit ću kao tvoje mišljenje i stav. :) Jer, ja ne mogu tvoje riječi uzeti kao činjenicu. Kao što ti možda ne možeš ni moje. :))

    avatar

    22.06.2005. (12:27)    -   -   -   -  

  • ol' dirty angel

    Poput tebe, ni ja ne razumijem te veze koje traju xy godina bez nekakvog cilja, budućnosti i tome sl. Slažem se i s kokicom - ni ja ne bih mogla biti u takvoj vezi. Ne znam, nekako vidim to kao gubitak vremena jer tu ustvari ničeg nema. Ja više preferiram konkretnije stvari.

    avatar

    22.06.2005. (12:29)    -   -   -   -  

  • beštijica

    Potpisujem Xiolu! Brak kao papir ne znači ništa i sigurna sam da bih ja jednako sretno mogla živjeti cijeli život i u vanbračnoj zajednici. Osobno nisam za to da se ulaskom u bračnu zajednicu odričem svog prezimena, kompromisno mogu nadodati njegovo radi jednostavnosti oko djece. Ono što htjedoh reći je da meni to slovo na papiru nije uopće bitno, no vjerojatno ću ga potpisati samo zbog birokratskih zavrzlama. Zajednički život je ono što daje krunu jednoj ljubavi, slovo na papiru ne. Bar za mene. ;)

    avatar

    22.06.2005. (12:35)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Demjan, slažem se u ovome za kolač, iako ja osobno stavila bih umjesto kolača pizzu. :)) Jer, blitva, kelj, poriluk ... su zdravi (ako nisu špricani :)), a i uz njih mi je želja za pizzom još veća. :)) @Strijelac, blago onoj koja tebe «ulovi». :))) Neće morati čekati silne godine. :))) @Kokica, da, sjetila si me na ovakav mogući scenarij. Dosta je zgodno biti ful moderan i slobodan, liberalan, jer tada čak i ako želiš brak onako u dubini duše, i ako te On nikad i ne zaprosi, možeš reći da ti «nije važno». Pa tako zavaravati okolinu (kao da je ona bitna). No, sebe ne zavaramo. Jer, iskreno, kome ne laska biti izabran za nekoga s kime neko drugo biće želi provesti život?

    avatar

    22.06.2005. (12:36)    -   -   -   -  

učitavam...