Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Ĺ arka

    Vidite ovo isto se desilo i u Bugojnu kada je na starom Šehidskom mezarju napravljeno partizansko groblje u koje su pored nekolicine bugojanskih partizana ukopani crnogorci poginuli na Kupresu u II SR. Ovo slićno se se desilo 1995.g. kada su pojedinci bagerima uklonili nadgrobne spomenike tih partizana. Tom prilikom su pripadnici Armije BiH pod oružjem blokirali spomenuto groblje i zarobili naredbodavce. Oni koji ruše partizanske spomenike sutra će rušiti i naše i vaše spomenike. Mislite li da je trebalo srušiti i spomenik na Makljenu koji svjedoći o nećemu što je proteklo. Meni ne smetaju križevi postavljeni u ime poginulih bojovnika HVO ali isto njihovim obiteljima nebi trebali smetati partizanski spomenici.

    avatar

    03.01.2005. (22:16)    -   -   -   -  

  • uskoplje

    Baš nekako ovih dana federalna vlada naložila je nadležnom ministarstvu da se sruše most, džamija i križevi... Pitanje koje ste vi načeli je izuzetno slojevito. Mislim da se trebamo pridržavati dostignutih normi u suvremenom svijetu i da u ovakvim pitanjima treba stišati emocije i riječ dati struci. Ona je ta koja treba ocijeniti, odn. odgovoriti npr. na pitanje je li za Uskoplje vrijednije nalazište staro 1500 godina ili nekakav spomenik (kakvih je u ovoj zemlji na stotine) socrealističkog kiča i jedne, po svim pokazateljima u našem kraju, totalitarne ideologije.

    avatar

    05.01.2005. (07:57)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Ako svaka dolazeca vlast bude vrsila jednu vrstu unutrasnje retorzije usmjerene ka nacionalnim i vjerskim spomenicima onda ce svaka vlast koja dodje rusiti nove spomenike u skladu sa njihovom ideoloskom misli i restaurirati stare. Nisam kompetentan da ja ocjenjivam sto je vrednije sa etioloskog aspekta ali mislim da je cinjenica da je historijski vrijednija ova bazilika i ovaj vas tekst je zasigurno dobar polazni materijal za razmisljanje nadleznih u nasoj opcini da nesto ucine po tom pitanju. Da bi zavrsio sa svojim komentarom moram reci da se ovaj neprekidni kruzni lanac rusenja starih spomenika i pravljenja novih treba jednog dana i prekinuti, zar nebi bilo lijepo da hronoloski u nasoj opcini imamo i rimske i turske i starobosanske i normalno spomenike bosanskih katolika.

    avatar

    06.01.2005. (17:52)    -   -   -   -  

  • Mato

    A tko su za tebe, života ti, bosanski katolici?

    avatar

    06.01.2005. (18:12)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Mato bosanski Katolici su osobe poput Antuna Lučića koje teže da izgube svoj stvarni identitet prihvatanjem toga da su Hrvati iz Bosne, a u stvari oni su bosanski katolici koji imaju dvojno državljanstvo Države Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Oni su prije svega Bosanski katolici sa hrvatskim državljanstvom. Slično nešto imamo u USK (bosanska Krajina) gdje imamo Bosanske Muslimane sa dvojnim državljanstvom (ni u kome slučaju Bošnjake jer to ne postoji) koji imaju dvojno državljanstvo Države Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

    avatar

    06.01.2005. (21:58)    -   -   -   -  

  • Mato

    Znaš li šta je rekao Mak Dizdar kada mu je rečeno da se konačno može nacionalno izjasniti kao Musliman (inače se izjašnjavao kao Hrvat)? Mak je rekao: "Nije nacionalnost košulja da je svaki čas mijenjam". I ostao je Hrvat. Što želim reći. Ovo o čemu ti pričaš su tehničke stvari, pitanje papira, a to nema nikakve veze s nacionalnim osjećajem. (Možda tako i rezoniraš zato što ti tog osjećaja ni nemaš). Tebi i takvima kao što si ti prohtjelo se odjednom stvarati neku novu naciju, nadnaciju Bosanaca. Ali, Šarka, veće su vam oči od želuca. Znaš i sam kako je to uvijek svršavalo. Ti si trenutno Bošnjak, jučer si bio Musliman, tvoji preci bili su neopredjeljeni ili (što je češći slučaj) Hrvati ili (rjeđe) Srbi... I evo, ni desetak godina od zadnje promjene imena svoje nacije, ti bi opet mijenjao. Sad bi želio biti Bosanac, a sutra tko zna što. I znaš što? Budi što hoćeš (ja ću to uvijek poštovati), ali molim te ne naturaj drugima što da oni budu i kako da se oni osjećaju. To je minimum tolerancije.

    avatar

    06.01.2005. (23:14)    -   -   -   -  

  • Mato

    A Antuna Lučića pusti na miru. Da je bogdo više ljudi u našoj dolini poput njega. mi mu možemo samo kapu skinit.

    avatar

    06.01.2005. (23:27)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Antun Lučić kao vaš uzoriti Hrvat je isto tako bio član saveza komunista i on je kao Vaš ideolog bio posljednji sekretar saveza komunista u svojoj firmi prije rata.

    avatar

    08.01.2005. (12:44)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Bilo je osoba muslimana koji su se izjašnjavali kao srbi i hrvati jer su bili primorani na to . Ovo naprijed navedeno dokazuje da je i tada bilo planova srba i hrvata da se unište muslimani na isti način kako su pokušali tuđman i milošević (možda je malo slovo gramatička greška ali nece ruka da piše veliko) na tajnim pregovorima. Hvala dragom Allahu pa to nisu uspjeli , a što bi rekao P.P. Njegoš u svojim stihovima TVRD JE ORAH VOCKA CUDNOVATA, NE SLOMI JE AL ZUBE POLOMI. Njegoša citiram jer je u vrijeme dok sam završavao nauke to bila jedina dostupna literatura.

    avatar

    08.01.2005. (17:50)    -   -   -   -  

  • Mato

    Da Hrvata, dragi moj Šarka, nije bilo, danas ne bi bilo ni vas Mulsimana - Bošnjaka, a da Tuđmana nije bilo danas ne bi bilo BiH. Ali eto, na takav način vi izražavate zahvalnost za sve to. Nije da nas ne ljuti, ali navikli smo mi na to

    avatar

    08.01.2005. (18:20)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Mato sine, moraš shvatiti jednu stvar i Muslimani su bili Ustaše u II SR i to dokazane jer su našli interes u NDH. I u ovome ratu bi bili ustaše da su imali interes , ali hvala dragome Allahu pa je Tuđman prekršio sve one stvari do kojih je Pavelić držao. Gospodin Pavelić je imao i te kako poštovanja prema muslimanima i svojim najbližim saradnicima poput Ademage Mešića, Džafer bega, i onog ministra inostranih poslova i ministra finansija kojima neznam ime. To i jeste najveća greška tuđmana što je okrenuo leđa muslimanima i priklonio se srbima na štetu muslimana. Sam se ti Mato zapitaj gdje bi kraj bio hrvatsko/muslimanskim snagama da tuđman nije iznevjerio muslimane. Hvala dragome Allahu pa se to desilo pa muslimani po prvi put u historiji imaše samo svoju vojsku.

    avatar

    08.01.2005. (21:08)    -   -   -   -  

  • Mato

    Ti se baviš poviješću, a to o čemu govoriš spada u područje uzgoja biljaka uljarica. No nisi mi odgovorio: da li bi da nije bilo Tuđmana bilo BiH i da li bi da nije bilo Hrvata bilo Muslimana-Bošnjaka?

    avatar

    08.01.2005. (21:54)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Da nije bilo Tuđmana bosanci i hercegovci bi imali kud i kamo bolji dotur naoružanja i vojne opreme i lakše bi se odbranili od agresije. A uzvratno pitanje bi za tebe bilo Šta bi bilo da su se muslimani priklonili srbima u proteklom ratu. Glavnu zaslugu u svemu tome zaslužuje rahmetli Alija Izetbegović koji je za razliku od nas sviju vjerovao u prijateljsku koaliciju sa hrvatskim narodom. Dobro se zapitajte Da li bi bilo i Viteza i Nove Bile i hrvatskog stanovništva da Alija nije zaustavio ofanzivu snaga Armije na tu enklavu. Da je umjesto Tuđmana bila neka normalnija osoba kao što je Mesić ili neka osoba koja je bila u ustašama u II SR , a ne kao Tuđman u partizanima muslimani bi u koaliciji sa hrvatskim narodom zasigurno bolje prošli.

    avatar

    09.01.2005. (13:08)    -   -   -   -  

  • ja se moram upetljat u ovu stvarno iscrpnu diskusiju koja je pocela (a sjeca li se uopce iko jos toga?) sa tekstom o partizanskom groblju. no nebitno, ono što sam htjela reci je da se ja uvijek pomalo nanerviram citajuci ove vase komenatre, a opet nesto me stalno tjera da citam, jer pokusavam shvatiti. pokusavam shvatiti sta je to sto ljude tjera na takav govor, sta je to sto smeta jedne ili druge, sto iritira, sto pokrece ono nesto ruzno u ljudima pa da jedni s drugima razgovaraju (cuj razgovaraju???) na takav nacin. iz ovakvih razgovora, komentara, moze se dosta toga vidjeti, kako stvari funkcioniraju u gvu, kakva su neka najcesca, uobicajena gledista ljudi. cini mi se da su ovi komentari koje vi iznosite uglavnom oni tipicni komentari "jedne ili druge strane". dosta komentara koji su ovdje napisani i i maju nekog smisla, na mjestu su, ali tako malo treba da se neko "uhvati" za neku pomenutu sitnicu, i da onda krene....o ustasama, tudjmanu, aliji...pa dalje dug je popis... ja mislim da bi svima bilo korisno da se zapitaju sta je to sto smeta, sto iritira kod "druge strane"...pa, sto da ne, recite jedni drugima to, pa da vidimo sta onda...sta biste pitali jedni druge o periodu rata, ili periodu prije ili poslije? ako vam se da, napisite, posaljite, da vidimo sta je to, mozda se tako ukaze neki put, sta dalje.. i kako.

    avatar

    09.01.2005. (18:32)    -   -   -   -  

  • Mato

    Šarki: A što da niste imali nikakav dotur naoružanja? A da Hrvatska nije primila preko pola miliona izbjeglica? A što da Hrvati nisu na referendumu glasovali za neovisnost BiH? A kakava je razlika između priklanjanja Srbima i vođenja rata kakav su Muslimani- Bošnjaci vodili pod A. Izetbegovićem? On, koliko znam, još u svibnju 1992. g nije znao tko ga je zarobio na aerodromu. Četnici, majku im ustašku. Da ste mogli srednju Bosnu biste i osvojili, kao što to potvrđuju riječi E. Ganića iz tog doba, izrečene u Zgb-u: milom ili silom. Kad kažem Tuđman ne mislim samo na osobu, već na cijelu politiku i sve aktivnosti i događanja kojima je on, hoćeš-nećeš, bio na čelu. Mesić je također bio u partizanima, a ako ti se, budući da to opetovano ponavljaš, toliko sviđaju ustaše, ti ih i dalje veličaj i hvali, samo nas ne pokušavaj uplesti u to. Bujrum, rekli bi, zar ne?

    avatar

    09.01.2005. (21:44)    -   -   -   -  

  • Mato

    Anonimnoj sugrađanki: I ja sam za to da najprije tražimo i dođemo do stvari koje su nam zajedničke i od kojih možemo zajedno krenuti dalje. No, očito je, prije toga potrebno je odrediti onaj minimum stvari koje je potrebno da uzajamno poštujemo. Čovjek koji bi, ni desetak godina nakon što je dobio ime svoje nacije, sada ju ponovo mijenjao (što nemam ništa protiv), ali bi mijenjao i moju naciju koja traje ipak malo duže od deset godina. Možda zvuči grubo, ali smeta mi kad me netko pošto poto želi definirati tek kao bosanskog katolika. A što ako sam ja ateist, recimo? Nisam nikada, a ni sada ne mogu prihvatiti takvu teoriju koja je, priznat ćeš, u osnovi duboko fašistička. A taj se fašizam onda, na žalost, manifestira i u našim svakodnevnim životima.

    avatar

    09.01.2005. (21:53)    -   -   -   -  

  • ja se ne slazem sa tezom da trebamo odrediti nesto sto nam je zajednicko, pa da od toga krenemo dalje... ja ne vidim ovdje, onda ni dalje u gradu, zemlji, ne znam gdje, puno ljudi sa kojima imam puno toga zajednickog.. ali mi ne smeta da ti ljudi , potpuno razliciti od mene (ne govorim samo o nac. razlikama) zive pored mene, ne smeta mi da oni postuju to sto postuju, da misle kako misle, ja ih ne moram postovati, ne moram postovati njihovo misljenje, ali oni su tu... na neki blesav nacin smo svi "osudjeni" jedni na druge, i samo je do nas kako cemo sa svim tim na kraj. ja uvijek mogu saslusati nekoga sa drugacijim misljenjem i shvatanjima, ali ni sucajno necu dopustiti da neko mene pokusava ubijediti u nesto. tu se, cini mi se, slazemo. ja znam ko sam i sta sam, i moze meni neko reci da to ima ili nema, ali to je to. ne moze me niko ubijediti da ne postoji to u sta ja vjerujem i kako se ja osjecam.... i tu se opet slazemo, mozda sam ja, kako ti kazes ateista, i sta me sad neko samo zbog toga sto se zovem tako i tako, sto zivim tu i tu, pokusava "strpati" u neku kategoriju. meni bi bilo glupo, smijesno, jadno, da se svi mi mozemo svrstati u jednu od dvije moguce kategorije, pa smo ili bosnjaci ili hrvati...sori, ja se tu ne mogu svrstati, ko moze samo izvol'te... e sad, ono oko cega se ne mogu sloziti je ovo oko nacija "koje ne postoje ni desetak godina". ja odobravam svakome da se sam opredijeli kako zeli, i ako je to njegov izbor, ja nemam nista protiv. nebitno je li nacija od juce ili ne znam kad (to je, uostalom, sad tema neke totalno druge price). sad mi je sa svim ovim sto sam rekla u vezi ono sto nazivas "minimum stvari koje treba da uzajamno postujemo". ja mislim da je to ono sto je u osnovi odgoja svakog covjeka, i to je ono sto je kljucno. svi trebamo nauciti da postujemo razlike, da ih vidimo kao nestosto obogacuje nasa shvatanja, razmisljanja, zivote... ne mislim da je to nesto sto ce neko prpopisati, pa reci to je i to je, i tako i tako je... to je ono sto nosimo ili ne nosimo u sebi, sto su nas nasi roditelji i/ili nasi zivoti naucili. e sad, sto se tice fasizma, meni je on sam po sebi, jedna jako gruba i nasilna kategorija. to hocu li ja ili ti ovo ili ono proglasiti fasizmom je jako subjektivno. ja bih ovo radije nazvala nacionalizmom u njegovom najgorem i najcrnjem obliku. i onda bih rekla da se taj i takav nacionalizam jako duboko usao u sve pore naseg drustva. ima ga u skoli, na ulici, svugdje oko nas... i on se itekako manifestira u nasim zivotima, htjeli mi to priznati ili ne...

    avatar

    11.01.2005. (02:29)    -   -   -   -  

  • Karina

    Mir s vama draga djeco! Ne nervirat se! Ne sikirat se! Ne vise citati gluposti!

    avatar

    11.01.2005. (18:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...