Komentari

enhu.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • POSMATRAC

    Mitologija je zbunjujuća, primitivni čovjek je imao svoje pretpostavke. Ljudska bića stvorila su Zeusa, mitskog predvodnika bogova. Dali su likove izvanzemaljskim civilizacijama da bi ih učinili bogovima, a oni to nisu bili.

    avatar

    06.02.2005. (22:45)    -   -   -   -  

  • love infection

    mitologija --> med i mlijeko

    avatar

    07.02.2005. (00:20)    -   -   -   -  

  • Shanti

    Dragi Athumanunh, hvala ti na ovim zgodnim napisanim pričicama iz mitologije. Ne mogu reći da je to moje područje, makar zbog prirode mog interesa relativno sam dobro upoznata s egipatskom. Pošto nemam vremena (a ni strpljenja) čitati priče iz mitologije, dok je ono znanje iz prethistorijskog doba (prije bih rekla iz drugog života) moje gimnazije već davno potonulo u "oceane" podsvijesti, ovo ipak predstavlja brzopotezni instant mini tečaj za sve koje to interesira. Hvala ti još jednom na tome! Tema koja mene zaokuplja je razvoj čovjekove svijesti i tu mitologija ima jednu od vodećih uloga. Mit shvaćam kao simboličke slika povijesti razvoja ljudske svijesti, odnosno poimanja sebe i svog okruženja. Čovjek tumači svoju stvarnost jezikom kojeg trenutno poznaje, koristi se slikama iz svog poznatog svijeta da bi sebi pojasnio i protumačio svoja stanja. Debelo smo još u polaritetima, počnimo od lijevog i desnog mozga, još uvijek jedna strana tumači drugoj, prevodi joj na njoj prepoznatljivom jeziku. Makar su se unazad nekoliko tisuća godina ipak te dvije polovice dovoljno zbližile tako da smo sposobni razmišljati u parabolama, a da smo istovremeno i svjesni da to one i jesu. Prvi čovjek je svoje mitove i svoje snove doživljavao kao autohtone entitete koji zapravo njemu i ne pripadaju. Svijet snova, mita i misaonih slika za njega je bila objektivna stvarnost (naravno ostanimo sad na tome, jer daljnja razrada na tu temu nije sada tema) I danas recimo Hopi Indijanci funkcioniraju upravo tako, kao i još mnoge zatvorene skupine domorodaca. Jezikom psihologije mogli bi slobodno reći da su mitovi arhetipske priče u kojima ljudske osobine poprimaju obličje. Svako doba ima svoje mitove, bilo bi zanimljivo prepoznati i protumačiti mitove novog doba!? Evo moja tipična merkurijanska priroda sad bi se razvezala, ali snagom volje sad ću se zaustaviti. U svakom slučaju imaš vjernu čitateljicu!

    avatar

    07.02.2005. (16:59)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Sve što je Shanti napisala Athumanunh prihvaća i toplo mu oko njegovog srca, ovako lijepe komentare Athumanunh nije zapamtio od dana Omytreye kada je ENHU ptica sletjela na 'brdo na kojem ptice plaču' u sam Osvit vremena... Athumanunh bi Vam svima volio napisati što više, komentirati sa svima, a kako je Athumanunh čovjek u kojem još uvijek živi zaigrani dječak, zapravo dječak u kojem se čovjek budi, oprostite mu ako ne stigne na sve odgovoriti, ali i dalje ću se truditi da Vam napišem što više iz mitologija, ali na Athumanunhov način - za Athumanunha prošlost je samo ljudska, kad je ljudima već jednom udahnut život, ta krhka bića valja poučiti, pa im u pomoć priskaču njihovi mudri besmrtni učitelji koje im je poslao Onaj koji ih je stvorio, ali ti besmrtni učitelji ponekad su okrutni i ljudima nanose štetu. No, cijena mudrosti jako je velika, ponekad prevelika čak i za bogove, a osjetili su to i Odin, Oziris, Zeus... kada besmrtni učitelji svoja znanja prenesu ljudima, oni nestaju u svojim tajnovitim staništima (Nebo, Voda, Sunce, Zemlja...), no ponekad se ti učitelji naljute zbog ljudskih zlodjela, pa ih odluče kazniti ...

    avatar

    07.02.2005. (22:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...