ponedjeljak, 06.01.2014.

Zašto vaše nekretnine moraju imati energetski certifikat?

Više je odgovora na pitanje važnosti posjedovanja energetskog certifikata za vašu nekretninu, ako ste kućevlasnik koji ima namjeru prodati ili iznajmiti nekretninu. Energetski certifikat kojim se dokazuje tj. ocjenjuje energetska učinkovitost zgrada, neovisno o tome da li se radi o zgradama javne ili privatne namjene, postoji već duže vrijeme u ostalim razvijenim europskm zemljama. Ulazak u Europsku Uniju nam je uz brojne ostale povlastice, troškove i obaveze donio i obavezu za posjedovanjem energetskog certifikata za sve zgrade koje su kvadrature veće od 50m2.



Kroz energetsku učinkovitost koja se njime dokazuje, omogućuje se uvid u kvaliteti izgradnje, stanovanja i troškova koji će vas očekivat ukoliko se odlučite za jedan od stanova u određenoj promatranoj zgradi. Kod nas je to još uvijek novost, s obzirom da je odredba stupila na snagu s 1. srpnjem ove godine, od kada je svim kućevlasnicima, prodavateljima, iznajmljivačima dan proces prilagodbe i nabavke certfikata od ni više ni manje nego 5 mjeseci. Postoje agencije tj. tvrtke koje se bave izradom energetskih certifikata, čija je cijena različita ovisno o kvadraturi prostora za koju se traži certifikat. S obzirom da je energetski certifkkat još uvijek svježa novost za našu zemlju, mnogli ljudi su se našli u situaciji da se nisu snašli ni dovoljno informirali kao i zanemarili značaj posjedovanja certifikata, misleći vjerojatno kako će odredba produžiti vrijeme nabavljanja na period duži od pet mjeseci, što je čest slučaj u našoj zemlji.

U slučaju neposjedovanja certifikata u odredbi se nalazi stavka koja navodi raspon iznosa novčane kazne koja čeka sve one koji ga na vrijeme nisu pribavili. Najnovija novonastala situacija trenuto kod nas je da je rok za nabavkom certifikata došao u siječnju s ulaskom u novu 2014. godini. Trenutno je došlo do pojave mnogih neželjenih nuspojava i sankcija ne samo za vlasnike nekretnina koji su ju namjeravali prodati ili iznajmiti, već i za posredničke agencije za nekretnine, koje su naglo povukle oglase za najam i prodaju nekretnina koje nisu uspjele naprabiti prilagodbu novomzakonu i pribaviti certifikat.



Sveukupno došlo je do drastičnog smanjivanja i povlačenje oglasa za nekretnine u brojčanom iznosu od 200.000 stanova. Ukoliko nekretnine veće od 50m2 mnemaju oglašen i istaknut razred tj. ocjenu energetske učinkovitosti po energetskom certifikatu, oglašivačima prijeti kazna od 30.000 kuna. Ustvari svaki sudionik u prodaji ili izajmljianju nekretnina, koji nema certifikat, plaća kaznu u određenom postotku sudjelovanja u tom procesu. To je očekivano dovelo do raširenog negodovanja, prijetnji tužbi vlasnika nekretnina i agencija za nekretnine koje prijete da će njome na Ustavnom sudu srušiti novu zakonsku odredbu o certifiktu koja se nalazi u Zakonu o gradnji.

Činjenica je također da ovakava situacija nipošto nije pridonijela napretku tj. povećanju prodaje nekretnina koja je ionako drastično opala i još uvijek se nije oporavila tj. vratila na staro još od početka recesije koja je na to najviše utjecala. S obzirom na sve prethodno rečeno i na loše efekte koji je stvorila nepravovremena prilagodba vlasnika nekretnina na posjedovanje energetskog certifikata, kao i nemalih novčanih kazna opametite se i podhitno krenite u proces nabavljanja certifikata!


Oznake: energetski certifikat


- 15:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.