kohorta(gabi)

četvrtak, 08.03.2007.

kohorta

Navijačka skupina - Kohorta [uredi]
Kohorta je ovaj naziv dobila 1988. godine. Prije toga nosila je ime "Torcida",a pri svom osnutku djelovala je kao grupa "Šokci Osijek". Smještena je na istočnoj tribini osječkog stadiona Gradski vrt. Kohorta slavi već 18. godinu svog postojanja a od same organizacije "najbučnijih" navijača Osijeka prošlo je već 57 godina.

Ime "Kohorta" zapravo potječe od talijanskog naziva za jednu od elitnih legija Rimskoga carstva (cohorta- cohors). A postoji i drugo objašnjenje, tj. da "cohorta cohor" na latinskom znači određenu skupinu vezanih ljudi. Navijačka skupina iz grada na Dravi dijeli se na manje kvartovske skupine ili ekipe kao npr. "Kohorta Višnjevac", "Kohorta Josipovac", "Kohorta VBK", "Lege centar", "Kohorta Jug 2", "Extra Army- Sjenjak", " Ekipa Sjenjak", "Ekipa 031"," Kohorta Bilje", "Retfala boys", "Co 333", "Kohorta Petrijevci", "Osijek crew" i dr.

Početkom Domovinskog rata 1991. godine, hrabri momci iz Kohorte odlaze u obranu, prvenstveno svoga rodnog grada Osijeka, na prvu liniju bojišnice, iako su neki tada imali tek 17-tak godina, ali i na druga ratišta diljem Hrvatske, pa čak i BiH.

Kao i svaka navijačka skupina, i Kohorta je poznata po raznim bakljadama (primjerice ona na susretu sa Hajdukom u sezoni 2002./2003. g., koji je i prekinut zbog ubacivanja pirotehnike na igralište i međusobne tučnjave)te transparentima i koreografijama. Prva koreografija izdignuta je 1989. godine na susretu sa Crvenom Zvezdom.

Udruga navijača je u Fakultetskoj ulici u Tvrđi (stari dio grada Osijeka)

- 19:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #