26.11.2012., ponedjeljak

Suvremeni ruski roman

Gošće: Irena Lukšić, Jasmina Vojvodić
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


Suvremena ruska književnost sve je zastupljenija prijevodima na hrvatski jezik, pri čemu se interes čitatelja uglavnom podudara s interesima izdavača i prevoditelja koji donose solidan pregled recentne prozne produkcije. U jednoj od najkvalitetnijih biblioteka u kojoj se sustavno objavljuju ruski autori, „Na tragu klasika“ izdavačke kuće Disput, prevedeni su neki od najznačajnijih ruskih pisaca koje možemo okarakterizirati „suvremenim klasicima“. Na večerašnjoj tribini će biti riječi o tome koji književni pravci i autorske poetike prevladavaju u Rusiji, o čemu će govoriti urednica u Disputu Irena Lukšić, te koje su osnovne odlike i tipovi ruskog postmodernizma, o čemu će govoriti autorica istoimene knjige Jasmina Vojvodić. (T.V.)

Dođite, ruski roman je in!!!


- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.11.2012., petak

"Sve je to movie"

Gosti: Marijan Krivak, Diana Nenadić i Hrvoje Turković
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


Tomislav Gotovac jedan je od najvažnijih hrvatskih filmskih stvaralaca koji je svojim (kako filmskim, tako i šire umjetničkim i performerskim) opusom ostavio neizbrisiv trag na brojne generacije filmaša. Njegovo radikalno i osebujno, beskompromisno shvaćanje filmske umjetnosti svrstava ga u red kanonskih filmaša koji su otvorili vrata jednog novog međuprostora između filma i vizualnih umjetnosti u cjelini. Na tribini će, u razgovoru s gostima koji su vrsni poznavatelji Gotovčeva opusa, ali i koji su ga osobno poznavali i pratili njegov rad tijekom nekoliko desetljeća, biti riječi ponajprije o njegovim eksperimentalnim filmovima. Izravan povod za ovu „avanturu interpretacije“ nedavno je objavljena sjajno napisana i akribijska knjiga Slobodana Šijana „Kino Tom“ , u kojoj se još jedan velikan filmske umjetnosti odužio svom dugogodišnjem kolegi i prijatelju pronašavši za njega „mjesto pod suncem“. (T.V.)

Prisjetimo se večeras zajedno karizmatičnog Toma Gotovca!


- 10:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.11.2012., petak

Kulturocid u tisku

Gosti: Nenad Bartolčić, Maja Hrgović
Urednik i voditelj: Ivan Glušac


Nedavno ukidanje kulturnog podlistka ArterijaArterija u Slobodnoj Dalmaciji, jedinog kulturnog podlistka, uz Mediteran (kulturni prilog Novog lista), u dnevnim novinama u Hrvatskoj, nažalost nije početak trenda, nego kraj dugog procesa uništavanja ozbiljnih kulturnih sadržaja u hrvatskim dnevnicima. Protjerivanje kulture iz dnevnog tiska samo je jedna od radnji kojima je osnovni cilj pretvoriti tisak u propagandni materijal interesnih grupa, kojima, naravno, kultura ne predstavlja apsolutno ništa. Pri tome ne treba zaboraviti da Republika Hrvatska novinama naplaćuje sniženi PDV kako bi im pomogla da nastave funkcionirati u tržišnim uvjetima. Odluka je pravdana time da je tisak od javnog značaja i interesa za građane ove zemlje. Je li konstantno suzbijanje kulture sa stranica hrvatskih novina također od javnog interesa za građane ove zemlje? Povodom ukidanja ArterijeArterije na tribini će se raspravljati o neprestanoj tabloidizaciji pisanog novinarstva posljednjih godina, odnosno desetljeća, a osobito o trivijalizaciji nazovi-tekstova o kulturi u kulturnim rubrikama dnevnika i tjednika.

Dođite i dignite svoj glas protiv kulturocida!


- 14:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #