29.03.2012., četvrtak

Zagreb, javni prostor

Gosti: Ana Kutleša, Sonja Leboš, Saša Šimpraga
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


Prošlog petka, 23. ožujka, u prepunoj Galeriji Kupola raspravljalo se o javnom prostoru grada Zagreba koji je proteklih dvadesetak godina doživio je veliku transformaciju - u tranzicijskim promjenama i divljem neoliberalnom sustavu uništen je njegov urbanitet, ponajprije zbog raznih manifestacija moći koje su se dogodile u javnim prostorima procesom njihova izvlaštenja i posvemašnje privatizacije. Devastacija je počela sredinom devedesetih katastrofalnom obnovom gradskih trgova koja traje do danas, neprikladnim postavljanjem spomenika minorne umjetničke vrijednosti, sustavnim uništavanjem njegovih urbanih prepoznatljivosti, lošom krajobraznom politikom i potpunim izostankom planskog pristupa javnom prostoru. Na tribini je bilo riječi o tome kako vratiti kvalitetu urbanog života u Zagrebu, oživjeti njegove prostorne politike, potaknuti veću građansku participaciju, ponuditi alternativna arhitektonska rješenja i zaustaviti privatizaciju javnog prostora kao oblika "akumulacije putem otimačine".
Sa.R. B.

Slijedi mali filmski podsjetnik...
























- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.03.2012., utorak

Dop lit - je li Shakespeare pušio marihuanu?

Prošlog petka, 16. ožujka...
Potaknuta aktualnim pitanjem dekriminalizacije lakih droga, tribina se bavila temom pisanja pod utjecajem različitih vrsta narkotika. Kako je vidljivo iz naslova, i velikom književnom bardu Williamu Shakespeareu pripisuje se konzumiranje kanabisa, koji mu je, prema pretpostavkama južnoafričkog antropologa Francisa Thackeraya, služio kao inspiracija za pisanje. Književnost o ili na drogama započela je s istraživanjem opijuma u kasnom 18. stoljeću, utirala put preko kanabisa, koke i kokaina da bi se kasnije našla među mnoštvom biljnih halucinogena i sintetičkih droga. A popis djela o njima, odnosno onih koja su nastajala potaknuta konzumacijom spomenutih, kao i njihovih pisaca, kroz književnu povijest poprilično je dug - Samuel Taylor Coleridge, Thomas de Qiuncey, Edgar Allan Poe, Gustave Flaubert, Aldous Huxley, Stephen King, William Burroughs – samo su neki od uživatelja… Gosti, suvereni i bez dlake na jeziku - Mario Kovač, Damir Pilić i Borivoj Radaković. Odabrao, uredio i vodio Ivan Glušac (u odsutnosti Gordana Nuhanovića).
Uskoro i snimke Onoga Koji Hoda S Kamerom...
Sa. R. B.







- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.03.2012., utorak

Poetika željeznice

Na tribini održanoj prošlog petka, 9. ožujka, bilo je govora o motivu željeznice u književnosti, svojedobno čestom odabiru u literarnoj povijesti, koji je u tom smislu zaživio i kao svojevrsna poetika. U tematsko obzorje američke književnosti ulazi u posljednjim desetljećima 19. stoljeća putem railroad stories (tzv. željezničke priče), tada sasvim novog žanra, koji će svoj zamah nastaviti Južnjačkom renesansom 1920-ih i 1930-ih predvođen Williamom Faulknerom, Caroline Gordon, Tennesseeom Williamsom i Allenom Tateom, u čijim će djelima željeznica postati učestali motiv i simbol. Izvjesna "vlakologija" nije zaobišla ni hrvatsku književnost pa je i kod nas povijest hrvatskih modernističkih vlakova bogata i raznolika, a obuhvaća među ostalim tekstove Matoša, Nehajeva, Šimunovića, Domjanića, Begovića, Polića Kamova, završavajući patetičnim tonovima Krležine ekspresionističke Hrvatske rapsodije
Sa. R. B.

A kamera je učinila svoj dio posla...




























- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2012., petak

Postjugoslavenski film - najava

Za promjenu, večeras malo - filma! Postjugoslavenski film naslov je nedavno objavljene knjige Jurice Pavičića u kojoj autor analizira kinematografije zemalja bivše Jugoslavije u kontekstu ideološko-povijesnih i društvenih silnica, razmatrajući filmsko stvaralaštvo iz perspektive tri dominantna stilska modela. Na tribini će biti riječi o filmovima snimljenim u posljednja dva desetljeća na prostoru bivše Jugoslavije, polazeći od teze da glavni stilski modeli nisu oblikovani nekom unaprijed zadanom nacionalnom kulturom, postojećom kulturnom tradicijom odnosno jugoslavenskim nasljeđem, nego su prije svega "proizvod konkretnoga socijalnog i ideologijskog sinkroniteta". U razgovoru s gostima bit će riječi o tome zašto je post-yu kinematografija neraskidivo kontekstualno povezana sa specifičnim sociopolitičkim okolnostima te kako se kroz stilske tendencije vrlo precizno može ocrtati društvena i politička povijest čitave regije u protekla dva desetljeća. A gosti su - Dalibor Matanić, Jurica Pavičić i Hrvoje Turković. Urednik i voditelj je Tonči Valentić. Gradska knjižnica, večeras u 20 sati, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3 kat.
Sa. R. B.

Dođite i zavirite u hrvatski film kroz objektiv Književnog petka!






- 13:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #