PREDSTAVLJANJE: Vera Mutafčieva "Alkibijad Veliki" + Platonov dijalog Alkibijad

ponedjeljak , 26.09.2016.




SANDORF nas poziva na predstavljanje još jednog sjajnog povijesnog romana Vere Mutafčieve, velike bugarske spisateljice 20. stoljeća, 'Alkibijad Veliki', kao i povijesnog izvornika, prvog hrvatskog prijevoda Platonovog dijaloga 'Alkibijad'.

Predstavljanje će se održati u utorak, 27.9., u 18:00 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović, Preradovićeva 5, Zagreb.

Vera Mutafčieva (1929-2009) započela je svoje književno djelovanje pišući stručne članke i monografije o povijesti Bugarske u Osmanskom Carstvu te o povijesti Balkana. Autorica je trideset i pet romana, a pored njezina roman 'Slučaj Džem' Sandorf je objavio i roman o fascinantnom antijunaku, autentičnom generalu antičke Atene koja je u to vrijeme bila na vrhuncu svoje političke moći i razvoja filozofske misli i umjetnosti.

Platonov dijalog 'Alkibijad' izvorno je djelo iz kojeg su mnogi, pa i Vera Mutafčieva, crpili nadahnuće za poetska, prozna, filozofska, povijesna, likovna, kazališna i druga djela o Sokratu i njegovom najmilijem učeniku - Alkibijadu.

Na predstavljanju će o knjizi govoriti prevoditeljica Vere Mutafčieve na hrvatski Ksenija Banović, prevoditelj Platonovog Alkibijada sa starogrčkog Ninoslav Zubović, urednik u Sandorfu Darko Milošić, filozof, pisac i redatelj Matko Sršen i izdavač Ivan Sršen.



<< Arhiva >>