Komentari

stitch.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • Jezični savjetnik

  Eto, vidim da i Krmpotić u svom kvazisavjetniku slijedi istu - pogrešnu - logiku. Trebalo bi mi tri dana da popišem sve gluposti koje je ondje naveo.

  avatar

  19.05.2007. (16:47)    -   -   -   -  

 • S.

  mali osvrt, moje viđenje...

  "following" i "next" navodim kao primjer za razliku između "slijedeći" i "sljedeći". ovaj "idući" ne koristim u tom kontekstu, već kao glagolski prilog sadašnji (gl. "ići"). je li to u redu?

  avatar

  02.07.2007. (14:37)    -   -   -   -  

 • Jezični savjetnik

  Ne.

  avatar

  02.07.2007. (21:09)    -   -   -   -  

 • S.

  nije li "slijedeći" = onaj koji slijedi (gl. pril. sad.) = "following", a "sljedeći" pridjev poput "next", suprotno od "prethodni"?

  možeš li malo više napisati o ovome gore, ali i o riječi "idući" koja "ostavlja dojam" gl. pril. sadašnjeg... ako se on tvori od 3.l.pz.+ći, onda bi idu+ći bio gl. pril. sad.. da, čudno zvuči "idući" u kontekstu gl. pril. sad., znači li to da ga glagol "ići" nema?

  čini se da "idući" kao pridjev može zamijeniti riječi "slijedeći" i sljedeći" (ili mi se to samo čini, ispravi me):
  iduće godine (Nmn.)=godine koje slijede
  pr. "Idućih se godina nije odvajao od mene."
  iduće godine (Gjd.)=sljedeće godine, "druge" godine
  pr. "Iduće godine namjeravam ispuniti svoj plan".

  hvala.

  p.s. odličan i poučan blog, samo tako naprijed!

  avatar

  03.07.2007. (10:57)    -   -   -   -  

 • Jezični savjetnik

  Jest, postoje (postojali su) "sljedeći" kao pridjev (s kratkouzlaznim naglaskom na prvom e i dvjema zanaglasnim dužinama), "slijedeći" kao glagolski prilog sadašnji (s dugouzlaznim na prvom e i jednom zanaglasnom dužinom) i "slijedeći" kao pridjev (s dugouzlaznim na prvom e i dvjema zanaglasnim dužinama). No Babić ili nije čuo za dva oblika pridjeva, ili ne razlikuje prilog od pridjeva, ili nije sposoban čuti razliku između ostvaraja jedne i dviju dužina, ili je bio toliko naviknut na češći oblik da je mislio kako je sve drugo pogrešno - ali ukinio je "slijedeći" i propisao samo "sljedeći" kao pridjev. Ali ne možeš ukidati tu polisemiju (isti oblik, različita vrsta riječi, različito značenje, za razliku od homonimije - isti oblik, ista vrsta riječi, različito značenje) na štetu jezičnoga bogatstva i izražajnosti. Riječ "sljedeći" treba nam živa i kao pridjev i kao glagolski pridjev sadašnji. Premda se pridjevska (morfološka) razlika, bez obzira na razloge, izgubila. :)

  avatar

  04.07.2007. (00:14)    -   -   -   -  

 • Jezični savjetnik

  I da, ono "druge godine" umjesto "sljedeće godine" ili "iduće godine" razgovorno je. I u standardnom jeziku nepravilno.

  avatar

  08.07.2007. (11:37)    -   -   -   -  

 • Jezični savjetnik

  Naknadno ispravljam tipfeler (zatipak), nisam ga prije uočio - u pretposljednjem komentaru treba stajati ukinuo, dakako. :D

  avatar

  21.10.2008. (11:37)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...