Komentari

pegy.blog.hr

Dodaj komentar (37)

Marketing


  • dome

    ....jemas prav! Danas je zavladala inflacija odlikasa, te ajde odluci ko je za nizu ocjenu, odma na komisiju!

    avatar

    09.06.2005. (23:11)    -   -   -   -  

  • Zeko zna

    ja sam, na primjer, bio puno pametniji u odnosu na ocjene koje sam dobivao. Bio sam pametan ali nisam ništa znao:) Mrzio sam kad su svi oko mene govorili - 'pa on je tako bister dečko, on može puno bolje. Zašto ne uči??? Prava šteta! A mogo bi...' - Moje mišljenje o našem načinu školovanja nije visoko. Možda je dobro za treniranje mozga, ali da nas uči životu, to sigurno NE. Pozdrav:)

    avatar

    09.06.2005. (23:18)    -   -   -   -  

  • što bi te lagao?

    a ucim 4 predmeta.distributivne mreze, elektrotehnicke sklopove, elektricne strojeve 2 i tehniku visokog napona (to sma ucio kad sam zaspo) :)

    avatar

    09.06.2005. (23:20)    -   -   -   -  

  • mayday

    Draga Pegy, naravno da svi moramo platiti cijenu neživljenja u Švedskoj, itd, ali mi ju ne plaćamo jednako!!! U tome i jest poanta. Ako ja s istom stručnom spremom imam plaću 4 tisuće, a moj kolega pravnih s istom spremom duplo i još više, kako izbjeći da se mi profači pretvaramo u neurotikuse. Kako drugačije nego štrajkom? Nisu li i željezničari štrajkali sustavno tako dugo dok na koncu nisu ipak nešto i izborili. Nama, putnicima, to se nije svidjelo, ali...I još ovo: zar bi imalo smisla štrajkati recimo na usred ljeta, kad to nikoga ne zabole, kao što neke ne zabole ni sad!!! A ucjenjuju nas sa svih strana, smatraju nas zadnjim šljamom društva, pogledaj si malo po blogovima. Točno je da više ni jedinicu ne možemo dati. Nije točno da ništ ne radimo i da imamo dugačke praznike, barem ne mi u srednjoj školi. Vidim da razumiješ problematiku i drago mi je zbog toga. Nemam se namjeru upuštati u bilo kakve daljnje polemike s ljudima tu na blogu. Da sam to htjela, učinila bih to na svom blogu, ali ovo sam morala reći. Puno pozdrava, budi dobra ko do sad.

    avatar

    09.06.2005. (23:24)    -   -   -   -  

  • Petra 23-10

    Imaš uz sve to različite vrste pritisaka na profesore od onih gore(ministarstva) gdje djed, stric, ujak,susjed zna nekoga tko mu duguje uslugu. Svugdje toga ima, nije to samo u školstvu.Meni je i jučer došla mama s molbom da njen sin ima 3 iz matematike - a ono u imeniku 8 zadnjih jedinica.I naravno ona nije imala pojma da je tako loše!Zapravo sve oko nas je postalo senzacionalno,za naslovnicu, samo ne ono bitno!

    avatar

    09.06.2005. (23:24)    -   -   -   -  

  • maja

    baš sam danas rekla frendici koja radi u prosvjeti, da nije najgore ni plaća ni uvjeti - nego to kaj se moraš bojat za svoj život na poslu!

    avatar

    09.06.2005. (23:28)    -   -   -   -  

  • armin

    htjedoh samo reći da podržavam štrajk prosvjetara...liječnički štrajk mi se nije svidio....nisam baš imao simpatije na njihovoj strani...Babić nije liječnik već političar i trgovac...uopće mi se ne sviđa taj čovjek...prosvjetni radnici su marginalizirani više od ijednog segmenta društva...a oni su ipak nosioci budućnosti...

    avatar

    09.06.2005. (23:32)    -   -   -   -  

  • ol' dirty angel

    A mogla bi se sad raspisati i o zaista ne-fer profesorima. Ni tahvih ne nedostaje, vjeruj mi. Ipak, ja nisam ona koja krivi profesore. Daleko od toga, ali da ih ima nedostojnih svog posla - hvala bogu da ima.

    avatar

    09.06.2005. (23:35)    -   -   -   -  

  • Riječanka&svijet

    Ne misliš li da je za takvu devalvaciju morala i obecsjenjivanje kako profesorske tako i drugih struka, djelomično kriv i defetistički stav : "je****, nismo u Francuskoj, pa se moramo zadovljiti mrvicama koje nam netko baci"? Dostojanstvo stuke, bilo koje, pa tako i liječničke i profesorske nije nikada bilo na nižim granama, jer se u našoj orwellovskoj privatizaciji i pretvorbi postiglo da je lopovluk dominantna i od širokih masa prihvaćena norma ponašanja. Pa se smatra da profesor treba biti sretan što mu se daje mogućnost da pokuša nekog nešto naučiti, tko mu je kriv pa je nesnalažljiv i ne zna zaraditi, lovu okrenuti. Po toj logici, liječlnici su ionako ubojice, nikoga ne izliječe, samo kradu i traže kuverte, kojeg k**** će im plaća uopće, pa zaboga, polagali su Hipokratovu zakletvu, po njoj bi trebali raditi besplatno, 24/7 i biti sretni da mogu nekome pomoći, kakav štrajk, treba ih svih, gamad jednu, u zemlju zatući... "Ne talasaj" logika izgleda svima odgovara. I svi onda plaču za nekim dobrim starim vremenima. Možda nisu toliko u krivu oni koji kažu da imamo društvo, državu i vlast baš kakvu zaslužujemo.

    avatar

    10.06.2005. (00:02)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Da sve ne ponavljam, reći ću da u mnogočemu imaš pravo, a da dodatno svjetlo na stvar bacaju komentari Petre i MD-a. Situacije su - bezbrojne kombinacije...Samo ću navesti jedan primjer. Maturant koji treba pasti razred s najmanje 5 zaključenih jedinica. Najednom, spala knjiga na 3 slova. A onda je krenulo sa svih strana...lobiraju profesori (poznanici učenikovih roditelja), lobira mama koja naziva prof. doma. Ma na sve strane...jer, tko je vidio da dijete padne razred s 3 jedinice ako se s dvije ide na popravni??? Pa taj tko je treću zaključio...mora dati dvojku !!! (A trebao je imati 5 jedinica!). I to sad govori da ima - svakakvih učenika, svakakvih profesora (koji odjednom od 5 jedinica svedu stvar na 3), svakakvih roditelja. A dok je prosvjeta tako malo cijenjena u cijelom društvu...neće to tako brzo biti bolje. Nažalost, nitko, ali nitko tko nije probao raditi taj posao ne zna kako je to. Svi vide samo vrh sante...a ispod pliva još cijela gromada!

    avatar

    10.06.2005. (00:12)    -   -   -   -  

  • Georg

    mislim da uz liječničku i profesorska SLUŽBA traži iznad sve da ju osoba zavoli i obavlja s ljubavlju. Toga nedostaje. I u zdravstvu i u školstvu, nažalost i posvuda drugdje. Naravno da škola zbog razloga koje si malo prije spomenula "proizvodi" polustručnjake, nesposobne i bezvoljne ljude sklone svim načinima snalaženja i trgovanja samo ne pravom radu i odgovornom životu... Nažalost, mnogo toga je na prodaju...

    avatar

    10.06.2005. (00:14)    -   -   -   -  

  • sama, pa šta

    jedan mali primjer školstva unazad 10 godina...brat mi je freak za zrakoplove. zna sve o njim. u osnovnoj i srednjoj zrakoplovnoj školi je bio jedan od najboljih učenika i odličan atleta. i naravno slijedeći korak je bio zrakoplovno-vojni fakultet. na njegovu i moju žalost nije primljen jer nije imao ćaću generala (to šta mu je sestra bila u ratu očito nije imalo veze) ili dobro pofudranu kuvertu. na njegovo mjesto je primljen sin nekog časnika, mali mršavi nesposobnjaković. al drago mi je šta ipak danas radi u struci koju voli. u moje doba su ocjene bile više-manje primjerene i poštene. roditelji su slušali nastavnike, mi smo slušali roditelje. danas čitam svašta. učitelji se tuku jer je učenik dobio jedinicu. u stvari ti si sve rekla u svom postu, i slažem se sa tobom, pa da ne ponavljam isto.

    avatar

    10.06.2005. (00:42)    -   -   -   -  

  • Cookien svijet

    tu si se dotakla toliko stvari da uopće ne znam odakle da počnem :)) možda da probam od početka :)) nemam ništa protiv štrajka u globalu. znam da je položaj prosvjetnih radnika užasan i da im je posao strašno težak. ali meni bi osobno, da imam prosječnu plaću od 4700 kuna, bilo neugodno štrajkat kad bi se sjetila, recimo, blagajnice koja šljaka 10-12 sati na dan u neljudskim uvjetima za 1800 kuna. i ne smije ni pisnut. nemam ništa protiv toga da se bore za svoja prava, ali su u najmanju ruku nerealni. situacija u državi je katastrofalna. dužni smo preko 20 milijardi eura. morat ćemo ozbiljno skresat državne troškove, a zaposlenih u državnim službama je ionako daleko previše. druga stvar je da su profesori u današnje vrijeme totalno izgubili ugled. a to je zato što se znanje više uopće ne cijeni. cijene se pare, po mogućnosti stečene na što mutniji način. za ovakve incidente krivim roditelje koji nisu u stanju svojoj djeci usaditi ni minimum ozbiljnosti i odgovornosti. ali i društvo u cjelini, koje propagira totalno izvitoperene vrijednosti. u konačnici su krivi i skandala gladni novinari koji ovakve priče, koje bi trebale biti nešto posve normalno, plasiraju u javnost kao teške skandale. za ovo s fakultetom se uopće ne čudim. danas bi svi išli na fakultet. neki jer im se ne da radit, a neki jer znaju da neće naći posao, pa ajmo još koju godinicu bit na grbači staraca/ države dok možemo. baš me zanima hoće li se koji novinar sjetit za par mjeseci objavit koliko se tih samoproglašenih genijalaca uspjelo upisat na fakultet :)) još bih svašta mogla reći, ali i ovo je previše :))

    avatar

    10.06.2005. (06:08)    -   -   -   -  

  • strijelac

    možda mi netko zamjeri, (fakat mi je svejedno!), ali ja mislim da su profesori adekvatno plaćeni, ako ne i preplaćeni!!! razumijem da je odgovoran posao, ALI!!!!!!!!! koliko praznika imaju profesori?!?! koliko sati dnevno rade?!?! nemaju li siguran posao?!?!? zar nisu ko medvjedi u brlogu?!?! što mogu zabrljati na poslu??? koliko stresa doživljavaju?!?! zar nisu znali što ih čeka??? MA KAKVI HEBENI SMJENSKI RAD?!?!? ja ne dobijem ni lipe za prekovremene kojih mjesečno zna biti i do 20 sati!!! danas ću raditi od 7 pa tko zna do kada?!?!? sve za 3400 kn isto sa diplomom! ma o čemu mi pričamo???? dajte već zavežite jednom! kako bi ja dijelio otkaze!!!!

    avatar

    10.06.2005. (07:24)    -   -   -   -  

  • što bi te lagao?

    ne necu te razuvjeriti, barem sto se tice moga primjera. medjutim ovo je toliko opsirna tema da bi se o njoj moglo pisati i pisati. ucenicima debelo kipi pod nogama. i ja sam sam prije nekih 5 godina josbio u srednjoj skoli i znam sto je to, a od tada se program samo pojacao i napunio. tako da danasnja sirota djeca zbilja ono... moraju ucit ko robovi. imam malu seku u 2. razredu osnovne. i sada ja gledam sto to oni uce i sve se nekako cudim i mislim si, pa dobro jesam li i ja to ucio kada sam bio u njenim godinama. zbilja nije mi jasno tko im odredjuje program. i jeste djeca su uvelike isfrustrirana. i vidim naslov na iskonu da je neki mladic istukao uciteljicu jer mu je zakljucila bugera! i znate sto... nije to opravdanje, ali da su ucenici preoptereceni.... jesu! zbilja jesu i onda su i frustrirani i zivcani! i ne mogu svi jednakim tempom ni ucit ni pamtit i tesko da ih se sve moze u isti kos strpat sto se radi bas takvim presingom. s drugepak strane ima profesora... jao mila majko kad se samo sjetim... dat ce ti jedinicu jer ga nisi pozdravio na hodniku, jer se nisi slagao s njim ili ne znam ti ja sta. ima i tu ludih ljudi (oprostite na izrazu), i tesko je reci kto je krivac za to! tu i roditelji igraju vaznu ulogu... medjutim sto je evidentno jest to da je nasilje (u fizickom i psihickom smislu) u uzlaznoj putanji i svakoim danom ga je sve vise!

    avatar

    10.06.2005. (07:46)    -   -   -   -  

  • pegy

    @ZA SVE KOJE ZANIMA MOJ STAV O ŠTRAJKU (odnosi se na SVE struke državnih službi, NE samo na prof. kadar). Podržavam štrajk kao legitimno pravo svakog čovjeka na izražavanje nezadovoljstva na radnome mjestu. Bilo da je riječ o plaći, uvjetima rada, odnosima među ljudima i dr. Međutim s obzirom da sam i djelatnik kojega plaća ova država i da imam (iako ne cjeloviti, valjda se podrazumijeva) uvid u situaciju, protivim se štrajku kada je riječ o djelatnicima iz državnog proračuna. Jednostavno mi to nije životna filozofija. Kao što ni sam niti u jednom sindikatu. Zato, jer spominjući konkretne zemlje, koje imaju bolje plaće, mislila sam ne samo na plaće, nego i odnos prema radu. Koji je kod nas ipak PUNO komotniji. Znam da svima nije lako i da ima raznih situacija, kao i raznih trenutaka, i da svatko od vas kojega plaća država najbolje SAM zna koliko radi. Ali pogledajte oko sebe i vidite čime se sve bave neki ljudi, vaši kolege. Lakiranje noktiju, čitanje novina, kave, dolaženje i odlaženje kad tko hoće itd. Jasno je da prof. ipak malo manje može takve stvari raditi (posebno ne na satu:)), ali sigurna sam da vi koji radite u školama znate i neke koji baš nisu model uzornog profesora. I na školama i na fakultetima ima profesora koji rade preko norme i VRLO kvalitetno. Ali ima i onih koji zapravo samo proparadiraju kroz ustanove, posebno na fakultetima. Mislim da do god svi skupa (SVI u Hrvatskoj) ne shvatimo da se na zapadu živi od rada, a ne od možebitnog rada, treba biti zadovoljan. Ja JESAM za izražavanje nezadovoljstva, ali ne na taj način. Spomenite u tim službama i ustanovama CVIKANJE KARTELA i odmah imate „revoluciju“. Ja sam da se stvari mijenjaju iz temelja, a ne samo poneki segment. Počevši od vrha. Znači ovo NIJE samo za prosvjetare, štoviše mislim da se njih najmanje tiče.

    avatar

    10.06.2005. (08:33)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Zeko, znam puno takvih kao ti. Poslije je kao i kod mog brata, prošla faza zaigranosti i stvari su se promijenile. Inače, lako se prepoznaju oni koji brzo shvaćaju od onih koji ne. Za to ne treba puno, čak i ako učenik ne piše zadaće i ne uči previše. :) Mislim da nam je sustav obrazovanja s obzirom na znanja koja se stječu puno bolji od mnogih od zapadnog svijeta. @May, osim ovoga gore što sam napisala, svjesna sam da učiteljima nije lako. I odabir vremena štrajkanja mi nije diskutabilan, normalno da se štrajka kad se misli da će štrajk nešto donijeti. ZNAM da nemate toliko praznika kao što ljudi misle. I znam da vam radno vrijeme nije kako se misli. Mislim da pravnici koje plaća država nemaju puno veće plaće od naših. Privati uredi i firme koje nisu državne su ipak drugo. @Cookie, nisam znala da je prosječna plaća 4700. Kome, profesorima u školama? Si sigurna? @Strijelac, ja imam 4 tisuće. Žao mi je da ti nije veća plaća, ali uvjerena sam da će biti bolje. Ne slažem se da su prof. preplaćeni, jer nisu. Mislim da im je od svih državnih službi najgore prolaze (u školama, ne na fakultetima). A godišnji im NIJE toliko koliko misliš, jer nije rad prof. samo onaj za pločom. Nadalje, učitelj se za sat mora i pripremiti tako da i izvan vremena koje provede sa učenicima RADI. Barem onaj koji radi svoj posao kako treba.

    avatar

    10.06.2005. (08:33)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Riječanka, ima ljudi koji misle i tako, ali znaš dobro da ja ipak nisam od takvih. Ja cijenim znanje i smeta me njegovo degradiranje, ali cijenim i rad. Znaš, kad dođem kod doktorice i kad joj je radno vrijeme do 8 navečer, a ja dođem u 6 i pol i već je kao „kasno“ (a nije bilo jednom) onda ipak znači da ima „praznog hoda“, ni kod specijalista nije puno bolje. No, ipak ZNAM da ima vrijednih liječnika, sa znanjem koje i trebaju imati, i sve mislim da je bolji mlađi i još neiskvareni kadar. Možda predrasuda. :) Smeta me da nitko ne traži da se iskristalizira radno vrijeme, place i kupovine salate, ćakule … svima su u glavi plaće. I ja bih veću plaću, nije da ne bih. Ali žao mi je gledati neke ljude koji su na mojoj razini obrazovanja i puno im je teže, ili još gore – nemaju posla. @Leptiriću, ja sam u 4. srednje imala 19 predmeta. Pa nisam radi toga živčanila i graktala na profesore. Stigla sam i učiti i izlaziti. Znam da se često uče stvari koje uopće nisu potrebne. I slažem se da bi neke programe trebalo dobro protresti i isfiltrirati samo ono potrebno. Žao mi je da mala djeca nose velike i teške torbe s puno nepotrebnih stvari, ali tome se, vjerujem, ipak može stati na kraj.

    avatar

    10.06.2005. (08:34)    -   -   -   -  

  • Dolka

    O dotičnoj gimnaziji znam puno i previše iz prve ruke, nekolicina profesiora imaju samo zvučnu titulu, a teza da učenik baš nikada nije u pravu nervirala me je uvijek kao đaka, a i sada kao roditelja. To je gimnazija u koju moje drugo dijete neće niti nogom kročiti, a samatram da bi je trebalo zatvoriti, kao i većinu profesora. Nije moguće da NITKO u cijelom školovanju nije dobio više od 3 iz biologije, da pet razreda svaki test iz matematike, a tijekom šk.god. ih je 4, ponavljaju jer više od pola razreda dobije jedinicu i sl.... NIJE istina da djeca NE uče, istina je da NEKOLICINA ne uči, nemoguće je , jednostavno statistički nemoguće da gimnazijalci koji su redom najmanje vrlodobri, a najviše odlični u velikom broju imaju iz nekih predmeta jedinice ili popravne. Onda je tu ipak, malo, do profesora. (Ne podržavam nerad i nepoštivanje profesora, niti roditelje bez kriterije, samo govorim o zdravom razumu, kojega je bilo u nedovoljnim količinama u TOJ, navedenoj i medijski eksponiranoj gimnaziji. Indikativno je to da se niti jedna druga gimnazija ne spominje,,, zašto me to ne iznenađuje?) Da ne bude zabune: moje dijete nije imalo više od par neopravdanih sati (zakašnjenja), nije imalo ukor, hrpu jedinica, instrukcije su bile u slučaju potrebe redovite, bilo je mnogo noći provedenih u učenju, puno suza, brige i odgovornosti, naši odlasci na roditeljske i informacije bili su redoviti. I zato mogu reći jasno i glasno: ovoga puta, dakle OVOGA puta sam na strani te djece.

    avatar

    10.06.2005. (09:17)    -   -   -   -  

  • tammie

    hm... dalo bi se o tome :) činjenica je da mi u školi ništa ne radimo tijekom cijele godine pa bi na kraju svi dobre ocjene...a profesori izlude od nagovaranja i ulizivanja pa popuste samo da bi se riješili učenika :) ... a što se ocjena tiče...ne ovisi samo o učeniku...najviše da, ali ipak...svaki profesor ima miljenike...i naravno da je prema njima blaži... dalje... govorim u svom razredu jer tamo najbolje vidim kako stvari stoje... oni odlični učenici najviše izostaju iz škole (iliti markiraju)...nema ih kad je test ili neko ispitivanje, uče taj dan, dođu sljedeći i imaju 5...i tako tijekom cijele godine... oni pošteniji (ili kako da ih već nazovem) će se ipak pojaviti i dobiti 1 ako ništa ne znaju pa ispraviti jednom... od svih odličnih učenika u mom razredu znam jednog koji je svaki dan u školi...JEDNOG od njih 15-ak...ili više... a ocjene definitivno nisu mjerilo znanja...jer svi ti odlični gradivo naštrebaju i zaborave nakon dva dana...a ovi najlošiji se sjećaju šta smo prije dvije godine radili... što se profesora tiče, neki stvarno ocjenjuju prema svom raspoloženju...ne kažem to kako bi opravdala svoje ili tuđe ocjene...nije mi to uopće cilj...stvarno je tako...uostalom, što drugo očekivati od profesora koji smrdi po alkoholu svaki dan...ili od profesorice koja je imala problema sa živcima i bila na liječenju... eto...ni jedni ni drugi nisu pravedni...ali jedini kojima to ide na štetu su učenici...hm...ili na korist...

    avatar

    10.06.2005. (09:56)    -   -   -   -  

  • Cookien svijet

    to o prosječnoj plaći sam čula jučer u dnevniku ili nekoj sličnoj informativnoj emisiji. htjela sam provjerit kod nekog vjerodostojnijeg izvora, ali ništa od toga. različite tiskovine barataju s različitim brojkama, a u par minuta surfanja našla sam čak pet različitih iznosa. pitaj boga šta je zapravo istina.

    avatar

    10.06.2005. (10:00)    -   -   -   -  

  • tammie

    i još nešto... veće plaće im ne trebaju... svaka čast onima koji svoj posao rade kako treba...ali takvih je sve manje... profesor bi trebao učenike nešto naučiti...a ne kasniti na sat po 20 minuta ili više...i onda dati učenicima da prepisuju gradivo iz knjige dok on zuji okolo... kakvu plaću takav "profesor" zaslužuje?...

    avatar

    10.06.2005. (10:00)    -   -   -   -  

  • tammie

    opet ja :) zaboravih spomenuti roditelje :) ... oni valjda vjeruju svome djetetu...a djete rijetko kad ispriča priču onakvu kakva stvarno je...najlakše je optužiti profesora i reći "ja sam sve znao al mi je on dao 1"...ne možeš sve znati i dobiti 1... a što se markiranja tiče...većinom to roditelji opravdavaju...i mislim da tu jaaako griješe...jer svojoj djeci ne pomažu... zahvalna sam svojim roditeljima što markiranje nisu nikad tolerirali...to te ipak nauči da snosiš posljedice svog ponašanja, bile one dobre ili ne... mogu doći doma i reći "mama, dobila sam 1 jer mi se nije dalo učiti"...i biti mirne savjesti...osim šta ću to morati ispraviti...al to sam si sama kriva...bolje tako nego lagati... kako će ta djeca u budućnosti?...opet će im roditelji sve sređivati?...vjerojatno...i nažalost...

    avatar

    10.06.2005. (10:15)    -   -   -   -  

  • Goldeneye

    u prva četiri razreda ne bi trebalo biti ocjena. tek neke opisne. kasnije, a posebno na faxu trebalo bi imati ispite na zaokruživanje, ali tako da su možda i a,b,c id točni ili samo jedan. zbrojiš točne i netočne i evo ti prave ocjene. ovako stvarno ovisiš o možda krivo stečenom dojmu ili si žrtva ako si iz "slabije imućne" obitelji. testovi a, b, c,d. to je rješenje.

    avatar

    10.06.2005. (10:16)    -   -   -   -  

  • blond lady

    zasto trebalo biti zadovoljni i ne zalit se i ne straikovati i ne traziti vecu placu? Samo zbog toga sto zivimo u hr a ne u Francuskoj, Engleskoj itd. Znaci da trebamo da trpimo i sutimo i budemo presretni sto zivimo u svojoj domovini a nema veze sto jedva prezivljavamo, nisam bas tog misljenja, treba se boriti za svoja prava a u to spada i pristojna placa i pristojan zivot, jer nemozemo reci da absolutno svi zaraduju lose u hr., sigurno losije nego vani ali nebi trebalo biti ekstremno puno manje

    avatar

    10.06.2005. (12:13)    -   -   -   -  

učitavam...