Krepat, ma ne molat!

Molat je izvedenica iz talijanskog glagola "mollare" što znači odustati.
Štokavce - koji nisu u bliskom dodiru s čakavskim, niti su povijesno i geografski neposredno izloženi utjecajima talijanskog jezika - ovaj slogan na prvu možda može navesti na pogrešan trag u pokušaju da ga razumiju i shvate. Mogli bismo, recimo, prvoloptaški pomisliti da molat znači moliti, preklinjati. To bi naravno bilo pogrešno, jer se očito radi o izvedenici iz talijanskog glagola "mollare" što znači odustati. "Krepati/umrijeti, ali ne odustati" borbeni je dakle poklič koji upućuje na stanje revolta, prkosa i otpora po svaku cijenu, pa i po cijenu krajnje smrti.

(Hajridin Hromadžić: Fragmenti grada)

Sve sličnosti sa stvarnim osobama slučajno su namjerne.
Dežurnim blogobudalama, šizofrenim starim prdonjama, stoki koja tudje mrtve naziva krepanima i svim njihovim prijateljima i poznanicima komentiranje zabranjeno.
U vezi s nuspojavama i neželjenim učincima nemogućnosti komentiranja obratite se svom psihijatru ili apotekaru ili na nuspojaveinezeljeni
ucincibloga@bolimekuki.odjeb.net



Štorije mačka, maške i Gandalfa beloga od Kojotice

utorak, 13.10.2015.

Recept za organizaciju izbora

Sve stare i nove stranke, lijeve, desne, zelene i ostale ubaciti u duboki lonac.
Dodati tri mjerice patetike, dvije mjerice domoljublja, po želji par zaboravljenih političara pred istjekom roka upotrebljivosti, na vrh žlice soli, mrvicu papra, orah, krak od lignje, tri Očenaša i Zdravomarije, nekoliko pripadnika manjina (po izboru kuhara) i dvije žlice Vegete.
Dobro promiješati, ručno ili mikserom.
Štednjak uključiti na najvišu temperaturu (6 na električnom štednjaku, na plinskom dobro zakuriti da se oganj primjećuje izvan rubova lonca) i čekati da prokuha.
Dok polako kuha donesti iz špajze tajne sastojke : par kilometara Piranskog zaljeva, konverziju kredita u švicarcima u eure/kune, obećanja blagosranja i vreću glasova iz dijaspore, pa sve nabrojano dodati već vrućoj smjesi.
Promiješati da ne zagori na dnu lonca.
Kada zakuha smanjiti temperaturu (obično 2-3 na električnom štednjaku, na plinskom prilagoditi vatricu) i pustiti da krčka nekoliko (tje)dana uz dodavanje daljnjih začina (pismo podrške osobe koja ima samo ime a kojoj je lonac pri kuhanju ostetio šoferšajbu ili pismo majke koja uopće nema imena ali ima sina isto tako bez imena, a koji podržava program stranke nepoznatih namjera kao član njihove klateži).
Nakon što se svi sastojci pomiješaju toliko da počnu mahati zastavama ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturu ili, još bolje, na balkonu.
Počekati dan izbora.
Konzumirati dok je još vruće a nakon toga strpjeti se mjesec, godinu ili nekoliko desetljeća dok povijest sama ne pokaže što se zapravo u vječitom buretu bareta skuhalo.
Nestrpljivijima će odgovor na pitanje što ih čeka nakon konzumacije odati pogled na sadržaj zahodske školjke pred puštanjem vode bez obzira na doziranje osnovnih, dodatnih i tajnih sastojaka.


Plenum čeka si ka najvišu muku
Za kog vraga sada dići ruku?
A zna si čuvat partijsku knjižicu
Uvik se pravom uvući u guzicu.

Oprosti mi pape, ove grube riči
Al' ovaj život danas ninašta ne liči!
(Zabranjeno pušenje : Oprosti mi pape)

- 21:10 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2015 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  



Književne anegdote Daniila Harmsa:

Jednom se Gogolj preobukao u Puškina, došao Puškinu i pozvonio. Puškin mu je otvorio vrata i povikao:
- Vidi, Arina Rodionova, ja sam došao!"


Sjedi tako Puškin kod kuće i razmišlja:
- Dobro, ja sam, dakle, genij. Gogolj je takodjer genij, a i Dostojevski je, pokoj mu duši, genij. Pa kako će se, bogamu, sve to završiti?!
Tu se sve i završilo.